9/9/21

Η 9η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 9η Σεπτεμβρίου είναι η 252η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απέμειναν 113 μέρες ως το τέλος του έτους.

337 .Ο Κωνσταντίνος Β΄, ο Κωνστάντιος Β´ και ο Κώνστας διαδέχθηκαν τον πατέρα τους, Κωνσταντίνο Α', ως συναυτοκράτορες.

533. Ο Βελισάριος και οι δεκαπέντε χιλιάδων άνδρες του,  αποβιβάστηκαν στο Ακρωτήριο  Τσέμπα της σημερινής Τυνησίας.

924. Ο Τσάρος των Βουλγάρων Συμεών που είχε  στρατοπεδεύσει  έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης στη Βλαχέρνα, συναντήθηκε με τον Ρωμανό Α’ Λεκαπηνό που είχε με μόνο συνοδεία αυλικών. Ο Συμεών δέχτηκε δώρα και απήλθε ειρηνικά.

1379. Στο Αβαείο του Νιούμπεργκ στη Στυρία υπογράφηκε  η Συνθήκη μεταξύ των νεαρών Δουκών Αλβέρτου Γ ́ και Λεοπόλδου Γ ́ αδελφών του αείμνηστου Δούκα Ροδόλφου Δ για τον διαμερισμό των  «κληρονομικών εδάφων» του οίκου των Αψβούργων. 


1493.Μάχη της Κρμπάβα κοντά στο Όσιγιεκ .Ήττα των Ούγγρων και των Κροατών που διοικούσε ο Μίρκο Ντερέτσιν  από τους Οθωμανούς.Μετά τη μάχη, οι Τούρκοι προσάρτησαν μεγάλο μέρος της Κροατίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Τούρκοι ήσαν 8000 και οι Κροάτες είχαν 3000 Ιππείς 2000 πεζούς και 8000 ολπισμένους Αγρότες. Σκοτώθηκαν 7000.
  
1516. Πέθανε ο Φλαμανδός ζωγράφος Ιερώνυμος  Μπος. 

1521. Mετά την παράδοση του Βελιγραδίου, ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν Α΄ διέταξε την μεταφορά των Σέρβων στην Κωνσταντινούπολη και τους επέτρεψε να πάρουν μαζί τους τα ιερά Λείψανα  της Αγίας Παρασκευής, της αυτοκράτειρας Θεοφανούς, καθώς και την  εικόνα της Θεοτόκου.

1570. Οι  Οθωμανοί  υπό τον  Μουσταφά Πασά κυρίευαν  και λεηλάτησαν  τη Λευκωσία, την οποία διοικούσαν ο ενετός τοποτηρητής και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός. Η άλωση της Λευκωσίας σήμανε την επικράτηση των Τούρκων σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο, πλην της Αμμόχωστου.


1790. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο  του 1787-1792 στις 28-29 Αυγούστου/ 8-9 Σεπτεμβρίου δεξήχθη η διήμερη ναυμαχία του ακρωτήριου Τέντρα ανοιχτά της Οδησσού. Ο ρωσικός στόλος που διοικούσε ο  Υποναύαρχος Φ. Φ. Ουσακόφ διέθετα 10 θωρηκτά, 6 φρεγάτες,  και 20 σκάφη υποστήριξης, με 830 πυροβόλα. Οι Οθωμανοί και Καπουδάν Πασά τον  Γκιριτλί Χουσάιν Πασά είχαν  14 θωρηκτά, 8 φρεγάτες και 23 σκάφη υποστήριξης,  και 1.400 πυροβόλα. Στη διμερη ναυμαχία οι Τούρκοι  υπέστησαν συντριπτική ήττα, χάνοντας δύο θωρηκτά, και τρία άλλα πλοία ενώ στο δρόμο για το Βόσπορο, ένα άλλο πλοίο  της Γραμμής των 74 πυροβόλων  βυθίστηκε λόγω των ζημιών. Οι Ρώσοι είχαν μόνο  21 νεκρούς.
1810. Κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο (1806-1812) κοντά στο χωριό Μπάτιν και στις εκβολές του ποταμού Γιάντρα οι Ρώσοι  υπό τον στρατηγό Νικολάι Καμένσκι και τον αδελφό του Σεργκέι νίκησαν τον τουρκικό στρατό. Οι Τούρκοι έχασαν 1500 άνδρες και 5000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Από τη μάχη διέφυγε σώος ο γιός του Αλή Πασάς των Ιωαννίνων Μουχτάρ ,  με 4000 αλβανούς.  

1814.  Η Ελβετική Συνομοσπονδία υιοθέτησε το Σύνταγμα του Καποδίστρια 

1821. Ο Γεωργάκης Ολύμπιος ανατίναξε  το κωδωνοστάσιο της Μονής Σέκου
στην Μολδοβλαχία, παίρνοντας μαζί του στον θάνατο και τους 11  συμπολεμιστές του  και τους τούρκους που επιχειρούσαν να τον αιχμαλωτίσουν.
1835. Στη Γαλλία με τους Νόμους του Σεπτεμβρίου επεβλήθη  λογοκρισία του Τύπου και  θεσπίστηκαν αυστηρές ποινές  για τους δημοσιογράφους. 

1850. Αφού η κυβέρνηση του ναύαρχου Αντώνιου Κριεζή αντιμετώπισε τον Αγγλικό ναυτικό αποκλεισμό (Παρκερικά) και παρέπεμψε το ζήτημα της αποζημίωσης του Πατσίφικο σε διεθνή διαιτησία, και αφού τάχθηκαν όλοι στο πλευρό της , ο ναύαρχος Κιρεζής ζήτησε την διάλυση της Βουλής που είχε εκλεγεί το 1847  και τις οποίες  είχε κερδίσει ο Ιωάννης Κωλέττης, ο οποίος όμως  πέθανε δυο μήνες μετά από τις εκλογές. Από τότε μέχρι τις εκλογές του 1850, την Ελλάδα διοίκησαν η Κυβέρνηση Κίτσου Τζαβέλλα 1847, η Κυβέρνηση Γεωργίου Κουντουριώτη 1848 και η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη 1848 μέχρι που ανέλαβε η Κυβέρνηση Κριεζή το 1849. Τον Αύγουστο  του 1850 ο Όθων έφυγε  για ταξίδι στη Γερμανία οπότε  τα διατάγματα διάλυσης της  Βουλής και προκήρυξης των εκλογών υπογράφηκαν   στις 9 Σεπτεμβρίου από τη  Βασίλισσα Αμαλία, που εκτελούσε χρέη αντιβασιλέως .

1855.Κριμαϊκός Πόλεμος: Μετά από 349 ημέρες πολιορκίας από τους αγγλο-γάλλους οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη.

1867. Τα  στρατεύματα της Πρωσίας αποχώρησαν από την πόλη του Λουξεμβούργου, που κηρύχθηκε ουδέτερη και ανεξάρτητη από τη Διάσκεψη του Λονδίνου.
1885. Πρίγκιπας της Βουλγαρίας Αλέξανδρος Μπάτενμπεργ πρίγκιπας που νομιμοποίησε με διάταγμα που υπέγραψε στο Τίρνοβο στις 8 Σεπτεμβρίου την Ένωση και την Ανατολική Ρωμυλία έφτασε στη Φιλιππούπολη για να διορίσει ως νέο διοικητή, τον Γκεόργκι Στράνσκι, πρώην επαναστάτη, γιατρό και μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος.


1906.Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης δολοφονήθηκε από κομιτατζήδες, που του είχαν στήσει ενέδρα, ενώ πήγαινε για να τελέσει λειτουργία στο χωριό Μπρατβίστα του Μοράβα .Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε το πανελλήνιο και σκόρπισε πόνο και οδύνη στις ψυχές του ελληνισμού της Κορυτσάς 

1909. Άνοιξε η συναγωγή της Σόφιας.

1923. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ίδρυσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

1926. Ο Γεώργιος Κονδύλης που είχε σχηματίσει κυβέρνηση από τις 26 Αυγούστου  κατέστειλε  το κίνημα των «παγκαλικών» αξιωματικών Ναπολέοντα Ζέρβα και Βασιλείου Ντερτιλή, οι οποίοι τον είχαν βοηθήσει στην ανατροπή του Θεόδωρου Πάγκαλου. 300 νεκροί και τραυματίες. 

1933. Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης αναχώρησε για την Άγκυρα με σκοπό να υπογράψει Ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας.

1940. Άνδρες του  22ου Τάγματος Συνόρων του Ουγγρικού Στρατού μετά την είσοδο τους στο χωριό  Τραζνέα στην Τρανσυλβανία σκότωσαν 93 χωρικούς.
1941.Ο απόστρατος συνταγματάρχης Ναπολέοντας Ζέρβας, ο αξιωματικός Λεωνίδας Σπάης, ο δικηγόρος Ηλίας Σταματόπουλος, και ο Μιχάλης Μυριδάκης, ίδρυσαν τον Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμο που εκινείτο στον αντιμοναρχικό πολιτικό χώρο και είχε ανακηρύξει ως τον Νικόλαο Πλαστήρα.
1942 . Στη Γιουγκοσλαβία στο Σρέμ, οι ΟΥΣΤΑΣΙ  συνέλαβαν 600 Σέρβους στη Σρέμσκα Μιτροβίτσα και το Σρέμσκι Κάρλοβατς οι οποίοι εκτελέστηκαν στη Σρέμσκα Μιτροβίτσα τις επόμενες ημέρες
1943. Οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο Σαλέρνο και τον Τάραντα.

1944. Στη Βουλγαρία με τη βοήθεια του Κόκκινου Στρατού ανατράπηκε η κυβέρνηση του Κονσταντίν Μουραβιεφ και σχημάρισε κυβέρνηση το κομμουνιστικό Κόμμα ως «Πατριωτικό Μετωπο». Η κομμουνιστική κυβέρνηση με διάταγμα απέλυσε τους αντιβασιλείς του Συμεών ΙΙ και διόρισε τον Κομμουνιστή Τόντορ Παβλώφ. Στην Ελλάδα οι Κομμουνιστές επιτέθηκαν και κατέλαβαν την Καλαμάτα.

1948. Μετά την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού, ο Κιμ Ιλ-σονγκ ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με πρωτεύουσα την Πιονγκγιάνγκ, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Κορέας.

1949.Μετα από μια καταστροφική συγκομιδή σιτηρών η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, αναγκάστηκε για τέταρτη φορά μετά από τις 9 Σεπτεμβρίου 1944 να υπογράψει συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση για την προμήθεια σίτου.

1951.Οι βουλευτικές εκλογές του 1951 έγιναν από την κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου με απλή αναλογική. Η βουλή είχε 258 έδρες. Παρά την προσπάθεια της αμερικανικής Πρεσβείας και του τότε σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Τομ Καραμπεσίνη, ο «Συναγερμός» και ο Παπάγος πήραν 36,53% και έβγαλε 114 βουλευτές. Η ΕΠΕΚ του Πλαστήρα με 23,49% εξέλεξε 74, το Κόμμα Φιλελευθέρων με 19,04 % έβγαλε 57 και η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) με 10,57% εξέλεξε 10.

1952.Στο Βελιγράδι, στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη βυθίστηκε το πλοίο «Νις» που μετέφερε επιβάτες για το Ζέμουν. Πνίγηκαν 104 άτομα

1963 . Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέρριψε ομόφωνα την πρόσκληση για αποστολή παρατηρητών στην Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού, που πρότεινε ο τουρκορθόδοξος Πατριάρχης Αθηναγόρας.

1964 . Η επιτροπή ελέγχου για το σκάνδαλο Δ.Ε.Η.-ΠΕΣΙΝΕ που συγκροτήθηκε από ανωτάτους δικαστικούς καταλόγισε δόλιες πράξεις και παραλείψεις στον πρώην γενικό διευθυντή της ΔΕΗ Γεώργιο Πεζόπουλο, και υπολόγισε τη ζημιά της Δ.Ε.Η. σε 100-300 εκατομμύρια δραχμές ετησίως επί 50 χρόνια.

1965 .Μετά την εισβολή του κινεζικού στρατού, το Θιβέτ γίνεται επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας. Ο τυφώνας Μπέτσι πέρασε από τη Νέα Ορλεάνη αφήνοντας πίσω του 76 νεκρούς και  καταστροφές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.


1967. Συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και Τουρκίας, Κωνσταντίνου Κόλλια και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στην Αλεξανδρούπολη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών στις οποίες την πολιτική εξέφραζε  ο Γεώργιος Παπαδόπουλος  ήταν το Κυπριακό.


1974.Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος κατέθεσε μήνυση κατά των πρωτεργατών του επαναστατικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξη τους.

1984. Ανακοινώθηκε  η συνένωση  της Ελληνικής Χωροφυλακής και της  Αστυνομίας Πόλεων και η δημιουργία του νέου ΕΛΑΣ. Δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία.

1987.
 Η πολεμική αεροπορία του Ιράκ έπληξε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν.


1991 . Το Τατζικιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.

1993. Ο βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Συμπιλίδης του Θεοδώρου ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καταθέτοντας δήλωση ανεξαρτητοποίησης και προσχωρώντας στην Πολιτική Άνοιξη, που είχε ιδρύσει τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο Αντώνης Σαμαράς. Αμέσως ο Μητσοτάκης  επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εκλογές λόγω κρισίμων εθνικών θεμάτων. Μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Μητσοτάκη, ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος. 
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει εν  ειρήνη και ασφάλεια με τις συμφωνίες του Όσλο. 

1995 . Η 9η Σεπτεμβρίου 1995 είναι η ημερομηνία κατά την οποία το ΝΑΤΟ ξεκίνησε το δεύτερο γύρο βομβαρδισμού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα .Η Μπάνια Λούκα και η Μαγιεβίτσα ,Εκτοξεύθηκαν 13 πύραυλοι «Τομαχώκ» από την Αδριατική Θάλασσα από το πλοίο «Νορμανδία».

1996 . Η Κυπριακή κυβέρνηση παρουσίασε φωτογραφίες, που αποδεικνύουν ότι, ο δολοφόνος του Σολομού Σολωμού στη Δερύνεια  ήταν ο Κενάν Ακίν, υπουργός Γεωργίας του ψευδοκράτους. Τυφώνας έπληξε τις παράκτιες περιοχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ της Κίνας και σκότωσε περισσότερους από 130 ανθρώπους.

1999 . Τρομοκρατική επίθεσης στη Μόσχα. Τη νύχτα της 9ης Σεπτεμβρίου, η πολυκατοικία στην οδό Γκουργιάνοφ Νο 19 ανατινάχτηκε 106 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η Ρουμανία απαγόρευσε στα Γιουγκοσλαβικά πλοία να διαπλέουν τον Δούναβη.   
2000. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε  το Δόγμα Ασφάλειας Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

2001. Δολοφονήθηκε στην πόλη Κβαγιά Μπαχαουντίν στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν ο διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας κατά των Ταλιμπάν Αχμάντ Σαχ Μασούντ,  από δυο εκτελεστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά, τα οποία είχαν τυλίξει γύρω από τη μέση τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία.

2007‎‎.Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις στην Ισπανία μετα τις αποτυχημένες, ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας.

2010. Σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας  στην πόλη Βλαντικαφκάζ της Ρωσίας, σκοτώθηκαν 17  τραυματίστηκαν 97 . Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο υπέβαλε o Πρόεδρος της Σερβίας Τάντιτς  υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ‎

2018. Εκλογές στην Σουηδία. Οι σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 28,3%, το χαμηλότερο επίπεδο υποστήριξης από το 1911. Οι Εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες  με 17,53% εξέλεξαν  62 από τους 349 βουλευτές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: