27/6/22

Η 27η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 27η Ιουνίου είναι η 178η ημέρα του έτους . Απομένουν 187 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου 

 992. Ο κόμης της Ρεν Κόναν Α΄ της Βρετάνης σκοτώθηκε στην μάχη του Κονκερέιγ εναντίον του κουνιάδου του, Φούλκωνος Νέρρα κόμητος του Ανζού.

1358. Υπογράφηκε στο Βίσεγκραντ η τελική συμφωνία ανάμεσα στον Λουδοβίκο Α της Ουγγαρίας και τον επίσκοπο Ιβάν Σάρακα με την οποία η πόλη της Ραγκούσας αναγνώρισε την Ουγγρική κυριαρχία, αλλά η τοπική αριστοκρατία συνέχισε να κυβερνά χωρίς παρέμβαση από την Βούδα. Έτσι γεννήθηκε η  Δημοκρατία της Ραγούζας.

1484.Ο τουρκικός στρατός διέσχισε  το Δούναβη στο ύψος της Ισακέας για να επιτεθεί στη Μολδαβία.

1544. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα συνεχίζοντας τις επιθεσεις του στα Ιταλικά παράλια επιτέθηκε στο Σαλέρνο, και το Αμάλφι αλλά αποκρούστηκε. 

1556. Στην Αγγλία η καθολική Μαρία Τυδώρ έκαψε ζωντανούς τους δεκατρείς προτεστάντες μάρτυρες του Στράτφορντ. 

1570. Η μάχη του Αρνέ λε Ντουκ στη Γαλλία .4 000 Προτεστάντες υπό τον Γκασπάρ ντε Κολινί νίκησαν  ένα βασιλικό στρατό 12.000 ανδρών.   Αυτή ήταν  
η πρώτη μάχη στην οποία συμμετείχε   ο νεαρός  Ερρίκος της Ναβάρρας.

1611.    Στις 27 Ιουνίου/7 Ιουλίου 1611, έγινε η δεύτερη μάχη του Μπρασόβ στην οποία ο Ράντου Σέρμπαν  της Βλαχίας το στρατό του Γκαμπριέλ Μπάθορι της Τρανσυλβανίας τον οποίο υποστήριζαν οι Τούρκοι . Ως αποτέλεσμα της Νίκης αυτής οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Βλαχία τον Σεπτέμβριο.

1638. Με διαταγή του σουλτάνου Μουράτ Δ', εκτελέστηκε από τους Τούρκους με στραγγαλισμό, σε φρούριο της περιοχής του Βοσπόρου όπου ήταν κρατούμενος, ο  Άγιος Ιερομάρτυρας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλος Λούκαρις . Οι καθολικοί είχαν καταγγείλει τον Λούκαρι στους Τούρκους ότι συνωμοτούσε με τους Ρώσους και ετοίμαζε , επανάσταση των Ελλήνων. Το πτώμα του ρίχτηκε στη θάλασσα όπου το βρήκαν ψαράδες και το έθαψαν.

1709. Στη Μάχη της Πολτάβας , 27 Ιουνίου /8 Ιουλίου ο ρωσικός στρατός υπό τις διαταγές του Μεγάλου Πέτρου συνέτριψε τον στρατό του Κάρολου του 12ου. Από τους 37000 άνδρες του Σουδού μόνο οι 1500 διέφυγαν μαζί με τον Κάρολο και κατέφυγαν στην Μολδαβία. 

1713. Οι Ρώσοι του Μεγάλου Πέτρου και οι Τούρκοι του Αχμέτ Γ. συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη και άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία 25 ετών με την οποία θα έληγε ο ρωσο-Τουρκικός Πόλεμος του 1710-13. 

1715. Ο Τουρκικός Στρατός υπό τον Σερασκέρη Νταούτ-πασά κατέλαβε το Αργος. 

1729. Σημειώθηκε ισχυρός σεισμός στη Ζάκυνθο και ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί. H κύρια δόνηση είχε επίκεντρο τις τοποθεσίες του Σωτήρος, των Αλυκών και του Σχοιναρίου.

1743. Κατά τον πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής στη μάχη του Ντέτινγκεν αμ Μάιν 35000 Αυστριακοί και οι Βρετανοί νίκησαν 70.000 Γάλλους. Η μάχη έμεινε στην ιστορία , επειδή ο Γεώργιος Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας ηταν στο πεδίο της Μάχης. 

1795. Κατά των Πόλεμο της Βανδέας έγινε η μάχη Μπολιού-σου-λα-Ρος κατά την οποία οι χωρικοί κατάστρεψαν φάλαγγα των Αβράκωτων Ρεπουμπλικάνων. Σκότωσαν 100 και αιχμαλώτισαν 300.

1801. Οι Βρετανοί και Τούρκοι νίκησαν τους Γάλλους και κατέλαβαν το Κάιρο. Παραδόθηκε ο στρατηγός Ντανιέλ Μπεγιάρντ και μέρος των γαλλικών στρατευμάτων στην Αίγυπτο, Οι υπόλοιποι συνέχισαν να κατέχουν το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

1806 . Οι Βρετανοί κατέλαβαν το Μπουένος Άιρες. 

1821.Στην Κρήτη οι Οθωμανοί έσφαξαν τους δώδεκα μοναχούς της Μονής Τοπλού.
1822: Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης επικεφαλής δύναμης Μανιατών, και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας με Μεσολογγίτες , όλοι μαζί περίπου 600 αποβιβάστηκαν στις ακτές, της Ηπείρου με σκοπό να ενισχύσουν τους πολιορκημένους στην Κιάφα Σουλιώτες. 

1865. Ιδρύθηκε το Ρωσικό Υπουργείο Επικοινωνιών.

1877. Κατά τον δέκατο και προτελευταίο ρωσοτουρκικό πόλεμο που κηρύχθηκε στις 24 Απριλίου 1877 ο ρωσικός στρατός στις 26 Ιουνίου διέσχισε τον Δούναβη και λίγο μετά (Ιούλιος 1877), πολιόρκησε το Πλέβεν το οποίο και κατέλαβε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για να προελάσει στη συνέχεια ανενόχλητος προς την Κωνσταντινούπολη. 

1893. Κατά τη διάρκεια του πανικού του 1893, κατέρρευσε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

1905. Κατά τον Ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο ο Πάρβους και ο Τρότσκι σκηνοθέτησαν την Ανταρσία των ναυτών στο θωρηκτό Ποτέμκιν. (14 Ιουνίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

1906.Κατα τον Μακεδονικό Αγώνα σκοτώθηκε στην Δράμα ο καταγόμενος από το Μοναστήρι Μακεδονομάχος Ηλίας Γεωργίου. 

1908. Στο Μαυροβούνιο, έληξε η δίκη των συνωμοτών για τη δολοφονία του Νικόλα Πέτροβιτς. Από τους 52 κατηγορούμενους , τέσσερεις καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι άλλοι σε ποινές φυλάκισης από τρία έως 20 χρόνια.

 1909.Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για δήθεν δράση ελληνικών συμμοριών στη Μακεδονία και τη Θράκη. 

1913. Από το πρωί της 27ης Ιουνίου/10ης Ιουλίου η 1η Μεραρχία, εξαπέλυσε γενική κατά μέτωπο επίθεση κατά των Βουλγάρων στο χωριό Νέο Πετρίτσι και παρόλο που τα επιτιθέμενα τμήματα δοκιμάζονταν σοβαρά από τα πυρά των Βουλγάρων, κατόρθωσαν γύρω στις 08:00 να καταλάβουν το χωριό Νέο Πετρίτσι. Οι Βούλγαροι, κατά την υποχώρησή τους, ανατίναξαν τη σιδηροδρομική και μια ξύλινη γέφυρα που υπήρχαν στο Στρυμόνα. Στις 14:00, ολόκληρη η 1η Μεραρχία συγκεντρώθηκε και στάθμευσε γύρω από το Νέο Πετρίτσι. Μετά από διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, η 6η Μεραρχία πέρασε το Στρυμόνα και στις 19:00 έφθασε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Σιδηροκάστρου και μία ίλη ιππικού εισήλθε στο Ντεμίρ Ισάρ , το οποίο, στο μεταξύ, είχαν εγκαταλείψει οι Βούλγαροι, οι οποίοι στις 25 Ιουνίου είχαν σφάξει τον Μητροπολίτη Μελενίκου Κωνσταντίνο Ασημιάδη και 100 Έλληνες κατοίκους. 
Η Ρουμανία εισήλθε στον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο και κήρυξε τον  πόλεμο στη Βουλγαρία.Ο βασιλιάς Κάρολος Α', ως αρχιστράτηγος του στρατού, ιδρύει το αρχηγείο του στην Κοράμπια.

1917. Κίνημα στην Τρίπολη.

1918: Το γερμανικό υποβρύχιο U 86 τορπίλισε στο Βόρειο Ατλαντικό, το βρετανικό «HMHS Llandovery Castle», που είχε μετατραπεί σε νοσοκομειακό πλοίο .Από τους 258 επιβαίνοντες επιβίωσαν μόνο 24 . 

1920. Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε την Προύσα.

1929. Με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ιδρύθηκε η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929. 
Η σοβιετική κυβέρνηση διέταξε μεταφερθούν στα στρατόπεδα εργασίας όλοι οι φυλακισμένοι με πονη μεγαλύερη των τριών ετών. Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Μουσταφά Κεμάλ διέταξε την καταπολέμηση της κομμουνιστικής προπαγάνδας.


1940. Ο Τσώρτσιλ αναγνώρισε τον Ντε Γκώλ ως  ηγέτη των Ελεύθερων Γάλλων.

1941. Άρχισε το τριήμερο πογκρόμ  κατά των Εβραίων του Ιασίου. Η Ουγγαρία κήρυξε πόλεμο στην ΕΣΣΔ. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Μπιάλιστοκ.

1944. Δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα απελευθέρωσαν την Παραμυθιά Θεσπρωτίας και την Πάργα. 

1945. Ολοκληρώθηκε η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που αποφάσισε ότι «ο λαός θα χτυπήσει αμείλικτα, δικαστικά τους προδότες δοσιλόγους, τους πραξικοπηματίες και ληστές δολοφόνους. Ο κρατικός μηχανισμός, τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός θα ξεκαθαριστούν από όλα τα φασιστικά και δοσιλογικά στοιχεία. Όλες οι φασιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις θα διαλυθούν και οι αρχηγοί τους θα συλληφθούν και θα δικαστούν. Καταγγέλλει επίσης ότι «η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα στην απελευθερωθείσα Ευρώπη, που κυριαρχεί 

ο δοσιλογισμός. Η αντεθνική του δράση μέσα στο τετράμηνο, είναι πλουσιότατη. Δολοφονημένοι πατριώτες 500 περίπου, κρατούμενοι αγωνιστές πάνω από 20.000. Ενώ οι κρατούμενοι εθνοπροδότες δεν ξεπερνούν τους 1.000. Ληστοσυμμορίες μικρές και μεγάλες τουλάχιστον 150. Ληστοτρομοκράτες οπλισμένοι περισσότεροι από 18.000».

1946. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας αποφάσισαν ότι τα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, θα ανήκουν στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε με συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου 1947. Πανηγυρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Οι εφημερίδες έγραφαν για απειλή επίθεσης από την Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία σε περίπτωση που παραχωρούνταν η Βόρειος Ήπειρος στη Ελλάδα.

1947. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε δια του Μιλτιάδη Πορφυρογένη  από το βήμα του συνεδρίου του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος στο Στρασβούργο την προοπτική  δημιουργίας της αποκαλούμενης «προσωρινής δημοκρατικής κυβέρνησης» στα βουνά.»Μπροστά στο γεγονός της αγγλοαμερικάνικης και μοναρχοφασιστικής αδιαλλαξίας, η αποφασιστική πολεμική επίδοση και ανάπτυξη του ΔΣΕ αναγκαστικά τείνει να αποκρυσταλλωθεί και αποκρυσταλλώνεται κιόλας στη δημιουργία μιας ελεύθερης δημοκρατικής Ελλάδας, με δική της κυβέρνηση και δική της υπόσταση¨, έλεγε η «βόμβα του Στρασβούργου», που έριξε ο Πορφυρογένης

1950. Εκδόθηκε το ψήφισμα 83 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που κατάγγελλε την επίθεση κατά της Δημοκρατίας της Κορέας. Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποστείλουν στρατεύματα για να βοηθήσουν τη Σεούλ.

 1954. Στη Γουατεμάλα άνθρωποι της CIA, ανέτρεψαν με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζάκομπο Γκουθμάν. Για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου,παρά την απουσία του Πούσκας λόγω τραυματισμού, η Ουγγαρία κέρδισε την Βραζιλία με 4-2 .Στον άλλο ημιτελικό η Δ. Γερμανία νίκησε 2-0 τη Γιουγκοσλαβία. Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο κόσμο

 1963. Τέθηκε τίθεται σε λειτουργία από τον βασιλιά Παύλο η πρώτη ελληνική υψικάμινος στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.

 1965 .Προφυλακίστηκαν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι αξιωματικοί Ι. Θεοδοσίου, Γ. Δαμηλάκος, Τάκης Παπαγεωργόπουλος και Θεοφάνης Τόμπρας. 

1966. Με αναίμακτο πραξικόπημα ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή
1972.Μετα από διαπραγματεύσεις 36 ωρών με μια χειραψία Μιτεράν και Μαρσέ επισφραγίστηκε το Κοινό προεκλογικό πρόγραμμα μεταξύ του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. 

1973. Επιβολή δικτατορίας στην Ουρουγουάη.

1974.  Οι λογοκριμένος ελληνικές εφημερίδες πρόβαλαν τη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στα Βρυξέλλες για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον μετα τις Βρυξέλλες έγινε δεκτός με τιμές από τον Μπρέζνιεφ στη Μόσχα.

 1976 . Μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πραγματοποίησαν αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Αιρ Φρανς που έκανε πτήση Τελ Αβίβ-Αθήνα-Παρίσι και το οδήγησαν στο Έντεμπε της Ουγκάντα.

 1977. Ανεξαρτησία του Τζιμπουτί. 

1982. Ένα χρόνο μετά το θάνατο του δημοσιογράφου Σάββα Κωνσταντόπουλου, ιδρυτή , διευθυντή και εκδότη της, η ημερήσια  εφημερίδα  «Ελεύθερος Κόσμος» διέκοψε την έκδοσή της.

1989. Στη Μαδρίτη ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των 12 της ΕΟΚ με τη συμμετοχή του προέδρου της Ελλάδας Χρίστου Σαρτζετάκη, (αφού δεν υπήρχε κυβέρνηση) και ο Ανδρέας ήταν στο νοσοκομείο, με υπουργό εξωτερικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 12 κρατών - μελών της ΕΟΚ συμφώνησαν την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Το βράδυ της 27ης Ιουνίου ο Σαρτζετάκης που επέστρεψε από τη Μαδρίτη έδωσε στον Χαρίλαο Φλωράκη την Τρίτη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνησα. Έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ο Φλωράκης και ο Κύρκος πήγαν στο σπίτι του Μητσοτάκη στη Γλυφάδα, όπου επικύρωσαν τη συμφωνία της Γλυφάδας για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη, τρώγοντας τα περιβόητα ντολμαδάκια της Μαρίκας. Την ιδία ημέρα εκδηλώθηκε κύμα φυγής των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας προς την Τουρκία. Σε μια συμβολική πράξη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, Άλοις Μοκ και Γκούλα Χορν γκρέμισαν το συνοριακό φράκτη μεταξύ των χωρών τους.

 1991. Άρχισε η μάχη των γιουγκοσλαβικών συνόρων στα σημεία διέλευσης με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Τότε όπου οι Σλοβένοι σκότωναν τους νεοσύλλεκτους του γιουγκοσλαβικού Στρατού που δεν είχαν σφαίρες να βάλουν στα όπλα τους. Σκοτώθηκαν 49 στρατιωτες.

 1992. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στη Λισαβώνα αποφάσισε την αναγνώριση των Σκοπίων με όνομα που δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

 1993. Μαζικές απελάσεις αλβανών πολιτών, χωρίς άδεια παραμονής, από την Ελλάδα.

 1994. Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνούσε την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής , ζήτησε τη συνδρομή των ελβετικών αρχών, για τη διερεύνηση τυχόν λογαριασμών του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

 1995. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Κάννες.

1999. Ο 
Γεώργιος Παπαδόπουλος, που διατέλεσε Πρωθυπουργός και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από καθολική ψηφοφορία, πέθανε στις 11:48 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  του «Λαϊκού Νοσοκομείου» . Ήταν 80 ετών. Για να σταματήσει επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου με που περίπου 100.000 νεκρούς η κυβέρνηση της Αλγερίας, με πρωτοβουλία του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την αμνηστία προς τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές.

 2000.Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι το AIDS σκότωσε 19 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. 

2002. Οι ηγέτες του G8 αποφάσισαν τη διαγραφή χρεών ύψους 8 δισ. δολαρίων 22 φτωχών χωρών. Η Ομάδα των 8, συμφώνησε στην υποχρέωση των πλουσίων χωρών να παρέχουν οικονομική βοήθεια, και εμπορικές ευκαιρίες προς τα φτωχότερα κράτη και αποφάσισαν την αύξηση κατά 1 δισ. δολάρια της παρεχόμενης βοήθειας για τις Υπερχρεωμένες Φτωχές Χώρες».
Σε ύψος 1700 μέτρων, στο όρος Δίρφη, βρέθηκαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα τα συντρίμμια του Φάντομ, που είχε χαθεί από τα ραντάρ, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Λάρισας, με προορισμό την Τανάγρα. Οι δύο πιλότοι του F-4, ο σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος, 31 χρόνων, από την Κοζάνη και ο υποσμηναγός Δημήτριος Κωστόπουλος 29 χρόνων από τη Λάρισα, δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός τους.
 Το λαϊκό Κοινοβούλιο της Κούβας αποφάσισε ομόφωνα ότι ο σοσιαλισμός είναι αμετάκλητος στη χώρα .


2004. Ο Μπόρις Τάντιτς εκλέχτηκε Πρόεδρος της Σερβίας με 53,6%.


2007. Ο Τόνυ Μπλέρ αποσύρθηκε από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Ξεκίνησε από τη Στεφάνη Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια, μια από τις καστροφικότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα, που έκανε στάχτη, χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας

2010. Τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσαν την δημιουργία της ΔΗΜΑΡ.

2015 .Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Αλιέκσι Μακεντόνσκι Χαβαναγκίλα Τσιπρόφσκι ανακοίνωσε  τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών. 
Την ίδια μέρα, η πρόταση υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 178 «ναι».

2017. Η αποστολή του ΟΗΕ στην Κολομβία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του  αφοπλισμού των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, (FARC).

2019. Στη ‎‎Δανία,‎‎ ‎‎η σοσιαλδημοκράτισσα Μέττε Φρεντέρικσεν στα 41 της έγινε η νεότερη ‎‎πρωθυπουργός‎‎ της Δανίας.

2020
. Στην Ιρλανδία έπειτα από την συμφωνία μεταξύ του Fianna Fáil, του Fine Gael και του Κόμματος των Πρασίνων, έλαβε ψήφο εμπισοσύνης από τη Βουλή η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγός του Fianna Fáil Μίχολ Μάρτιν καιαντιπρόεδρο τον Λίο Βαράντκαρ που βάσει της συμφωνίας θα γίνει πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία.  Καταλείφθηκαν η Λάρισ...