2/9/21

Η 2α Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 2α Σεπτεμβρίου είναι η 245η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 120 μέρες ως το τέλος του έτους.

31 π.Χ. H Ναυμαχία του Ακτίου. O στόλος του Οκταβιανού νίκησε το στόλο του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. 

 911. Ο Ολεγκ ο Σοφός, του Κιέβου, υπέγραψε εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Βυζάντιο και τους Ρως. 

1192. Ο Σουλτάνος Σαλαντίν και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ράμλα με την οποία έληξε η τρίτη σταυροφορία. 

 1347. Στην πόλη της Μεσσήνης, στη Σικελία, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα Μαύρου Θανάτου, (βουβωνικής πανώλης), στην Ευρώπη, η οποία, στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους . Το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

1442. Νίκη του Γιάνος ή Γιόβαν ή Ιωάννη Ουνιάδη κατά τον Τούρκων στην μ΄λαχη του ποταμού Ιαλομίτα. Οι Τούρκοι, (80000), τον Αύγουστο του 1442  διέσχισαν  τον Δούναβη, στην Νικόπολη , και υπό τον Μπεηλαράμπεη της Ρωμυλίας κατέλαβαν την πόλη της Ταργκοβίστε  .Στη συνέχεια, λεηλατούσαν την περιοχή. Ο Ουνιαδης με 25000 τους επιτέθηκε στον ποταμό  Ιαλομίτα και πέτυχε μια λαμπρή νίκη.


1621. Κατά τον Πολωνο-οθωμανικό πόλεμο του 1620-1621 άρχισε η πολιορκία του Χοτίν από τους Οθωμανούς. Ένας στρατός 130.000 Τούρκων , και 60.000 Τατάρων  με επικεφαλής τον Σουλτάνο Οσμάν Β', ξεκίνησε από το Αδριανούπολη  για να κατακτήσουν την Ουκρανία. Ο  Αταμάνος της Πολωνο-Λιθουανικής Ένωσης, Γιαν Κάρολ Χοντκίεβιτς  διέσχισε τον Δνείστερο την 1η Σεπτέμβριο του 1621 με περίπου 35.000 στρατιώτες και εγκαταστάθηκε στο Φρούριο του  Χοτίν, μπλοκάροντας το δρόμο του οθωμανικού στρατού.

 


1649. Στην Ιταλία ο Δούκας του Κάστρου,  Οντοάρντο Φαρνέζε συνθηκολόγησε με τον Παπα Ιννοκέντιο Ι’ και έτσι έληξε  ο οκταετής πόλεμος που ξεκίνησε η οικογένεια Μπαρμπερίνι, της οποίας τέκνο ήταν ο Πάπας  Ουρβανός Η΄.


1666 . Άρχισε η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου που έσβησε μετά από τρεις ημέρες και αφού έκαψε 10.000 κτίρια, μεταξύ των οποίων και τον Ναό του Αγίου Παύλου. 1686. Ο Κάρολος Ε της Λωρραίνης ανακατέλαβε την πόλη της Βούδας, μετά από 145 χρόνια οθωμανικής Κατοχής. 


1715.  Οι Ενετοί στις 22 Αυγούστου/2 Σεπτεμβρίου μετά την απόκρουση της τουρκικής επίθεσης στην Κέρκυρα   ανακατέλαβαν το Βουθρωτό.

1792. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, άρχισαν «οι σφαγές του Σεπτεμβρίου» που οργανώθηκαν από τον Δαντόν και τον Μαρά. Οι «σφαγές του Σεπτεμβρίου» είναι μια σειρά συνοπτικών εκτελέσεων βασιλοφρόνων που πραγματοποιήθηκε από την 2α Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου στις φύλακες στο Παρίσι από τον Όχλο. Εκτελέστηκαν περισσότεροι από 1.300 στο Παρίσι και 150 στην υπόλοιπη Γαλλία.

1807 . Ο βρετανικός στόλος βομβάρδισε την Κοπεγχάγη.

1822. Οι Σουλιώτες μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενίσχυσης τους  επιβιβάστηκαν σε καράβια με τις οικογένειες του στην παραλία της Πρέβεζας και αναχώρησαν για τα Επτάνησα.


1829. Στις 2/14 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης της Αδριανούπολης. Με την συνθήκη ο Σουλτάνος εγγυήθηκε την αυτονομία της Σερβίας, και της Ελλάδας, επέτρεψε στην Ρωσία να καταλάβει την Μολδαβία και την Βλαχία και άνοιγαν τα Δαρδανέλλια σε όλα τα εμπορικά πλοία.Υπογράφτηκε από τον Κόμη Αλεξέι Ορλώφ και τους Μεχμέτ Σακίντ Εφέντι και τον Αμπντούλ Καντίρ-μπέη. 


1843. Το καλοκαίρι του 1843 η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια του δανείου των 60 εκατ. φράγκων που έδωσαν οι Ρόστιλντ.


Οι ετήσιοι τόκοι ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και τα έσοδα του ελληνικού κράτους έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Ο Νικόλαος Σιλήβεργος , ως υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Μαξ Ρότσιλντ τον Ιούνιο του 1843 ότι η κυβέρνηση ότι αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό και ζήτησε νέο δάνειο, με την εγγύηση των μεγάλων δυνάμεων , ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.


Οι Δυνάμεις έκαναν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος με τους Ρότσιλντ, και κατέληξαν σε ένα πρωτόκολλο, το οποίο οι πρεσβευτές τους, το παρουσίασαν στον Οθωνα και  υπογράφηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1843.Το Μνημόνιο μνημόνιο,  προέβλεπε μέτρα 3,6 εκατομμυρίων δραχμών υπέρ των δανειστών.


Με το μνημόνιο:


– Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, οι δασονόμοι και οι δασικοί υπάλληλοι, οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν τα δημόσια έργα. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους και μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες.


 –Εφαρμόστηκε δηλαδή το "λιγότερο κράτος"


– Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων


– Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου και επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα με πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.


– Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Αυτά ανέλαβε να εφαρμόσει η «Επανάσταση» του Μαξ . Την επόμενη 3η Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε το Κίνημα των Πρεσβευτών  για την εκλογή «μεταρρυθμιστικής» βουλής που θα εγγυόταν την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» των Ρότσιλντ.Το Σύνταγμα ήταν προοδευτική ... «μεταρρύθμιση».  


1847. Στο πλαίσιο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας ξεσηκώθηκαν οι Ιταλοί Πατριώτες στο Ρέτζιο της Καλαβρίας και στην Μεσσήνη.

 1866 .Στην Κρήτη εκδηλώθηκε εξέγερση εναντίον των Τούρκων και κηρύχτηκε η ένωση με την Ελλάδα. 


1870. Κατά τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο, μια μέρα μετά τη μάχη του Σεντάν παραδόθηκαν στους Γερμανούς 100.000 Γάλοι με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη εξουσία. 

1872. Στην Χάγη ξεκίνησε το Πέμπτο Συνέδριο της Πρώτης Διεθνούς. 1943. 
Ο μαυραγορίτης Σαλβατόρε Τζουλιάνο επιτέθηκε σε μπλόκο της αστυνομίας και σκότωσε έναν αστυνομικό.

1877.  Πέθανε στην Αθήνα ο εθνικός αγωνιστής και πυρπολητής στην Επανάσταση του 1821,  Κωνσταντίνος Κανάρης. Ναύαρχος, υπουργός και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννήθηκε, κατά δική του μαρτυρία που υπάρχει καταγραμμένη στο ημερολόγιο του, το Σεπτέμβριο του 1790 στην Πάργα της Ηπείρου και πέθανε στην Αθήνα, ενώ ήταν πρωθυπουργός οικουμενικής κυβερνήσεως. 

1898.Τα βρετανικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση του Οράτιου Κίτσενερ νίκησαν τους Άραβες  υπό τη διοίκηση του Καλίφα Αμπντουλάχ αλ Ταάσι και επεβαλαν τη βρετανική κατοχή στο Σουδάν.1906. Πέθανε στις Σέρρες ο Μακεδονομάχος οπλαρχηγός Αθανάσιος Χατζηπανταζής, ο οποίος είχε τραυματιστεί στις 19 Αυγούστου του 1906, σε επίθεση αυτοκτονίας με το σώμα του στην πόλη των Σερρών, όπου σκότωσαν τον πράκτορα του κομιτάτου Αθανάς Νίκωφ που έδρευε στην πόλη ως βιβλιοπώλης, καθώς και άλλους δύο κομιτατζήδες.
1941 Στο Σεράγεβο, στο χωριό Ντροζγκομετβα Κροάτες και μουσουλμάνοι συνεργάτες των Ναζί συνέλαβαν και εκτέλεσαν  84 Σέρβους κατοίκους του χωριού.


1944. Ο Π.Κανελλόπουλος μπήκε στην κυβέρνηση Παπανδρέου ως υπουργός Ναυτικών.
Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 34 στην Καλλιθέα και 146 στου Χορτιάτη.

Το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου 1944, μια διμοιρία του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Βάιο Ρικούδη, που ανήκε στον λόχο του Αντώνη Καζάκου, (Καπετάν Φλωριά), έστησε ενέδρα στη θέση «Καμάρα», έξω από στο χωριό Χορτιάτης, και επιτέθηκε σε δύο αυτοκίνητα του Οργανισμού Ύδρευσης Θεσ/νίκης που πήγαιναν στον Χορτιάτη για την απολύμανση της δεξαμενής του υδραγωγείου.

Στο πρώτο αυτοκίνητο επέβαιναν πέντε Έλληνες. Ο εργοδηγός Σιδερίδης, τρεις τεχνίτες και ο Αλ. Σωτηρχόπουλος που ήταν υπεύθυνος για τη χλωρίωση του νερού. Στο δεύτερο επέβαιναν τρεις Γερμανοί και δυο Έλληνες.

Ένας εργοδηγός και ένας υπάλληλος του Ο.Υ.Θ .

Από την επίθεση των Ελασιτών, σκοτώθηκαν ο οδηγός του πρώτου αυτοκίνητου Κλεάνθης Τερζόπουλος και ο εργοδηγός Γεώργιος Σιδερίδης.

Από το δεύτερο αυτοκίνητο πιάστηκαν αιχμάλωτοι δυο γερμανοί που εκτελεστήκαν επί τόπου.

Μετά την επίθεση των ελασιτών οι κάτοικοι του Χορτιάτη θέλησαν να φύγουν από το χωριό, φοβούμενοι αντίποινα των Γερμανών, αλλά οι Ελασίτες τους καθησύχασαν, ότι δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα.

Αργότερα, έφτασαν στο Χορτιάτη περίπου δεκαπέντε φορτηγά με Γερμανούς 

και άντρες του «Σώματος Κυνηγών» του Φριτς Σούμπερτ (Jagdkommando Schubert).

Τις εκτελέσεις των 146 κατοίκων, (που δεν ήσαν «εντελώς» αθώοι αφού υπέθαλπαν τους Ελασίτες), τις έκαναν οι «Κυνηγοί» του Σούμπερτ.

Στον Χορτιάτη δεν έδρασε ούτε ένας «ταγματασφαλίτης».
Στη Σόφια διορίστηκε η κυβέρνηση του Κωνσταντίν Μουράβιεφ.


1945. Στα ανοιχτά του κόλπου το Τόκιο υπογράφηκε επί του θωρηκτού «Μιζούρι» η  παράδοση της Ιαπωνίας, και έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ο Χο Τσι Μινχ έγινε πρόεδρος του Βιετνάμ.

1958. Μάχη στον Αχυρώνα, στο Λιόπετρι Αμμοχώστου. Τέσσερeις άνδρες της ΕΟΚΑ , o Φώτης Πίττας, o Ανδρέας Κάρυος, o Ηλίας Παπακυριακού καιo  Χρίστος Σαμάρας, έπεσαν μαχόμενοι. Σοβιετικά καταδιωκτικά κατέρριψαν ένα αμερικανικό  C-130 πάνω από το Γερεβάν στην Αρμενία.

1960.Τρεις θανατοποινίτες εκτελέστηκαν στην Κέρκυρα. Ήσαν οι  Δημήτριος Γκουβούσης (22 ετών), Χαρίλαος Κουστένης (38 ετών) και Ιωάννης Νικολακόπουλος. Ο Γκουβούσης και ο Νικολακόπουλος είχαν σκοτώσει τις συζύγους τους, ενώ ο Κουστένης είχε καταδικασθεί για ληστεία μετά φόνου.

1964. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ ήταν υπέρ της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου. «Δεν υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλος. 


1966. Ο Χρήστος Παπανικολάου κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο επί κοντώ στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στη Βουδαπέστη με 5,05 μ.
1970.Αγωνιστικό ατύχημα. Σκοτώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ο ελληνοκύπριος Γ. Τσικουρής και η Ιταλίδα Μ. Αντζελόνι όταν η βόμβα που μετεφεραν στην Αμερικανική Πρεσβεία έσκασς μέσα στο αυτοκίνητό τους. Στην συντριβή μιας  Ντακότας στην Πίνδο, σκοτώθηκαν 7 στρατιωτικοί.

1972.Ο Σταύρος Τζιωρτζής κατέλαβε την 6η θεση στον τελικό στα 400μ. με εμπόδια στην Ολυμπιάδα του Μονάχου.

1990. Η Υπερδνειστερία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία.

1991.Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την ανεξαρτησία των κρατών της Βαλτικής: Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία.Στην Αθήνα έναρξη της δίκης των 7 διευθυντών και εκδοτών εφημερίδων που δημοσίευσαν την προκήρυξη της 17 Νοέμβρη.

1994. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Φλώρινας και μπήκε σε μερική εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης», μετά τον  σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ,

1996. Οι ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Βουκ Ντράσκοβιυς, από Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, Ζόραν Τζιντζιτς από Δημοκρατικό Κόμμα και το Συμμαχία Πολιτών Βεσνα Πέσιτς υπέγραψαν στο τη συμφωνία για το σχηματισμό του συνασπισμού «Ζάγιεντνο» (Μαζί).


2004. Στο σχολείο του Μπεσλάν στη Β. Οσετία της Ρωσίας, οι μουσουλμάνο τρομοκράτες απελευθέρωσαν  32 μητέρες και παιδιά.


2009. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και επικαλέστηκε τη δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

2011‎‎.
Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου για τα τελωνειακά έγγραφα, τα γραμματόσημα και το κτηματολόγιο , ανοίγοντας στη Σερβία τη δυνατότητα εξαγωγής αγαθών στο Κόσσοβο και στα αγαθά του Κοσσυφοπεδίο να διέρχονται μέσω της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: