9/4/22

Πριν 23 χρόνια. Ψάλλοντας το Άξιον Εστί στο Βελιγράδι με συνοδεία της σειρήνες της αεράμυνας

Η 9η Απριλίου 1999 , η 17η ημέρα της νατοϊκής επιδρομής στην Γιουγκοσλαβία , ήταν Μεγάλη Παρασκευή. 
Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα μαζευόμαστε στο παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής, που είχε παραχωρήσει το Σερβικό Πατριαρχείο, στην Ελληνική Κοινότητα Βελιγραδίου μετά από δικό μου αίτημα στον Πατριάρχη Παύλο. Αυτή ήταν τότε  «η Εκκλησία των Ελλήνων». 
Η λειτουργία γινόταν  από τον πατέρα Παναγιώτη  στα Ελληνικά και στα σέρβικα , αλλά ψέλναμε βυζαντινά, με ψάλτη τον Νίκολα, τον οποίο βοηθούσαμε Έλληνες και Σέρβοι. 
Είχαμε συμφωνήσει από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας να ψάλουμε όλα τα εγκώμια , όπως γίνεται στο Άγιο Όρος. 
 Οι σειρήνες, χτύπησαν για τελευταία φορά στις επτά. 
Μετά το ΝΑΤΟ μας άφησε να θάψουμε τον Χριστό. 
Ψάλλαμε βυζαντινά. Και στα Ελληνικά και στα Σέρβικα. Χοροστατούσε ο πατήρ Παναγιώτης . 
 Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία ήσαν οι Έλληνες του Βελιγραδίου, τα μέλη του Ρήγα Φεραίου, με τις Οικογένειες τους, οι φοιτητές που είχαν παραμείνει, και οι «τακτικοί» Σέρβοι της γειτονιάς που ερχόντουσαν κάθε Κυριακή . 
 Όταν βγάλαμε τον επιτάφιο για την περιφορά και βγήκαμε έξω από τον περίβολο, βρεθήκαμε μπροστά σε 15.000-20.000 Σέρβους. "Όλο το Βελιγράδι" ήταν εκεί. Και Ξαφνικά ήρθε να με αγκαλιάσει ο φίλος μου Γιάννης Τζώρτζης, που είχε κατέβη από τη Βιέννη, για να παρακολουθήσει τον Επιτάφιο στο Βελιγράδι. 
Γυρίζοντας κρατήσαμε τον Επιτάφιο στην Πόρτα για να περάσουν από κάτω οι αλύτρωτες ψυχές, και ύστερο κλείσαμε τις πόρτες και αναπαραστήσουμε την είσοδος του Χριστού στο Άδη. 
 Έκανα εξαγωγή «τεχνογνωσίας». 22 χρόνια μετά δεν το ξέχασαν. Στο Παρεκκλήσι της Θεολογικής συεχίζουν το έθιμο της Αναστάσεως των Ψυχών.  
  Το ΝΑΤΟ με το μπήκαμε στην Παρασκευή λίγο μετά τα μεσάνυχτα βομβάρδισε τον πομπό RTS κοντά στην Πρίστινα και στις 2:00, μια αποθήκη πετρελαίου στο Σμεντέρεβο. 
 Στο Κραγκούγιεβατς, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίστηκαν το εργοστάσιο «Ζασταβα». 124 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Τη Μεγάλη Παρασκευή Αλβανοί και Αμερικανοί Σύμβουλοι εξαπέλυσαν την επίθεση στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, από την συνοριακή διάβαση Κόσαρε. 
 Τότε στις 03:00 τα ξημερώματα ‘άρχισαν τα πυρά πυροβολικού από την αλβανική πλευρά προς την κατεύθυνση του συνοριακού σταθμού . Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού , περίπου 1.500 μέλη του ΟΥΤΣΕΚΑ επιτέθηκαν σε τρείς κατευθύνσεις , και πέρασαν τα σύνορα. Οι Αλβανοί είχαν μαζί συμβούλους από την Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, την αγγλική SAS και το Σώμα των Πεζοναυτών ΗΠΑ. Στη πρώτη γραμμή υπήρχαν λιγότεροι από 200 Σέρβοι κληρωτοί . Η αιματηρή μάχη κράτησε όλη την ημέρα με βαριές απώλειες, ειδικά για τον εισβολέα. Η μάχη της Κόσαρε συνεχίστηκε ως τις 14 Ιουνίου. Ο Γιουγκοσλαβικούς στρατός είχε 108 νεκρούς. Η Υπηρεσία Ενημέρωσης του Γιουγκοσλαβικού Στρατού δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών χρησιμοποίησε 450 μαχητικά και ότι έριξε 450 πυραύλους Κρουζ. 
Η Ρωσία δήλωσε ότι η κρίση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει ευρωπαϊκό πόλεμο αλλά το ξανασκέφτηκε και δεν τον προκάλεσε.
 Πάντως ο  Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Κλάρκ απάντησε στη Μόσχαότι "η επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα συνεχιστεί". 
Μετά από «δημοσιογραφικές πληροφορίες» ότι η Μόσχα μπορεί να στρέψει πυρηνικούς πυραύλους κατά των χωρών μελών του ΝΑΤΟ,  ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία να τηρήσει την υπόσχεσή της για μη επέμβασης στη γιουγκοσλαβική σύγκρουση. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας αμέσως και τις γιουγκοσλαβικές αρχές να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που αφορούν τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, την επιστροφή των προσφύγων και την ανάπτυξη των διεθνών δυνάμεων στην επαρχία. 
 Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε οι πρόσφυγες παραμένουν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στην Κίνα καταδίκασαν τον Κεντρικό Τραπεζίτη σε Θάνατο αλλά θα τον κρατήσουν ζωντανό στη φυλακή μεχρι να πεθάνει

  Ο Λιού Λιάνγκ  (Liu Liange), πρώην  Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, της Τράπεζας της Κίν...