9/2/21

Η 9η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

474. Ο Ζήνων ο Ίσαυρος στέφτηκε στην Κωνσταντινούπολη Αυτοκράτορας.

790. Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη που έγινε αισθητός σε όλη τη Θράκη.

1354. Ο Κάρολος Δ της Γερμανίας και της Βοημίας παντρεύτηκε για τρίτη φορά, στο ¨Ααχεν με την Άννα της Σβιντνίτσα.


1621. Ο Αλεσάντρο Λουντοβίτσι, επευφημήθηκε ως 234ος Πάπας, με το όνομα Γρηγόριος ΙΕ'. Ήταν ο τελευταίος που εκλέχθηκε δια βοής.

1640. Πέθανε σε ηλικία 28 ετών ο υιός της Αναστασίας από την Τήνο (η την Κεφαλονιά, Μουράτ Δ ', που ήταν αλκοολικός και τον διαδέχτηκε ο τρελός αδελφός του Ιμπραήμ.

1667. Στις 30 Ιανουαρίου/9 Φεβρουαρίου υπογράφηκε η συνθήκη του Αντρούσοβο με την οποία τερματίστηκε μετα από 13 χρόνια ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Πολωνό-Λιθουανικής Ένωσης . Η Πολωνία αποδέχθηκε τη ρωσική κυριαρχία στο Σμόλενσκ, το Κίεβο και την Ουκρανία ανατολικά του Δνείπερου.

1788 . Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ιωσήφ Β,΄ ως σύμμαχος της Μεγάλης Αικατερίνης κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία, και οι Αυστριακοί εισέβαλε στην Μολδαβία.


1801 . Υπογράφηκε στο Κάστρο της Λουνεβίλ η Συνθήκη μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που σήμανε το τέλος του δεύτερου αντι-γαλλικού συνασπισμού και απετέλεσε τον πρόλογο μια σειράς συνθηκών ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και των αντιπάλων της, με αποκορύφωμα την συνθήκη της Αμιένης. Τη Συνθήκη Λουνεβίλ υπέγραψαν ο Ιωσήφ Βοναπάρτης και
ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κόμης Λουδοβίκος φον Κόμπεντσελ.

1824. Η αποφράδα ημέρα του Νέου Ελληνισμού. Οι πράκτορες Ιωάννης Ορλάντο και Ανδρέας Λουριώτης ως εκπρόσωποι του Κόμματος των Αγγλοφρόνων υπέγραψαν στο Λονδίνο το συμφωνητικό για τη σύναψη του πρώτου δανείου ύψους 800.000 λιρών.

1827. Η Καταστροφή της Τριπόλεως . Ο Ιμπραήμ μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου με σκοπό να μην αφήσει τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν την Τρίπολη ανατίναξε τα τείχη της και έβαλε φωτιά σε όλα τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια, τζαμιά, τεκέδες, εκκλησίες, χάνια και βρύσες.


1848. Ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας , διέταξε το κλείσιμο του πανεπιστημίου του Μονάχου και κάλεσε τους φοιτητές να εγκαταλείψουν την πόλη.


1849 . Στη Ρώμη ο ιδρυτής του κίνηματος Νέα Ιταλία (Giovine Italia)Τζουζέπε Ματσίνι, μαζί με τους Σάφι και Αρμελίνι, ανακήρυξε τη Nέα Ρωμαϊκή Δημοκρατία.

1895. Στη Βουλγαρία συνεδρίασε η επιτροπή του Κωνσταντίν Βελίτσκοφ για να καθορίσει την ορθογραφία της βουλγαρικής γλώσσας.

1904. Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος. Έληξε η ναυμαχία του Πορτ Αρτούρ.

1909. Η γαλλο-γερμανική συμφωνία για το Μαρόκο.

1914. Η Χειμάρρα αντιδρώντας στην απόφαση των μεγάλων δυνάμεων να την εντάξουν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος ανακήρυξε την αυτονομία της.

1916. Στην Αγία Πετρούπολη ο Τσάρος Νικόλαος αφού αντικαταστάθηκε
ο 76χρονος Ιβάν Γκορεμίκιν από τον Μπορίς Στούρμερ, σαν πρωθυπουργός, πήγε ο ίδιος στο Ανάκτορο της Ταυρίδας όπου συνεδρίαζε η Κρατική Δούμα και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της νεας Συνόδου. Οι βουλευτές απογοητεύτηκαν όταν έκανε την ομιλία του ο Στούρμερ. Λόγω του πολέμου, είπε, δεν ήταν ώρα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

1917. Στο Όμπιλιτς σε μυστική συνέλευση οι Σέρβοι αποφάσισαν να ξεσηκωθούν εναντίον του Βούλγαρου κατακτητή.

1918.Οι κεντρικές δυνάμεις υπέγραψαν χωριστή ειρήνη με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας.

1920. Στη διάσκεψη των Σεβρών η διεθνής διπλωματία αναγνώρισε τη νορβηγική κυριαρχία στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό ωκεανό αλλά το κήρυξε ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.


1929. Υπογράφηκε στη Μόσχα συμφωνία μεταξύ της ΕΣΣΔ, της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, η οποία υποχρέωνε τα υπογράφοντα κράτη να εφαρμόσουν το σύμφωνο Μπριάντ -Κέλλογκ, να εγκαταλείψουν τον πόλεμο ως μέσο πολιτικής.

1934 .Υπογράφηκε στην Αθήνα το Βαλκανικό Σύμφωνο, από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία, με στόχο τη διατήρηση του γεωπολιτικού status quo στα Βαλκάνια και την αποτροπή των επιδιώξεων της Βουλγαρίας και της Ιταλίας. Στο Παρίσι, μετά την παραίτηση του κεντροαριστερού σφαγέα Νταλαντιέ ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκαστόν Ντουμέργκ σε ηλικία 71 ετών σχημάτισε κυβέρνηση Εθνικής (Κλεπτοκρατικής) Ενότητας για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Γαλλία.


1941. Στις 8:14 της 9ης Φεβρουαρίου 1941 μοίρα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού άρχισε τον βομβαρδισμό της Γένοβας από απόσταση περίπου 19 χιλιόμετρων. Ρίχτηκαν 273 βλήματα 381 χιλιοστών, και 782 των 152 . Ο βομβαρδισμός κράτησε μισή ώρα. Περίπου το 50% των βλημάτων έπεσαν στη θάλασσα και στο λιμάνι όπου και τα 55 πλοία που βρισκόντουσαν είχαν ζημιές. Στη Γένοβα είχε κηρυχτεί συναγερμός από τις 7:35, και για αυτό οι νεκροί ήσαν μόνο 144. Ένα βλήμα των 381, πέτυχε τον καθεδρικό του «Σαν Λορέντσο», γρέμισε την οροφή αλλά ο άγιος έκανε το θαύμα του και το βλήμα δεν εξεράγει.
Ταυτόχρονα τα «Σουόρντφις» από το αεροπλανοφόρο «Αρκ Ρόαγιαλ» βομβάρδισαν την Πίζα και το Λιβόρνο .
Η βρετανική αεροπορία ξεκινώντας από την Κρήτη βομβάρδισε με 10 αεροσκάφη «Wellington» την αεροπορική βάση των Γερμανών στα Γαδουρά Καλάθου της Ρόδου, καταστρέφοντας αεροσκάφη και ποσότητες αποθηκευμένων καυσίμων στο έδαφος.

1948. Κατά τη διάρκεια του Συμμοριτοπολέμου, δύναμη του ΔΣΕ ακαθορίστου συνθέσεως υπό τον διοικητή του ΔΣΕ στην Κεντρική Μακεδονία, δάσκαλο Νίκο Τριανταφύλλου, ξεκινώντας από τα Κρούσια Όρη, διείσδυσε μέχρι την τοποθεσία Δερβένι - Λεμπέτ σε απόσταση 8 χιλιομέτρων βορείως της Θεσσαλονίκης, χωρίς να γίνει αντιληπτή, μεταφέροντας ένα γερμανικό ορειβατικό πυροβόλο των 75, με το οποίο άρχισε να βάλει κατά της της Θεσσαλονίκης τις πρώτες πρωινές ωρες της 10ης Φεβρουαρίου. Ο κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε ως κίνηση εντυπωσιασμού για εσωτερική και διεθνή κατανάλωση, σε σύσκεψη της ηγεσίας του ΚΚΕ στο χωριό Πύλη Πρεσπών.

1949. Η βουλγαρική κυβέρνηση κατήγγειλε τη συμφωνία του Μπλέντ σχετικά με την Μακεδονία και τον Μακεδονικό λαόπου ειχαν υπογράψει ο Τίτο και ο Δημητρόφ.

1950. Ένας ελάχιστα γνωστός Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Ουισκόνσιν,
ο Τζότζεφ Μακάρθυ σε ομιλία του στο κλαμπ των Ρεπουμπλικανών στη Δυτική Βιρτζίνια είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι γεμάτο με κομμουνιστές. Το όνομά του γερουσιαστή βγήκε αμέσως στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων, στο ραδιόφωνο και τη τηλεόραση.Με αυτή την ομιλία του Μακάρθυ ξεκίνησε το κίνημα του Μακαρθισμού.
Στην Ελλάδα έπαψε να ισχύει ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί λόγω του συμμοριτοπολέμου.
1954. Ο ανδριάντας του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τοποθετήθηκε μπροστά στην Παλιά Βουλή.

1955. Ο στρατάρχης Νικολάι Ζίκωφ ανέλαβε υπουργός ¨Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης.


1957. Στην Κύπρο σκοτώθηκε στον Αγιο Δομέτιο, από τη ρίψη βόμβας κατά αγγλικών δυνάμεων ο Μιχαλάκης Κωφού ετών 9.

1963. Στο Ιράκ οι επαναστάτες εκτέλεσαν μέσα στο Γραφείο του τον πρωθυπουργό Καρίμ Κασίμ.

1968. Στην Ελλάδα, καταργήθηκε «η βέργα» και απαγορεύτηκαν οι σωματικές ποινές στους μαθητές.

1991. Δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας. Οι Λιθουανοί με 91% ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους από την ΕΣΣΔ..
1992. Παρουσιάστηκε το σχέδιο Βανς-Κουτιλέιρο για την αποτροπή του Πολέμου στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Στη Ρουμανία έγιναν οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές εκλογές, μετά από 50 χρόνια.

1996. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός ξανάρχισε τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

1998 .Απόπειρα δολοφονίας με χειροβομβίδα του Πρόεδρου της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντάτζε στο κέντρο της Τιφλίδας. Η θωρακισμένη Mercedes του έσωσε τη ζωή.

1999 .Η Κίνα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια , λόγω της απόφασης της κυβέρνησης των Σκοπίων να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

2006. Πέθανε και το 13ο από τα νεογέννητα στο μαιευτήριο της Μπάνια Λούκα το 1992 που έμειναν χωρίς οξυγόνο στις θερμοκοιτίδες λόγω των κυρώσεων. Η Σλάζανα Κόμπας ζούσε σαν παιδί με ειδικές ανάγκες.

2014. Στην Ελβετία, το 50,34% των πολιτών υποστήριξε τη λαϊκή πρωτοβουλία «Ενάντια στη μαζική μετανάστευση». Σε 17 καντόνια πλειοψήφησε η πλατφόρμα κατά των μεταναστών και σε 9 μειοψήφησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Cia και οι Εβραίοι εκβίαζαν τον Καραμανλή για τον βίο και ην πολιτεία του στα Χρόνια της Κατοχής

Το απόρρητο έγγραφο της CIA για τον συνεργάτη των Γερμανών κατα την Κατοχή Κωνσταντίνο Καραμανλή  Σύμφωνα με το κλιμάκιο Αθηνών της CIA, o Κ...