19/9/20

Ο Στρατής Καρράς, οι «Κυνηγοί» και ο παγωμένος Αντάρτης


Στις 19 Σεπτεμβρίου 1991,τουρίστες αλπινιστές από τη Γερμανία, βρήκαν στις Άλπεις, στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, μια «κατεψυγμένη» μούμια ενός άνδρα που πέθανε γύρω στο 3300 π.Χ, και που αποκαλύφθηκε λόγω της τήξης του παγετώνα. 

Το 1976, όταν έγραφε το σενάριο των 
« Κυνηγών» με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο Στρατής, 15 χρόνια πριν, το είχε «δει», και έβαλε τον «άλιωτο αντάρτη», που βρήκαν στα χιόνια οι «Κυνηγοί». 
Την  ιδέα για τους «Κυνηγούς» του την είχα δώσει εγώ. Τον είχα επισκεφτεί στο σπίτι του στον Διόνυσο και του είπα τα «νέα» για ένα αγριογούρουνο που είχε ξεφύγει από το εκτροφείο του Υπουργείου Γεωργίας στην Πάρνηθα και το οποίο το κυνηγούσε όλη η Κυνηγητική Αθήνα.  Έτσι, από ένα «κουτσομπολιό», έπιασε την ιδέα των «Κυνηγών».
Ήταν μεγάλος συγγραφέας ο Στρατής, με φαντασία και όραμα.
Μαθητής Γυμνασίου στην Μυτιλήνη, είχε γράψει σε έκθεση, «όταν ήμουν πουλί». 
Και το καλύτερο έργο του, «Οι Αθλητές», (Αθάνατες ιστορίες αγάπης στον Πόλεμο), που το δημοσίευσα στην Καλλιτεχνική Επιθεώρηση  το 1979 έχει μείνει δυστυχώς άπεχτο. 


Η φωτογραφία, είναι από την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής του Εθνικού το 1974. Δίπλα στο το Στρατή είμαστε εγώ και ο Γρηγόρης Βαλτινός. Πιο αριστερά ο Στέλιος Σοφός. Καθιστοί. Γιάννης Βούρος, Γιωργία Ζώη, Μαριαλένα Κάρμπουρη, και Σοφία Σφυρόερα. Το κεφλάκι ανάμεσα σε εμενα και το Στρατή ήταν ο Φλωρεντίν Μπαρούχ. Πίσω ο Αμπντέλ από την Αίγυπτο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είχες εβραίο συμμαθητή δηλαδή; Και επίσης, γιατί δεν ακολούθησες καριέρα ηθοποιού;

Ανώνυμος είπε...

Φλωρεντιν Μπαρουχ;;;;;
Οποια πετρα κι αν σηκωσεις θα τους βρεις απο κατω, εστω και με αλλαγμενο ονομα.

Ακου "Ακης Φλωρεντης".
Ετσι για να κοροϊδευουμε τους γκογιμ.
Γιαχβε σχωρεστον

Ανώνυμος είπε...

Μίνι Φούστα, Δερμάτινες Μπότες και Μπουτάρες.
Ωραίες εποχές...