3/4/23

Η 3η Απριλίου στην Ιστορία

Η 3η Απριλίου είναι η 93η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 272 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1282. Στο πλαίσιο των Σικελικών Εσπερινών η πόλη του Νάρο, (σικελικά Νάρου), στον Ακράγαντα εξεγέρθηκε και ελευθερώθηκε μόνη της από την Γαλλική κυριαρχία με τη δολοφονία του κυβερνήτη Φράνσις Τουρπιάνο και όλων των Γάλλων στρατιωτών που φρουρούσαν το κάστρο. 

1347.Εκδόθηκε το διάταγμα του Βασιλιά της Βοημίας Καρόλου Δ ́ για την κατασκευή της «Νέας Πόλης» της Πράγας, της μεγαλύτερης πολεοδομικής επιχείρησης του Μεσαίωνα.

1367. Ο Πέτρος της Καστίλης νίκησε τον ετεροθαλή αδελφό του, Ερρίκο Β΄, στη μάχη της Ναχέρα στην Ισπανία και αποκαταστάθηκε στο θρόνο της Καστίλλης. Στη μάχη συμμετείχε αγγλικός στρατός στο πλευρό του Πέτρου και γαλλικός στρατός στο πλευρό του Ερρίκου. 

 1405. Πέθανε ο Τιμούρ ο Χωλός .(Ταμερλάνος).
1559. Μετά τις νίκες του Φίλιππου Β' της Ισπανίας επί των Γάλλων στις Μάχες του Σεν Καντέν και του Γκραβελέν υπογράφηκε η Συνθήκη του Σατώ-Καμπρεσί με την οποία η Γαλλία εγκατέλειψε όλες τις διεκδικήσεις της στην Ιταλία και αναγνώρισε τις Ισπανικές διεκδικήσεις. Στους εορτασμούς που ακολούθησαν τη συνθήκη, σκοτώθηκε ο Ερρίκος από ένα κατά λάθος χτύπημα λόγχης. 

 1596. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 90 ετών ο Αλβανικής καταγωγής Βεζύρης Κότσα Σινάν Πασάς, που ειχε διοριστεί για 5η φορά Βεζύρης την 1η Δεκεμβρίου 1595 . Ο Σινάν Πασάς καταγόταν από καθολική οικογένεια που ασπάστηκε στο Ισλάμ. Υπήρξε στρατιωτική προσωπικότητα, και πολιτικός. Από το 1580 μέχρι το θάνατό του υπηρέτησε πέντε φορές ως Μέγας Βεζύρης, και προώθησε την Αλβανική «κλίκα» στο Στρατό και τη διοίκηση. Το 1569, διορίστηκε κυβερνήτης της Αιγύπτου και ηγήθηκε της κατάκτησης της Υεμένης μέχρι το 1571. Το 1574 ηγήθηκε της εκστρατείας εναντίον της Τύνιδας, την οποία κατέκτησε παρά την άγρια άμυνα της ιταλο-ισπανικής φρουράς. Το 1580, ο Σινάν ήταν ο διοικητής στον πόλεμο κατά της Περσίας και ην ίδια χρονιά διορίστηκε Μέγας Βεζύρης, για να απολυθεί και να εξοριστεί το επόμενο έτος, λόγω της αποτυχίας , να εφοδιάσει έγκαιρα την τουρκική φρουρά στην Τιφλίδα. Το 1589 έγινε κυβερνήτης της Δαμασκού και, το 1589, μετά τη μεγάλη εξέγερση των Γενιτάρων , διορίστηκε Μέγας Βεζύρης για δεύτερη φορά. Απολύθηκε το 1591, αλλά το 1593 ανακλήθηκε για να αναλάβει τη θέση του μεγάλου Βεζύρη για τρίτη φορά και ανέλαβε την εκστρατεία κατά της Ουγγαρίας. Παρά τις νίκες σε αυτήν την εκστρατεία, απολύθηκε τον Φεβρουαρίου 1595, αμέσως αφότου ανέβηκε στον θρόνο ο Μεχμέτ ο τρίτος και εξορίστηκε στα Μάλγαρα στην Ανατολική Θράκη . Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ανακλήθηκεγια να οδηγήσει την εκστρατεία ενάντια τον Μιχαήλ τον Γενναίο της Βλαχίας, που κατέληξε σε καταστροφή.Απολύθηκε, αλλά ο απροσδόκητος θάνατος του διαδόχου του, τρεις ημέρες μετά το διορισμό του, θεωρήθηκε ως θεϊκό σημάδι, και ο Σινάν ονομάστηκε Μέγας Βεζύρης για πέμπτη και τελευταία φορά. Ο Σινάν Πασάς άφησε πίσω του μια τεράστια περιουσία και κανένα κληρονόμο. 

1672. Στην Ρωσία στις 24 Μαρτίου /3 Απριλίου), ιδρύθηκε η Μητρόπολη του Νίζνι Νόβγκοροντ.

1706. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της ισπανικής διαδοχής άρχισε η δεύτερη πολιορκία της Βαρκελώνης από τις δυνάμεις των Βουρβόνων.

1770. Στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. 

 1807. Στο χωριό Βόγκανι κοντά στη Ρούμα ξεκίνησε η εξέγερση, των Σέρβων αγροτών στην οποία συμμετείχαν 15.000 αγρότες από 45 χωριά, κατά της φορολογίας που επέβαλαν οι Αυστριακοί . Ο αυστριακός στρατός χρειάστηκε 10 ημέρες για να καταστείλει την εξέγερση.
1811. Η τελευταία μάχη επί πορτογαλικού εδάφους , στο Σαμπουγκάλ, ανάμεσα στις αγγλικές δυνάμεις υπό τον Άρθουρ Βαλέριαν Ουέλεσλι, και των Γάλλων υπό τη διοίκηση του Στρατάρχη Αντρέ Μασσενά. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, τη βροχή και την ομίχλη, οι Αγγλοι επικράτησαν. Οι Γάλλοι είχαν 1540 νεκρούς και οι Άγγλοι 179. 

 1815. O Ζοακίμ Μυρά με 7000 άνδρες νίκησε 6000 Αυστριακούς, στην μάχη του Πάναρο. 

1821. Στην Κωνσταντινούπολη , οι Τούρκοι που γνώριζαν από τις πληροφορίες που τους έδινε ο Άγγλος πρέσβης Σμίθ λόρδος του Στρανφορντ, το σχέδιο Υψηλάντη, για εκδήλωση επανάστασης των Χριστιανών στην πρωτεύουσα, για πρόκληση πυρκαγιάς, και για δολοφονία του σουλτάνου, διοργάνωσαν την Κυριακή των Βαϊων, (3/15 Απριλίου), πογκρόμ κατά των χριστιανών, και άτακτοι ένοπλοι με επικεφαλής ιμάμηδες και μαθητές ιερατικών σχολών, ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την τιμωρία των "γκιαούρηδων". Λεηλατήθηκαν όλες οι εκκλησίες πλην της Παμμακαρίστου που είχε σιδερένιες πύλες. Πέρασαν από τις ελληνικές συνοικίες, όπου λεηλατούσαν τα σπίτια και σκότωναν όσους εύρισκαν μέσα, και κατέληξαν στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, έξω από τα τείχη της Πόλης που την έκαψαν και σκότωσαν όσους ζήτησαν άσυλο μέσα στον ναό. Η Πύλη, διέταξε παράλληλα τον πατριάρχη να κάνει απογραφή των ελληνικών οικογενειών που έμεναν στο Φανάρι με τα ονόματα των ανδρών, τις πατρίδες και τα επαγγέλματά τους, για να εντοπισθούν οι μέτοικοι από την Πελοπόννησο ,τη Στερεά και τα νησιά του Αιγαίου, την οποία ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν δύο Τουρκοκρητικοί, που γνώριζαν ελληνικά, με δύο παπάδες ως οδηγούς . Συγχρόνως απαγορεύτηκε με ποινή θανάτου, η αναχώρηση των «ραγιάδων» από την Πόλη με πλοία οποιασδήποτε σημαίας, και δόθηκε από τους πρέσβεις των «ευρωπαϊκών δυνάμεων», πλην της Ρωσίας, το δικαίωμα στους Τούρκους, να ενεργούν έρευνες στα πλοία με τη σημαία τους. Οι πρέσβεις έδωσαν οδηγίες στους προξένους τους σε όλη την οθωμανική επικράτεια, να μην παρέχουν στους Έλληνες άσυλο ή υπεράσπιση, ούτε να επιτρέπουν στους πλοιάρχους να δέχονται φυγάδες. Επαναστάτησαν οι Σπέτσες, ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα. Οι πρόκριτοι των Σπετσών αποφάσισαν να συγκροτηθεί Σπετσιώτικος στόλος. Οι οπλαρχηγοί Βασ. Μπούσδος και Ι. Λάππας απελευθέρωσαν την Θήβα. Ο Γιουσούφ πασάς, του Αγρίνιου εισήλθε στην Πάτρα . Στον Πύργο οι Ελληνες απέκρουσαν την επίθεση των Τούρκων του Λάλα

1822.Στη Χίο οι Τούρκοι έσφαξαν 2.300 Χιώτες στο χωριό Άγιος Γεώργιος 

1827. ΣΤ' Ψήφισμα της Γ' Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία. 

1860. Κατά τη λειτουργία του Πάσχα στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου ο Επίσκοπος Ιλαρίων Μακαριουπόλεως δεν μνημόνευσε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη, επιβάλλοντας της σχίσμα της Βουλγαρικής Εκκλησίας. 

1879. Η Σόφια ανακηρύχθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας. 

 1882. Ο Τζέσε Τζέιμς, δολοφονήθηκε από τον ρουφιάνο Ρόμπερτ Φορντ, που μπήκε στη συμμορία του για να τον σκοτώσει, να εισπράξει την επικήρυξη και να γίνει διάσημος. Ο δολοφόνος εκτελέστηκε από θαυμαστή του Τζέσε Τζέιμς.
1895. Ιδρύθηκε στο Ζάγκρεμπ, η Σερβική Τράπεζα , ο σημαντικότερος χρηματοπιστωτικός και οικονομικός θεσμός των Σέρβων στην Αυστροουγγαρία. Την ίδρυσαν, οι Βλαντιμίρ Ματίγιεβιτς, Γιόβαν Ζίβκοβιτς , Δρ Μπόγκνταν Μεντάκοβιτς, Δρ Σβέτισλαβ Σούμανοβιτς , Δρ Λίβιερ Ραντιβόγεβιτς, και Κόστα Ταουσάνοβιτς. Η εδρα της Σερβικής τράπεζας βρισκόταν στη γωνία Γιούρισιτς και Πετρινίσκα στο κέντρο του Ζάγκρεμπ. Η τράπεζα εθνικοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1941, από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας και τα περιουσιακά της στοιχεία κατασχέθηκαν. 

1896. Έγινε η τελετή λήξεως των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. 

 1897. Άνδρες Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισήλθαν στο υπό τουρκική κατοχή Ελληνικό έδαφος και κατέλαβαν το ύψωμα Ανάληψη. Το μεθοριακό επεισόδιο ήταν η αφορμή του Ελληνοτουρκικού πολέμου. 

1901.Η Κίνα, υπό την πίεση Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας, απέρριψε την υπογραφή συνθήκης για τη Μαντζουρία με τη Ρωσία. 

 1917. Ο Λένιν έφτασε στην Αγία Πετρούπολη. 

 1919. Το Θωρηκτό «Αβέρωφ» κατέπλευσε στον όρμο της Σμύρνης.

1922. Ο Ιωσήφ Στάλιν εξελέγη γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, με πρόταση του Λένιν. 

 1928. Αναβλήθηκε η δίκη του Καζαντζάκη και του Δημήτρη Γληνού που ειχαν κατηγορηθεί για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή εξυμνούσαν τη Σοβιετική Ένωση, σε εκδήλωση στο θέατρο «Αλάμπρα». 

 1929. Η Περσία υπέγραψε με τη Σοβιετική Ένωση το Πρωτόκολλο Λιτβίνοφ περί αποκήρυξης του πολέμου, ως μέσου επίλυσης των διαφορών. 

 1940. Μετά τη σοβιετική κατοχή της Ανατολικής Πολωνίας, άρχισε με εντολή του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, η εκτέλεση από μονάδες της NKVD των Πολωνών αιχμαλώτων στο Κατίν, που διήρκεσε μέχρι τις 22 Μαΐου. 

 1941. Τα ξημερώματα της 3ης Απριλίου, στον μεθοριακό σιδηροδρομικό σταθμό του Νέου Καυκάσου, συναντήθηκαν ο Παπάγος και ο διοικητής του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος Αντιστράτηγος Ουίλσον με τον (πραξικοπηματία) επικεφαλής του Α Κλάδου του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ραντιβόιε Γιάνκοβιτς. Ο Γιάνκοβιτς ζήτησε οι Βρετανοί να καταλάβουν θέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Γιουγκοσλάβων κοντά στη λίμνη Δοϊράνης και να καλύψουν την κοιλάδα του Στρυμόνα. Ο Ουίλσον αρνήθηκε διότι «δεν μπορούσε να αναπτύξει τόσο γρήγορα τις βρετανικές μονάδες» και επέμενε να αναλάβουν οι Γιουγκοσλάβοι την άμυνα στην κοιλάδα του Στρυμόνα με την 9η Μεραρχία τους, που δεν είχε ακόμα επιτροπευθεί. Η διαταγή στην Γιουγκοσλαβική 9η Μεραρχία για να αναπτυχτεί στην κοιλάδα του Στρυμόνα δόθηκε στη Μεραρχία το πρωί της 6ης Απριλίου, όταν εμποδίστηκε από την Λουφτβάφε. Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης , ο Παπάγος ζήτησε και μία κοινή Ελληνο-γιουγκοσλαβική επίθεση εναντίον των Ιταλών στην Αλβανία , και ο Γιάνκοβιτς συμφώνησε να επιτεθεί ο Γιουγκοσλαβικός στρατός με 4 Μεραρχίες από τον Βορρά και την Ανατολή με κατεύθυνση τη Σκόδρα και τη Δίβρη. O Τσώρτσιλ προειδοποίησε Στάλιν για την επικείμενη γερμανική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση . Ο Χίτλερ εξέδωσε την «οδηγία» 26 με το λεπτομερές σχέδιο για την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Την ίδια ημέρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Κόμης Παλ Τελέκη αυτοκτόνησε μετά τη συνεδρίαση του Ουγγρικού υπουργικού συμβούλιου για λόγους συνείδησης, επειδή είχε υπογράψει το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γιουγκοσλαβία. Το Γιουγκοσλαβικό Γενικό Επιτελείο διέταξε γενική επιστράτευση, ενώ το προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας διατάχθηκε να φύγει από το Βελιγράδι. Τμήματα της Αυστραλέζικης 8ης Μεραρχίας αποβιβάστηκαν στον Πειραιά όπου έφτασε και ο Αυστραλός στρατηγός σερ Ιβεν Μακέι.  
Η ΡΑΦ βομβάρδισε ιταλικούς στόχους στο Μπεράτι. Ο Ρόμμελ διέσπασε την αγγλική άμυνα στη Λιβύη και άνοιξε το δρόμο για το Τομπρούκ. 
Οι βρετανοί εκκένωσαν τη Βεγγάζη. Ο στρατηγός Ουέηβελ αποφάσισε να μην στείλει στην Ελλάδα την 7η Μεραρχία των Αυστραλών και την Πολωνική ταξιαρχία. Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε διακήρυξη για το «γενναίο αγώνα του ελληνικού λαού». 

 1942.Οι ιαπωνικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον των αμερικανικών και φιλιππινεζικών στρατευμάτων στη χερσόνησο του Μπαταάν. Στο Κορντούν της Κροατίας, ο Κροάτες εξετέλεσαν 120 Σερβους χωρικούς. 

 1943. Στην ΕΣΣΔ οι Σοβιετικοί ανακατέλαβαντο Ρζεφ, παρά την ισχυρή αντίσταση των Γερμανών. 

 1944. Τμήμα 30 Ιερολοχιτών υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη με καταδρομική ενέργεια στη Μυτιλήνη απελευθέρωσε από τους Γερμανούς Έλληνες ομήρους . Απώλειες Γερμανών 6 νεκροί. Στην Αίγυπτο εκδηλώθηκε το Κομμουνιστικό Κίνημα στις τάξεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. 

1945. Ο Στάλιν με τον Γκεόργκι Ζούκοφ και τον Ιβάν Κόνιεφ, αποφάσισαν στην Μόσχα τα τελικά σχέδια της μάχης του Βερολίνου, και όρισαν ως ημερομηνία έναρξης της επίθεσης την 16η Απριλίου. 

1946.Εκτελέστηκε στη Μανίλα των Φιλιππίνων ο Ιάπωνας υποστράτηγος Μασαχάρου Χόμα, που διέταξε την Πορεία Θανάτου του Μπαταάν. 

 1947. Περί ώρα 00,30' η συμμορία Θωμοπούλου, ακαθορίστου δυνάμεως προερχομένη εκ Φθιώτιδος προσέβαλε ταυτοχρόνως την Ύποδιεύθυσιν Χωρ]κής Άλμυρού καί τους Σταθμούς Χωρ]κής Σούρας καί Πλατάνου. Οι άνδρες της Χωρ]κής βοηθούμενοι και υπό ομάδων ΜΑΥ αμύνθηκαν μέχρι 04.00 ώρας, αναγκάσαντες τους συμμορίτας εις υποχώρηση. Στη Σούρπη φονεύθηκαν οί συμμορίτες Γεώργιος Τσάρας και Γεώργιος Χασάπης καί εις αγνώστου, ταυτότητος. Έκ των ημετέρων ετραυματίσθη ο άνευ θητείας Χωρ]λαξ Πράσας Αθανάσιος, ο αγροφύλαξ Μάμας καί μία γυναίκα, ενώ εφονεύθη τυχαίως εις ιδιώτης. Ο συμμορίτης Κουτμάνης εφόνευσε διά μαχαίρας την μητέρα του. Κατά τήν υποχώρησιν των εξ Άλμυροΰ οι συμμορίτες εφόνευσαν μίαν γυναίκα, πυρπόλησαν το οίκημα Τ. Τ. Τ. καί δύο οικίας έθνικοφρόνων και απήγαγον πέντε έθνικόφρονας. Τήν ιδίαν ώραν ετέρα 50μελής έφιππος συμμορία επέδραμε κατά χωρίου Νεοχωράκη, άφήρεσε τρόφιμα καί άπήγαγε εξ εθνικόφρονας. Περί ώραν 20,00 200μελής συμμορία υπό τους Μπαμπούρην. Μανιάτην ή Ρουμελιώτην καί Καρκαζίκην προσέβαλε την Ύποδ]σιν Χωρ]κής Πλατάνου Ναυπακτίας. Η εξ οκτώ ανδρών δύναμις της Ύποδ]σεως αμυνθείσα επί τρίωρον ηναγκάσθη να συμπτυχθή. Απώλειες συμμορίας έξ νεκροί .Ημετέρων νεκροί οι Χωροφύλακες Πετρόπουλος Παναγιώτης καί Αθανασόπουλος Γεώργιος και ο ιδιώτης Κλέαρχος Σκούφης. Οι συμμορίτες ενέπρησαν το ύλικό και το άρχείο της Υποδ]σεως καί άπηλθον έκ Πλατάνου τήν έπομένην. Περί ωραν 22.00 50μελής συμμορία επετέθη διά βαρέως οπλισμού κατά του Σταθμού Χωρ ]κής Βέργης Νιγρίτης αποκρουσθείσα μετά 2ωρον. Την ιδία ώρα πολύμελής συμμορία επετέθη διά βαρέως οπλισμού χατά του Σταθμού Χωρ]κής Ορφανίου Ελευθερουπόλεως. Η εξ επτά άνδρών δύναμις τούτου ηναγκάσθη νά άποσυρθή εις τά υψώματα περιξ του Χωρίου. Οι συμμορίτες είσέβαλον εις τό χωρίον, έλεηλάτησαν καί ένέπρησαν τον Άστυνομικόν Σταθμόν καί άφήρεσαν τρόφιμα μαθητικών συσσιτίων καί άποθήκης επισιτισμού. Δύναμη του Επιτελείου της Υποδιευθυνεως Χωροφυλακής Αμφίκλειας καί του Σ. Χ.. Αμφίκλειας υπό τον 'Τπομοίραρχον Πανουσάκη Άντώνιν, συνεπλάκη μετά Κ]Σ εις περιοχήν Δρυμαίας Λοκρίδος άνευ απωλειών εκατέρωθεν.
1948. Η αμερικανική Γερουσία με 69 ψήφους υπέρ και 17 κατά, και η Βουλή των αντιπροσώπων με ψήφους 329 έναντι 74, ενέκριναν το Σχέδιο Μάρσαλ , το οποίο υπέγραψε ο Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν. 
Τη νύχτα της 3ης Απριλίου, οι κομμουνιστες επιτέθηκαν εναντίον της Μάκρης Αλεξανδρούπολης, αλλά αποκρούσθηκαν μετά από 3ωρη μάχη. Την ίδια νύχτα μεγάλη ομάδα κομμουνιστών επιτέθηκε στα χωριά Μεταξάδες και Λάδη, που τα υπεράσπιζε το 557 Τάγμα Πεζικού. Οι αντάρτες χρησιμοποιώντας πυροβολικό και όλμους κατόρθωσαν να εισχωρήσουν στα χωριά και να πραγματοποιήσουν βίαια στρατολόγηση 23 ανδρών και 9 νεανίδων. Απώλειες ημετέρων νεκροί 5, τραυματίες 4. Οι κομμουνιστές εγκαταλείψαν 8 νεκρούς. Συγκρότημα Κ]Σ επετέθη εναντίον του Διακοπτού Κατά την επακολουθήσασαν συμπλοκή εφονεύθησαν τρεις Κ/Σ. Εκ των ανδρών Χωροφυλακής ουδείς έπαθε τί. Περί ώραν 21,40' στο Νομό Σερρών, 100μελής συμμορία επετέθη εκ πολλών σημείων κατά της δυνάμεως Χωροφυλακής Αγίου Πνεύματος. Ή μάχη διήρκεσε μέχρις 00,15' ώρας, οπότε οι συμμορίτες ηναγκάσθησαν να αποχωρήσωσι άμα τη επεμβάσει στρατιωτικών ενισχύσεων, παραλαβόντες παρά κατοίκων του χωρίου ελάχιστα τρόφιμα. Εκ των ημετέρων ετραυματίσθη σοβαρώς είς Άνθ]στής όστις μεταφερθείς εις Νοσοκομείο εξέπνευσε. Εις εκ των συμμοριτών παρεδόθη την επομένη είς τήν Χωροφυλακήν Άγιου Πνεύματος μετά του οπλισμού του. Την ιδίαν ώρα άλλο τμήμα συμμοριτών απεπειράθη να εισέλθη είς τό χωρίον Μονόβρυση Σερρών, αποκρουσθέν και καταδιωχθέν υπό ανδρών ΜΑΥ. Ταυτοχρόνως έτεροι συμμορίτες εισελθόντες είς τό χωρίον Νέον Σούλι Σερρών αφήρεσαν ολίγα τρόφιμα. ΙΟΟμελής συμμορία επετέθη κατά Μάκρης Άλεξανδρουπόλεως αποκρουσθείσα μετά τρίωρον μάχην. Κατά τήν διάρκειαν της μάχης συμμορίτες εισδύσαντες είς τό χωρίον αφήρεσαν τρόφιμα καί ρουχισμόν. 

 1949. Μετά την απομάκρυνση του Μάρκου, ο Μήτσος Παρτσαλίδης ανελαβε «Πρωθυπουργός» της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης», στην οποία μπήκε και ο Πασκάλ Μιτρέφσκι της ΣΝΟΦ.      Η Ιορδανία υπέγραψε στη Ρόδο ανακωχή με το Ισραήλ. 

1950.Πέθανε στη Ν. Υόρκη σε ηλικία 50 ετών ο Κουρτ Βάιλ. 

 1954 .Σοβιετικός κατάσκοπος Βλαντιμίρ Πετρόφ έγινε αποστάτης στην Αυστραλία. 

 1956. Στην Κύπρο σκοτώθηκε έξω από το Διοικητήριο Λεμεσού η Νίκη Γιάγκου 13 ετών από τη Λεμεσό. 

 1958. Στην Κούβα , Φιντέλ Κάστρο και οι σύντροφοί του άρχισαν την τελική τους επίθεση. 
 
1959. Οι άνεργοι στα αστικά κέντρα της Ελλάδας επισήμως ήσαν 110.000. 

 1962. Ο Στέφανος Τσαπάρας της Ένωσης Κέντρου, ανακοίνωσε ότι θα κατέβαινε στην επαναληπτική εκλογή στη Β' Θεσσαλονίκης, ως ανεξάρτητος με την υποστΉριξη και της ΕΔΑ. Ο Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε άγνοια. 

 1966 . Το Σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα -10» μπήκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Παρουσιάστηκε σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου. 

1975 .Ο Μπόμπι Φίσερ αρνήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ανατόλι Κάρποφ, στο σκάκι δίνοντας στον Κάρποφ τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. 

1979.Στο Πακιστάν εκτελέστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, ο οποίος καθαιρέθηκε με το πραξικόπημα του 1977. Στην Ισπανία έγιναν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την δικτατορία του Φράνκο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας με νότα ενημέρωσε την σοβιετική πλευρά, ότι το Πεκίνο δεν θα ανανεώσει τη «Συνθήκη Φιλίας, Συμμαχίας και αμοιβαίας συνδρομής» που υπογράφηκε το 1950 από τον Στάλιν και το Μάο Τσε Τουνγκ. 

1989. Ο Κοσκωτάς έκλεισε την απογευματινή εφημερίδα «Βραδυνή». 

1991.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Κόλπου και ζήτησε από το Ιράκ να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής. 

1992. Δημοσιεύθηκε η έκθεση Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στη βόρεια Κύπρο, η οποία συντάχθηκε το 1983 και έκανε λόγο για στέρηση της ελευθερίας πολλών Κυπρίων και απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη κάποιων άλλων. Στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη οι Σέρβοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Μπάνια Λούκα. Στο Μόσταρ ξεκίνησαν οι μάχες Κροατών Μουσουλμάνων . Η Προεδρία της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποφάσισε την επιστράτευση της εδαφικής άμυνας στους δήμους που το επιθυμούν. Ξεκίνησε επιστράτευση , σε Λίβνο και Τούζλα. Στο Κούπες , μέλη του HOS και του στρατού της Δημοκρατίας της Κροατίας σκότωσαν περισσότερους από 50 Σέρβους και στην Ντερβέντα, κροατική παραστρατιωτική δύναμη του HOS σκότωσε 66 Σέρβους . Η Νότια Αφρική αναγνώρισε την Κροατία. Στην Αλβανία, δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του μετά-κομμουνιστικού Κοινοβουλίου παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Ραμίζ Αλία. Στη Βουλγαρία η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το νόμο για την επιστροφή της γης «στους πραγματικούς ιδιοκτήτες». 

1994. Στην Αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση επτά εκατ. δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων. 

1996. Σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Ντουμπρόβνικ σκοτώθηκε ο αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Ρόναλντ Μπράουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου των τρελών αγελάδων στον άνθρωπο είναι ελάχιστος. 

 1996 .Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 τον Άγιαξ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ . 

 1997 . Ο Άρης κατέκτησε το κύπελλο Κόρατς νικώντας μέσα στην Τουρκία την Τόφας Μπούρσα με 88-70. Στην Αλβανία έξι άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια, ενώ τόσο το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο όσο και η Αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα δέχθηκαν επιθέσεις από ενόπλους.
1999 . Στις 19:55 το ΝΑΤΟ βομβάρδισε στο Νόβι Σαντ τη γέφυρα «Σλομπόντα» που σύνδεε το Νόβι Σάντ με τη Σρέμσκα Καμένιτσα. Σκοτώθηκαν πολλά άτομα που ήταν κατά τη στιγμή της επίθεσης στη γέφυρα.Περίπου στις 20:00 ρουκέτες έπεσαν στη άλλη γέφυρα στην Μπάτσκα Πάλανκα . Η γέφυρα δεν καταστράφηκε. 
 
2000 . Η SFOR συνέλαβε στο Πάλε, ένα από τους Σέρβους ηγέτες του πολέμου τον Μόμτσιλο Κράϊσνικ και τον παρέδωσε στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. 

 2003. Στο Στρασβούργο, η Ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου εγινε δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης , ως το 45ο κράτος μέλος. Από ισχυρή έκρηξη στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», έξι εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. 

2007. Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένη στην επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη. Ο Μάρτι Αχτισάαρι σκιαγράφησε την πρότασή του για λύση στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. 

2008 . Μετά το βέτο του Καραμανλή η Ρεπούμπλικα Βόρεια της Μακεδονίας δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ. «Είμαι περήφανος για την επιτυχημένη μάχη που δώσαμε όλοι μαζί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Και μετά, έπεσε ο Ουρανός στο κεφάλι του, και στο δικό μας. Το δικαστήριο της Χάγης αθώωσε  τον πρώην αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων, Ρομά και Αλβανών στο Ντετσάνι το 1998.

2016. Ο συριακός στρατός, εξαπέλυσε την επίθεση του για την απελευθέρωση της χριστιανικής πόλης Αλ Κουραϊταΐν στα δυτικά της Παλμύρας , που καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις αρχές Αυγούστου του 2015.Δημοσιευτηκαν τα έγγραφα του Παναμά

2017.Τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.16 νεκροί και 87 τραυματίες.

2022. Συντριπτικές  εκλογικές νίκες του Όρμπαν στην Ουγγαρία που πήρε 53% και του Βούτσιτς στη Σερβία που πήρε 59%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...