8/9/20

Ο Μιλόσεβιτς δεν σκότωσε τον Τσουρούβια αλλά οι Κροατικές μυστικές υπηρεσίες για λογαριασμό Αμερικανών και Γερμανών

Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας

 Το Εφετείο του Βελιγραδίου, ανέτρεψε χθες την περίφημη πρωτοδίκη απόφαση για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια στις 11 Απριλίου 1999 , κατά την διάρκεια των Νατοϊκών βομβαρδισμό στην Γιουγκοσλαβία την Κυριακή του Πάσχα του 1999, που καταλόγιζε την ευθύνη στον Μιλόσεβιτς και τις σερβικές μυστικές υπηρεσίας και διέταξε ΝΕΑ ΔΙΚΗ. 
 Ο Τσουρούβια πυροβολήθηκε από δύο μασκοφόρους άνδρες μπροστά από το σπίτι του στο Βελιγράδι, ενώ έβγαινε μαζί με τη Κροάτισα «σύντροφο» του Μπράνκα Πρίπα, για να έρθουν στο Πασχαλινό τραπέζι στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία. Την Μπράνκα Πρίπα οι εκτελεστές δεν την πείραξαν.

 Από την επομένη της δολοφονίας όλος το διεθνείς τύπος» γνώριζε ότι την δολοφονία την διέταξε ο Μιλόσεβιτς» Τον Απρίλιο του 2006 η Μπράνκα Πρίπα για τα 7 χρόνια από την δολοφονία του Τσουρούβια αφηγήθηκε στον ρουφιανοσταθμό B92 TV λεπτομέρειες για τις συνομιλκές του Τσουρούβια με την Μίρα Μάρκοβιτς σύζυγο του Μιλόσεβιτς και υποστηριξες ότι τις είπε , «ίσως θα πρέπει να μας βομβαρδίσει, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να φύγετε τελικά από την εξουσία!». 
Η Μπράνκα Πρίπα πάντως, ήταν πράκτωρ των Κροατικών μυστικών Υπηρεσιών για τις οποίες δούλευε και ο Τσουρούβια. 

 Ο Σλάβκο γεννήθηκε το 1949 στο Ζάγκρεμπ όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας του Ράντε Τσουρούβια, ήταν αξιωματικός της αντικατασκοπίας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού (JNA), την «KOS» και μετά πέρασε και την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας «UDBA». Η οικογένεια μετακόμισε στο Βελιγράδι το 1958 και οι γονείς του χώρισαν το 1965. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, ο Τσουρούβια άρχισε να συνεργάζεται με το εβδομαδιαίο περιοδικό «ΝΤΑΝΑΣ» του Ζάγκρεμπ, και με το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών .(Centar za društvena istrazivanja). Μεταξύ 1984 και 1986, εργάστηκε ως αναλυτής στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας. Το 1986, το Κόμμα του βρήκε δουλειά στην εφημερίδα του «Λαϊκού Μετώπου». Την «Μπόρμπα» αρχικά ως σχολιαστής, στη συνέχεια, ως εσωτερικός πολιτικός συντάκτης. Στις 24 Απριλίου 1987 ακλούθησε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κόσσοβο Πόλιε . 

Ο Σλάβκο Τσουρουβια εργαζόταν από τα φοιτητικά του χρόνια για τις Κροατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ακολουθόντας τα βηματα του Πατέρα του . Κατά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας απέκτησε και σύνδεση με τους Αμερικανούς και η σερβική αντικατασκοπία τον συνέλαβε επ’ αυτοφώρω ενώ παρέδιδε διάφορα έγγραφα και ντοκουμέντα στους Αμερικανούς. 
Σύμφωνα με υποκλαπείσες συνομιλίες αλλά και βίντεο που τράβηξε η σερβικη αντικατασκοπία δυο Κροάτες Πράκτορες από την παλιά «UDBA» , ο Γιόζιπ Περκοβιτς και ο Ζντραβκο Μουστάτς τοποθέτησαν δίπλα του ως καθοδηγητή και συνεργάτη την πράκτορα Μπράνκα Πρίπα που εμφανιζόταν ως σύντροφος του. 

Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες που τον παρακολουθούσαν στενά επειδή ήξερα ότι παρακολουθούσε την Μίρα Μάρκοβιτς τον συνέλαβαν με 400.000 δολάρια, τα οποία πήρε από τις Κροατικές Μυστικές υπηρεσίες και τα οποία προέρχονταν από δυτικές και μυστικές υπηρεσίες για να χρηματοδοτήσει τι δυο εφημερίδες που έβγαλε. Τότε ισχυρίστηκε ότι του τα έδωσε ο Μίλο Τζουκάνοβιτς για να αποπληρώσει χρέη από τυχερά παιχνίδια . 
Ένα μήνα πριν τη δολοφονία του, ο Σλάβκο Τσουρούβιγια, και η Νατάσα Κάντιτς πήγαν κατόπιν εντολής ξένων υπηρεσιών ως δημοσιογράφοι στο Κόσσοβο, αλλά με πραγματικό στόχο να συλλέξουν στοιχεία και μαρτυρίες για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου των Σέρβων καθώς ετοιμαζόταν η παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. 

 Η δολοφονία του Τσουρούβια ήταν ένας κρίκος στην αλυσίδα των ψευδογεγονότων που δημιούργησαν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες όπως η δήθεν σφαγή του Ράτσακ που την σκηνοθέτησαν η ΣΙΑ και ο Ουίλιαμ Γουώκερ ή ο δήθεν βομβαρδισμός της αγοράς του Σεράγεβο , με την βόμβα που έβαλαν αμερικανοί και μουσουλμάνοι. 
Ο Τσουρούβια δολοφονήθηκε από τους Κροάτες με εντολή από το Βερολίνο για να διευκολυθνεί η παραπομπή στη Χάγη «του εγκληματία και δολοφόνου» Μιλόσεβιτς. 
Και η κ. Πρίπα που ήταν δίπλα όταν τον σκότωσαν πιθανόν να ήξερε πολύ καλά εκείνους που πυροβόλησαν, αλλά,  Εκείνη δεν την πείραξαν.

2 σχόλια:

Μάικ είπε...


Τόσο καιρό έγραφες,ότι τον σκότωσε ο μακαρίτης ο Μιλόσεβιτς!

Τώρα τι έγινε και άλλαξες γνώμη? Προφανώς στο ελεύθερο χρόνο σου,ψάχνεις στοιχεία και μελετάς,Σπύρο..

Ανώνυμος είπε...

Α, ναι πράγματι! Ο Χατζαρας κάποτε έγραφε ότι τον Τσουρουβια τον σκότωσε ο Μιλόσεβιτς! Γιατί άλλαξες γνώμη Χατζαρα;

Μνήμη του Κυριάκου Μάτση

Σήμερα τιμούμε  τη μνήμη   του Κυριάκου Μάτση   Στις 19 Νοεμβρίου 1958 , ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Κερύνειας Κυριάκος Μάτσης, ...