20/8/17

20 Αυγούστου/2 Σεπτεμβρίου 1922. Η Παράδοση του Τρικούπη

Τα υπολείμματα του Α Σώματος Στρατού, της φάλαγγας του διοικητή του Α’ Σώματος Στρατού   υποστράτηγου Νικόλαου Τρικούπη, που εξέδωσε στις 14/27 Αυγούστου 1922  τη διαταγή για γενική σύμπτυξη των περί το Αφιόν ελληνικών δυνάμεων, που πιθανόν είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους, περιπλανήθηκαν στις πλαγιές του Μουράτ Νταγ στις 18/ 31 Αυγούστου και 19 Αυγούστου/ 1η Σεπτεμβρίου,ακολουθούμενα και από πρόσφυγες,  και τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Αυγούστου/ 2 Σεπτεμβρίου, ο έφιππος Τρικούπης, μπήκε στο χωριό Καρατζά Χισάρ, βορείως του Ουσάκ. Εκεί, γέροντες τούρκοι τους πληροφόρησαν ότι το Ουσάκ είχε καταληφθεί.
Κατόπιν της είδησης αυτής, αλλά και λόγω άρνησης των ανδρών τους να συνάψουν περαιτέρω μάχη, ο Τρικούπης και ο Διγενής αποφάσισαν να παραδοθούν.
Ο μόνος που διαφώνησε ήταν ο αντσυνταγματάρχης Τριαντάφυλλος Βλάχος που έσχισε τις επωμίδες του.
Ο «κατάκοπος» Τρικούπης, απέστειλε στις 17.00, κήρυκα με λευκή σημαία για να ζητήσει συνθηκολόγηση, στην πλησιέστερη τουρκική μονάδα, που ήταν μια ίλη ιππικού 2 χιλιόμετρα μακριά, και στην όποια παρουσιάστηκε ο Έλληνας αξιωματικός με τη λευκή σημαία.
Στη συνέχεια ο Τρικούπης, παραδόθηκε στον ίλαρχο Σαλίχ από το Σίβας,
ο οποίος οδήγησε τον Τρικούπη, τον υποστράτηγο Κίμωνα Διγενή, (διοικητή της 13ης Μεραρχίας) και τον συνταγματάρχη Καϊμπαλή, στον διοικητή του, τον συνταγματάρχη Χαλίντ Ακμανσού.
Έφτασαν (κατάκοποι) στο σταθμό διοίκησης στο λόφο Μπόλμελίκ στους πρόποδες του Ελμά Νταγ στις 22.00, και παρέδωσαν τα ξίφη τους.
Εκτός από τους στρατηγούς, παραδόθηκαν στο Μουράτ Νταγ 190 αξιωματικοί και 4.400 στρατιώτες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τι απέγιναν οι αιχμάλωτοι;

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΣΤΑ AMELE TABURLARI...