12/2/21

Η 12η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

881.Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ ελπίζοντας στη βοήθεια του βασιλιά της Αλαμανίας (από το 876, και της Ιταλίας (από το 879) Καρόλου του Παχύ, τον έστεψε στην Ρώμη αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1111. Ο βασιλιάς της Γερμανίας Ερρίκος Ε΄ που είχε εισέλθη στη Ρώμη γα να στεφτεί Αυτοκράτορας παρουσιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 12 Φεβρουαρίου του 1111, για τη στέψη του και την επικύρωση της συνθήκης της Σούτρη, με τον Πάπα. Ο Πάπας Πασχάλης Β αρνήθηκε το στέμμα στον βασιλιά,
ο οποίος διέταξ3ε τη σύλληψη του Πάπα και δεκαέξι καρδιναλίων. Στο γενικό χάος που ακολούθησε, από την προσπάθεια για απελευθέρωση του Ποντίφικα ο βασιλιάς τραυματίστηκε. Ένας στρατός Νορμανδών που έστειλε ο Ροβέρτος της Κάπουα δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει τη Ρώμη.
">

1311. O Βασιλιάς της Γερμανίας Ερρίκος Ζ΄ του Λουξεμβούργου που είχε στεφτεί στο Μιλάνο με το σιδήρουν στέμμα της Λομβαρδίας στις 6 Ιανουαρίου , βασιλιάς της Ιταλίας, κατεστειλε την εξέγερση των Γουέλφων της Τοσκάνης, των οποίων την ηγεσία είχαν οι Ντε λα Τόρε, που είχαν διώξει τους Βισκόντι από το Μιλάνο.

1429 . Μάχη των Ρεγγών. Πολλοί υπερασπιστές της Ορλεάνης έχασαν τη ζωή τους σε μια αποστολή για να συλλάβουν μια φάλαγγα προμηθειών με προορισμό τις αγγλικές δυνάμεις που πολιορκούσαν την Ορλεάνη.


1700. Με την εισβολή των Σαξόνων στη Λιβονία, χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου άρχισε ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος για τον έλεγχο της Βαλτικής, ανάμεσα στη Σουηδία και τη συμμαχία Ρωσίας, Δανίας και Σαξονίας.

1736. Στις έξι το απόγευμα στη Βιέννη η Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο Στέφανο Δούκα της Λορραίνης. Ήταν ένας γάμος πολιτικής σκοπιμότητας που αποδείχτηκε ευτυχισμένος.

1771. Πέθανε στο ανάκτορο Στόκχολμ, Αδόλφος Φρειδερίκος της Σουηδίας σε ηλικία 60 ετών, και τον διαδέχτηκε ο ευρισκόμενος στο Παρίσι πρωτότοκος υιός του Γουσταύος Γ'.

1810. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ενέκρινε το νέο γαλλικό ποινικό κώδικα.


1814.Κατά την εκστρατεία των έξι ημερών του Ναπολέοντα στις 12 Φεβρουαρίου δόθηκε η Μάχη του Σατό-Τιερί. Το πρωί, στις 12 Φεβρουαρίου,
οι Σύμμαχοι κατέλαβαν το Λες-Κακουρέτ. Ο Ναπολεόντας έστειλε τον Στρατάρχη Νεΰ στον δρόμο Μονμιράιγ - Σατό-Τιερί, ενώ ο ίδιος κινήθηκε από τον δρόμο Μπιέ-Μεζόν - Σατό-Τιερρί, όπου δεν συνάντησε αντίσταση. Ο Ναπολέοντας επιτέθηκε με 4 σώματα ιππικού στα ρωσικά σώματα, αλλά οι Ρώσοι υποχώρησαν στο δάσος, όπου οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν να τους ακολουθήσουν. Ο Άγγλος Γιόρκ διέταξε τον συμμαχικό στρατό να υποχωρήσει στο Σατό-Τιερρί, διασχίζοντας τον ποταμό Μάρνη.
Για τη κάλυψη της υποχώρησης στην απέναντι ακτή του Μάρνη στάλθηκαν 4 ρωσικά και 3 πρωσσικά σώματα. Ο Ναπολέοντας επιτέθηκε στο Σατό-Τιερρί, όπου οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι να καταστραφεί η γέφυρα του Μάρνη. Στη μάχη του Σατό-Τιερί οι Ρώσοι έχασαν 1500 στρατιώτες, οι Πρώσοι έχασαν 1250 στρατιώτες, ενώ οι Γάλλοι έχασαν 600 στρατιώτες.


1816 . Ο Προεστός της επαρχίας της Καρύταινας ο Ιωάννης ( Γερογιάννης) Ντεληγιάννης ή Δεληγιάννης, ή Παπαγιαννόπουλος αποκεφαλίστηκε στο σπίτι του στα λαγκάδια για να αποδείξει την πίστη του στον Σουλτάνο μκαο να ωσει την περιουσία της Οικογένειας. Οι αλλαγές, στην πολιτική σκηνή της Κωνσταντινούπολης, είχαν την αντανάκλαση τους στον «μικρόκοσμο» της Πελοποννήσου. Ο Ιτσιελή Αχμέτ Πασάς που προστάτευε τους Παπαγιανόπουλους, ανήκε στον κύκλο των ανθρώπων του Βεζύρη Χαλέντ Εφέντη, ο οποίος ανατράπηκε το 1815 από το κόμμα των «ισλαμιστών», και τον διαδέχθηκε ο Ραούφ Μεχμέτ Πασάς. Εκείνος έστειλε στην Πελοπόννησο τον Σεκίρ Αχμέτ Πασά .Η πτώση του Χαλέντ είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους Δεληγιανναίους.
Ο Γερογιάννης αποκεφαλίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1816 στο σπίτι του στα Λαγγάδια, η δε περιουσία του δεσμεύθηκε και επρόκειτο να δημευθεί , αλλά η παρέμβαση και πάλι της αδελφής του Σελίμ, απέτρεψε την ολική καταστροφή της οικογένειας.

1817. Ο πατριωτικός στρατός της Αργεντινής και της Χιλής, που διέσχισε τις Άνδεις, νίκησε τους Ισπανούς στη μάχη του Τσακαμπούκο.

1818. Ο Μπερνάρδο Ο' Χίγκινς έκανε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Χιλής.

1872. Η Σύνοδος της βουλγαρικής Εξαρχίας επέλεξε ως Έξαρχο τον εως τότε μητροπολίτη του Λόβετς, Ιλαρίωνα Α' , (κατά κόσμο Ιβάν Ιβάνοφ), ο οποίος όμως, δεν έγινε αποδεκτός από την Πύλη διότι διατηρούσε σχέση με τη βουλγαρική επαναστατική οργάνωση και εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση.
Κατά την επαναληπτική εκλογή , τέσσερις ημέρες μετά, στις 16 Φεβρουαρίου, εκλέχτηκε Έξαρχος ο τότε μητροπολίτης του Βιντίμ , Άνθιμος Α' (κατά κόσμο Ατανάς Σακαλόφ), με σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη ρωσική ακαδημία.
1878. Σώμα 700 εθελοντών, υπό τον Μοίραρχο Γιώργο Στέφανο, αποβιβάστηκε στην ακτή απέναντι από την Κέρκυρα και κατέλαβε τους Αγίους Σαράντα. Την ίδια ημέρα, στην Κρήτη δύναμη 2.000 επαναστατών επιτέθηκε εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά.

1914. Ο Ιβάν Γκορεμύκιν ανέλαβε Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1922. Έξι περίπου μήνες πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και άλλα έξι επώνυμα στελέχη της δημοκρατικής πτέρυγας των Φιλελευθέρων, υπέγραψαν το «Δημοκρατικό Μανιφέστο», το οποίο προειδοποιούσε για τις επερχόμενες εθνικές συμφορές, και εξαπέλυε επίθεση κατά του τότε βασιλιά ως κύριου υπαίτιου για την απομόνωση της Ελλάδας από τους μέχρι πρότινος Συμμάχους , μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Λίγες μέρες αργότερα δολοφονήθηκε ο εκδότης, Ανδρέας Καβαφάκης, ο οποίος είχε δημοσιεύσει το «Μανιφέστο» στην εφημερίδα του, τον «Ελεύθερο Τύπο».


1934. Η αστυνομία του Καγκελάριου της Αυστρίας , Ένγκελμπερτ Ντόλφους εκανε επιδρομή στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην πόλη Λιντς, σε αναζήτηση όπλων. Έτσι άρχισε η εξέγερση των σοσιαλδημοκρατών κατά του Αυστροφασιτικού καθεστώτος του Ντόλφους που ήταν ολιγοήμερη, αλλά αιματηρή ,αφού είχε τουλάχιστον 1.000 νεκρούς.
Η αριστερά , στη Γαλλία μετά τα γεγονότα της 6ης Φεβρουαρίου, έκανε γενική απεργία


1938. Ο Χίτλερ κάλεσε τον Καγγελάριο της Αυστρίας Κουρτ φον Σούσνιγκ στο Μπερχτεσγκάντεν (Βαυαρία), και απαίτησε να άρει την απαγόρευση του Αυστριακού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, να του αποδώσει πλήρεις πολιτικές ελευθερίες και να απελευθερώσει όσα μέλη του είχαν φυλακισθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η Γερμανία θα ήταν υποχρεωμένη σε στρατιωτική επέμβαση.

Ο Χίτλερ επέμενε και στον το διορισμό ου Άρτουρ Ζάις-Ίνκβαρτ στο Υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας.

1940. Η ΕΣΣΔ υπέγραψε εμπορική συμφωνία με τη Γερμανία σπάζοντας το βρετανικό αποκλεισμό.
1941. Συνάντηση του Μουσολίνι με τον Φρανσίσκο Φράνκο στην παραθαλάσσια Μπορντιγκέρα της Λιγουρίας σε μια προσπάθεια να μπει η Ισπανία στον πόλεμο. Παρά την «ταυτότητα απόψεων», η Ισπανία παρέμεινε ουδέτερη. Στον Ατλαντικό βυθίστηκε από το γερμανικό καταδρομικό «Admiral Franz von Hipper», το ελληνικό φορτηγό «Περσεύς» που μετείχε στη νηοπομπή SLS 64.21 μέλη του πληρώματος σώθηκαν από το ελληνικό ατμόπλοιο «Πολύκτωρ» που μετείχε στη νηοπομπή.14 μέλη του πληρώματος του «Περσέα» χάθηκαν. Στη Τρεμπεσίνα έπεσε μαχόμενος ο Στρατιώτης του 4ου ΣΠ Σταύρος Θεοδωρόπουλος του Βαΐου.


Τα πρώτα τμήματα του Άφρικα Κορπς του Ρόμελ αποβοβάστηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης.


1942 . Στο Στρατόπεδο κρατουμένων της Νις έγινε μαζική απόπειρα δραπέτευσης. Οι Γερμανοί φρουροί σκότωσαν 42 κρατούμενους ενώ 105 κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν. Σε αντίποινα εκτελέστηκαν 850 .

1944. Το ατμόπλοιο «Oria» που μετέφερε από τη Ρόδο στον Πειραιά, 4.046 Ιταλούς αιχμαλώτους, με φρουρά 90 Γερμανούς και το πλήρωμά του, λόγω καταιγίδας, προσέκρουσε στα βράχια της νησίδας Πάτροκλος, ανοικτά του ακρωτηρίου Σούνιο, και βυθίστηκε. Διασώθηκαν 6 Ιταλοί, 21 Γερμανοί, ο Νορβηγός καπετάνιος και ο Έλληνας μηχανικός. Όλοι οι υπόλοιποι, 4223 πνίγηκαν
1945. Στις 5 το πρωί μονογραφήθηκε στη βίλα Κανελλόπουλου δυο χιλιόμετρα από τη θάλασσα, η Συμφωνία της Βάρκιζας την οποία συνέταξαν και εγγυήθηκαν οι Άγγλοι. Πριν την μονογραφή ανέβηκε στην αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα ο Τσιριμώκος που έλαβε την εγγύηση του προστατευόμενου του Τσώρτσιλ, Χάρολντ Μακ Μίλαν και την μετέφερε στον Σιάντο. Η συμφωνία καθαρογραφήθηκε και υπογράφηκε στις 14.00 μμ. Από την «προοδευτική» κυβέρνηση Πλαστήρα υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Σοφιανόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Περικλής Ράλλςη και ο υπουργός Γεωργίας Ιωάννης Μακρόπουλος. Από το ΚΚΕ υπέγραψαν ο Σιάντος και ο Παρτσαλίδης και ο Ηλίας Τσιριμώκος από την Ε.Λ.Δ. Εγγυητές ήσαν οι Άγγλοι. Ο Λήπερ και ο Μακ Μίλαν που κινούσαν τα νήματα απ’ τα παρασκήνια και ήταν σε ανοιχτή γραμμή, όχι μόνο με την κυβερνητική αντιπροσωπεία, αλλά και με το ΚΚΕ. Η Συμφωνία κυρώθηκε στη συνέχεια με συντακτική πράξη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (φύλλο 68/1965 τεύχος Α') και απέκτησε όχι απλά ισχύ νόμου, αλλά επαυξημένη συνταγματική δύναμη. Απόσπασμα 114 Ιερολοχιτών μετά από μάχη συνέλαβε τη γερμανική φρουρά της Νισύρου . 7 Γερμανοί νεκροί 31 αιχμάλωτοι. Έπεσε μαχόμενος ο επικεφαλής υπολοχαγός Ευάγγελος Χατζηευαγγέλου.


1946. Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, συνήλθε στην Αθήνα η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εξετάσει «την κατάσταση στην Ελλάδα», τα «προβλήματα του δημοκρατικού αγώνα» και να καθορίσει τα καθήκοντα του Κόμματος. Πήραν μέρος 28 από τα 30 τακτικά μέλη και τα 15 αναπληρωματικά.

1949. Το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου οι σλάβοι κομμουνιστές εξαπέλυσαν μια τελευταία σφοδρή επίθεση, κατά της Φλώρινας αλλά οι άνδρες της 2ας Μεραρχίας του «Παππού» κράτησαν τις θέσεις τους και αντεπετέθηκαν. Μακριά από τη γραμμή πυρός, πάνω σ’ ένα ύψωμα με το παράξενο όνομα Τρύπια Πέτρα, ο στρατηγός Γούσιας που δεν είχε οπτική αντίληψη, μαζί με τον κομισάριο Βλατά διέταξαν υποχώρηση. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, οι Κομμουνιστές άφησαν πίσω τους 713 νεκρούς, από αυτούς οι 334 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΚΕ ήταν έλληνες υπήκοοι, (σλαβόφωνοι και ελληνόφωνοι) και οι άλλοι ήσαν ξένοι. (Γιουγκοσλάβοι και Βούλγαροι). Το ΚΚΕ ανακοίνωσε και 199 αγνοούμενους.
Ο Στρατός συνέλαβε 350. Οι τραυματίες των συμμοριτών που έμειναν πίσω ήταν 867. Οι κομμουνιστές κουβάλησαν 1557. Συνολικές απώλειες 3686 από τους 6000 περίπου που επιτεθηκαν. Ήταν η απόλυτη καταστροφή. Ο Εθνικός Στρατός και οι ένοπλοι πολίτες είχαν 44 νεκρούς, 284 τραυματίες και 35 αγνοούμενους που τους εκτέλεσαν οι κομμουνιστές. Ο «Κομισάριος» Βλατάς χρόνια μετά έγραψε και 82 αιχμάλωτους έλληνες χωρίς να εξηγήσει τι απέγιναν.
Η συντριβή του ΔΣΕ στην μάχη της Φλώρινας αποτέλεσε την αρχή του τέλους του εμφυλίου. Λόγω των μεγάλων απωλειών, οι δυνάμεις του ΔΣΕ δεν ανέκαμψαν στην ουσία ποτέ.

Ο ιδρυτής της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», Χασάν αλ-Μπάνα δολοφονήθηκε στο Κάιρο. Ο δολοφόνος του δεν πιάστηκε ποτέ.



1951. Η 19χρονη Σοράγια παντρεύτηκε το Σάχη του Ιράν Ρεζά Παχλαβί στο Παλάτι Γκολεστάν στην Τεχεράνη.



1955. Το Συμβούλιο Υπουργών της Σοβιετικής Ένωσης ενέκρινε την κατασκευή του «Κοσμοδρόμιου» Μπαικονούρ

1958 . Στην Κίνα, στο πλαίσιο της πολιτικής «Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός», ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία για την καταπολέμηση των παρασίτων. Η ιδέα της εκστρατείας ήταν να καταστρέψουν τα «τέσσερα παράσιτα» , ποντίκια, κουνούπια, μύγες και τα σπουργίτια.

1960. Άρχισαν στη Βόννη οι διαπραγματεύσεις για τις γερμανικές ατομικές αποζημιώσεις των Ελλήνων θυμάτων.

1961.Ανακοινώθηκε ότι εκτελέστηκε στην Κατάνγκα του Κονγκό,
ο πρωθυπουργός και εθνικός ήρωας Πατρίς Λουμούμπα. Η ακριβής ημερομηνία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ποτέ δεν διευκρινίστηκαν .

Από το Μπαικονούρ ξεκίνησε το σοβιετικό διαστημόπλοιο Venera 1, η πρώτη ανθρώπινη συσκευή που έφτασε στην Αφροδίτη.

1962. Ο Γιούρι Γκαγκάριν έφθασε την Αθήνα, και έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό 1973 , Το Βόρειο Βιετνάμ απελευθέρωσε την πρώτη ομάδα των Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου.



1973. Το Βόρειο Βιετνάμ απελευθέρωσε τους πρώτους αμερικανούς αιχμάλωτους πολέμου.

1974. Στη Μόσχα συνελήφθη στο σπίτι του ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, κατηγορήθηκε για προδοσία , του αφαιρέθηκε η Σοβιετική υπηκοότητα και απελάθηκε την επομένη αεροπορικώς στη Γερμανία.



1977. Ο Μακάριος και ο Ντενκτάς συμφώνησαν στην Βιέννη υπό την αιγίδα του Κουρτ Βαλντχάιμ το πλαίσιο εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Η συμφωνία δεν δέσμευε νομικά τις δύο πλευρές. Η Συμφωνία αυτή αποκαλούμενη και «συμφωνία τεσσάρων σημείων» προέβλεπε ουσιαστικά μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που τότες είχε μεταφραστεί ως «διπεριφερειακή». Η ελευθερία διακίνηση, η ελευθερία εγκατάστασης, και το δικαίωμα παρέμειναν ανοικτά προς συζήτηση, όπως και το «εδαφικό».


1985. Το δολάριο έφτασε σε ισοτιμία ρεκόρ των 10 ελβετικών φράγκων στο χρηματιστήριο του Παρισιού.


1986. Η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν υπέγραψαν στη Λιλ τη συμφωνία για την κατασκευή ενός τούνελ κάτω από τη Μάγχη.
1995. Στο Πάλε ο Ράντοβαν Κάραζιτς, δήλωσε ότι αν η Κροατία επιλέξει την επιθετικότητα, θα βρει μπροστά της τον ενωμένο στρατό της Ρεπούμπλικα Σερπσκα της Σερβικής Κράινα και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την Ένωση δύο σερβικών κρατών».

1996. Στη Δυτική Όχθη, Γιάσερ Αραφάτ έγινε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.


2002. Ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εμφανίστηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστήριου Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

2012. Με 199 «ναι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση (δεύτερο μνημόνιο), έναντι 74 βουλευτών που την καταψήφισαν και 5 που δήλωσαν «παρών». Είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ισάριθμοι της Νέας Δημοκρατίας ψηφισαν αρνητικά. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, με εξαίρεση τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, που ψήφισαν Ναι απείχαν.
Η νέα δανειακή σύμβαση καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

2016. Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε στην Αβάνα της Κούβας με τον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: