1/5/19

1999.Το Πρωτομαγιάτικο έγκλημα του ΝΑΤΟ. (από το ημερολόγιο του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία).

Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ περίπου στις 13.00 χτύπησαν το λεωφορείο της «Νις Εξπρέςς» που έκανε την τακτική λεωφορειακή γραμμή Νις-Πρίστινα μέσω Ποντουίεβο . 
Το λεωφορείο χτυπήθηκε πάνω στη γέφυρα του Λούζανι. Κατά την διάρκεια του πολέμου του 1999. η «Νις Eξπρέςς» ήταν η μόνη, σταθερή επικοιωνία του Κοσσυφοπέδιου με την υπόλοιπη Σερβία. Ο αριθμός των θυμάτων δεν εγινε ποτε γνωστό γιατί κανείς δεν ήξερε πόσοι επέβαιναν. Σώθηκαν μόνο 4.
 Το λεωφορείο είχε 60 θέσεις. Έχουν βεβαιωθεί ο θάνατος 15 παιδιών, μιας εγκύου και 46 άλλων επιβατών. Όταν χτυπήθηκε το λεωφορείο κόπηκε στη μέση. Το μισό ΄μεινε π΄λανω στην γέφυρα και το άλλο μισό βρέθηκε κάτω. 
Στις 13:50 το ΝΑΤΟ επέστρεψε και βομβάρδισε το ασθενοφόρο που έφθασε για να βοηθήσει τους τραυματισμένους. Πίσω από το ασθενοφόρο ήταν το αυτοκίνητο της ΕΡΤ με την Νίκο Πέλμπα. 
Το ΝΑΤΟ είπε ότι «το γεγονός ήταν τυχαίο και ότι το ατύχημα στόχος ήταν να αποτρέψουν τον ανεφοδιασμό των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο». Η Αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα αμερικανικό F-16 που έπεσε κοντά στο Βελιγράδι, και ο πιλότος διασώθηκε από το στρατό των ΗΠΑ. 
Στις 2:30 βομβαρδίστηκε το κτίριο του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, στο Βελιγράδι , το κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, και ένας πύραυλος που τον χτύπησαν τα αντιαεροπορικά έπεσε στο Βράτσαρ στο κέντρο της πόλης. Από τον βομβαρδισμό της Σρέμσκα Μίτροβιτσα σκοτώθηκε μία γυναίκα. Χτυπήθηκαν ακόμα οι αναμεταδότες κοντά στο Σάμπατς. Βομβαρδίστηκε επίσης η παλιά γέφυρα στη Τριστενικ.
 Εκεί σκοτώθηκε ένα άτομο. Στο Κοσσυφοπέδιο στο δήμο του Πρίζρεν, βομβάρδισαν το χωριό Γιαμπλάνιτσα Σκοτώθηκαν 2 άτομα και 16 υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς. Βομβαρδίστηκε και ο οικισμός Κούλα.
 Εκεί σκότωσαν 7 άτομα. Ο Μιλόσεβιτς παρέδωσε στον Τζέσε Τζάκσον τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους. 
Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς σε συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο UPI είπε ότι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, στην οποία δεν θα συμμετέχει το ΝΑΤΟ, ήταν ευπρόσδεκτη και ότι οι κυανόκρανοι μπορούσαν να έχουν όπλα για αυτοάμυνα, αλλά όχι επιθετικά όπλα. 
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να άρει την απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο πετρελαίου. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, με εμπορικό εμπάργκο και το πάγωμα των γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων. 
Το ΝΑΤΟ απέρριψε την πρόταση του Βελιγραδίου για την αντιμετώπιση της «κρίσης του Κοσσυφοπεδίου» που διατυπώθηκε στις συνομιλίες με τον Τσερνομίρντιν. 
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν επισκέφθηκε την Αλβανία και τα Σκόπια και υποσχέθηκε ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: