28/9/24

Οι «Φίλοι της Ειρήνης» , ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε από την Κίνα και τη Βραζιλία εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να οργανώσουν σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία

Η ομάδα πρωτοβουλίας «Φίλοι της Ειρήνης»,  είναι έτοιμη να οργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δήλωσε ο Σέλσο Αμορίμ, σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας. Ο Αμορίμ  τόνισε ότι η ομάδα περιλαμβάνει «φίλους από φιλειρηνικές χώρες» και «αυτοί δεν είναι φίλοι ούτε φιλοι της Ρωσίας ούτε φίλοι της Ουκρανίας», αλλά, «φίλοι της ειρήνης».

Οι «Φίλοι του Κόσμου»,  απευθύνθηκαν στη Ρωσία και την Ουκρανία. ανακοίνωσε το  Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τόνισε ότι η πλατφόρμα των Φίλων της Ειρήνης πιστεύει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία «πρέπει να σέβονται τα εύλογα και νόμιμα συμφέροντα η μία της ‘άλλης» και να προχωρήσουν με βάση «τα θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των λαών τους».

 Η πρωτοβουλία αντιτίθεται επίσης «στην αυθαίρετη επιβολή μονομερών κυρώσεων με το πρόσχημα της εμπλοκής στην ουκρανική κρίση».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης και ζήτησε σαφή αντίθεση στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και στις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές πυρηνικές υποδομές. Κι υπογράμμισε:«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουμε να ηρεμήσει η κατάσταση, και να αποτρέψουμε την επέκταση του πεδίου της μάχης».

Εκτός από την Βραζιλία, και την Κίνα, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Τουρκία και άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου» μετέχουν  στην Πρωτοβουλία  «Φίλοι της Ειρήνης» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο ανακοίνωσε ότι  η Ουγγαρία εντάσσεται στην ομάδα «Φίλοι της Ειρήνης», η οποία πραγματοποίσε την πρώτη της συνάντηση με 18 παρόντες την Παρασκευή ,στη Νέα Υόρκη.

Το όραμα της Κίνας και της Βραζιλίας για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης υποστηρίζεται από περισσότερες από 110 χώρες του κόσμου, δήλωσε  ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις προσπάθειες Ουκρανών διπλωματών να συκοφαντήσουν την πρόταση των δύο χωρών.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας-Βραζιλίας, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε δριμύτατα το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι «Φίλοι της Ειρήνης» , ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε από την Κίνα και τη Βραζιλία εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να οργανώσουν σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία

Η ομάδα πρωτοβουλίας «Φίλοι της Ειρήνης»,  είναι έτοιμη να οργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρ...