21/7/22

Πούτιν: Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν στα ύψη και για την ακρίβεια στην Ενέργεια φταίει η Πράσινη ανάπτυξη

« Η ευθύνη για την ενεργειακή κρίση βαρύνει αποκλειστικά τη Δύση, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα και αδικαιολόγητα να τη μετακυλίσει στη Ρωσία. Οι προσπάθειες για περιορισμό του όγκου της προσφοράς και της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα ανεβάσουν τις τιμές στους ουρανούς. Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται», δήλωσε Ρώσος πρόεδρος στην Τεχεράνη. Ερωτηθείς για την διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές εάν ο Πούτιν απάντησε: 
«Η Gazprom πάντα εκπλήρωνε, εκπληρώνεικαι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». «Το γεγονός ότι οι εταίροι μας μεταδίδουν τα δικά τους σφάλματα στη Ρωσία και την Gazprom δεν έχει καμία βάση», δήλωσε ο Πούτιν, και υπενθύμισε ότι τους πρώτους έξι μήνες του 2020, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν 100 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους ήταν 250 ευρώ ανά 1000 κυβικά μέτρα. και σήμερα είναι 1700 ευρώ ανά 1000 κυβικά μέτρα. 
Ο Πούτιν τόνισε ότι για αυτή την εκτίναξη φταίνε τα λάθη των πολιτικών ηγεσιών και η ενεργειακή πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών. 
«Είναι μεγάλοι ειδικοί και αποφάσισαν στον τομέα της ενέργειας να στοιχηματίσουν σε μη παραδοσιακούς τύπους ενέργειας , Την ηλιακή, και την αιολική. Αλλά ο χειμώνας αποδείχθηκε μακρύς και δεν υπήρχε άνεμος. Και αυτό ήταν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς ξεκίνησε την αύξηση των τιμών της ενέργειας, και όχι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις της Ρωσίας ή της Gazprom. 

Η τιμή του ρεύματος στο χρηματιστήριο στη Γαλλία εκτινάχθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά και εφθασε έως τα 630 ευρώ ανά μεγαβατώρα  Στην Ιταλία η τιμή της μεγαβατώρας να εκτινάχθηκε στα 540 ευρώ. Οι αναλυτές αποδίδουν το άλμα στην τιμή του ρεύματος σε έναν συνδυασμό του καύσωνα που πλήττει τις δυο χώρες, την περιορισμένη διαθεσιμότητα ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια αλλά και τους ήπιους ανέμους.
 Στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος υποχωρεί κατά 9,2% στα 269 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πτωτικά κινούνται οι τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. 
Ενδεικτικά στη Γερμανία, η τιμή της μεγαβατώρας υποχωρεί  στα 332 ευρώ ενώ μεγάλη πτώση καταγράφει η τιμή σε Αυστρία (στα 419 ευρώ), τη Βουλγαρία (στα 269 ευρώ), την Τσεχία (στα 315 ευρώ με πτώση 19,2%). 
 Στον αντίποδα, άνοδος σημειώνεται ακόμη στην Πολωνία (232 ευρώ), την Πορτογαλία (147 ευρώ), την Ισπανία (147 ευρώ) και την Σερβία (στα 470 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: