3/9/14

Στον αέρα η δήθεν εκεχειρία του Ποροσένκο

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία οι πρόεδροι της Ουκρανίας κ. Πέτρο και της Ρωσίας
κ. Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Όμως ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της διεθνούς υπηρεσίας πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της ΛΔ Νονέτσκ Vladislav Brig δήλωσε ότι , «ο Ποροσένκο δεν ελέγχει τα τάγματα της εθνοφρουράς και ότι δεν μπορεί να τους επιβάλει την απόφασή του».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της ΛΔ Νονέτσκ (DNR) σημείωσε ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη συμφωνιών με την ΛΔ Νονέτσκ για την κατάπαυση του πυρός. Και τόνισε ότι , «ο στρατός της ΛΔ Νονέτσκ θα συνεχίσει να μάχεται , τουλάχιστον για όσο διάστημα έδαφος του Ντονμπάς βρίσκεται υπό κατοχή». 

Νωρίτερα, η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Ουκρανίας ανακοίνωσε μόνιμη εκεχειρία μετά την τηλεφωνική του συνομιλία που είχε το πρωί με τον με τον ευρισκόμενο στην Ουλάν Μπατόρ ,Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο γραμματέας τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το πρωί» , ο Πούτιν και ο Ποροσένκο  «αντάλλαξαν απόψεις για την στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και για τον τερματισμό της αιματοχυσίας . Σε μεγάλο βαθμό συμφώνησαν σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια σύντομη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ουκρανικού στρατού και των πολιτοφυλακών. Ειλικρινά, δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τυχόν όρους κατάπαυσης του πυρός ή πιθανόν συμφωνίες μεταξύ Κιέβου, με το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας .Η Ρωσία δεν είναι μέρος της εσωτερικής σύγκρουσης της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 2 έως 3 Σεπτεμβρίου, οι στρατιώτες της ΛΔ.Λουγκάνσκ σημείωσαν μεγάλη πρόοδο και απελευθέρωσαν τους οικισμούς και τα χωριά ,  Ιλλυρία, Πετρόφσκογιε , Σέτοβο, Καζακοβκα, Schetovo, Kazakovka, Κράσνι Κουτ, Προλεταρσκι, Καμένκα και τους οικισμούς Περεμοζνογιε, Γκλαφιρόφκα, Μαλονικολαγιεφκα, Λουτούγκινο, Γκεοργίεφκα, Βαλούχινο, Γιουμπιλένογιε, Ούσπενκα, Λένιν, Βρμπόφσκι, Μπέλογιε, Σαμπόφκα, Ροντάκοβο, Αλεξαντρόφσκ, Βεσέλαγια και Ταρασίφκα.
Στις επιχειρήσεις σκοτώιηκα η τραυματίστηκαν 80 Ουκρανοί και συνελήφθηκαν 7.

Στο Μέτωπο του Ντονέτσκ, oι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και της Εθνικής Φρουράς αποσύρθηκαν από την Βολονοβάχα και την Μαρίνκα, προς στο Κουράχοβο, δυτικά του Ντόνετσκ επί του εθνικού δρόμου Η15. Νωρίτερα, αναδιπλώθηκαν από το Σταρομπέσεβο νότια και ανατολικά του Ντονέτσκ, και από τη Maryanovka, το Νόβο Σβετ, το Στίλι, το Novoekaterinovki, το Σιρόκογκο , και το Komsomolsk. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της «εκεχειρίας Ποροσένκο», γίνεται προσπάθεια να επικεντρωθεί στην άμυνα στο Ζαπορόζιε και στο Ντιεπροπετρόφσκ . Το αεροδρόμιο  του Ντόνετσκ ανακαταλήφθηκε τελικά σήμερα το πρωί.

(DONETSK, September 03./ITAR-TASS/. Militia in the east Ukrainian city of Donetsk have regained control of the local airport that has been held by Ukrainian troops for a long time, eyewitnesses said on Wednsday. Fighting for the airport began at 11 p.m. on Tuesday and militia forces took control of the site by morning, eyewitnesses told ITAR-TASS).

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τα νότιο-δυτικά προάστια του Ντόνετσκ και το Γιενακιεβο. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν. Το πυροβολικό της ΛΔ.Ντονέτσκ προσέβαλε τους υποχωρούντες Ουκρανούς στο Γκρανίτνογιε, τη Νιζναγια Κρινκα, και την Αβντεεφκα.
Κατεστράφησαν 3 άρματα, 8 υεθωρακισμένα και σκοτώθηκαν 20 ουκρανοί.
Στην περιοχή του χωριού Πετρένκο η αεράμυνα της ΛΔ.Ντονέτσκ κατέρριψε ένα Su-25.

Το αρχηγείο του στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ ανακοίνωσε ότι κατά τις επιχειρήσεις του Αυγούστου οι άνδρες του κατέστρεψαν ή κατέλαβαν 220 άρματα μάχης, 480 τεθωρακισμένα οχήματα, 190 συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και 750 φορτηγά.
Οι νεκροί και οι τραυματίες του Ουκρανικού Στρατού είναι πάνω από 3.600 ενώ περισσότεροι από 3500 παραδόθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: