23/6/22

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική ζητούν μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου . Θεωρούν τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ "καθυστερημένη εδώ και πολύ καιρό"

Οι χώρες ΜΠΡΙΚΣ υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σύμφωνα με την κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής της διεθνούς ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Κίνας. 

 Σύμφωνα με τη διακήρυξη, οι χώρες της ομάδας ΜΠΡΙΚΣ δεσμεύονται να διατηρήσουν τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα. 
Την ίδια στιγμή, οι BRICS επιβεβαιώνουν  την ετοιμότητά τους να "δώσουν νέα πνοή στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".
 Η Κίνα και η Ρωσία (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), ως αποτέλεσμα της διακήρυξης, επιβεβαιώνουν την επιθυμία της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής «να διαδραματίσουν πιο εξέχοντα ρόλο στον ΟΗΕ». 
 Επιπλέον, οι χώρες ζητούν αλλαγές στις εργασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
 "Θα εργαστούμε εποικοδομητικά για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ για την οικοδόμηση μιας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας η οποία θα στηρίζει το εμπόριο και την ανάπτυξη, θα διατηρήσουμε τον κεντρικό ρόλο του ΠΟΕ στον καθορισμό παγκόσμιων εμπορικών κανόνων και διακυβέρνησης, στη στήριξη της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και στην προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών", αναφέρει επίσης το έγγραφο. 
 Παράλληλα, οι χώρες ΜΠΡΙΚΣ κάλεσαν τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου «να αποφύγουν μονομερή και προστατευτική μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα και τους κανόνες του ΠΟΕ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: