9/4/23

Η 9η Απριλίου στην Ιστορία

Η 9η Απριλίου είναι η 99η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 266 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

  475 . Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασιλίσκος εξέδωσε εγκύκλιο προς τους επισκόπους της αυτοκρατορίας, με την οποία υποστήριζε το Μονοφυσιτισμό.

1015. Ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος απελευθέρωσε το φρούριο της Έδεσσας που το κατείχαν οι Βούλγαροι.

1097. Ο Νορμανδός Βοημούνδος του Τάραντα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για να ορκιστεί πίστη στον πρώην εχθρό του, τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό.
1241. Ο στρατός των Μογγόλο-Τατάρων με επικεφαλής τον εγγονό του Τζένγκις Χαν, συνέτριψε στη Μάχη της Λεγκνίτσα τον Πολωνό-Γερμανικό στρατό που διοικούσε ο Ερρίκος Β ' ο Ευσεβής. 
Στο πλευρό των Πολωνών πολέμησαν και οι Ιππότες του Τάγματος του Ναού.

1387. Η πρώτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Τούρκους.              Ο Μανουήλ Β' Παλαιολόγος ο διοικητής της Θεσσαλονίκης δεν μπορούσε παρά τούς πύρινους λόγους του να πείσει τούς Έλληνες υπερασπιστές της Θεσσαλονίκης να πολεμήσουν, και στις 9 Απριλίου άνοιξαν τις πύλες της πόλεως και την παρέδωσαν στο Μουράτ ως φόρου υποτελή των Τούρκων.

1440 . Ο Χριστόφορος της Βαυαρίας έγινε βασιλιάς της Δανίας.

1454. To Βασίλειο της Νεαπόλεως, το Μιλάνο, η Φλωρεντία ,η Γένοβα και η Μάντοβα, η Βενετία, ο Δούκας της Σαβοΐας, ο Μαρκήσιος του Μονφερά ,και τα Παπικά Κράτη , υπέγραψαν συνθήκη Ειρήνης στο Λοντί της Λομβαρδίας, που έβαλε  τέλος στην αντιπαράθεση μεταξύ Βενετίας και Μιλάνου .

1609. Άρχισε η μαζική απέλαση του Μαυριτανικού πληθυσμού από το έδαφος του Βασιλείου της Ισπανίας, γνωστή ως «η έξωση των Moriscos». Την ίδια ημέρα στο πλαίσιο του Ογδοηκονταετή Πολέμου η Ισπανική Αυτοκρατορία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπέγραψαν , με τη μεσολάβηση του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ, τη Συνθήκη εκεχειρίας της Αμβέρσας που προέβλεπε προσωρινή ανακωχή που διήρκησε 12 ολόκληρα χρόνια.

1699 .Ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου Α ' «Σχετικά με Επιθεωρητές της καθαριότητας στη Μόσχα και την τιμωρία για την ρίψη απορριμμάτων στους δρόμους και τα σοκάκια».

1747. Αποκεφαλίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου ο Σάιμον Φρέιζερ 11ος λόρδος του Λόβατ που ήταν υποστηρικτής των Στούαρτ. Ο λόρδος Λόβατ ήταν μεταξύ των Σκοτσέζων Χαϊλάντερς που ηττήθηκαν στη μάχη του Culloden , συνελήφθη και καταδικάστηκε για προδοσία κατά του Στέμματος. Ήταν ο τελευταίος που εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό στη Βρετανία, αν και ο αποκεφαλισμός δεν καταργήθηκε επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 1973.


1807. Ο Αυστριακός στρατός συνέτριψε στο Τιτσάνοβο της Βοιβοντίνας τους εξεγερμένους αγρότες του Στάνογιε Γκλαβάς.

1809. Στο Τιρόλο ,ο Αντρέας Χόφερ κήρυξε επανάσταση εναντίον της Ναπολεόντειας κατοχής. Ο Βοναπάρτης, με διάταγμα που υπέγραψε στο ανάκτορο του Κεραμεικού, επέτρεψε στους Φλωρεντίνους να χρησιμοποιούν επίσημα την ιταλική γλώσσα.

1815. Ενώ την 1η Μαρτίου 1815 ο Ναπολέων αποβιβάστηκε στον Νότο της Γαλλίας ο Βαιλιάς της Νεάπολης Ιωακείμ (Ζοακίμ) Μυρά, συνοδευόμενος από 600 μισθοφόρους, επιχείρησε την δική του απόβαση στην Νάπολη σε μία προσπάθεια να ανακτήσει το βασίλειό του. Στις 9 Απριλίου ηττήθηκε από τους Αυστριακούς στο Οκιομπελο.

1848. Το Δουκάτο της Πάρμας υιοθέτησε την ιταλική σημαία.

1867.Η Γερουσία των Η.Π.Α., με μία ψήφο διαφορά, επικύρωσε τη συνθήκη για την αγορά της Αλάσκας από τη Ρωσία.

1870. Η Σφαγή στο Δήλεσι. Στις 9/21 Απριλίου (Με το παλιό).Οι ληστές αδερφοί Αρβανιτάκη εκτέλεσαν τους απαχθέντες από τους ίδιους,4 Ευρωπαίους διπλωμάτες Χέρμπερτ, Λόιντ, Βίνερ (19 ετών). Συνολικά 4 διπλωμάτες, ενώ κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε ο ληστής Καραβασίλης. 
Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε διορίστηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

1900. Στη Νότια Αφρική, βρετανικά στρατεύματα νίκησαν τους Μπόερς στο Κρουνστάντ.

1911.Ο Κωστής Παλαμάς, γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμωρήθηκε με μηνιαία παύση, επειδή υπεραμύνθηκε της δημοτικής γλώσσας.

1913. Υπογράφηκε από τον Τούρκο Διοικητή της Σκόδρας  Εσατ Πασά πρωτόκολλο 15 σημείων για την παράδοση της Σκόδρας στους Μαυροβούνιους. Το Μαυροβούνιο εκπροσωπήθηκε από τον Διάδοχο Ντανίλο .

1916 . Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γερμανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την τρίτη τους επίθεση στη μάχη του Βερντέν.
1917. Ο Λενιν και 31 Μπολσεβίκοι εμιγκρέδες, έφυγαν από τη Ζυρίχη με τραίνο, με δαπάνες του Γερμανικού Επιτελείου, και ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι μέσα στη Νύχτα, που τους πήγε στην Αγία Πετρούπολη! Την ίδια ημέρα άρχισε η μάχη στο Αράς με προέλαση των δυνάμεων του Καναδά.


1918. Γερμανική επίθεση στη Φλάνδρα. Πρώτη μέρα της μάχης του Λυς.Το Εθνικό Συμβούλιο της Βεσσαραβίας κήρυξε την ένωσή της με το Βασίλειο της Ρουμανίας.

1921. Επέμβαση των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», ζήτησε την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α' υπέρ του διαδόχου Γεωργίου Β'. Γι’ αυτό το άρθρο του καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση, όμως παρέμεινε στη φυλακή μόλις τέσσερις μήνες.

.1927. Οι Ιταλοί αναρχικοί Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομεο Βαντζέτι καταδικάζονται σε θάνατο στις ΗΠΑ.

1928. Η Τουρκία έγινε λαϊκό κράτος, διαχωρίζοντας την πολιτική από τη θρησκεία.

1935. Υπογράφηκε η συμφωνία εμπορίου Σοβιετικής Ένωσης –Γερμανίας .

1938. Τα γεγονότα της 9 Απριλίου 1938 στην Τυνησία. Διαμαρτυρίες για τη διεκδίκηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την αιματηρή καταστολή που σημάδεψε το Τυνησιακό εθνικό κίνημα.


1940. Η Βερμαχτ εισέβαλε στη Δανία και τη Νορβηγία. Στη Δανία μπήκαν δύο Μεραρχίες Πεζικού η 170η, και η 198η και μια Ταξιαρχία. Η γερμανική Αεροπορία διέθεσε το δέκατο Αεροπορικό Στόλο με 527 αεροσκάφη. Οι απώλειες για τους Δανούς ήταν 16 νεκροί, 20 τραυματίες, 12 αεροσκάφη κατεστραμμένα και 14 με σοβαρές ζημιές. Οι Γερμανοί είχαν 203 νεκρούς και τραυματίες. 12 τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν, 4 άρματα μάχης υπέστησαν ζημιές, και 1 αεροσκάφος υπέστη ζημιές. Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ ανέλαβε την εξουσία στη Νορβηγία. Στο Φιορδ του Όσλο βυθίστηκε το γερμανικό καταδρομικό «Μπλύχερ». Άρχισε η μάχη του Νάρβικ. Στο Βελιγράδι, έγινε το πρώτο Συνέδριο των (Κομμουνιστών) Φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας, στο οποίο 127 εκπρόσωποι από το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

1941. Η Γερμανική 2η Μεραρχία Τεθωρακισμένων , (του XVIII Ορεινού Σώματος Στρατού), από την Κοιλάδα του Αξιού, εμφανιστήκαν μπροστά στη Θεσσαλονίκη. Ο προδότης Μπακόπουλος σε συννενόηση με τον τενεκέ Παπάγο, παρέδωσε τα Οχυρά και τους άνδρες του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας στους Γερμανούς.

Η φρουρά του Οχυρού Εχίνος που είχε συγκεντρωθεί στο χωριό Κένταυρος εξαναγκάσθηκε σε παράδοση. Στο χωριό Εχίνος υποδέχθηκε τους άνδρες ο ίδιος ο Διοικητής της γερμανικής Μεραρχίας που και τους συνεχάρη λέγοντας «Είστε γενναίος Στρατός και άξιος καλύτερης τύχης». Στη συνέχεια επετράπη ο ενταφιασμός των νεκρών που έπεσαν ηρωικά μέσα στις στοές του προωθημένου Συγκροτήματος και η φρουρά οδηγήθηκε στην Ξάνθη. Οι απώλειες των ελληνικών δυνάμεων ήσαν δέκα άνδρες ενώ των Γερμανών υπερέβαιναν τους 300 νεκρούς και τους 1000 τραυματίες.
Το τέλος των εχθροπραξιών, εφαρμόστηκε από την 10η Απριλίου και ώρα 13:00.
1942 .Οι συμμαχικές δυνάμεις Αμερικανών και Φιλιππινέζων συνετρίβησαν από τους Ιάπωνες στη Χερσόνησο του Μπαταάν. Αεροπορική επιδρομή των Ιαπώνων στην Κεϋλάνη, βύθισε ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο και ένα αυστραλιανό καταδρομικό στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του νησιού.

1943. Το Ολοκαύτωμα της Αγίας Ευθυμίας Φωκίδας .Η Αγία Ευθυμία είναι ορεινό χωριό της Παρνασσίδας, 15 χλμ. βορειοδυτικά της Ιτέας. Στις 8-4-1943, ένα χιλιόμετρο έξω και δυτικά της Αγίας Ευθυμίας, Ελασίτες υπό τον «Καπετάν Νικηφόρο» προσέβαλαν ιταλική φάλαγγα αυτοκινήτων, κατευθυνόμενων προς την Άμφισσα, με αποτέλεσμα να φονευθούν 15 από αυτούς. Σε αντίποινα η «Αγιαθυμιά» κάηκε από τους Ιταλούς στις 9 Απριλίου 1943.Από τα 423 σπίτια του χωριού, τα 365 είχαν καταστραφεί ολοσχερώς και τα 20 μερικώς, ενώ είχε πυρποληθεί και ο ναός του Αγίου Ευθυμίου. Τότε εκτελέστηκαν 37 άτομα από τους Ιταλούς. Οι άλλοι είχαν φύγει στο βουνό. Οι Ιταλοί "δεν εφείσθησαν ούτε των αναπήρων του Αλβανικού πολέμου, ούτε έναν τυφλό γέροντα ηλικίας 90 ετών..".


1944. Ήταν Κυριακή των Βαίων. Τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν στην Ξυλαγανή Ροδόπης, 29 Έλληνες κατοίκους.
Οι ΕΛΑΣίτες προκάλεσαν τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας από την Αθήνα προς την Πάτρα. (Είχαν ανατινάξει ένα κομμάτι από τις γραμμές). Ο εκτροχιασμός έγινε ανάμεσα στα χωριά Δερβένι και Πεταλού Κορινθίας. Στο τρένο μαζί με τους επιβάτες ταξίδευαν και 44 αστυνομικοί που είχαν αποφοιτήσει από τη σχολή στην Αθήνα, και πήγαιναν για να αναλάβουν υπηρεσία στα τμήματα της Πάτρας και της Κέρκυρας. Και οι 44 συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από τον ΕΛΑΣ. Ξεκίνησαν από το σημείο του εκτροχιασμού, πέρασαν από τα χωριά Πεταλού, Ροζενά, Κουμαριάς και μετά από πορεία 5 ωρών έφτασαν στην Ευρωστίνα (Ζάχολη). Επειδή 6 τραυματίες δεν μπορούσαν να ακολουθούν και καθυστερούσαν την κίνηση ανταρτών, εκτελέστηκαν αμέσως μόλις η φάλαγγα άφησε πίσω της την Ευρωστίνα.
Οι εκτελεσθέντες στην Ζάχολη ήσαν : Αγγελόπουλος Γεώργιος χωροφύλακας
Δημακόπουλος Παναγιώτης αστυφύλακας ,Μουντούρος Σπυρίδων αρχιφύλακας
Παπαδημητρόπουλος Νικόλαος αρχιφύλακας,Σιδέρης Γεώργιος αστυφύλακας
Σταματόπουλος Γρηγόρης αστυφύλακας.
Οι υπόλοιποι συνέχισαν την πορεία προς Σαραντάπηχο, Γκούρα. Οι 37 από τους άλλους 38 αστυφύλακες, εκτελέστηκαν την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 1944 στη θέση «Σωληνάρι» του χωριού Δεχούνι Αχαΐας.

1945. Σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Κένιγκσμπεργκ , που σήμερα λέγεται Καλίνινγκραντ. Ο Διοικητής Οττο Λιάς υπέγραψε την παράδοση της πόλης. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Φλόσενμπεργκ απαγχονίστηκε ο επικεφαλής της Άμπβερ , ναύαρχος Βίλχελμ_Κανάρις για συμμετοχή στη συνωμοσία εναντίον του Χίτλερ.

1947. Άρχισαν ευρείας Κλίμακας εκκαθαριστικές επιτηρήσεις του Ελληνικού Στρατού κατά των Κ/Σ. Εκδόθηκε το ψήφισμα 22 του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα επεισόδιο στο στενό της Κέρκυρας.
Λόχος Χωροφυλακής επιστρέφων εις Πολύγυρον υπέστη έπίθεσιν περί τις 18.30 εις υψώματα 63ου χιλιομέτρου όδού Πολυγύρου-Θεσσαλονίκης παρ’ ένε-δρευόντων συμμοριτών/ φονευθέντος του άνευ θητείας Χωροφύλακος Κυρικλίδη Ιορδάνη.


1948. Η σφαγή στο χωριό Ντέιρ Γιασίν της Παλαιστίνης. Εβραίοι από τις Πολιτοφυλακές Ιργκούν και Λεχί, και «άτακτοι», επιτέθηκαν στο χωριό Ντέιρ Γιασίν και σκότωσαν 254 παλαιστίνιους χωρικούς. Στην Κολομβία η δολοφονία του ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος, Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, προκάλεσε βίαιες ταραχές στη Μπογκοτά.
Στην Ελλάδα, Διμοιρία Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά πολυμελούς Κ/Σ εις την περιοχήν Ζαγκλιβερίου Λαγκαδά. Άπώλειαι συμμοριτών νεκροί 20. Έκ τών ήμετέρων έφονεύθη εις Χωροφύλαξ καί έτραυματίσθησαν σοβαρώς 4. Τήν ιδίαν ήμέραν Λεωφορείον προσέκρουσεν έπί νάρκης φονευθέντων 9 έπιβατών.
Περί ώραν 11,15' παρά το 35ον χιλιόμετρον τής όδού Τριπόλεως—Σπάρτης. ΙΟΟμελής συμμορία επετέθη κατά Μηχανοκινήτου Λόχου Χωροφυλακής. Κατόπιν συμπλοκής μιας ώρας οι συμμορίτες κατεδιώχθησαν. Άπώλειαι ήμετέρων νεκρός εις Χωροφύλαξ, τραυματίαι 2. Άπώλειαι συμμοριτών νεκροί έγκαταληφθέντες 4. Απόσπασμα άνευ θητείας Χωροφυλάκων συνεπλάκη είς . περιοχήν Καλλιθέας—Νίψης Άλεξ]πόλεως μετά Κ]Σ με άποτέλεσμα τό φόνον 6 Κ]Σ καί τήν σύλληψιν ετέρων 2. Έκ τών άνδρών Χωροφυλακής ουδεμία άπώλεια.
Στην Καλλονή της Μυτιλήνης, οι Συμμορίτες έκλεψαν 120 πρόβατα.

1949 Υπό τμήματος στρατού και Αποσπασμάτων Αλαγωνίας Μεσσηνίας, κατόπιν συμπλοκής έφονεύθησαν 8 κομμουνιστοσυμμορίτες και 3 συνελήφθησαν. Μεταξύ τών νεκρών ήταν και ο Ηλίας Μπαζάνης αρχηγός Κ]Σ.

1951.
Ο Παύλος, εγκαινίασε τον επί ενοικίω ραδιοφωνικό πομπό των 50 kW που τοποθετήθηκε στα Νέα Λιόσια.

1953.Ανακοινωθηκε η υποτίμηση της δραχμής ,από τον υπουργό Συντονισμού, Σπύρο Μαρκεζίνη.1 δολάριο ΗΠΑ έγινε 30.000 δραχμές. Αναγγελία του γάμου του εφευρέτη της πενικιλίνης Αλεξάντερ Φλέμινγκ και της Ελληνίδας συνεργάτιδάς του Αμαλίας Κατσούρη.

1957.Στην Καμπότζη, ο πρίγκηπας Νοροντόμ Σιχανούκ ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού.

1960 .Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την εγκατάσταση στην Κρήτη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως κατευθυνόμενων βλημάτων μικρού βεληνεκούς.

1964. Ακόμα 300 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους και τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν από την Τουρκία εντός 15 ημερών, παίρνοντας μαζί τους 20 κιλά βαλίτσες και 20 δολλάρια.

1966. Το Βατικανό μετά από τέσσερεις αιώνες, κατάργησε τον κατάλογο των «απαγορευμένων βιβλίων».

1968. Άνοιξη της Πράγας . Το Τσεχοσλοβακικό ΚΚ δημοσίευσε τις θέσεις για τον «Τσεχοσλοβακικό δρόμο προς σοσιαλισμό», που προσέφερε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εκδημοκρατισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

1969.Εγκαινιάστκε ο νέος Πομπός της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, στον Υμηττό. Το κατασκευασμένο στη Βρετανία αεροπλάνο «Κονκόρντ 002» έκανε την παρθενική του πτήση

1972. Υπογράφηκε το «αντισιωνιστικό» και «αντιαποικιακό «Σύμφωνο Φιλίας και συνεργασίας Σοβιετικής Ενωσης -Ιράκ .

1973. Στο κακουργιοδικείο καταδικάστηκε ο Ν. Μουντής σε πολλές φορές ισόβια για το φόνο της Αγγλίδας δημοσιογράφου Αν Τσάπμαν. (Αποφυλακίστηκε 20 χρόνια μετά, το 1993)

1974.Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές υπέγραψαν συμφωνία για την ανταλλαγή των κρατουμένων και των αιχμαλώτων του πολέμου του 1971 1977. Νομιμοποιήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας μετά από 38 χρόνια απαγόρευσης από το καθεστώτος του Φράνκο.

1980. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στο Λίβανο . Στην Ελλάδα, βαλίτσα-βόμβα, ανατινάχτηκε λίγο πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

1981. Εκατοντάδες άτομα πήγαν στα νοσοκομεία της Αθήνας λόγω του νέφους, το οποίο είχε κατέβει στα 80 μέτρα.

1982. Στην Γιουγκοσλαβία ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας.

1984. Η Νικαράγουα ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να κηρύξει παράνομη την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Αντάρτες «Κόντρας».

1988. Ο Λι Πεγκ διορίστηκε πρωθυπουργός της Κίνας,

1989. Στην Τιφλίδα, αντισοβιετική διαδήλωση υπέρ της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της Γεωργίας διαλύθηκε από τον σοβιετικό στρατό, με αποτέλεσμα 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Στην Αθήνα δημοσιεύτηκε νέα κασέτα του Γιώργου Κοσκωτά, εναντίον του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα.

1990. Μετά από 40 χρόνια κομμουνιστικής διακυβέρνησης, το Δημοκρατικού Φόρουμ κέρδισε της εκλογές στην Ουγγαρία.

1991. Στην Κωνσταντινούπολη, εμπρηστική επίθεση σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο προκάλεσε το θάνατο 36 Ελλήνων εκδρομέων.Το Ανώτατο Σοβιετ της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γεωργίας ψήφισε νόμο για την επανάκτηση της ανεξαρτησίας του κράτους της γεωργίας και την ανεξαρτητοποίηση από τη Σοβιετική Ένωση.

1992. Ο Σαλί Μπερίσα εξελέγη ως ο πρώτος μη-κομμουνιστής Πρόεδρος της Αλβανίας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στη Βοσνία Ερζργοβίνηη πόλη Ζβόρνικ απελευθερώθηκε από τις σερβικές δυνάμεις που εκδίωξαν τους παραστρατιωτικούς μουσουλμάνους , με επικεφαλής τον Οσμάν Μουστάφιτς, προπολεμικό αρχηγό της αστυνομίας του Ζβόρνικ.
Άρχισε η δίκη στις ΗΠΑ του τεως Προέδρου του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα.
1993. Στη Νέα Υόρκη , η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ δέχτηκε την Μπουγιουρουμού.

1995. Σε αερομαχία με κροατικά, και νατοϊκά αεροσκάφη σκοτώθηκε ο πιλότος-εθελοντής Νίκολα Μπούκοβιτς (34 ετών. Αν και ζούσε στον Καναδά , επέστρεψε στην πατρίδα στις αρχές του 1990 για να βοηθήσει το λαό του. Άφησε πίσω του μια γυναίκα και δύο γιους

1996. Ο Κώστας Σημίτης έγινε δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οικο


1997. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς, στο συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό «Economist», είπε ότι τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα στην Αθήνα για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 μπορεί να αποδειχτούν άχρηστα μακροπρόθεσμα, ενώ θα επιβαρύνουν την οικονομία.

1999. Η 17η ημέρα της νατοϊκής επιδρομής στην Γιουγκοσλαβία , ήταν η Μεγάλη Παρασκευή. Τότε στις 03:00 ξεκίνησε η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, από την συνοριακή διάβαση Κόσαρε. Η επίθεση ξεκίνησε με πυρά πυροβολικού από την αλβανική πλευρά στην κατεύθυνση του συνοριακού σταθμού . Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του πυροβολικού, περίπου 1.500 μέλη του UCK επιτέθηκαν σε τρείς κατευθύνσεις , και πέρασαν τα σύνορα. Οι Αλβανοί είχαν μαζί συμβούλους από την Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, την αγγλική SAS και το Σώμα των Πεζοναυτών ΗΠΑ Στη πρώτη γραμμή υπήρχαν λιγότεροι από 200 Σέρβοι κληρωτοί . Η αιματηρή μάχη κράτησε όλη την ημέρα με βαριές απώλειες, ειδικά για τον εισβολέα. Η μάχη συνεχίστηκε ως τις 14 Ιουνίου, Ο Γιουγκοσλαβικούς στρατός είχε 108 νεκρούς. Το ΝΑΤΟ μετά τα μεσάνυχτα βομβάρδισε τον πομπό RTS κοντά στην Πρίστινα και στις 2:00, μια αποθήκη πετρελαίου στο Σμεντέρεβο. Στο Κραγκούγιεβατς, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίστηκαν το εργοστάσιο «Ζασταβα». 124 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Η Υπηρεσία Ενημέρωσης του Γιουγκοσλαβικού Στρατού δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών χρησιμοποίησε 450 μαχητικά και ότι έριξε 450 πυραύλους Κρουζ.. Η Ρωσία δήλωσε ότι η κρίση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει ευρωπαϊκό πόλεμο. Ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Κλάρκ δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα συνεχιστεί. Μετά από αναφορές ότι η Μόσχα μπορεί να στρέψει πυρηνικούς πυραύλους στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία να τηρήσει την υπόσχεσή της για μη επέμβασης στη γιουγκοσλαβική σύγκρουση. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας αμέσως και τις γιουγκοσλαβικές αρχές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που αφορούν τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, επιστροφή των προσφύγων και την ανάπτυξη των διεθνών δυνάμεων στην επαρχία. Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε οι πρόσφυγες παραμένουν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου.

2000.Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ηλεκτρονικά τις βουλευτικές εκλογές με 43,7% και 158 έδρες. 2η η ΝΔ με 42,7% και 125 έδρες. ΚΚΕ 5,5% και 11 έδρες, ΣΥΝ 3,2% και 6 έδρες και το ΔΗΚΚΙ 2,6% και καμία έδρα. Σαρωτική επανεκλογή του Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε με 80% στις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας.

2002.Η σερβική Βουλή και το Κοινοβούλιο στο Μαυροβούνιο ενέκριναν την καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία της νέας Ομοσπονδίας Σερβίας και Μαυροβούνιου.

2003. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν το κέντρο της Βαγδάτης. Γκρεμίστηκε το γιγαντιαίο άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι η Συρία βοήθησε το ιρακινό καθεστώς.

2005. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι απέρριψε την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία «Republika Makedonija-Skopje».

2006. Γενικές εκλογές στην Ιταλία .Ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό την ηγεσία του κ. Ρομάνο Πρόντι έλαβε ευρεία πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή , αλλά οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία.

2008. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανακοίνωσε μια νέα πρόταση Νίμιτς για το όνομά της: "Republic of nova Macedonia".  Η Αυστρία επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισαβόνας.Υιοθετήθηκε νέο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου σε επίσημη συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου. 

2009. Στην Αλγερία Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα επανεκλέχτηκε Πρόεδρος για τρίτη θητεία. 

2015 . Η Ουκρανία απαγόρευσε τα ναζιστικά και κομμουνιστικά σύμβολα.

2017. Βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής των Βαΐων σε Χριστιανικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο. 36 νεκροί και 71 τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...