4/9/21

Η 4η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 4η Σεπτεμβρίου είναι η 247η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 118 μέρες ωε το τέλος του έτους.

1260 .Ο Μανφρέδος Χοχενστάουφεν της Σικελίας και οι σύμμαχοι του Γιβελλίνοι της Σιένας,  νίκησαν στο Μονταπέρτι τις ενωμένες δυνάμεις των Γουέλφων της Φλωρεντίας και του Πάπα, και όλη η Τοσκάνη πέρασε στον έλεγχο του Αυτοκράτορα.


1342. Ο γιος του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού Ιωάννης Γ΄ με την υποστήριξη των Βυζαντινών του Ανδρόνικου Γ Παλαιολόογυ  και Γενουατικών πλοίων, κατέλαβε με τους οπαδούς του την Τραπεζούντα . Μετά την επίσημη στέψη του, η  ανιψιά του πατέρα του , Άννα Μεγάλη Κομνηνή η Αναχουτλού και  ο ευνούχος «Μέγας Δούκας» Ιωάννης τον εκτελέστηκαν. Ο Ιωάννης Γ' δεν αποφυλάκισε τον πατέρα του που παρέμενε κρατούμενος στο φρούριο  των Λιμνίων.

1479 .Οι βασιλείς της Καστίλης και της Αραγώνας Ισαβέλλα και Φερδινάνδος υπέγραψαν τη Συνθήκη της Αλκασόβας με τον Αλφόνσο της Πορτογαλίας και τους υποστηρικτές της Ιωάννας του Μπελτράν και εληξε ο πόλεμος της καστιλιάνικης διαδοχής.


1541. Η Τρανσυλβανία κατέστη υποτελής της Οθωμανικής Πύλης. Ο Οθωμανός Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διόρισε Πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας (4 Σεπτεμβρίου)  τον Καθολικό Επίσκοπο του Οραντέι Γεώργο Μαρτινούτσι που ηταν Κροάτης, ως κυβερνήτη . Το Πριγκιπάτο της Τρανσυλβανίας αναγνωρίστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως ανεξάρτητο κράτος, το οποίο ωστόσο κατέβαλε στην Οθωμανική Πύλη ένα ετήσιο δώρο ευκολίας  «munus honorium»  10.000 δουκάτων. Με την ιδιότητα αυτή, συμμετείχε ως εμπόλεμη χώρα στον εκατονταετή πόλεμο και συνήψε μια σειρά συνθηκών με τις ευρωπαϊκές χώρες επί ίσοις όροις. 

1611. Ο Πατριάρχης Μόσχας Ερμογένης αναθεμάτισε τον Ψευτοδημήτριο και την Πολωνη γυναίκα του Μαρίνα Μνίσεκ.

1640. Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στην Πελοπόννησο έγινε παρανάλωμα του πυρός. 


1669.Στις 25 Αυγούστου/4 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι και τον Φαζίλ Αχμέτ Κιοπρουλού πασά η συμφωνία παράδοσης του Χάνδακα. Οι Οθωμανοί, επέτρεψαν στο σύνολο των υπερασπιστών της πόλης -περίπου 3.600- να αποχωρήσουν με τα υπάρχοντά τους και δόθηκε περιθώριο δώδεκα ημερών καλού καιρού για να επιβιβαστούν σε πλοία με κατεύθυνση τα νησιά του Ιονίου, όσοι εκ των κατοίκων ήθελαν να φύγουν.
Ο Κοζάκος Στεπάν Ραζίν, έφτασε στο Αστραχάν για την επίθεση εναντίον των Περσών και του Τουρκμενιστάν.

1742Κατά τη διάρκεια του ρωσοσουηδικού πολέμου του 1741-43, στις 24 Αυγούστου/4 Σεπτεμβρίου  ο περικυκλωμένος σουηδικός στρατός στην περιοχή του Ελσίνκι  παραδόθηκε. Την παράδοση υπέγραψε ο υποστράτηγος Μπουσκέτ. Ο σουηδικός στρατός έπρεπε να υποχωρήσει στην Σουηδία , αφήνοντας στους Ρώσους όλο το πυροβολικό.

1791.Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ υπέγραψε το πρώτο σύνταγμα της Γαλλίας.

1796. Ο Ναπολέων κατατρόπωσε τους Αυστριακούς στη μάχη του Ροβερέτο στην Βόρεια Ιταλία.


1797. Στο Παρίσι, την 18η Φρουκτιδόρ, (4 Σεπτεμβρίου 1797), μετά από διαταγή του Ζαν Πωλ Μπαρά , που υποστηρίζονταν από τον Βοναπάρτη, ο σταλμένος επί τούτου από τον Βοναπάρτη, στρατηγός Ωζερώ, εισέβαλε με στρατιώτες στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και συνέλαβαν τους φιλοβασιλικούς βουλευτές του Συμβουλίου των Πεντακοσίων και του Συμβούλιου των Πρεσβυτέρων, που αποτελούσαν την πλειοψηφία και οι οποίοι μαζί με εμιγκρέδες ευγενείς προετοίμαζαν φιλομοναρχικό πραξικόπημα. Συνελήφθηκαν βουλευτές, δημοσιογράφοι, και στρατιωτικοί που στη συνέχεια εξορίστηκαν στην Γουιάνα. Από το Διευθυντήριο, ο Μπαρτελεμί συνελήφθη και ο Καρνό δραπέτευσε. Η νέα τριανδρία ήταν ο Ρεμπέλ, ο Μπαρά και Λα Ρεβεγιέρ-Λεπώ. Ο Ναπολέοντας διέταξε τους στρατηγούς να ζητήσουν από τις μεραρχίες τους να εκφράσουν γραπτά τη συναίνεσή τους στο πραξικόπημα. 



1800. Η γαλλική φρουρά στη Βαλέτα παραδόθηκε στους Άγγλους.
1810.  Ο πρίγκιπας της Αμπχαζίας Γκεόργκι Σαβαρσίτζε έδωσε όρκο Πίστης στον Ρώσο Τσάρο.
1821. Δολοφονήθηκε στη Μονή Ομπλού, νοτιοανατολικά της Πάτρας ο Φιλογενής Οπλαρχηγός Παναγιώτης Καρατζάς ή Αναστασόπουλος.

1828. Άρχισε  η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, σε εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Η αποχώρηση ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

1870. Μετά την αιχμαλωσία και παραίτηση του αυτοκράτορα Ναπολέωντα Γ΄
της Γαλλίας οργανωθήκαν διαδηλώσεις στο Παρίσι για την κατάργηση της αυτοκρατορίας. Η αυτοκράτειρα Ευγενία εγκατέλειψε το ανάκτορο Τυγερί και διέφυγε στο Λονδίνο. Σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση, που ονομάστηκε Κυβέρνηση Εθνικής Άμυνας, με πρόεδρο τον στρατιωτικό διοικητή του Παρισιού, στρατηγό Λουί Ζυλ Τροσύ. Μέλη της ήταν, ο Ζυλ Φάβρ ο Ζυλ Φερύ, ο ο δικηγόρος Λεόν Γκαμπετά και ο ριζοσπάστης Ανρύ Ροσφόρ που ανακήρυξαν την Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία.


1895. Ιδρύθηκε στην Αθήνα η «Εθνική Εταιρία».
1914. Η Σύμβαση του Λονδίνου,‎‎ μεταξύ των κυβερνήσεων της Μεγάλης ‎‎Βρετανίας,‎‎ της ‎‎Γαλλίας‎‎ και της ‎‎Ρωσίας που υποσχέθηκαν να μην συνάψουν ξεχωριστή ειρήνη με τη Γερμανία.

1915. Κατά τον  Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Βουλγαρία προσχώρησε  στις Κεντρικές Δυνάμεις 
1919 . Άρχισε  στη Σεβάστεια το Εθνικό Συνέδριο των Τούρκων ,  που συγκάλεσε ο Μουσταφά Κεμάλ.

1923. Οι Ιταλοί , μετά την Κέρκυρα,  κατέλαβαν τους Παξούς και τους Αντίπαξους.

1929. Το Γερμανικό  αερόπλοιο «Κόμης Ζεππελίν» ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου σε εννέα ημέρες, 20 ώρες και 23 λεπτά.

1937. Η Νι-Κα-Βε-Ντε εκτέλεσε στη Λωζάνη τον Εβραίο πράκτορα Ιγκνάντι Πορέτσκι.

1940. Ο Κάρολος Β της Ρουμανίας έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ιόν Αντονέσκου.



1943 . Στην ΕΣΣΔ, ο Στάλιν συναντήθηκε με τρεις ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με σκοπό την κινητοποίηση των πιστών στον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Η συνάντηση σηματοδότησε μια στροφή στην πολιτική των Κομμουνιστών έναντι  της εκκλησίας και με τη συγκατάθεση του Στάλιν εξελέγη ως Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης  Ρωσίας, ο μητροπολίτης Σεργκέι, 

1944. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν  από τον Πύργο. Παρέδωσαν και τον Εβρο στους Βούλγαρους. Στη Νάπολι έγινε το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης  Παπανδρέου με τη συμμετοχή των ΕΑΜιτών υπουργών και αποφασίστηκε ομόφωνα να απευθύνει η κυβέρνηση διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Βρετανοί και Καναδοί απελευθερώθηκαν τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει όλους τους ρωσικής καταγωγής Αιχμάλωτους πολέμου στη Σοβιετική Ένωση.Η Φινλανδία σταμάτησε τις εχθροπραξίες κατά της ΕΣΣΔ.

1946.  Πολυμελής Συμμορία Κομμουνιστών   προσέβαλε διά πυροβόλων όπλων και όλμων τον Σταθμό Χωροφυλακής Λεονταρίου, η δύναμη  του οποίου αναγκάστηκε  να αποσυρθεί, περί ώραν 18.00,  εις τα παρακείμενα υψώματα χωρίου. Οι συμμορίτες  μετά την αποχώρηση της Χωροφυλακής εισέβαλαν και λεηλάτησαν το Λεοντάρι. Την νύχτα 60μελής Κ ]Σ εισήρθε εις το χωρίο Σεράκιοϊ  Διδυμοτείχου  και αφήρεσε τρόφιμα από τους κατοίκους. Δύναμη Χωροφυλακής που τους καταδίωξε  πέτυχε τον φόνο του συμμορίτη Χρήστου Γεωργοτσούλη, τον τραυματισμό των Αθανασίου Μακρίδη και  Δημητρίου 'Αλεξούδη καθώς και τη σύλληψη  ένδεκα συμμοριτών μετά  του οπλισμού και των πυρομαχικών τους.

1947. Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντήθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία με τους αμερικανούς Μακβί και Χέντερσον και συμφώνησαν στον "μεγάλο συνασπισμό" υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη με αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη. 
Περί ώραν  06,00' δύναμη  Χωροφυλακής συνεπλάκη σε υψώματα Λευκών Όρέων Κρήτης μετά συμμορίας με αποτέλεσμα τον φόνον ενός συμμορίτου. Την 18ην ώρα  το ίδιο απόσπασμα  συνεπλάκη μετ' άλλης συμμορίας στη  θέση  Σέλια Λευκών Όρέων με αποτέλεσμα τον φόνο  ενός συμμορίτη.

200 Κ]Σ, επετέθησαν εναντίον του χωρίου Δεσφίνης  Αμφίσσης  με σκοπό  την επιστράτευση  των νέων των καλουμένων στον εθνικό Στρατό.
Η δύναμη του Σ. Χ. Δεσφίνης ηναγκάσθη να εγκαταλείψει την Δεσφίνα και να συμπτυχθεί εις την Ιτέα, μαζί όσους  εκ τω νεοσυλλέκτων θέλησαν να  αποφύγουν  την στρατολογία εκ μέρους των Κ]Σ. Τη νύχτα το συμμοριακό  συγκρότημα Βερμίου, καταδιωκόμενο, υπό του Στρατού, επιχείρησε να διαπεραιωθεί είς Πιέρια. Λόχος Χωροφυλακής ενεδρεύων επί του Αλιάκμονος μετά από 4ωρον μάχη ανέτρεψε τους συμμορίτες και τούς κατεδίωξε. Αποτέλεσμα νεκροί συμμορίτες 20, και αιχμάλωτοι 8 ένοπλοι. Επίσης περιήλθον είς χείρας Λόχου 14 τυφέκια, 10 υποζύγια έμφορτα πολεμικού και ετέρου υλικού, ενας όλμος , 3νάρκες, 'υγειονομικό ύλικό  και είδη ιματισμού. Τμήματα Στράτου καταδιώκοντα την ιδία συμμορία  συνέλαβαν 10 αιχμαλώτους ένοπλους και παρεδόθησαν σε αυτά επτά συμμορίτες.

1948. Στη Χιλή τέθηκε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.
 
1962. Έληξε η επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου των Η.Π.Α., Λίντον Τζόνσον. Προηγήθηκε επίσκεψή του στην Τουρκία και την Κύπρο.

1970. Στη Χιλή, ο υποψήφιος της Λαϊκής Ενότητας Σαλβαδόρ Αλιέντε πετυχε οριακή νίκη στις προεδρικές εκλογές λαμβάνοντας 1,070,334 ψήφους ή το 36.61% έναντι του 35.27% ή 1,031,159 του αντιπάλου του.

1971.Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Μακάριος.

1978. Ο Γεώργιος Ράλλης ως υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ένωση.

1991. Ο Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναγνώρισε την ανεξαρτησία των τριών Δημοκρατιών  της Βαλτικής της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

1992‎‎.Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Τόντορ Ζίβκοφ, ο οποίος παραπέμφθηκε το 1989, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κρατικών κεφαλαίων.

1995. Μετά τη μεσολάβηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, συμφωνήθηκε ο απευθείας διάλογος μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Σεβερνοματσεντόνιγια.

1998‎‎.Το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα καταδίκασε  τον πρώην πρωθυπουργόΖαν Καμπάντα από την φυλή των Χούτου   σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1994

1999.Υπογράφηκε στο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Αραφάτ η αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία για την μεταβίβαση  του 7% της Δυτικής Όχθης στα αυτοδιοικούμενα παλαιστινιακά εδάφη και την απελευθέρωση 350 Παλαιστινίων. Τρομοκρατική βομβιστική  επίθεση στο Νταγκεστάν της Ρωσίας, με 64 νεκρούς


2002. Ο πρόεδρος Μπούς διακήρυξε το Νεο πατριωτικό Δόγμα , σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να κάνουν προληπτικές επιθέσεις κατά όποιων εκείνες νομίζουν οτι κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής .
Η ΕΕ κάλεσε  τις Ηνωμένες Πολιτείες, να κάνουν επίθεση ενάντια στο Ιράκ μόνο με τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών.


2006. Ο προέδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφθηκε την Αθήνα.
Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Καραμανλής, Πούτιν και Παρβάνοφ στις κοινές δηλώσεις του έθεσαν ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του 2006 για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας

2008‎‎. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου  ενέκρινε σχέδιο του χωροταξικού σχεδίου για τον αυτοκινητόδρομο Μπαρ - Μπολιάρε κει την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

2010‎‎. Σε ολόκληρη τη Γαλλία διαδηλώσεις των προοδευτικών και των διεθνιστών για τα μέτρο του προέδρου , Νικολά Σαρκοζί,  για τους λαθρομετανάστες, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού των Ρομά στην Ανατολική Ευρώπη.‎

2012. 
Εκλογή της πρώτης γυναίκας Πρωθυπουργού στην ‎‎ιστορία του Κεμπέκ,‎‎ ‎‎της Πωλίν Μαρουά.‎ ‎

2014. ‎‎Η Αλ Κάιντα‎‎ ανακοίνωσε την παρουσία της στην ‎‎Ινδία .‎
 ‎
2018‎‎. Στη ‎‎Γαλλία, ευρύς ανασχηματισμός ‎‎ της ‎‎κυβέρνησης ΟΕντουάρ Σαρλ Φιλίπ. Στο ‎‎Πακιστάν,‎‎ ‎‎ο Αρίφ Άλβι‎‎ ‎‎εξελέγη ‎‎Πρόεδρος της Δημοκρατίας.‎
‎ 
 2020. Η Εθνοπαράσταση των ΚΝΟΥΔΟΥ και του Εφιαλτάκη με την Ελληνοτουρκική η «κρίση» «κατέβηκε» αφού ο χορογράφος και ιμπρεσάριος, ανακοίνωσε την νέα παράσταση ΝΑΤΟδιαλόγου. Ο Εφιαλτάκης μεταξύ Σκύλας (ΜΕΡΚΕΛ) και Χάρυβδης (ΝΑΤΟ) διάλεξε ότι του είπε ο ΑΝΘΥΠΑΤΟΣ και έστειλε στον συναγωνιστή Ταγίπ μήνυμα τύπου «Μαδρίτης» . «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» .ΟΒΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...