7/9/20

Η 7η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

878. Ο Λουδοβίκος Β ο τραυλός, στέφθηκε για δεύτερη φορά, βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας από τον πάπα Ιωάννη Η΄ στο Τρουά. Την πρώτη φορά, στέφθηκε στις
 8 Δεκεμβρίου 877 από τον αρχιεπίσκοπο της Ρενς.

1101. H πρώτη μάχη της Ράμλα μεταξύ των Σταυροφόρων  του  Βασιλείου της Ιερουσαλήμ και των Φατιμιδών της Αιγύπτου. Ο Βαλδουίνος της Ιερουσαλήμ είχε 300 Ιππείς και 900 πεζούς και αντιμετώπισε ένα πλήθος  Αιγύπτιων. Σύμφωνα με Φούλχερ του Σαρτρ, ο οποίος ήταν παρών στη μάχη, οι Φατιμίδες  έχασαν  περίπου 5.000 άνδρες , συμπεριλαμβανομένου του διοικητή τους  Σαάντ αλ- Ντουλάχ της Βηρυτού. Οι απώλειες των Σταυροφόρων ήταν 80 ιππότες και μεγάλο μέρος του πεζικού. Οι επιζώντες Φατμίδες κατέφυγαν στην Ασκαλών, ενώ η προφυλακή των Φατμιδών από 500 περίπου άνδρες  έφτασε τοιχώματα στη Γιάφα, και ενημέρωσε τη σύζυγό  Βαλδουίνου  ότι ο βασιλιάς και όλοι οι άνδρες του ήταν νεκροί.. Η Γιάφα δεν συνθηκολόγησε  αμέσως και όταν  Βαλδουίνος επέστρεψε νικητής  την επόμενη , οι υπόλοιπες αιγυπτιακές δυνάμεις γρήγορα διεσπάρησαν .


1191. Μετά την πολιορκία της Άκρας, οι σταυροφόροι υπό τον Λεοντόκαρδο Ριχάρδο αποφάσισαν να προχωρήσουν νότια και να καταλάβουν τη Γιάφα, από όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν προς την Ιερουσαλήμ. Στις 7 Σεπτεμβρίου, 
ο Σαλαντίν επιτέθηκε στους σταυροφόρων στο Αρσούφ, βόρεια της Γιάφα. Οι σταυροφόροι κράτησαν τις θέσεις τους και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στο στρατό του Σαλαντίν που αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Ο δρόμος για τη Γιάφα ήταν ανοικτός.

1228. Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν αποβιβάστηκε στην Άκρα του Ισραήλ αναλαμβάνοντας την ΣΤ΄ Σταυροφορία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ειρηνική παλινόρθωση του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ.


1303 . Ο Γκιγιώμ ντε Νογκαρέ, μέλος του Συμβουλίου του Κράτους της Γαλλίας, και απεσταλμένος στην  Ιταλία του Φιλίππου Δ ,(του Ωραίου), αφού πληροφορήθηκε ότι ο Πάπας Βονιφάτιος Η, που βρισκόταν στο Ανάνι, περίπου εξήντα χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη θα δημοσίευε την παπική Βούλα και θα αφόριζε τον Φίλλιπο Δ, συμφώνησε την επίθεση  στο Ανάνι, με τους οπλαρχηγούς Τζιάκομο Κολόνα και του Αντινόλφο ντι Ματία.



1341. Εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου της Κονφλάν του οποίο είχε συγκαλέσει ο Φίλιππο ΣΤ΄ της Γαλλίας για να κρίνει τη διαδοχή της Βρεττάνης μεταξύ του Ιωάννη του Μονφόρ, ετεροθαλή αδελφού του θανόντος  συζύγου της Ιωάννας της Φλάνδρας,   και του ανιψιού του βασιλιά  Καρόλου του Μπλουά-Σατιγιόν. Η απόφαση ευνόησε τον Κάρολο.  Ο Ιωάννης του Μονφόρ, συνέχισε τον πόλεμο.

1513. Έναρξη της πολιορκίας της Ντιζόν από  Ελβετούς μισθοφόρους  και τον  αυτοκρατορικό Στρατό που εισέβαλαν στη Βουργουνδία. Την πόλη υπεράσπιζε  ο κυβερνήτης της επαρχίας, Λουδοβίκος του Τρεμουάλ.

1631. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο ο αυτοκρατορικός Στρατός ηττήθηκε από τους Σουηδούς στη μάχη του Μπρεσλάου.

1701. Κατά τον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος, ο Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας και η Δημοκρατία των Επτά Ηνωμένων Κάτω Χωρών υπέγραψαν τη Συμμαχία της Χάγης κατά της Γαλλίας.


1706. Τερματίστηκε, ο πόλεμος της Ισπανικής διαδοχής στο Ιταλικό μέτωπο.
 Ο Ευγένιος της Σαβοΐας και ο εξάδελφός του Αμαδέος της Σαβοΐας, έλυσαν την πολιορκία του Τορίνο από τους Γάλλους και οι γαλλικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Βόρεια Ιταλία.

1714.Με τη συνθήκη της Βάδης, έληξε  ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής. Η Γαλλία ανέκτησε.


1715. Μετά την  Άλωση του Ναυπλίου  ο Ενετός Προβλέπτης του Κάστρου της Μονεμβασίας Φεντερίκο Μπαντόερ παραδόθηκε αμαχητί στους Τούρκους υπό τον όρο της ελευθέρας εξόδου της φρουράς  ενώ οι  Έλληνες πουλήθηκαν κάτοικοι ως σκλάβοι.


1739 . Στις 7/18 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε, η υπογραφή της  Συνθήκης Ειρήνης του Βελιγραδίου μεταξύ Αυστρίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σηματοδοτώντας το τέλος του Ρωσο-Αυστρο-Οθωμανικού Πολέμου (1736-1739). Η Αυτοκρατορία των Αψβούργων ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει την Ολτένια στη Βλαχία και το Βελιγράδι στους Οθωμανούς.

1757. Κατά τον τρίτο Πόλεμο για τη Σιλεσία στο πλαίσιο τους επταετούς πολέμου οι Αυστριακοί νίκησαν τους Πρώσσους στη μάχη του Μόις στην σημερινη Πολωνία. Προδόθηκαν 12000 Πρώσοι. 

1764. Εκλέχτηκε ο τελευταίος Βασιλιάς της Πολωνίας και Μέγας Δούκας της Λιθουανίας Στανισλάς Β Αυγούστος Πονιστόφσκι.

1791. Η Ολυμπία ντε Γκουζ δημοσίευσε τη διακήρυξη για «Τα δικαιώματα της πολίτισσας γυναίκας» στην οποία τόνιζε ότι «η γυναίκα γεννιέται ελεύθερη και έχει τα ίδια δικαιώµατα µε τον άντρα, ότι «Σκοπός κάθε πολιτικής οργάνωσης είναι η διατήρηση των φυσικών και αναφαίρετων δικαιωµάτων του άντρα και της γυναίκας. Τα δικαιώµατα αυτά είναι η ελευθερία, η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και πάνω απ’ όλα, η αντίσταση στην καταπίεση» και ότι «Κάθε εξουσία πηγάζει αποκλειστικά από το έθνος, δηλαδή από τη συνεργασία του άντρα και της γυναίκας».

1807. Ο Δανός Στρατηγός Ερνστ Πέιμαν μετά τον τρομοκρατικό βομβαρδισμό της Κοπεγχάγης με εμπρηστικές ρουκέτες που περιείχαν φώσφορο, ώστε η φωτιά να μην μπορεί να κατασβηστεί με νερό, παρέδωσε την πόλη στους Βρετανούς. Από τον βομβαρδισμό καταστράφηκε το 40% των σπιτιών και σκοτώθηκαν 2000 άμαχοι.


1812. Στις 26 Αυγούστου / 7 Σεπτεμβρίου , 125 χλμ από τη Μόσχα διεξήχθη 
η μάχη του Μποροντινό στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι σε μια μέρα. Κανείς δεν μέτρησε . Οι Ρώσοι υπολόγισαν ότι έχασαν περίπου 44.000 και οι Γάλλοι 50.000. Επειδή ο Κουτούζωφ υποχώρησε οι Γάλλοι θεωρησαν ότι νίκησαν και προχώρησαν προς τη Μόσχα. Μια εβδομάδα αργότερα ο Ναπολέων μπήκε στη Μόσχα.

1818. Ο Ιωάννης Βαπτιστής Μπερναντότ στέφθηκε στο Τρόντχαϊμ ως βασιλιάς της Νορβηγίας με το όνομα Κάρολος Γ.

1821. Ο Σιμόν Μπολιβάρ κήρυξε τη Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας.

1822 . Στο Σάο Πάολο, ο Κυβερνήτης της Βραζιλίας, Πρίγκιπας Πέδρο , ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Βραζιλίας από την Πορτογαλία και αυτοανακηρύχθηκε ως αυτοκράτορας Πέτρος Α'.


1833. Συνελήφθησαν στο Ναύπλιο με βάση κατηγορίες  από το αγγλικό Κόμμα  με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και φυλακίστηκαν στο Ιτς Καλέ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας.

1856. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Β στέφθηκε στο Κρεμλίνο της Μόσχας. 

1860. Ιταλική ενοποίηση: Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι και οι ερυθροχίτωνες του μπήκαν στη Νάπολη και την απελευθέρωσαν από τους Αυστριακούς.

1872. Η συνάντηση των τριών αυτοκρατόρων στο Βερολίνο. Ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ της Αυστρίας και ο Τσάρος Αλέξανδρος Β συζήτησαν για την αντιμετώπιση τους διεθνούς επαναστατικού Διευθυντηρίου. 

1883. Σχηματίστηκε η πρώτη βουλγαρική κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Ντράγκαν Τσάνκοφ.


1886 . Στις 26 Αυγούστου / 7 Σεπτεμβρίου ο Γερμανός Πρίγκιπας Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ παραιτήθηκε από το βουλγαρικό θρόνο, υπό πίεση από της Ρωσίας και εγκατέλειψε τη χώρα. Σχηματίστηκε  κυβέρνηση με επικεφαλής τον Βασίλ Ραντοσλάβοφ   και τρισυπόστατη αντιβασιλεία από τον Στέφαν Σταμπόλοφ  Πέτκο Καραβέλοφ  και Σάββα  Μουτκούροφ.

1901. Υπογράφηκε το πρωτοκόλλο του Πεκίνου με το οποίο έληξε η «Εξέγερση των μπόξερ» . Η Κίνα υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση για τις περιουσίες των ξένων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.



1912. Ο  εξόριστος και καταδικασμένος σε θάνατο από τους Τούρκους επαναστατικός ηγέτης της Σάμου, Θεμιστοκλής Σοφούλης αποβιβάστηκε στον Όρμο Μαραθοκάμπου,  με μια μικρή ομάδα ενόπλων Κρητών και Ικαριωτών και κήρυξε   επανάσταση, επιδιώκοντας την αυτοδιάθεση του νησιού και την ένωσή του με το Βασίλειο της Ελλάδος.

1913. Ο βασιλιάς της Σερβίας Πέτρος Α 'Καρατζώρτζεβιτς υπέγραψε στο Κρούσεβατς τη Διακήρυξη για την ενσωμάτωση στο Βασιλείο της Σερβίας των απελευθερωμένων περιοχών . Στην Αχρίδα εξεγέρθηκαν κατά της σερβικής κυβέρνησης Βουλγάροι και Αλβανοί.

1914. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ,στο μέτωπο της Γαλικίας οι προελαύνοντας Ρώσοι κατέλαβαν μετά από σφοδρές μάχες με τα  Αυστρο-ουγγρικά στρατεύματα την πόλη Γκρόντεκ 24 χλμ νοτιοδυτικά του Λβοβ.


1923. Ιδρύθηκε  στη Βιέννη η διεθνής αστυνομία.


1936 .Με τον Αναγκαστικό Νόμο 95 ιδρύθηκε η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών.


1940.Υπογραψηκε  η Συνθήκη της Κραϊόβα, σύμφωνα με την οποία η Ρουμανία επέστρεψε  τη  Νότια Δοβρουτσά στο Βασίλειο της Βουλγαρίας. Στη μάχη της Βρετανίας η Λουφτβάφε άρχισε νυχτερινές επιθέσεις στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις.


1944.Η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου εγκαταστάθηκε στην ιταλική κωμόπολη Κάβα Ντέι Τιρένι, έξω από το Σαλέρνο.


1949.Εκδόθηκε το πρώτο  γραμματόσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατία της Γερμανίας ,με θέμα: «Εγκαίνια του πρώτου γερμανικού Κοινοβουλίου».

1953.Ο Νικήτα Χρουστσόφ έγινε πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης παίρνοντας τη θέση του Γκεόργκι Μαλένκοφ.

1955. Συνεχίστηκε το οργανωμένο με εντολή του Μεντερές πογκρόμ κατά των ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Αναφέρθηκαν 16 νεκροί. 


1958 .Εσφαγιάσθη από τουρκοκυπρίους κοντά στη Λύση , ενώ έβοσκε τα πρόβατα του  ο Μιχαήλ Τούμπας 60 ετών από τη Λύση.


1960. Στη Ρώμη   διάδοχος Κωνσταντίνος Β' κατέκτησε  το χρυσό μεταλλείο   στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της 17ης Ολυμπιάδας, στην κατηγορία «Ντράγκον». 

1964. Τα Σωματεία των Οικοδόμων που ελέγχονται από την Αριστερά, αποφάσισαν να επιβάλουν ντε φάκτο το επτάωρο. Στο Σίπου , στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος  του μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού «Τζέπαρ», με την παρουσία της κρατικής ηγεσίας των δύο χωρών.

1968 .Ανακοινώθηκε η συλληψη 20 ατόμων της ομάδος Παναγούλη. Ανάμεσα σε αυτούς ο Νικόλαος Λεκανίδης, ο  Γεώργιος Αβράμης, ο Γεώργιος Ελευθεριάδης,
 ο Ιωάννης Κλωνιζάκης, ο Ευστάθιος Γιώτας, ο Λευτέρης Βερυβάκης και ο  Νικόλαος Ζαμπέλης.


1969. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος δηλώνει στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είπε ότι «το άλμα προς την αληθή Δημοκρατία δεν επιτυγχάνεται με Κοινοβούλιο».

1970. Συνάντηση Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΚ) και Μίκη Θεοδωράκη (ΠΑΜ) στο Παρίσι για τον  συντονισμό του αντιδικτατορικού αγώνα.

1974.Υπογράφηκε η Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Μοζαμβίκη.

1975. Στην Κύπρο, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, περίπου 9.000 τουρκοκύπριοι μετακινήθηκαν από το νότο προς τον κατεχόμενο βορρά.


1977.Ο Τζίμι Κάρτερ και ο ηγέτης του Παναμά στρατηγός Ομάρ Τορίχος υπέγραψαν τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Διώρυγα του Παναμά το έτος 2000 θα μεταφερόταν στην κυριότητα του Παναμά.

1982. Το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

1987. Ο ηγέτης της Λαοκρατικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ, έφτασε στη Βόννη για επίσημη επίσκεψη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

1990 .Σε απάντηση της αναθεώρησης του Συντάγματος της Σερβίας που περιόριζε την Αυτονομία της Βοϊβοντίνα και του Κοσσυφοπέδιου, 144 αλβανοί βουλευτές της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, ενέκριναν το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στο Κατσάνικ.

1991. Στη Χάγη άρχισε η Διεθνής Ειρηνευτική Διάσκεψη για τη Γιουγκοσλαβία.

1994.Στο Βερολίνο, η Ομάδα Επαφής  αποφάσισε να υποβάλει στο Συμβούλιο  Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόταση χαλάρωσης των κυρώσεων για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ως ανταμοιβή για το  εμπάργκο Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, της οποίας  οι πολίτες σε δημοψήφισμα στις 27 και 28 Αυγούστου 1994, απέρριψαν  το ειρηνευτικό σχέδιο της Ομάδας Επαφής για την πρώην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
1995. Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν υπέγραψε διάταγμα για τη μονομερή χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, και επέτρεψε η οποία την εξαγωγή αγαθών και  υπηρεσιών  ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
1999 . Ο σεισμός της Πάρνηθας, μεγέθους 5,9 βαθμών Ρίχτερ , με απολογισμό 143 νεκρούς, 700 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.

2008. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε τα Ταμιευτήρια Φάνι Μέι και Φρέντι Μακ που είχαν χορηγήσει   χιλιάδες ενυπόθηκα στεγαστικά  δάνεια για να τα διασώσει  από την επικείμενη πτώχευση


2011. Η πτώση στο Γιάροσλαβ ενός «Γιάκ-42» 
που μετέφερε  την πρωταθλήτρια ομάδα χόκεϋ της Λοκομοτίβ Γιαροσλάβλ.Από τους 45 επιβάτες, σκοτώθηκαν 43.

2017.Σεισμός  μεγέθους 8,1 βαθμών  της  κλίμακας Ρίχτερ στο Μεξικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: