9/4/22

Το Οικονομικό Θαύμα του Μαρκεζίνη και η κατά 50% υποτίμηση της δραχμής στις 9 Απριλίου 1953


Στις 9 Απριλίου του 1953 ανακοινώθηκε από τον υπουργό Συντονισμού, Σπύρο Μαρκεζίνη, η αιφνιδιαστική και πλέον επιτυχής υποτίμηση της δραχμής. 1 δολάριο ΗΠΑ από 15000 δραχμές θα έκανε πλέον 30.000 δραχμές. Στα εννέα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τη γερμανική κατοχή, το εθνικό μας νόμισμα είχε υποτιμηθεί επτά φορές, χωρίς, όμως, ούτε η οικονομία να εξυγιανθεί ούτε η δραχμή να γίνει αξιόπιστη. Η χρυσή λίρα ήταν το κυρίαρχο νόμισμα στις συναλλαγές, το ισοζύγιο πληρωμών και ο προϋπολογισμός μονίμως ελλειμματικά και το κράτος λειτουργούσε χάρις στα χρήματα της αμερικανικής βοηθείας. Την κατάσταση ανέτρεψε ο Σπύρος Μαρκεζίνης με δύο τολμηρά μέτρα. Την υποτίμηση της δραχμής, η ισοτιμία της οποίας προς το δολάριο από 15.000 πήγε στις 30.000, (ακολούθησε μετά από λίγο η περικοπή των τριών μηδενικών), και την απελευθέρωση των εισαγωγών. 
 Η αντίδραση της αντιπολιτεύσεως υπήρξε σφοδρή.
Η ζωή απέδειξε ότι με την υποτίμηση η ελληνική οικονομία εισήλθε σε μια νέα εποχή εξυγίανσης, ισορροπίας και παρά την κληροκρατία και τον σαλταδορισμό σε «σταθερή ανάπτυξη». Τα μετρα που ανακοίνωσε ο Μαρκεζίνης ήσαν :

Η κατάργηση της αναστολής εξοφλήσεως δανείων δεν ήταν ούτε αναπτυξιακή ούτε σταθεροποιητική ούτε εξυγιαντική. Ήταν απαίτηση του σαλταδορισμού των αυτορυθμιζόμενων  Αγορών που της ενοχλούσε η αναστολή.
Ο Μαρκεζίνης, ήταν άλλωστε ένας από ΑΥΤΟΥΣ. Διαπλεκόμενος  με τα Ανάκτορα και την αγγλική Πρεσβεία. και ήταν -ΙΝΗΣ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τότε γιατί εκθειάζεις τον Μαρκεζίνη αφού ήταν ένας από ΑΥΤΟΥΣ;

Στην Κίνα καταδίκασαν τον Κεντρικό Τραπεζίτη σε Θάνατο αλλά θα τον κρατήσουν ζωντανό στη φυλακή μεχρι να πεθάνει

  Ο Λιού Λιάνγκ  (Liu Liange), πρώην  Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, της Τράπεζας της Κίν...