6/3/15

Άσχημα άρχισε ο Προκόπης τη θητεία του

O νέος Πρόεδρος βάζει επιστημονική πλάτη στους Γερμανούς


Πριν μπει στα ανάκτορα του Πάκυγχαμ έριξε μια τσάμπα «γνωμοδότηση» για να «κατακεραυνώσει» τον Σακάτη αλλά στην ουσία για να υποστηρίξει τα "γερμανικά δίκαια". Το γιατί, πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος.

Ο καθηγητής Προκόπης αφού λέει σωστά ότι «το 1953, με τη Συμφωνία του Λονδίνου, δεν «χαρίσθηκαν» στη Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, τέθηκαν «σε αδράνεια» ως την υπογραφή, κατά το Διεθνές Δίκαιο «Συμφώνου Ειρήνης».
«Πρόκειται νομικώς για ένα είδος «αναβλητικής αίρεσης» (lato sensu) σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε –πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική- την κατά το διεθνές δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων, εξηγεί ο Προκόπης και προσθέτει ότι , «η ικανότητα σύναψης «Συμφώνου Ειρήνης»- επήλθε το 1990, μετά την επανένωση της Γερμανίας όταν η τελευταία απέκτησε ενιαία νομικώς πολιτειακή υπόσταση και κυριαρχία». 
  Και εδώ μπαίνουμε στην ουσία. Ο Kόλ για να αποφύγει το βάρος των αποζημιώσεων δεν υπέγραψε  «Σύμφωνο Ειρήνης», αλλά την ψευδεπίγραφη «Συμφωνία 2 + 4» μεταξύ των δυο Γερμανιών και των ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Αγγλίας.
Και μετά o Προκόπης αρχίζει τα «γερμανικά».
«Γίνεται σήμερα γενικώς και επισήμως δεκτό –και de facto το έχει αποδεχθεί και η Γερμανία, αφού στη βάση αυτή στηρίζει την εν γένει κυριαρχία της- ότι το ως άνω Σύμφωνο επέχει τη θέση του «Συμφώνου Ειρήνης» που περιγράφει, κατά το Διεθνές Δίκαιο.»
Η Γερμανία λέει ότι, η «Συμφωνία 2 + 4» ,επέχει τη θέση του «Συμφώνου Ειρήνης», αλλά η συμφωνία 2+4 παρακάμπτει τις αποζημιώσεις.

Και ο Προκόπης συνεχίζει προς τον θρίαμβο:

«Το «Σύμφωνο 2 + 4» καλύπτει, λόγω της νομικής φύσης του αλλά και γενικότητάς του, και τα μη συμβαλλόμενα πλην όμως παθόντα από την γερμανική κατοχή κράτη, όπως η Ελλάδα. Είναι δηλαδή νομικό κείμενο γενικής εφαρμογής».
Οπότε μη φάτε έχουμε γλάρους που λέει και ο Σακάτης.
Η «Συμφωνία 2 + 4» είναι ειδική μεταξύ των 5 και όχι γενική, η Ελλάδα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και η ασυλία που παραχώρησαν οι 4 στους 2, δεν την αφορά. Και ιδίως δεν ρυθμίζει  το διμερές ζήτημα του δανείου λόγω της "γενικότητας" της όπως υποστηρίζει ο σακάτης και δέχεται η γνωμοδότηση του Προκόπη που τον.... "κατακεραυνώνει".  

Άσχημα άρχισε ο Προκόπης τη θητεία του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κορυφαίο το "Πάκυνχαμ", κατάλληλο για ευρύτερη χρήση.
Γ.Σ.