27/9/14

H αγνώμων κ. Περιστέρη και οι αρχαιολογικοί καυγάδες

Προσπαθεί να οικειοποιηθεί και αυτά που δεν της ανήκουν. Και κατηγορεί τον αείμνηστο Δημήτρη Λαζαρίδη που ανέμενε να τελειώσει ο Ανδρόνικος στην Βεργίνα και μετά να ανοίξει τον τάφο της Ρωξάνης και του γιού της, που πίστευε ότι βρίσκονταν στον τύμβο Καστά.
Τον πρόλαβε όμως η επάρατος.
Αλλά, η αγνώμων άλλοτε επιμελής φοιτήτρια τον κατηγορεί ότι το 1964 που ανέσκαψε δοκιμαστικά τον τύμβο Καστά είχε σκάψει «σε λάθος πλευρά» , ενώ τονίζει ότι, «δύο μήνες τώρα μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη».

Στενοί συνεργάτες του αείμνηστου Λαζαρίδη, (ίσως η κόρη του), που έχουν τις σημειώσεις του λέγουν ότι " Εκείνος πίστευε πως ο Τύμβος μπορεί να κρύβει περισσότερους από τέσσερις ταφικούς θαλάμους και ίσως οκτώ, ενώ μιλούσε για πολυεπίπεδο ταφικό μνημείο, ενώ πίστευε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στο μνημείο στην κορυφή του Τύμβου και ότι αυτή είχε διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη, τον αρχιτέκτονα στον οποίο αποδίδεται το μνημείο. Μάλιστα, ο Λαζαρίδης πίστευε ότι «σφραγίστηκε» από το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο  βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε το ανασκαφικό του έργο από το πάνω μέρος του λόφου Καστά, για να βρει την μυστική πύλη, ωστόσο έμεινε μόνο με τα ευρήματα αρχαϊκών τάφων".

Σε απάντηση αυτών των επισημάνσεων η κ. Περιστέρη κατήγγειλε ότι η κ. Καλλιόπη Λαζαρίδου κόρη του Δημήτρη Λαζαρίδη, μελετά ακόμη και δεν έχει δημοσιεύσει τον «εφηβαρχικό νόμο» της Αμφίπολης που αποκαλύφθηκε το 1984 στη βόρεια στοά του Γυμνασίου και παραμένει αδημοσίευτος.

Πάντως ο Γάλλος περιηγητής Esprit-Marie Cousinéry στο ταξίδι του στην Μακεδονία, στα 1831, αναφέρει πως όταν έφτασε στην Αμφίπολη, ρώτησε τον Eλληνα που τον φιλοξενούσε, κάποιο Νικόλαο, για την περιοχή και την ιστορία της και εκείνος του απάντησε ότι δεν γνωρίζει πολλά γιατί δεν είχαν πολλά χρόνια που εγκαταστάθηκαν αλλά από ότι άκουγε , «στην Αμφίπολη ηταν θαμμένος ένας μεγάλος βασιλιάς».
Και την είσοδο στον Τύμβο Καστά που «βρήκε» η «επιμελής φοιτήτρια», ενα χρόνο πριν βγει στη σύνταξη, τον είχαν βρεί και οι απόγονοι του Έλγιν το 1916.
Οπότε ας πάψει η τυμβωρυχία με την μνήμη του Λαζαρίδη. Ότι και να βρει η «επιμελής φοιτήτρια» τη δική της δόξα θα την έχει.

ΥΓ.Όπως και ο κ. Τασσούλας και η Αρσακειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Cia και οι Εβραίοι εκβίαζαν τον Καραμανλή για τον βίο και ην πολιτεία του στα Χρόνια της Κατοχής

Το απόρρητο έγγραφο της CIA για τον συνεργάτη των Γερμανών κατα την Κατοχή Κωνσταντίνο Καραμανλή  Σύμφωνα με το κλιμάκιο Αθηνών της CIA, o Κ...