10/9/21

Η 10η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 10η Σεπτεμβρίου είναι η 253η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 112 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

506. Έγινε η  Σύνοδος της Αγάθης  (Αγκντ) με την συμμετοχή 35 επισκόπων  από τη  νοτιοδυτική Γαλλία και την  Προβηγκία που ανήκαν στην  αυτοκρατορία του Αλάριχου Β. Η σύνοδος υπό την προεδρία του Τσέζαρε της Αρλ είχε ως στόχο να ενώσει τις καθολικές επισκοπές της περιοχής πιο στενά με τις αρχές της Αρειανισμού, Εγκρίθηκαν 49 Κανόνες. Ο  έβδομος  απαγόρευσε στον κλήρο να πωλήσει ή να διαθέσει τα περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας.

1147. Oι Γερμανοί Σταυροφόροι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, και τους φιλοξένησε ο Μανουήλ Κομνηνός.

1229. Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας αποβιβάστηκε στη Μαγιόρκα και  ξεκίνησε την ανακατάληψη του νησιού, από τους μωαμεθανούς.



1419. Η δολοφονία του Ιωάννη Α ' της Βουργουνδίας του Ατρόμητου, που κατείχε το Παρίσι, από τους Συμβούλους του δελφίνου Κάρολου Ζ . Ο δελφίνος που  πανικόβλητος είχε εγκαταλείψει το Παρίσι ζήτησε  συνάντηση με τον Ιωάννη στις 10 Σεπτεμβρίου 1419 στη γέφυρα του Μοντερώ. Εκεί ο Ιωάννης δολοφονήθηκε από τους άντρες του δελφίνου. Αργότερα ο Κάρολος συμφιλιώθηκε με τον γιο του Ιωάννη, το Φίλιππο τον Καλό, πληρώνοντας αποζημίωση για τον φόνο.

1481. Ο στρατός του Βασιλείου της Νεαπολέως ανακατέλαβε το Οτράντο που είχε καταληφθεί από τους Οθωμανούς.


1509. Στην Κωνσταντινούπολη στις 10 το πρωί εγινε ένας σεισμός, που υπολογίζεται σε 7,4 Ρίχτερ , με επίκεντρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά.και εμεινε στην ιστορία ως η Μικρή Ημέρα της Κρίσης. Σκοτώθηκαν έως και 13.000 άτομα, και εγιναν πολύ  σοβαρές ζημιές στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

1526. Ο Τούρκος Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Νομοθέτης , μετά τη νίκη επί των Ούγγρων στη μάχη του Μοχάκς μπήκε στην Βούδα.

1544. Άρχισαν οι συνομιλίες στο Κρεπύ , μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαίικης Αυτοκρατορίας. 


1611. Ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος, τη νύχτα της 10ης Σεπτεμβρίου ,(Τρίτη προς Τετάρτη) μαζί με περίπου  1000  χωρικούς, βοσκούς από τα  70 χωριά της Παραμυθιάς κατέλαβε τα Ιωάννινα βάζοντας φωτιά στην οικία του πασά Οσμάν.

1613.‎‎ Στο Μαυροβουνιο έγινε η μάχη του Λιεσκόπολιε, κατά την οποία οι τουρκικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Αρσλάν Πασά, ο οποίος τραυματίστηκε στη μάχη, υπέστησαν πλήρη ήττα. Ήταν η πρώτη μάχη των  Μαυροβουνίων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετα την εποχή του Τσερνόγεβιτς. Επικεφαλής Επίσκοπος του Μαυροβουνίου ήταν  Ρουφίμ Β' Νιέγκος.‎
1627. Άρχισε η πολιορκία της Λα Ροσέλ από τον Λουδοβίκο τον Η"   που τελείωσε με την παράδοση της προτεσταντικής πόλης, στις 28 Οκτωβρίου 1628.



1683Yπό την καθοδήγηση του Μεγάλου Πέτρου στο νησί Σολομπάλα στον Αρχάγγελο ιδρύθηκε το ναυπηγείο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως το ναυτικό κέντρο της Ρωσίας
1721. Στις 30 Αυγούστου/10 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η ειρήνη του Νύσταντ, μεταξύ της Σουηδίας και της Ρωσίας με την οποία έληξε ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος.
1769 . Κατά τον ρωσο τουρκικό πόλεμο του 1768-1774, έληξε η πολιορκία του φρουρίου του Χοτίν με την παράδοση της φρουράς στον Αλέξανδρο Γκολίτισν. Είχε προηγηθεί η καταστροφή του Πασά της Μολδαβίας Αλή στις 29 Αυγούστου. 

1813. Κατά τον πόλεμο του δολαρίου οι αμερικανοί νίκησαν του Άγγλους στην ναυμαχία της λίμνης Ιρι.

1823 .Ο Σιμόν Μπολιβάρ Πρόεδρος του Περού. 


1839 . Στη Μόσχα , Στις 10/22 Σεπτεμβρίου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ναός του Χριστού Σωτήρος  στη μνήμη του Πατριωτικού Πολέμου του 1812.

1855 . Πόλεμος της Κριμαίας Στις 29 Αυγούστου /10 Σεπτεμβρίου η φρουρά της Σεβαστούπολης εγκατέλειψε τις οχυρώσεις της Νότιας πλευράς και διέφυγε  προς τα βόρεια και ταυτόχρονα, τα τελευταία σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκαν.
1882. Η Πρώτη διεθνής διάσκεψη για την προώθηση των μη εβραϊκών συμφερόντων  στη Δρέσδη της Γερμανίας.

1898 . H αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ, δολοφονήθηκε στη Γενεύη από τον Ιταλό «αναρχικό» Λουίτζι Λουκένι.

1903. Στην Αγία Πετρούπολη, στις 28 Αυγούστου/10 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα «Λάβαρο», (Ζνάμγια), του βουλευτή της Κρατικής Δούμας Πάβελ Κρούσεβαν  άρχισε να δημοσιεύει, «το πρόγραμμα  κατάκτησης του κόσμου από τους  Εβραίους» , το οποίο ονόμασε , «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» .


1915. Στη Γαλλία  έναρξη της κυκλοφορίας της γαλλικής σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «αλυσοδεμένο παπάκι» .(Le Canard enchaine).

1918. Στην Ρωσία ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Καζάν.


1919. Στο Παρίσι η Αυστρία και οι Σύμμαχοι υπέγραψαν την ειρήνη του Σεν Ζερμέν, με την οποία Αυστρία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.

1920.Διαλύθηκε η «Βουλή των Λαζάρων», που σχηματίσθηκε παράτυπα τον Ιούλιο του 1917, με τις λόγχες των Σενεγαλέζων , και με διάταγμα που προώθησε ο Βενιζέλος, με το οποίο «νεκρανάστησε» την Βουλή, του 1915, που είχε ήδη παύσει να υφίσταται, και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Οκτωβρίου. 


1939 . Ο Καναδάς κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση με Νότα στη ρουμανική κυβέρνηση της επεσήμανε ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου στην πολωνική κυβέρνηση  «θα αποτελούσε παραβίαση της ουδετερότητας». Με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το διάβημα λέγοντας: «Οι υποχρεώσεις της ουδετερότητας δεν θα μας εμπόδιζαν να χορηγήσουμε άσυλο σε μεμονωμένους πολιτικούς πρόσφυγες εάν απείχαν από οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα στην επικράτειά μας».

1942. Η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έριξε 100.000 βόμβες στο Ντίσελντορφ.

1943.Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Ρώμη.


1944. Τα αμερικανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

1945. Στη Νορβηγία ο Βίντκουν Κουίσλιγκ, ο επικεφαλής της νορβηγικής κυβέρνησης το 1942-1945 κρίθηκε ένοχος για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο. 


1956. Η ΕΟΚΑ ανατίναξε την κατοικία του Αρχιστράτηγου των Βρετανικών Δυνάμεων Ξηράς της Μέσης Ανατολής στην Επισκοπή Λεμεσού.


1957 . Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Κίβου Στόικα με μήνυμα του , στους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας και της Τουρκίας πρότεινε  τη σύγκληση διάσκεψης υψηλού επιπέδου των κρατών αυτών με σκοπό τη σύναψη συνθήκης για να καταστούν τα Βαλκάνια χώρος ειρήνης και φιλίας.
1960 . Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, ο Αμπέμπε Μπικίλα κέδρισε τρέχοντας ξυπόλητος. Στη Λευκή Θάλασσα σοβιετικό  υποβρύχιο πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου P-21 κάτω από το νερό.

1967. Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της βρετανικής κυριαρχίας και κατά της ενσωμάτωσης στην Ισπανία.

1974. Μετά την επανάσταση των γαρυφάλλων , υπογράφηκε στην Αλγερία η συμφωνία με την οποία η Πορτογαλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Γουινέας-Μπισάου.

1980. Στην Κίνα ο Ζαο Ζι Γιάνκ ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Χούα Κουοφένγκ που παραιτήθηκε. Η Λιβύη και η Συρία ανακοίνωσαν τη συνένωση τους σε ένα ενιαίο Ομοσπονδιακό Κράτος.

1989. Η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορα της προς τη Δύση και επέτρεψε την αποχώρηση των περίπου 70.000 προσφύγων από την Ανατολική Γερμανία προς τη Δυτική Γερμανία.

1994. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'έφτασε στην Κροατία, και έκανε έκκληση για ειρήνη στα Βαλκάνια.

1995. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κατά της Σέρβικης Δημοκρατίας πλοίο «Νορμανδία» των ΗΠΑ εξαπέλυσε 13 πυραύλους Κρουζ «Τομαχώκ» από την την Αδριατική, και χτύπησε θέσεις της αεράμυνας κοντά στη Μπάνια Λούκα.

2000.Συγκρούσεις στην πΓΔΜ μεταξύ Αλβανών και Βουλγαροφρόνων κατα τις τοπικές εκλογές.

2001. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Γιουγκοσλαβία, που ειχε επιβληθεί στις 31 Μαρτίου, 1998.

2002. Η Ελβετία, μετά από δημοψήφισμα, έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

2003. Δεκαεπτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Oύλοφ Πάλμε, ενας επιλεγμένος  Σερβος ο Μιχαίλο Μιχαίλοβιτς μαχαίρωσε σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης την υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας Χάνα Λιντ που θεωρούνταν μία από τους βασικότερους υποψηφίους για να διαδεχτεί τον Γιόραν Πέρσον ως επικεφαλής του Σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

2006. Εκλογές στο Μαυροβούνιο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα του γκάγκστερ Μίλο Τζουκάνοβιτς σε Ευρωπαικη Συμμαχία με τη Μαφία και τους Αλβανούς έβγαλε 39 βουλευτές και μαζί με τους 2 Αλβανούς απέκτησε τη δεδηλωμένη.


2009. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε την αναγνώριση από τη χώρα του της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας . 

2012‎‎.Δεκατρία χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, κηρύχθηκε το τέλος της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και η εντολή του διεθνούς Ύπατου εκπροσώπου, ενώ η KFOR και η EULEX παραμένουν. Η διεθνής ομάδα, αποτελούμενη από 25 χώρες οι οποίες είχαν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο από τη διακήρυξη του 2008, αποφάσισε να σταματήσει την παρακολούθηση 
2014.Στη Σκωτία έγινε το  δημοψήφισμα για την  ανεξαρτησία από το  Ηνωμένο Βασίλειο.

2016. Οι  Ομπάμια συμφώνησαν με τη Ρωσία σε ένα σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία, με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε συγκεκριμένες ζώνες και τη δημιουργία κοινού μετώπου εναντίον του ΙΚΙΛ και του Μετώπου Αλ Νούσρα.  Θεομηνία που στην Ελλάδα. Η Εγνατία Οδός  κλειστή, λόγω των καιρικών φαινομένων. Ο ποταμός Πηνειός υπερχείλισε και πολλά σπίτια κατέρρευσαν. Πυρκαγιά στην Θάσο εξαιτίας των πρωινών κεραυνών.

2018.  Στις Σουηδικές γενικές εκλογές τα κεντροαριστερά κόμματα  έλαβαν το 40,6% των ψήφων έναντι 40,3% για τον κεντροδεξιό συνασπισμό. Οιί Δημοκράτες της Σουηδίας έλαβαν το 17,6% των ψήφων.

2020. Οι απατεώνες του ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν 372 νέα κρούσματα  , τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας. Από αυτά τα νέα κρούσματα, τα 114 ήταν εργαζόμενοι σε εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων στη Βόρεια Ελλάδα.Άλλα 133 ήταν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Ο Πουστρόν και η Φακλάνα συμφώνησαν να πάρουν γύρω στους 400 ασυνόδευτους ανηλίκους από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: