7/7/22

Η 7η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 7η Ιουλίου είναι η 188η ημέρα του έτους . Απομένουν 177 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

1124. Οι Ενετοί και οι Φράγκοι «σταυροφόροι» εισήλθαν στην Τύρο. Η Ενετική Σταυροφορία του 1122-1124 απέπλευσε από τη λιμνοθάλασσα για τους Αγίους Τόπους στις 8 Αυγούστου 1122. Ο στόλος αποτελείτο από 120 πλοία και μετέφεραν πάνω από 15.000 άνδρες . Αυτή ήταν η πρώτη σταυροφορία στην οποία οι ιππότες μετέφεραν τα άλογά τους μαζί τους. Ο πρώτος στόχος ήταν η Κέρκυρα. Οι Ενετοί αποβιβάστηκαν στις παλαιστινιακές ακτές το Μάιο του 1123 και στις 15 Φεβρουαρίου 1124 οι Ενετοί και οι άρχισαν την πολιορκία της Τύρου μαζί με τους . Φράγκους. Καθώς η πολιορκία συνεχιζόταν οι Άραβες έστειλαν τον Ιούνιο του 1124 αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτεί την παράδοση . Μετά από μακρές και δύσκολες συζητήσεις, συμφωνήθηκε ότι όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν την πόλη θα έπαιρναν μαζί τους τις οικογένειες και τις περιουσίες τους, ενώ εκείνοι που ήθελαν να μείνουν θα κρατούσαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η παράδοση της Τύρου υπογράφηκε στις 29 Ιουνίου 1124 και οκτώ ημέρες μετά, οι δυνάμεις των σταυροφόρων μπήκαν στην πόλη.

1420. Στρατεύματα της Δημοκρατίας της Βενετίας κατέλαβαν το Ούντινε, τερματίζοντας την ανεξαρτησία του Πατριαρχικού Κράτους της Ακουιληίας,

1438. Ο Κάρολος Ζ΄ των Βαλουά, ο "Νικηφόρος", με τη σύμφωνη γνώμη των κληρικών που συγκεντρώθηκαν στη Σύνοδο της Μπουρζ, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ο ίδιος ο βασιλιάς γινόταν θεματοφύλακας των δικαιωμάτων της Εκκλησίας στη Γαλλία, δίνοντας έτσι προτεραιότητα στη βασιλική εξουσία έναντι της εξουσίας του Πάπα. Το διάταγμα της Μπουρζ ήταν το πρώτο βήμα του γαλλικανισμού που εδραιώθηκε με το Κονκορδάτο της Μπολόνια το 1516.

1445. Διεξήχθη η μάχη του Σούζνταλ ή του ποταμού Καμένκα μεταξύ των Ρώσων και των Τατάρων του Ολούγκ Μαχμούντ του Καζάν. Ο πρίγκιπας της Μόσχας Βασίλι Β νικήθηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος.

1460. O Αραγωνέζος Φερδινάνδος Α’ της Νεαπόλεως, γνωστός και ως Φεράντε υπέστη στη μάχη της Νώλα αποφασιστική ήττα , από τους βαρόνους που υποστήριζαν τον διεκδικητή του θρόνου Ιωάννη Β του Ανζού, δούκα της Λωρραίνης. Η μάχη έγινε στην πεδιάδα, στις εκβολές του ποταμού Σάρνο στην Καμπανία, νότια του Βεζούβιου. Οι δυνάμεις του Ιωάννη ενισχύθηκαν και από τον Κοντοτιέρο Τζιάκοπο Πιτσινίνο, που δεκα ημέρες πριν είχε νικήσει το στρατό που έστελναν στον Φεράντε ο Πάπας και ο Σφόρτσα του Μιλάνου.
Ο Φεράντε διέφυγε από το πεδίο της μάχης με 20 άνδρες, αλλά, με τη βοήθεια του Πάπα Πίου Β, του δούκα του Μιλάνου, και του Σκεντέρμπεη, μπόρεσε τελικά να κρατήσει το θρόνο του και να νικήσει τον Ιωάννη στην Απουλία στις 18 Αυγούστου 1462.
Το 1466 οι Καταλανοί εξέλεξαν τον πατέρα του Ιωάννη, Ρενέ Α΄ ως βασιλιά της Αραγωνίας, και ο Ιωάννης πήγε στην Βαρκελώνη για να διεκδικήσει τα βασιλικά του δικαιώματα, αλλά απεβίωσε εκεί πιθανόν δηλητηριασμένος.


1543. Οι Γάλλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν το δουκάτο του Λουξεμβούργου.

1585. Ο Ερρίκος της Ναβάρρας, που είχε ασπαστεί τον Προτεσταντισμό, υπό την πίεση του Δούκα του Γκιζ και της Καθολικής Λίγκας με τη Συνθήκη της Νεμούρ στις 7 Ιουλίου 1585, δέχτηκε όλες τις απαιτήσεις της Λίγκας, εναντίον των Ουγενότων, και κατέφυγε σε νηστεία και προσευχή και άφησε την εβδομηντάχρονη Αικατερίνη των Μεδίκων μόνη της να τα βγάλει πέρα.
Η μοναρχία είχε χάσει τον έλεγχο της Γαλλίας και δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει την Αγγλία εναντίον της επερχόμενης ισπανικής επίθεσης.


1647. Στην Νάπολη άρχισε η εξέγερση με επικεφαλής τον Τομάσο Ανιέλο Ντ Αμάλφι ,τον επονομαζόμενο Μασανιέλο, εναντίον στην Ισπανική Κατοχή και τον αντιβασιλιά Ροντρίγκο Πόνθε ντε Λεόν .


1686. Ύστερα από στενή πολιορκία 15 ημερών οι Τούρκοι της Μεθώνης παρέδωσαν το φρούριο στον Φραντσέσκο Μοροζίνι . Στην πολιορκία συμμετείχαν πολλοί Πελοποννήσιοι, και Ζακυνθινοί ενώ από τους διοικητές του Δαλματικού Ιππικού ήταν ο Θεόδωρος Λάσκαρης.

1715. Κατά την Πολιορκία του Ναυπλίου έγινε το "κάρφωμα" των πυροβόλων του Παλαμιδιού.Οι Τούρκοι έπιασαν επιστολές του Ενετού Ναυάρχου προς τον Φρούραρχο του Ναυπλίου.


1770. Κατά τον 6o Ρωσο-τουρκικό πόλεμο, τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου έγινε η καταστροφή του τουρκικού στόλου που είχε καταφύγει στον Τσεσμέ, μετά τη ναυμαχία του στενού της Χίου με τη χρήση πυρπολικών. Γύρω στα μεσάνυχτα της 6ης προς την 7η Ιουλίου άρχισε το εγχείρημα, με την είσοδο στον κόλπο του Τσεσμέ τεσσάρων ελληνικών πλοίων, που είχαν μετατραπεί σε μπουρλότα. Επκεφαλής ι Ιωάννης Βαρβάκης, Από τα πυρά των πυροβόλων και την ανατίναξη των πυρπολικών, τα συνωστισμένα στο λιμάνι τουρκικά πλοία πήραν φωτιά, η οποία μεταδόθηκε με απίστευτη ταχύτητα, ώστε ήταν αδύνατη η κατάσβεσή της. Οι πυριτιδαποθήκες των πλοίων ανατινάχθηκαν σκορπίζοντας τον όλεθρο.
Οι Χιώτες, οι Ψαριανοί και οι Σμυρνιοί, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τα ξημερώματα παρακολουθούσαν τις εικόνες της καταστροφής.
Το φρούριο καθώς και η κωμόπολη του Τσεσμέ εγκαταλείφθηκαν από τους Τούρκους κατοίκους. και τη φρουρά. Το πρωί οταν γωτισε ο θεός την ημερα του, έγινε η μάχη του ποταμού Λάργκα μεταξύ 65.000 Τατάρων της Κριμαίας (ιππικό) και 15.000 Οθωμανών (πεζικό) υπό την ηγεσία του Κάπλαν Γκιρέι και 38.000 Ρώσων υπό τον στρατάρχη Ρούμιανσεφ στις όχθες του παραπόταμου του Προύθου του ποταμού Λάργκα .
Η μάχη του Λάργκα ήταν μια αποφασιστική νίκη για τους Ρώσους που κατέλαβαν το στρατόπεδο του εχθρού και πήραν λάφυρα 33 τουρκικά κανόνια Για τη νίκη αυτή, ο Ρουμιάνσεφ τιμήθηκε με το μετάλιο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου του Ι. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι Ρώσοι πέτυχαν μια ακόμα μεγαλύτερη νίκη στη μάχη του Καχούλ. Οι νίκες στο Λάργκα και το Καχούλ (αργότερα) άλλαξαν τη στρατηγική κατάσταση υπέρ της Ρωσίας.


1807 . Στο Τιλισίτ υπογράφηκε από τους αντιπροσώπους των Αυτοκρατόρων η Γαλλο-ρωσική Συνθήκη Ειρήνης.

1815. Οι συμμαχικοί Στρατοί εισήλθαν στο Παρίσι.


1822. Στη Μαδρίτη , «δημοκρατικός στρατηγός Φρανσίσκο Μπαλεστέρος νίκησε τη βασιλική Φρουρά και απέτρεψε ένα πραξικόπημα κατά του Συντάγματος.
1877. Κατά τον 11o Ρωσο-τουρκικό πόλεμο, (1877-1878), στις 25 Ιούνιου / 7 Ιούλιου η μεραρχία του στρατηγού του Ιωσήφ Γκούρκο, (12.000 άνδρες), υποστηριζόμενη από βουλγαρικές πολιτοφυλακές κατέλαβε το Βέλικο Τάρνοβο.

1887. Ο Φερδινάνδος του Σαξ-Κόμπουργκ έγινε Πρίγκιπας της Βουλγαρίας, η οποία βρισκόταν ακόμα υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία

1906. Η Αυστροουγγαρία κήρυξε οικονομικό πόλεμο στη Σερβία και απαγόρευσε την εισαγωγή ή μεταφορά χοίρων, πουλερικών και γεωργικών προϊόντων από τη Σερβία.

1915. Μετά από αποτυχημένες ιταλικές επιθέσεις έληξε η πρώτη μάχη του ποταμού Ισόνζο, που κράτησε 14 ημέρες και είχε 25.000 νεκρούς και από τις δυο πλευρές.

1917. Ο πρίγκιπας Γκεόργκι Λβόβ σχημάτισε μια προσωρινή κυβέρνηση στη Ρωσία

1921.Στις 7/20 Ιουλίου ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, συνοδευόμενος από τον Πρίγκιπα Νικόλαο, τον Υπουργό Στρατιωτικών Ν. Θεοτόκη, τον Κ. Λεβίδη, τον Α. Καλίνσκι και τον Αρμοστή Αρ. Στεργιάδη επισκέφθηκε το Ουσάκ.

1923 . Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή τους δήλωσή , ανακοίνωσαν ότι επήλθε συμφωνία εφ' όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1925. Άρχισαν οι εργασίες της Επιτροπής χαράξεως των Eλληνοτουρκικών συνόρων, κατά μήκος του ποταμού Εβρου.

1928
. Στη Βουλγαρία με διαταγή του Ιβάν Μιχαίλοφ δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Πρωτογκέρωφ, λίγο πριν το έβδομο Συνέδριο του ВМРО, επειδή ήταν μεγάλος δάσκαλος της Στοάς και «πουλούσε» τον «μακεδονικό» αγώνα.


1931. Στη Τυνησία στο Κιμπιλί καταγράφηκες θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου.

1937. Τη νύχτα της 7ης Ιουλίου οι Ιάπωνες διέσχισαν την γραμμή της εκεχειρίας και συγκρούστηκαν με τους Κινέζους 12 χλμ Νότια του Πεκίνου. Έτσι ξεκίνησε ο δεύτερος Σινο-ιαπωνικός πόλεμος, που κράτησε μέχρι το 1945.


1941.Ο ρουμανικός στρατός προελαύνοντας στην Βεσσαραβία απελευθέρωσε το Λίπνικ, φτάνοντας στη γραμμή του ΔνείστερουΟι ΗΠΑ κατέλαβαν Ισλανδία, σε συνεννόηση με το Λονδίνο.

Οι Αμερικανοί αντικατέστησαν τις βρετανικές δυνάμεις που μέχρι τότε στάθμευαν στην Ισλανδία για να για να αποτρέψουν της κατοχή της από τη Γερμανία. Στη Γιουγκοσλαβία Ο κουμουνιστής Ζίκα Γιοβάνοβιτς πυροβόλησε πισώπλατα και σκότωσε δύο χωροφύλακες στο χωριό Μπέλα Τσίρκβα (Λευκη Εκκλησία), και οι Παρτιζάνοι τη βάφτισαν ως ήμερα έναρξης του… «απελευθερωτικού αγώνα».

1948. Το υπ.αρ. 53 ψήφισμα του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το ζήτημα της Παλαιστίνης.

1950: Το υπ.αρ. 84 ψήφισμα του Συμβουλίου ασφαλείας.Καταγγελία για την επίθεση κατά της Δημοκρατίας της Κορέας.

1956 . Στην Κύπρο τρεις βρετανοί στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα της ΕΟΚΑ κοντά στο Λευκόνοικο.

1974.Η Δυτική Γερμανία κέρδισε την Ολλανδία με 2-1 στον τελικό στο Μόναχο και κατέκτησε το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

1980. Στο Ιράν επιβλήθηκε η Σαρία.

1981. Το μεσημέρι της 7ης Ιουλίου 1981 έγιναν δύο εμπρηστικές επιθέσεις. Η πρώτη στα καταστήματα του Λαμπρόπουλου στον Πειραιά και η δεύτερη, στο κατάστημα του Δραγώνα στην Αθήνα.

1983. Έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αντρόποφφ, ένα 10χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, η Σαμάνθα Σμιθ, επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ένωση. Η Σαμάνθα είχε γράψει στον Σοβιετικό Πρόεδρο ρωτώντας τον γιατί ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο και, απαντώντας στο γράμμα της, ο Αντρόποφ την κάλεσε στην ΕΣΣΔ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στη Μαδρίτη, όπου έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Ισπανό πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες.

1989. Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της λεγόμενης «επιχείρηση κάθαρση». 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σε σχέση με την Τράπεζα Κρήτης. Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ δεν υπέγραψαν, αλλά την υποστήριξαν στη Βουλή, οι βουλευτές του Συνασπισμού.

1991. Πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση στο Μπριόνι, των Γιουγκοσλάβων, με τη μεσολάβηση του Ολλανδού Βαν ντερ Μπρουκ, με την οποία έληξε ο πόλεμος των10 ημερών. Συμφωνήθηκε η απόσυρση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού από τη Σλοβενία, και η προσωρινή αναστολή της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας για τρεις μήνες Ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να παραστεί. Στο Μπόροβο Νέσελιε συνελήφθη από τους Κροάτες γείτονες του ο Σλόμπονταν Βούκοβιτς 36 ετών που εργαζόταν στην και οδηγήθηκε σε μια ιδιωτική φυλακή όπου βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Στο Χόνγκ-Κονγκ διατάχθηκε το κλείσιμο της BC(CIA).


1994 . Το Άντεν καταλήφθηκε από τα στρατεύματα της Βόρειας Υεμένης.

1995. Στο Βελιγράδι, ο Μιλόσεβιτς εγκαινίασε τον πρώτο υπόγειο σιδηροδρομικό σταθμό.

2003. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Πάντι Άσνταουν πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς 14 ατόμων συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογένειας του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

2005 .Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι, και 700 τραυματίστηκαν.


2012. Ο Ίβιτσα Ντάσιτς έγινε πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Σερβίας. Πλημμύρες στο Κρασνοντάρ  στη Ρωσία προκάλεσαν το θάνατο τ171 ανθρώπων.

2017.Έγκριση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.Στο Αμβούργο, στη Γερμανία άρχισε η σύνοδος κορυφής της G20

2018. Ο Εωσφόρος Φραγκίσκος , ο Οικολόγος της Cia Βoθρολυμαίος και οι πατριάρχες των ανατολικών Εκκλησιών προσευχήθηκα στο Μπάρι για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

2019. Πραγματοποιήθηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για τελευταία φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Η ΝΔ κέρδισε 158 έδρες, ο ΜΥΡΙΖΑ 86, το Κίνημα Αλλαγής 22 , το ΚΚΕ  15 , η Ελληνική Λύση 10 έδρες και το ΜέΡΑ25  9 έδρες. Εκτός Βουλής έμεινε η Χρυσή Αυγή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Ἡ Πελασγική λέει:
6 Ιουλίου, 2022 στις 7:31 μμ

Ἀγαπητή Καλλιόπη ὁ Χατζάρας τήν πρώτη φορά πού μοῦ ἐπετέθη ἦταν ὅταν δημοσίευσα ἕνα θέμα μέ τόν Ἀνδρέα καί τόν κολλητό φίλο του,οἰκονομολόγο,καθηγητή ΚΑΙ αὐτός ὅπως ὁ Ἀνδρέας,σέ ἀμερικανικό Πανεπιστήμιο,ἀλλά καί κουμπάρος του,τόν εἶχε παντρέψη μέ ὀρθόδοξο γάμο,μέ τήν Μάργκαρετ καί μάλιστα γιά πολλά χρόνια συγκάτοικοι στό Ἀμέρικα,τόν Ἀδαμάντιο Πεπελάση,τόν Ἰανουάριο τ.ἔ.
Λές καί τόν τσίμπησε ὄχι σφῆκα,ὄχι μέλισσα ἀλλά δηλητητριώδης σκούρκος ἔκανε ! Ἡ πρώτη ἐπίθεσις ὅπου εὐθέως εἶπε πώς μέ «προωθοῦν οἱ περιούσιες δυνάμεις» !!!
Ἐκτονώθηκε κάπως γρήγορα τό πρᾶγμα,ἀλλά στίς 19 καί 20 Ἰουνίου,πού ἔβαλα 2 θέματα μέ τόν Ἀνδρέα ἀπό τό βιβλίο τοῦ Μπότσαρη,ἄνοιξαν οἱ ἀσκοί τοῦ Αἰόλου !
Καί ἄνοιξαν μέ τήν ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΝ πού ἔκανε ὁ Διηνέκης.Διότι τό ὅλον θέμα εἶναι ἐκεῖ,ἄν τό ἔχῃς καταλάβη,ἡ τεράστια ἀναγνωσιμότητα τοῦ ἱστολογίου τοῦ Διηνέκη !
Διότι ΔΕΝ πρέπει νά ἀγγίζῃ ΚΑΝΕΙΣ τόν Ἀνδρέα,κατάλαβες Καλλιόπη ;

Λοιπόν,καμμία Σοῦλα,κανένας ἀμερικάνος φίλος καί ὅποιος ἄλλος δέν τόν ἀγγίζει,ὅσο ἕνα μόνον : Μήν ἀγγίζεις τόν Ἀνδρέα. Καί μήν τό κάνεις ἐκεῖ ὅπου ὑπάρχει ΠΛΗΘΟΣ κοσμου πού θά γίνῃ ἀποδέκτης αὐτοῦ τοῦ δημοσιεύματος.

Ξέρεις ἀπό Πρασινοφρουρούς ;Ξέρεις,ξέρεις καί μάλιστα πάρα πολύ καλῶς !

Εὐχαριστῶ γιά τήν φιλοξενία ἀγαπητή Πόπη !

Ανώνυμος είπε...

Πελασγική (Ευαγγελία)
και Καλλιόπη Σουφλή
χτυπούν Ζώη, Κίνημα 21 και Χατζάρα.

Βρε ΟΥΣΤ!
Κωλο-Ιστολόγια!
ΟΥΣΤ!

Ένας νέος ιός, ο μεταπνευμονοϊός, εξαπλώνεται στην Κίνα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον Κορωνοϊό.

Τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού είναι ρίγη, βήχας, πονόλαιμος, αδυναμία και ζάλη.  Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των παιδιών. Σ...