2/8/17

Βουλγαρική Συμφωνία

Ο Εθρω-Βούλγαρος Μπόικο και ο ευρω-βούλγαρος Ζόραν ,υπέγραψαν στα Σκόπια, μια μέρα πριν τη μέρα του Ηλία, (Ίλιντεν) τη συμφωνία φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας, της Κόρης με τη μητέρα Πατρίδα . Ο Ζάεφ που μίλησε για 10 λεπτά και σε καμία στιγμή δεν έκανε αναφορά στη «Μακεδονία» και τους «Μακεδόνες».
Είπε ,«αυτή η χώρα», «αυτοί οι άνθρωποι»,και καθάρισε.
Η συμφωνία που υπογράφηκε και στην Βουλγαρική και στην διάλεκτο των Σκοπίων, προβλέπει την υποστήριξη από τη Σόφια των ευρω-ατλαντικών φιλοδοξιών των Σκοπίων , τη διμερή και πολυμερή συνεργασία, την ενίσχυση των μεταφορών, τη διευκόλυνση της τελωνειακής και συνοριακής διαδικασίας, την χρηματοδότηση περιφερειακών υποδομών και διασυνοριακών σχεδίων , και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών των δυο χωρών.
Ο Ζάεφ είπε ότι η συμφωνία είναι ένα ιστορικό βήμα προόδου για τη χώρα αυτή και την Βουλγαρία, αποδεικνύοντας ότι το παρελθόν μπορεί να χρησιμεύσει ως θεμέλιο για τη μελλοντική συνεργασία. «Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο της συνεργασίας και την ανάπτυξη των δύο χωρών, και αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο για την συνεργασία στην περιοχή και πιο πέρα», είπε και τόνισε : «Η Βουλγαρία γίνεται σύμμαχος της πΓΔΜ, στο δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η συμφωνία είναι ένα μήνυμα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι οι χώρες αυτής της περιοχής έχουν ηγεσίες που σκέπτονται ευρωπαϊκά , και τους αξίζει η ευρωπαϊκή προοπτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: