1623 . Η Γαλλία, η Σαβοΐα και η Βενετία υπέγραψαν την Συνθήκη των Παρισίων με την οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εκδίωξη των ισπανικών δυνάμεων που κατείχαν τη στρατηγικής σημασίας αλπικής κοιλάδας Βαλτελίνα στη Λομβαρδία, που συνόρευε με την Ελβετία.
1633. Ο Βλαδίσλαος Δ' Βάσα, στέφτηκε ως βασιλιάς της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας στον Καθεδρικό Ναό της Κρακοβίας.
1626. Με πρόταση του Ρισελιέ εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα εναντίον μονομαχιών. Η μονομαχία που οδηγούσε σε θάνατο έγινε εσχάτη προδοσία του Βασιλιά.
1658. Κατά τον Δεύτερο Βόρειο Πολέμο , (1655-1660), ο βασιλιάς της Σουηδίας Καρόλος 10ος Γουστάβος , με 7000 άνδρες διέσχισε πεζή το παγωμένο στενό Γιουτλάνδης και πέρασε από τη Γερμανία στη Δανία και κατέλαβε το νησί Λόλλαντ.
1675. Ο Νικολό Σαγκρέντο εκλέχτηκε 105ος Δόγης της Βενετίας. 1701. Ο Λουδοβίκος ΙΔ, κατέλαβε τις ισπανικές Κάτω Χώρες, (το σημερινό Βέλγιο) και απομόνωσε την Αγγλία και την Ολλανδία από το ισπανικό εμπόριο. Έτσι ξεκίνησε ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής.
1715. Υπογράφηκε η Ειρήνη της Οτρέχτης με την οποία έληξε ο πόλεμος μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
1778. Στο Παρίσι υπογράφηκε μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ η συνθήκη Συμμαχίας και η Συνθήκη Φιλίας και Εμπορίου, σηματοδοτώντας την επίσημη αναγνώριση του νέου κράτους από τη Γαλλία.
1782. Η αγγλική φρουρά της Μινόρκας παραδόθηκε και εξήλθε του φρουρίου ενώ Γάλλοι και Ίσπανοί παρουσίαζαν όπλα.
1822. Ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος έδωσε χάρη στους καταδικασμένους σε θάνατο ιταλούς πατριώτες Πιέρο Μαροντσέλι και Σίλβιο Πελλίτσο και μετέτρεψε την ποινή τους σε φυλάκιση.
1825. Οι Δανειολήπτες των Ρότσιλντ φυλάκισαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
1832. H συνδιάσκεψη του Λονδίνου αναγνώρισε το Ελληνικό Βασίλειο υπό την προστασία των μεγάλων δυνάμεων (Μεγάλης Βρετανίας, Ρωσίας, Γαλλίας), και προσεφερε το Στέμμα της Ελλάδος στον Όθωνα.
1833. Ο Όθων αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο ως «ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος». Τη διακυβέρνηση ανέλαβε Τριμελής Αντιβασιλεία.
1850. Στην Πρωσία αναθεωρήθηκε «αντιδημοκρατικά». το Σύνταγμα του 1848 με την εισαγωγή του εκλογικού συστήματος των «τριών κατηγοριών εκλεκτόρων
1854. Κατά την Επανάσταση της Ηπειρο0Θεσσαλίας ο Στρατηγός Θεόδωρος Γρίβας τίθεται επικεφαλής των επαναστατών στη Ήπειρο. Αρχηγός των επαναστατών της Θεσσαλίας ήταν ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, του Πηλίου ο Νικόλαος Φιλάρετος και ολοκλήρου του Αγώνος ο Κίτσος Τζαβέλας.
1863. Ο Ναπολέων Γ κήρυξε την Αλγερία «αραβικό βασίλειο».
1869. Κάτω από την πίεση των μεγάλων δυνάμεων η κυβέρνηση Θρασύβουλου συμφώνησε να αποσύρει τους έλληνες εθελοντές από την Κρήτη.
1878. Στη Βουλγαρία, κατά τον Ρωσο-Τουρκικό Πόλεμο απελευθερώθηκε το Μπουργκάς.
1879 .Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του μητροπολίτη Αδριανούπολης Διονύσιου από Βούλγαρους.
1885. Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη παραιτήθηκε εξαιτίας της βαριάς φορολογίας και τους «επεισοδίου» ενός χωροφύλακα με τον Άγγλο επιτετραμμένο «Νίκολσον», που είχε γίνει τον Ιανουάριο.
1888. Η στρατιωτική θητεία στο γερμανικό Ράιχ επεκτάθηκε σε επτά χρόνια και η δύναμη του στρατού αυξήθηκε σε 700.000 άνδρες.
1891. Ο Αντόνιο Σταράμπα ανέλαβε Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Ιταλίας.
1897. Τμήματα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος , σε συνεργασία με Κρήτες κατέλαβαν το φρούριο Βουκολίων των Χανίων.
1904. Ιαπωνία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και δύο ημέρες αργότερα ξεκίνησε ο ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος.
1919. Η Γερμανική Συντακτική Συνέλευση που δραπέτευσε από την επαναστατική αναταραχή στο Βερολίνο συνεδρίασε για πρώτη φορά στο εθνικό θέατρο της Βαϊμάρης για να συντάξει το σύνταγμα της Δημοκρατίας.
1922. Υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον η ναυτική συνθήκη, η οποία περιόριζε τους ναυτικούς εξοπλισμούς του Ηνωμένου Βασίλειου, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών , και επέβαλε δεκαετές «μορατόριουμ» στην κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων προκειμένου να αποφευχθεί η «κούρσα εξοπλισμών». Η συνθήκη απαγόρευε τη χρήση δηλητηριωδών αερίων στον πόλεμο. Στην Αθήνα κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα»,
1924. Με την παραίτηση Βενιζέλου σχηματίστηκε η Κυβέρνηση Γεωργίου Καφαντάρη . (6 Φεβρουαρίου 1924 – 12 Μαρτίου 1924) . Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι εξής: Γεώργιος Καφαντάρης, Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Θεμιστοκλής Σοφούλης, υπουργός Εσωτερικών Εμμανουήλ Τσουδερός, υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Σπυρίδης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προσωρινά Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Αλέξανδρος Μυλωνάς, υπουργός Γεωργίας και προσωρινά Δικαιοσύνης Απόστολος Δοξιάδης, υπουργός Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως Κωνσταντίνος Γόντικας, υπουργός Στρατιωτικών Ιωάννης Καναβός, υπουργός Ναυτικών και προσωρινά Συγκοινωνίας.
1930. Η Αλίκη Διπλαράκου, στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξήχθη στο Παρίσι επελέγη ως η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.
1933. Στη Γερμανία, εισήχθη η λογοκρισία των εφημερίδων.
1934. Οι Κεντροαριστεροί Εβραίοι και Μασόνοι αιματοκύλισαν το Παρίσι. και μιλάνε ακόμα για ένα ανύπαρκτο, «φασιστικό πραξικόπημα». Μπροστά στην Εθνοσυνέλευση η αστυνομία πυροβόλησε στο ψαχνό τους 40.000 παριζιάνους που κατέβασε στους δρόμους η εξωκοινοβουλευτική δεξιά. ( Η «Γαλλική Δράση» , ο «Σταυρός της Φωτιάς» , οι Φενακιστές , η Πατριωτική Νεολαία , οι Ιππότες του Βασιλιά , και η «Solidarité Française» και η Εθνική Ένωση Εφέδρων Πολεμιστών (UNC), με 900.000 μέλη. 16 πολίτες νεκροί και 2000 τραυματίες. Στις οδομαχίες σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Τραυματίστηκαν 14 πυροσβέστες και 681 χωροφύλακες.
1937. Στο Βελιγράδι, κυκλοφόρησε το «Λεξικόν» του Μίλαν Βουγιάκλια.
1943. Βυθίστηκε στον Ατλαντικό από το Γερμανικό U-262, το ελληνικό φορτηγό «A/Π Πολύκτωρ» της εφοπλιστικής οικογένειας Δρακούλη. Το πλοίο συμμετείχε στην νηοπομπή SC 118, Χάθηκαν 26.Σώθηκαν 2 τους οποίου πήραν οι Γερμανοί ως αιχμαλώτους πολέμου. Μετά τον πόλεμο οι Δρακούληδες έδωσαν στους δυο αιχμαλώτους από 150 λίρες.
Ο οικονομικός πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Νέστλερ, σε έγγραφό του προς την Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε : «Από τα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 1943 εμβασθέντα 6.000.000.000 δραχμές, αναλογούν 3.000.000.000 δραχμές εις τον Γενικόν Λογαριασμόν (δηλαδή έξοδα κατοχής) και 3.000.000.000 εις τον Ειδικόν Λογαριασμόν (δηλαδή πιστώσεις)». Αυτή η επισήμανση καταδεικνύει ότι οι αρχές Κατοχής «δανείζονταν» χρήματα από την Ελλάδα.
1945. Στο Λονδίνο ξεκίνησε το Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων, που διοργανώθηκε από τα Βρετανικά συνδικάτα.
1952. Μετά το θάνατο του Γεωργίου ΣΤ η Ελισάβετ Β έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.
1956. Οι μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου συγκρούστηκαν με τον Βρετανικό στρατό, με αποτέλεσμα η αποικιακή Διοίκηση να διατάξει το κλείσιμο του Γυμνασίου.
1958. Στις 6 Φεβρουαρίου επέστρεφε στο Μάντσεστερ η αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα (3-3) στον οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πάρει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου θα έπαιζε εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Είχε ναυλωθεί από τις βρετανικές αερογραμμές (ΒΕΑ) ένα δικινητήριο «Airspeed Ambassador».
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό.
Στην 3η απόπειρα απογείωσης από το χιονισμένο Μόναχο, έγινε το δυστύχημα, στις 15.03.
23 νεκροί. 8 ποδοσφαιριστές, 3 παράγοντες, 8 δημοσιογράφοι 2 μέλη του πληρώματος και 2 ακόμα επιβάτες,. Ανάμεσα στους επιζώντες ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο προπονητής Ματ Μπάσμπι.
1963. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ζώνη ναυτικού αποκλεισμού της Κούβας
1964. Η Κούβα έκοψε την τροφοδοσία νερού στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο σε αντίποινα για τη σύλληψη τεσσάρων κουβανικών αλιευτικών από τις ΗΠΑ.
1968. Ξεκίνησαν οι καταλήψεις των Ιταλικών Πανεπιστημίων.
1984. Οι μουσουλμανικές πολιτοφυλακές ανέλαβαν τον έλεγχο των μουσουλμανικών περιοχών της Βηρυτού και απάιτησαν την παραίτηση του Χριστιανού Προέδρου Αμίν Τζεμαγιέλ.
1988. Στη Σουηδία ιδρύθηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες.
1989.Τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου οι φρουρά του Τείχουςτου Βερολίνου, σκότωσε τον τελευταίο Ανατολικογερμανό που επιχείρησε να δραπετεύσει στη Δύση. Ήταν ο 20χρονος Chris Gueffroy. Στην πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία, στο κτίριο του Συμβούλιου των Υπουργών , έγινε
η πρώτη συνάντηση σε στρογγυλό τραπέζι μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος και του συνδικάτου Αλληλεγγύη .
1998. Στην Κορσική δολοφονήθηκε από κορσικανούς αυτονομιστές ο Γάλλος νομάρχης Κλωντ Ερινιάκ.
2000 . Δολοφονήθηκε στο Βελιγράδι ο Γιουγκοσλάβος υπουργός άμυνας Παύλος Μπουλάτοβιτς. Πυροβολήθηκε σε εστιατόριο στην Μπάνιτσα . Ο φόνος δεν διαλευκάνθηκε..Στον Πόλεμο της Τσετσενίας ο Ρωσικός Στρατός κατέλαβε το Γκρόζνυ και η κυβέρνηση των αυτονομιστών να δραπέτευσε στα βουνά οδηγηθεί στην εξορία. Στη Φιλανδία εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Τάρια Χαλόνεν
2001 .Στο Βελιγράδι, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Νότια Σερβία, ειρηνικά, με τη συμπερίληψη εκπροσώπων της αλβανικής εθνικής Κοινότητας και τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα. Ο Αριελ Σαρόν , ως ηγέτης του Λικούντ κέρδισε στις εκλογές του Ισραήλ τους εργατικούς του Μπαράκ.
2003. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του επικεφαλής της UNMIK Μίκαελ Στάινερ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου