4/1/12

Τώρα ρωτάνε τα αυτονόητα και οι αχυράνθρωποι

Πέρασαν 3 χρόνια από τη δρομολόγηση της «τραπεζικής κρίσης» με τη χρεοκοπία της Lehman που «φόρτωσε» στις πλάτες ‘όλων των ανθρώπων των αέρα των αγορών, και τώρα οι αχυράνθρωποι των τραπεζιτών επειδή ο κόσμος άρχισε να ξυπνάει ρωτάνε τα αυτονόητα.


Μέχρι και η Le Monde δημοσίευσε άρθρο του Σημίτη της Γαλλίας Michel Rocard που τώρα ασχολείται με τον «Νέο Κόσμο» της «Νέας Εποχής», με την επιτροπή επιστημονικού προσανατολισμού Terra Nova, που ρωτάει το αυτονόητο . «Γιατί πρέπει να πληρώνουν τα κράτη 600 φορές υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες;», χωρίς όμως να δίνει απάντηση.


Ο Ροκάρ γράφει ότι το 2008, εκτός από τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια που δάνεισαν στις τράπεζες , από τον αμερικανικό κρατικό προυπολογισμό ο Τζορτζ Μπους και ο Χένρι Πόλσον, η Federal Reserve, δάνεισε κρυφά στις τράπεζες 1.200 δισεκατομμυρίων δολάρια με επιτόκιο 0,01%. Αυτά το 2008. Για όσα έγιναν μέχρι τώρα ο σοφός Ροκάρ δεν λέει λέξη.
Επειδή όμως είναι κεντροαριστερός γράφει ότι ενώ , « σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι υποφέρουν από τα σχέδια λιτότητας που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις στις οποίες οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν δέχονται να δανείσουν μερικά δισεκατομμύρια με επιτόκια κάτω του 6, 7 ή 9%! Πνιγμένες από τέτοια επιτόκια, οι κυβερνήσεις «αναγκάζονται» να μπλοκάρουν τις συντάξεις, τα οικογενειακά επιδόματα ή τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να μειώσουν τις επενδύσεις, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας που θα μας βυθίσει σύντομα σε πολύ σοβαρή ύφεση», και θέτει το ουσιαστικό ερώτημα.
«Είναι άραγε φυσιολογικό να μπορούν οι ιδιωτικές τράπεζες να δανείζονται με επιτόκιο 0,01% σε περίοδο κρίσης, όταν κατά κανόνα δανείζονται με επιτόκιο 1% από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ στην ίδια κρίση ορισμένα κράτη υποχρεώνονται να πληρώσουν επιτόκια 600 ή 800 φορές μεγαλύτερα;».


Αυτή είναι η ουσία της κρίσης.


Εγώ τα έλεγα από το 2008.Τώρα τα λέει μέχρι και ο Ροκάρ μέχρι και η Le Monde.


Σπύρος Χατζάρας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τούρκοι καταδρομείς «επισκέφθηκαν» στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων στην Θράκη!

http://kostasxan.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

Προς Επίορκο - σε πολλούς τομείς... - Πρωθυπουργό και λοιπούς ενδιαφερόμενους ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ.



Το PSI είναι νεκρό.


Βρείτε ταράτσες.


Καλή τύχη ,λόγω ανθρωπισμού πάντα, αν και αυτό δεν θα αλλάξει την μοίρα σας.



Γραφείο Συνοδών Πολυτελείας - Γαλακτοπωλείο "Καρατζαφέρ Γκιουζέλ"