2/9/21

Μπούντεσμπανκ: H χαλαρή νομισματική πολιτική δεν πρέπει να διαρκέσει πολύ

 Ο (Χαλδαίος)πρόεδρος της (γερμανικής) Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γενς Βάϊντμαν, ζήτησε τη διακοπή της πολιτικής του φθηνού χρήματος και τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί ο κίνδυνος ενός υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού

 

«Η πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ για τα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς χαμηλότερη (2%) της σημερινής (3% τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την Eurostat). Ως εκ τούτου, η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη», είπε ο Βάιντμαν μιλώντας σε συμπόσιο της Bundesbank.

 «Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο ενός υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού. Eξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας, δεν πρέπει να διατηρήσουμε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό», τόνισε.

 Λόγω της καλής εξέλιξης της οικονομίας, αυξάνονται οι φωνές για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

 Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του οποίου μέλος είναι ο Βάϊντμαν, θα αποφασίσει μεταξύ άλλων πώς θα προχωρήσει με τις αγορές ομολόγων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Οι επικριτές κατηγορούν την ΕΚΤ ότι με το πολύ φθηνό χρήμα τροφοδοτείται ο πληθωρισμός, τον οποίο στην πραγματικότητα θέλει να διατηρήσει υπό έλεγχο.

 Στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων έκτακτης ανάγκης ενόψει της πανδημίας, το λεγόμενο «Pandemic Emergency Purchase Programme» (PEPP), το οποίο ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ και, σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό της ΕΚΤ, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

 Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ βοηθούν τόσο τα κράτη, όσο και τις επιχειρήσεις, διότι δεν χρειάζεται να προσφέρουν υψηλά επιτόκια για τους τίτλους τους εάν μια κεντρική τράπεζα εμφανίζεται στην αγορά ως μεγάλος αγοραστής.

 «Το PEPP είναι στενά συνδεδεμένο με την πανδημία και πρέπει να τερματιστεί μόλις ξεπεραστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Βάιντμαν επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις του. «Εύλογα, το πρώτο P στο PEPP σημαίνει πανδημικό και όχι μόνιμο (permanent)», πρόσθεσε κάνοντας λογοπαίγνιο.

 «Η αυξημένη ευελιξία του προγράμματος πρέπει να προορίζεται για εξαιρετικές καταστάσεις, όπως η πανδημία», τόνισε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 20η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 20η Οκτωβρίου είναι η 293η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 72 ημέρες  ως το τέλος του έτους. . 1314. Ο Λουδοβίκος Βιτελσμπάχ...