5/9/21

Η 5η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 5η Σεπτεμβρίου είναι η 248η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Έμειναν 117 μέρες μέχρι το τέλος του έτους

 590. Πέθανε βασιλιάς των Λομβαρδών, Αυθάριος.

1379.   Άρχισε η εξέγερση  των υφαντών της Γάνδης, εναντίον Κόμη της Φλάνδρας,  Λουδοβίκος Β΄ βαν Μαλ .


1395. Ο Τζιάν Γκαλεάτσο Βισκόντι αφού πλήρωσε  100.000 φιορίνια,  στον  Βασιλιά των Ρωμαίων Βεντσεσλάβο του Λουξεμβούργου, τον λεγόμενο και οκνηρό, έλαβε τον τίτλο του δούκα του Μιλάνου.


1532. Ο Γενουάτης Ναύαρχος του Καρόλου Ε',  Αντρέα Ντόρια, με 39 γαλέρες και 60 περίπου άλλα σκάφη, που πήγαινε για την Πελοπόννησο  προσορμίστηκε στην Κεφαλλονιά, ενώ ο Σουλεϊμάν βρισκόταν στην Ουγγαρία. Με τη βοήθεια του ισπανικού στόλου υπό την ηγεσία του Ανδρέα Ντόρια έγινε μια βραχύβια επανάσταση  στην Πάτρα. 


1619. Χάρη στη διαμεσολάβηση του  καρδινάλιου του Ρισελιέ,  και του Δούκα του Λουένς Κάρολου Αλβέρτου ο Λουδοβίκος ΙΓ συναντήθηκε στο Σατώ των  Κουζιέρ, με τη Βασίλισσα Μητέρα Μαρία των Μεδίκων, η οποία έφτασε επί τόπου την προηγούμενη ημέρα. Έμειναν εκεί για 14 ημέρες.   Λουδοβίκος συμφιλιώθηκε με τη μητέρα του επιτρέποντάς της να διατηρεί μια μικρή αυλή στην Ανζέρ.


1634.  Κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου, άρχισε η διήμερη μάχη του Νόρντλινγκεν στην Βαυαρία, που κατέληξε σε αποφασιστική νίκη των Καθολικών. Αυτή η μάχη ήταν  η πρώτη σουηδική ήττα στον τριακονταετή πόλεμο. Μετά τη νίκη των αυτοκρατορικών και ισπανικών δυνάμεων στο Νόρντλινγκεν η Γαλλία αποφάσισε  να παρέμβει ανοιχτά στη σύγκρουση.

1661.Την ημέρα που έγινε 23 ετών, και ακολουθώντας τις συμβουλές του Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ, ο Λουδοβίκος 14ος διέταξε να συλλάβουν τον υπουργό οικονομικών Νικολά Φουκέ για να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στο πρόσωπό του. Ο Φουκέ συνελήφθη στην Ναντ, από τον Ντ' Αρτανιάν, τον αρχηγό των σωματοφυλάκων του βασιλιά.



1695.Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εννέα Ετών, παραδόθηκε η γαλλική φρουρά της Ναμούρ που βρισκόταν υπό πολιορκία από τις 2 Ιουλίου 1695. Ο Στρατάρχης ντε Μπουφλέρ παραδόθηκε στους πολιορκητές στις 5 Σεπτεμβρίου μετά από δύο μήνες μαχών και αφού έχασε 8.000 από τους 13.000 άνδρες του. Αυτή η νίκη κόστισε στους συμμαχικούς στρατούς του Γουλιέλμου της Οράγγης και του Μαξιμιλιανού-Εμμανουήλ της Βαυαρίας, κυβερνήτη της Ισπανικής Ολλανδίας, περισσότερους από 12.000 άνδρες. 

1698. Ο  Τσάρος Πέτρος ο Μέγας  επέβαλε τον «φόρο γενειάδας». Όλοι οι άνθρωποι εκτός από τους Ορθοδόξους  κληρικούς. και τους αγρότες, έπρεπε να του καταβάλλουν  100 ρούβλια το χρόνο  για να έχουν γενειάδες.

1759‎‎ .Οι Mητροπολίτες του Μαυροβουνίου Σάβα και Βασίλιε Πέτροβιτς έστειλαν επιστολή στη Αυτοκράτειρα Ελισάβετ και ζήτησαν βοήθεια για την αποκατάσταση του ΙΝ της Γεννήσεως στην Τσετίνιε που είχε ανεγερθεί από τον Ιβάν Τσρνέβιτς το 1484 και καταστράφηκε στην επίθεση των Τούρκων το 1692.‎

1774. Στην Ρωσία, ο αυτοκρατορικός στρατός υπό τις διαταγές του Γερμανού στρατηγού Μίχελσον νίκησε τους Κοζάκους του Εμελιάν Πουγκατσιόφ.

1793. Η γαλλική Συμβατική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε την εφαρμογή «Τρομοκρατικών μέτρων για να καταστείλει τις αντεπαναστατικές δραστηριοτήτες».

1795. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Οθωμανική αυτοκρατορία υπέγραψαν την Συνθήκη του Αλγερίου.

1800. Η Γαλλική φρουρά της Μάλτας παραδόθηκε στον διοικητή του αγγλικού στόλου, ναύαρχο  Νέλσονα.

1807. Δεύτερη μέρα του βομβαρδισμού της Κοπεγχάγης, από τους Άγγλους.




1812 . Κατά τον Αγγλοαμερικανικό πόλεμο για το δολάριο  άρχισε η πολιορκία του Φορτ Γουέιν.

1839.Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε τον πόλεμο στην Κίνα.
1863. Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, του Γκλύξμπουργκ που είχε ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων, με το όνομα Γεώργιος Α', αναχώρησε από την Κοπεγχάγη για την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, τον συμβούλευσε : «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».
1864. Οι Στόλοι της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας επιτέθηκαν στους Ιάπωνες , σε αντίποινα για την απόφαση της Ιαπωνίας να κλείσει τα λιμάνια της και να απομακρύνει τους ξένους.

1866 . Εγκαινιάστηκε παρουσία του Μπίσμαρκ η νέα Συναγωγή του Βερολίνου.

1881.Στη Σόφια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση των βουλγάρων λογοτεχνών.

1899. Στην Ελλάδα την Κυριακή 5/17 Σεπτεμβρίου έγιναν με σφαιρίδιο αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην Αθήνα εκλέχθηκε ο Σπυρίδων Μερκούρης, που συγκέντρωσε 7.766 «ναι», έναντι 5.591 του αντιπάλου του Δημ. Καλλιφρονά. Στον Πειραιά επικράτησε ο Τρύφων Μουτζόπουλος που συγκέντρωσε 3.735 ψήφους έναντι 3.681 του αντιπάλου του .Στην Πάτρα επικράτησε ο Δημήτριος Βότσης σε βάρος του Αθ. Κανακάρη. Στο Βόλο εξελέγη ο κ. Γεωργιάδης και στο Μεσολόγγι ο Σωκράτης Στάικος.


1905.Με τη μεσολάβηση του Αμερικανού Προέδρου Θεόδωρου Ρούσβελτ υπογράφηκε στο Πόρτσμουθ του Νιου Χάμσαϊρ η συνθήκη , για τον τερματισμό του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ρωσία παραχώρησε στην Ιαπωνία τη Σαχαλίνη και τα λιμενικά και σιδηροδρομικά δικαιώματα της στη Μαντζουρία.

1910. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, μίλησε για πρώτη φορά σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.


1914. Η πρώτη μάχη του Μάρνη στην οποία σκοτώθηκαν 550.000 στρατιώτες. Οι αγγλογαλλικές δυνάμεις επιτέθηκαν και σταμάτησαν την προέλαση των Γερμανών προς το Παρίσι.
1915. Στο ελβετικό χωριό Τσίμερβαλντ συναντήθηκαν 38 διεθνιστικά καθάρματα από τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης μεταξύ των οποίων ο Λένιν και ο Λεβ Μπρονστάιν. Η διάσκεψη έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου. 
Διωγμοί και σφαγές Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη.



1918. Στη Σοβιετία,την ίδια ημέρα με το 1793, το Συμβούλιο των Κομισάριων ενέκρινε την εισήγηση του Στάλιν σχετικά με την κόκκινη τρομοκρατία.
Στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, τα συμμαχικά στρατεύματα με τη συμμετοχή των ελληνικών μεραρχιών Κρήτης και Σερρών, έπειτα από σκληρές μάχες γύρω από την Δοϊράνη, διέσπασαν την αμυντική γραμμή  των Γερμανο-Βουλγάρων.

1929. Στην Αθήνα εμφανίστηκαν κρούσματα πανώλης .

1930. Στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία έγιναν εξεγέρσεις αγροτών.

1933.  Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Δημήτριος (Τζιμ) Λόντος, έφτασε  στην Αθήνα για δύο αγώνες πάλης στο Καλλιμάρμαρο.

1937. Στον ισπανικό εμφύλιο, οι φαλαγγίτες υπό τον στρατηγό Νταβίλας κατέλαβαν τη πόλη Γιάνες στην ορεινή Αστούρια.

1939. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διακήρυξαν την ουδετερότητά τους στον Πόλεμο των Αγγλογάλλων με τη Γερμανία. 


1940. Στη Ρουμανία ο βασιλιάς Κάρολος Β ' ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και έδωσε στον  στρατάρχη Ίον Αντονέσκου την εξουσία.

1943. O Τσάρος της Βουλγαρίας Μπόρις Γ θάφτηκε στο μοναστήρι της Ρίλας.


1944. Η Σοβιετική Ένωση με το πρόσχημα ότι η βουλγαρική κυβέρνηση συνέχιζε να υποστηρίζει τη Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στο Βασίλειο της Βουλγαρίας. Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο δημιούργησαν την Μπενελούξ. Στο σκοπευτήριο της Καισαριανής οι Γερμανοί εκτέλεσαν 50 κρατούμενους μεταξύ αυτών και η Ηρώ Κωνσταντοπούλου.
1946. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Aλτσίντε ντε Γκάσπερι υπέγραψε στο Παρίσι με τον υπουργό εξωτερικών της Αυστρίας, Κάρλ Γκρούμπερ, το σύμφωνο «Ντε Γκάσπερι-Γκρούμπερ», το οποίο είχε ως στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματα της γερμανόφωνης μειονότητας του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε και έθεσε τις βάσεις για την αυτόνομη άσκηση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, στις επαρχίες του Μπολτσάνο και του Τρέντο.
Στην Ελλάδα, Στις 5.30 πμ, Κ ]Σ  εκ των πέριξ χωρίων περικύκλωσε το  χωρίο Συκιά Ελάσσονος και επετέθη κατά του εκεί τμήματος Χωροφυλακής. Κατά την δίωρο συμπλοκή που ακολούθησε εφονεύθησαν οι άνευ θητείας Χωροφύλακες Ζαρτάλης Ιωάννης, Χαντέλας Νικόλαος, Μπούζιος Αθανάσιος, Σακαβάρας Αριστοτέλης καί Λαΐνας Βασίλειος και  απήχθησαν οι Παπάρας Ιωάννης, Χασώτης Γεώργιος και Κυρίτσης Χρήστος. Εφονεύθησαν επίσης οι εθνικόφρονες ιδιώτες Ηλίας Μπαλιάκος και Παναγιώτης Κυρίτσης, και απήχθησαν πέντε . Οι κομμουνιοτές λεηλάτησαν απάσας τας οικίας των εθνικοφρόνων  και πυρπόλησαν 7.

Στις 07,00'  πμ ο τρίτος Λόχος του Μηχανοκινήτου Τάγματος Χωρ ]κής συνεπλάκη  εις τα υψώματα του χωρίου Μαρμάριανη Αγυιάς μετά πολυμελούς συμμορίας καλώς οχυρωμένης .Η  συμμορία εξετοπίσθη των θέσεων της και έγκατέλειψε  το ύπ' αυτής κατεχόμενον χωρίον Μαρμάριανη.  Στις 10.00 πμ δύναμη  Κ]Σ προσέβαλε διά πολυβόλων και όλμων τα εις Μακρυχώριον Λαρίσης ευρισκόμενα τμήματα Χωροφυλακής.Οι  συμμορίτες απωθήθησαν προς τα υψώματα του Συκουρίου.

Πολυμελείς Κ]Σ προσέβαλε  τον Σταθμόν Χωροφυλακής Καναλιού Βόλου και το ευρισκόμενο εκεί στρατιωτικό τμήμα. εξ 80 άνδρών.  Επακολούθησε άγων εκ του συστάδην μέχρι της 13.30' ώρας, οπότε οι συμμορίτες  απεσύρθησαν. Εφονεύθη ο Ανθ]γός Μαντασάς και ο στρατιώτης Κουμπής. Εις τον τόπον της συμπλοκής ανευρέθησαν τρία πτώματα ανήκοντα εις τον επικηρυγμένο Κωνσταντίνο Γούναρη, τον Ιωάννη  Παπαστραφίδη και το τρίτο  σε άγνωστο  συμμορίτη.Ή συμμορία παρέλαβε και τον φονευθέντα  επικεκηρυγμένο αρχηγό της  Δημήτριο  Συλλογιστό.

Στις  18,30' απόσπασμα Χωροφυλακής συνεπλάκη παρά το χωρίον Πισσάνη Σουφλίου μετά 30μελοϋς Κ/Σ φονευθέντων δύο συμμοριτών.



1947. Τα μεσάνυχτα πολυμελής  συμμορία επετέθη κατά της μικράς δυνάμεως Χωροφυλάκων και ΜΑΥ του χωρίου Φούρνοι Σάμου, που ήναγκάσθη νά συμπτυχθεί.  Απώλειες ημετέρων νεκροί εις άνευ θητείας και εις ΜΑΥ.

1948. Ο Ρομπέρ Σουμάν έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας

1967. Στη Θεσσαλονίκη σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία ο κομμουνιστής Γιάννη Χαλκίδης. Στη Σοβιετική Ένωση δόθηκε αμνηστία στους Τατάρους της Κριμαίας για τη συμμαχία τους με τους Ναζί.
1960. Θεμελιώθηκε στην Πτολεμαΐδα η δεύτερη μονάδα του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου, που θα  παρήγαγε  900.000.000 κιλοβατώρες το χρόνο.
1968.Δημοσιεύτηκε στην «Ουνιτά», του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η επιστολή των 80 αριστερών κρατουμένων της Λέρου, (του Χάους), που καταδίκασαν τη σοβιετική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία.

1972 . Παλαιστίνιοι του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτεθήκαν στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου στην Ισραηλινή Αποστολή και σκότωσαν δυο μέλη τη αποστολής , συλλαμβάνοντας πολλούς ομήρους.

1977. Η Φράξια Κόκκινος Στρατός απήγαγε στην Κολωνία τον πρόεδρο των γερμανών βιομηχάνων Χάνς-Μάρτιν-Σλέγιερ.

1978. Με πρόσκληση του πρόεδρου Κάρτερ άρχισε η πρώτη συνάντηση του Καμπ Ντέιβιντ μεταξύ τους Ανουάρ Σαντάτ και του Μεναχεμ Μπεγκίν


1980. Στις Ελβετικές Άλπεις, άνοιξε η σήραγγα του Αγίου Γοτθάρδου (Σαν Γκοτάρντ),  μήκους 16,32 χιλιόμετρων, η  μεγαλύτερη σήραγγα για αυτοκίνητα στον κόσμο.Εμπρησμός στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Τελευταία στιγμή σώθηκε το Πατριαρχείο.

1991. Διαλύθηκε και επίσημα η Σοβιετική Ένωση.  Το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων του Λαού ενέκρινε τη δήλωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και τους κανονισμούς σχετικά με την προετοιμασία και την υπογραφή της Συνθήκης για την Ένωση των Ανεξαρτήτων Κρατών και του νόμου για τη δημόσια διοίκηση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.


1997.Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ανακοίνωσε στη Λοζάνη, ότι  κατά την 106η Σύνοδο της ΔΟΕ η Αθήνα επιλέχθηκε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.Στον τελευταίο κύκλο της ψηφοφορίας, η Αθήνα νίκησε τη Ρώμη, με 66 ψήφους προς 41. Πριν από αυτό, το Μπουένος Άιρες, η Στοκχόλμη, το Κέιπ Τάουν και το Σαν Χουάν είχαν ήδη αποκλειστεί .

2002. Παραδόθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο καταζητούμενος Δημήτριος Κουφοντίνας.

2008 .Στην Σερβία ο Τόμισλαβ Νίκολιτς αποχώρησε από το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα διαφωνώντας με τη γραμμή Σέσσελι να ψηφίσει κατά της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση της Νικαράγουα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.


2009 .Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προς τους παραγωγικούς φορείς, ανέπτυξε το πρόγραμμα λιτότητας για την επόμενη τετραετία και τόνισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές συγκροτούσαν το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, που θα έβαζε γερές βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη και πραγματικά κοινωνικό κράτος.
Το σκάφος αναψυχής «Ίλιντεν» ανατράπηκε λόγω υπερφόρτωσης και βυθίστηκε στη λίμνη Οχρίδα στην  Σεβερνομακεντόνιγια . Δεκαπέντε τουρίστες από τη Βουλγαρία πνίγηκαν


2017. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός έλυσε την τριετή πολιορκία της Ντέιρ Εζ-Ζορ. Ο πρόεδρος Ασαντ συνεχάρη τους πολεμιστές που αντιστάθηκαν για περισσότερα από τρία χρόνια και κράτησαν το Αεροδρόμιο και τους τόνισε ότι κράτησαν τον όρκο τους και έδωσαν το παράδειγμα στις επόμενες γενιές.


2019.   Στην Ιταλία, δύο εβδομάδες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω της αποχώρησης της Λέγκας του Βορρά , ορκίστηκε  η νέα (μεταρρυθμιστική) κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε. 
Η κυβέρνηση σχηματίστηκε έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησενα ανοίξει τις πύλες και να επιτρέψει να εισέλθουν στην Ευρώπη περισσότερα από 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...