8/9/21

Η 8η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 8η Σεπτεμβρίου είναι η 251η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Έμειναν 114 μέρες ως το τέλος του έτους.

 
780. Στην Κωνσταντινούπολη , πέθανε σε ηλικία 30 ετών ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων Δ΄  ο αποκαλούμενος από τους εικονολάτρες «Χάζαρος», επειδή μητέρα του ήταν η  πριγκίπισσα των Χαζάρων Τσιτσέκα . Άφησε στον θρόνο τον 9χρονο Κωνσταντίνο ΣΤ που από το 776 είχε στεφτεί συμβασιλέας. Ο πρόωρος θάνατός του έφερε στην εξουσία την εικονόφιλη σύζυγό του   Ειρήνη την Αθηναία ως επίτροπο του ανήλικου υιού της.

1298. Άρχισε η καταστρεπτική για τους Ενετούς ναυμαχία της νήσου Κούρτσολα στις Δαλματικές ακτές με τους Γενουάτες που διοικούσε ο ναύαρχος Ντόρια.

Ο ναύαρχος των Ενετών Ανδρέα Ντάντολο, πιάστηκε αιχμάλωτος και αυτοκτόνησε. Ο πιο διάσημος αιχμάλωτος πολέμου ήταν ο Μάρκο Πόλο. 



1303 . Η Σύλληψη του Πάπα Βονιφάτιου Η. 
Ο απεσταλμένος στην  Ιταλία του Φιλίππου Δ ,(του Ωραίου),  Γκιγιώμ ντε Νογκαρέ, με 600 αναβάτες και 1500 πεζούς με επικεφαλής τους  πολέμαρχους Σκιάρα Κολόνα και Ρινάλντο του Σούπινο, εισέβαλαν τα ξημερώματα στο Ανάνι, την θερινή κατοικία του Πάπα, τον συνέλαβαν και απαίτησαν την παραίτηση του. Ο Πάπας αρνήθηκε λέγοντας «θα πεθάνω σαν πάπας». Οι επιδρομείς αποχώρησαν και τον άφησαν ελεύθερο.


1331. Ο 23χρονος Στέφανος Ούρος Δ Ντούσαν Νέμανιτς, στέφθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ντανίλο βασιλιάς των Σέρβων, στο Κάστρο του Σβρίρτσιν στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπέδιου. Ήταν πολύ ικανός στρατιωτικός ηγέτης και νίκησε τους Βοσνιους και τους Βουλγαρουςσε και διπλασίασε την έκταση του βασιλείου. Κατέλαβε και Βυζαντινά εδάφη έφτασε μέχρι την Πελοπόννησο.

1380. Ο μεγάλος πρίγκιπας της Μόσχας Ντμίτρι Ντονσκόι νίκησε στη μάχη του Κουλίκοβο τους Μογγόλους της Χρυσής Ορδής και τους Τατάρους σταματώντας την προέλασή τους.



1420. Ο κοντοτιέρος Φραντσέσκο Μπουσόνε ευρισκόμενος στην υπηρεσία του Δούκα του Μιλάνου νίκησε στη μάχη της Μπρέσια  το στρατό του Μαλατέστα.

1429. Η Ζαν ντ'Αρκ αφού προσευχήθηκε στην πολιούχο του Παρισιού Αγία Γενεβιέβη αποφάσισε έφοδο στην πύλη του Σεν Ονορέ για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας, την οποία κατείχαν οι Άγγλοι και οι Σύμμαχοί τους. Κατά την έφοδο η Ζαν ντ'Αρκ τραυματίστηκε από βέλος. 


1479. Οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στη Ζάκυνθο που στο το τέλος του Βενετο-Τουρκικού πολέμου το 1478 , έμεινε εκτός της ειρηνευτικής συνθήκης των εμπολέμων και την κατέλαβαν.
1495. Στο Πριγκιπάτο της Βλαχίας άρχισε η βασιλεία του  Ράντου του Μέγα (1495–1508) που  κατέληξε σε συμβιβασμό με τους βογιάρους, εξασφαλίζοντας μια περίοδο εσωτερικής σταθερότητας, σε αντίθεση με τη σύγκρουσή του με το Μπογκντάν το Μονόφθαλμο της Μολδαβίας.


1504 .Στην  πλατεία μπροστά από το Παλάτσο Βέκιο στη Φλωρεντία, έγιναν το επίσημα αποκαλυπτήρια του  γλυπτού  του Μικελάντζελο  «Δαβίδ».

1514. Οι Λιθουανοί και οι Πολωνοί νίκησαν τους Ρώσους του μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας στη μάχη του Όρσα.

1565. Οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία της Μάλτας,(που είχε ξεκίνησει στις 18 Μαΐου). 

1566. Δύο ημέρες μετά το θάνατο του Σουλτάνου Σουλεϊμάν οι Οθωμανοί κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο του Σέγκετ στην Κροατία, σκοτώνοντας τους τελευταίους 600 υπασπιστές. 

1623O Φραντσέσκο  Κονταρίνι εξελέγη  95ος Δόγης της Βενετίας.


1655.  Κατά τον Πόλεμο των Λιθουανο-Πολωνών που είχαν συμμάχους τους Τάταρους  με την Ρωσία, (1654-1667) μία μικρή δύναμη Σουηδών υπό τη διοίκηση του Καρόλου Ι΄ Γουσταύου εισέβαλε στην Πολωνία και κατέλαβε χωρίς αντίσταση τη Βαρσοβία, στο πλαίσιο του δεύτερου Βορείου Πολέμου.
1731. Ο επίσκοπος Βησσαρίων Πάβλοβιτς άνοιξε στο Νόβι Σαντ, το πρωτο σερβικό Γυμνάσιο.


1796. Κατά την Ιταλική Εκστρατεία οι Γάλλοι υπό τον Ναπολέοντα νίκησαν τα αυστριακά στρατεύματα στο Μπασάνο ντελ Γκράπα, της Βενετίας.

1802 . Με ουκάζιο του Τσάρου Αλεξάνδρου δημιουργήθηκε στη Ρωσία το αξιώμα του Υπουργού Δικαιοσύνης που ανέλαβε να παρακολουθεί την ορθότητα των ενεργειών όλων των δικαστικών  στην Αυτοκρατορία.

1805. Οι Αυστριακοί εισέβαλαν στη Βαυαρία.

1822. Στις 8/20 Σεπτεμβρίου έγινε η πολύωρη Ναυμαχία του Στενού των Σπετσών, ανάμεσα σε 50 ελληνικά πλοία και τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή που προσπαθούσε να ανεφοδιάσει τους πολιορκημένους Τούρκους του Ναυπλίου. Ενώ βράδιαζε , ο πυρπολητής Δήμος Μπαρμπάτσης προσεγγισε με το πυρπολικό την τουρκική ναυαρχίδα που έκανε κινήσεις υποχώρησης. Τη ναυαρχίδα ακολούθησαν σε άτακτη φυγή και τα υπόλοιπα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.

1831. Τα ρωσικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του στρατηγού Πάσκεβιτς μετά από τριήμερη μάχη στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 9.000 Πολωνοί μπήκαν στην Βαρσοβία.

1855. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, συνθηκολόγησαν οι Ρώσοι στο φρούριο της Σεβαστούπολης, μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολιορκίας.


1870. 60.000 στρατιώτες από το Βασίλειο της Ιταλίας, υπό τις διαταγές του στρατηγού Καντόρνα συνέκλιναν για την κατάληψη της Ρώμης.

1877‎‎. Μετά από 47 ημέρες πολιορκίας, με τη συμμετοχή του στρατού του Μαυροβουνίου υπό τη διοίκηση του Κνιάζ Νίκολα, απελευθερώθηκε το Νίκσιτς. Ο Κνιάζ διόρισε τον  Ίλια Πλάμεντς προσωρινό διοικητή της πόλης, η οποία μέχρι τότε διοικούσε η φάρα  των Μούσοβιτς. Τα κλειδιά της πόλης, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 3.500 , παραδόθηκαν στον Κνιάζ του Μαυροβουνίου από τον Σκεντέρ Μιραλάι-Μπεη.‎

1898 . Στην Κωνσταντινούπολη ο βούλγαρος Έξαρχος Ιωσήφ Α ', μαζί με τους επισκόπους του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας έκαναν τα θυρανοίξια της βουλγαρικής Σιδηράς Εκκλησίας του  «Αγίου Στεφάνου» .

1907. Άρχισε η ασφαλτόστρωση της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα. 1926. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έγινε δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών. 
Το Βασίλειο της Βουλγαρίας έλαβε από Αγγλικές και αμερικανικές Τράπεζες το λεγόμενο «πρόσφυγικό δάνειο 3 326 000 λιρών Αγγλίας, που χρησιμοποιήθηκε, υπό τον έλεγχο της κοινωνίας των Εθνών, για τη στέγαση των προσφύγων.

1919. Αμερικανοί πεζοναύτες εισέβαλαν στην Ονδούρα για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών μπανάνας.

1941. Οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν  την πολιορκία του Λένινγκραντ.

1943.Ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ανακοίνωσε  από το ραδιόφωνο του Αλγερίου, την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιταλίας, που είχε συμφωνηθεί από τις 3 Σεπτεμβρίου. Το Πρίντεζι έγινε η έδρα της κυβέρνησης του Βασίλειου της Ιταλίας.


1944. Ο ΕΛΑΣ αφού περικύκλωσε τον Πύργο εξαπέλυσε επίθεση, μετά από την άρνηση του εκεί Τάγματος Ασφαλείας, υπό την Διοίκηση του ταγματάρχη Κοκκώνη, να παραδοθεί. Ανακηρύχθηκε η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι πρώτες γερμανικές ρουκέτες V2, έπεσαν στο Λονδίνο. Οι Γερμανοί μέχρι το τέλος του πολέμου, έριξαν πάνω από 1.000 ρουκέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων 600 συνέβη στο Λονδίνο. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο άλσος Χαϊδαρίου 28 Έλληνες κρατούμενους , μεταξύ των οποίων και τη Λέλα Καραγιάννη. 
Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μουράβιεφ  κήρυξε τον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά παρ' όλα αυτά, η Τρίτη Ουκρανική Στρατιά  του Κόκκινου Στρατού εισήλθε στο έδαφος του Βασιλείου της Βουλγαρίας καταλαμβάνοντας τη Βουλγαρία.
Στα Σκόπια, νακηρύχθηκε η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας.


1945.Αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν  την Νότια  Κορέα σε απάντηση στην κατοχή του βόρειου τμήματος της χερσονήσου από τα σοβιετικά στρατεύματα.

1946. Σε δημοψήφισμα στη Βουλγαρία, το 92,72% ψήφισε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας και ίδρυσης της «Λαϊκής Δημοκρατίας».


1954. Υπογράφηκε στη Μανίλα η ίδρυση του ΣΕΑΤΟ, για τη συλλογική άμυνα της νοτιοανατολικής Ασίας, εναντίον των επαναστατικών κινημάτων και ως φορέας νομιμοποίησης της παρουσίας των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Συνυπέγραψαν,
η Αυστραλία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ. 


1956. Η ΕΟΚΑ κατέλαβε τον αστυνομικό σταθμό της  Κερύνειας από όπου αποκόμισε αυτόματα όπλα και περίστροφα.

1958. Η ΕΟΚΑ κατάγγελλε την εκεχειρία με τους Άγγλους αλλά η δράση  περιορίστηκε σε αντίποινα.

1962. Στο Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας, «εμφύλιες» συγκρούσεις μεταξύ καπνοπαραγωγών που καθοδηγούσε η ΕΔΑ και της χωροφυλακής. 
Η χωροφυλακή διέλυσε απομάκρυνε  τους καπνοπαραγωγούς, που είχαν καταλάβει το οδόστρωμα και είχαν διακόψει την κυκλοφορία της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας - Αγρινίου - Αθηνών. Ένας αγρότης σκοτώθηκε. Τραυματίστηκαν 12 χωροφύλακες και 17 αγρότες. 
1964. Ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Δυτική Γερμανία είχε φθάσει τους 144.000 χιλιάδες.
1974. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ έδωσε  χάρη στον Ρίτσαρντ Νίξον για όλα τα αδικήματα που τέλεσε κατά την υπηρεσία του ως Πρόεδρος. 
Ένα Μπόινγκ 707 της TWA έπεσε στο Ιόνιο Πέλαγος, με  88 νεκρούς.


1983. Στις επτά το απόγευμα υπογράφηκε από τον Γιάννη Καψή και τον Ρίτσαρντ Μπαρτόλομιου, η πενταετής συμφωνία για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την παροχή αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. Το πρωί είχε ανακοινωθεί η αποχώρηση από την κυβέρνηση του υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουλουριάνου.



1990 . Στο Μπρασόβ έγινε με  πρωτοβουλία τους «Κινήματος της  15ης  Νοεμβρίου, 1987» η πρώτη συνεδρίαση της Αντίστασης της Ρουμανίας.

1991. Δημοψήφισμα στην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το οποίο εγκρίθηκε η Ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία.

1994 .36η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης Μπέροφ

1995. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποδέχτηκαν το ειρηνευτικό σχέδιο της Γενεύης για τη Βοσνία.


1999. Στη Ρωσία, τα μεσάνυχτα, ( 23.59 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα ώρα Μόσχας), έγινε η  έκρηξη της βόμβας με ισχύ 350 κιλών ΤΝΤ, που είχαν τοποθετήσει ισλαμιστές τρομοκράτες στον πρώτο όροφο της  9όροφης πολυκατοικίας στην οδό Γκουράνοφ  19 στην νοτιο-ανατολική Μόσχα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η έκρηξη σκότωσε 106 ενοίκους, και 690 άτομα τραυματίστηκαν.

2005 ‎. Μετά από σκάνδαλο διαφθορά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο διέλυσε την κυβέρνηση της χώρας.‎

 

‎2009‎‎ .Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών μεταξύ των Ρώσων νέων αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η Ρωσία ήταν  τότε ο μεγαλύτερος καταναλωτής αφγανικής ηρωίνης στον κόσμο

2011‎‎.Η Βουλή  του Μαυροβουνίου υιοθέτησε, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, τον εκλογικό νόμο, εκπληρώνοντας την πρώτη από τις επτά προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη ημερομηνίας διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν την υιοθέτηση του εκλογικού νόμου προηγήθηκε η πολιτική συμφωνία του Πρωθυπουργού Ιγκόρ Λούκσιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Σέρτζαν Μίλιτς, Αντρίγια Μάντιτς και Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς για το  εκπαιδευτικό σύστημα.


2013. Εκλογές κυβερνητών και περιφερειακών κοινοβουλίων στην Ρωσία
2018. Η Ρουφιάνα η Δωροθέα τίμησε στα Σκόπια το έργο της Ναζιστικής Γερμανίας και της Κομινφόρμ, σε βάρος της Ελλάδας και του Ελληνικού Έθνους. Μεγάλη διαδήλωση στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απόψε: Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κρασνοχορέβκα στηνΛΔ Ντόνετσκ

Οι Στρατιωτικοί ανταποκριτές μετέδωσαν ότι   ρωσικός στρατός διέσπασε τις γραμμές   άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταξύ του  ...