2/5/23

Η 2α Μαίου στην Ιστορία

Η 2α Μαΐου είναι η 122η ημέρα του Γρηγοριανού  ημερολογίου. Απομένουν 243 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.


907.Πέθανε στην Πρεσλάβα ο μοναχός Μιχαήλ, που ήταν ο Βόρις Α΄ ο ηγεμόνας της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας το 852-889, που την εποχή του βαπτίσματος του το 864 ονομάστηκε Μιχαήλ από τον νονό του, τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄. Θεωρείται ως άγιος από την Βουλγαρική την Ορθόδοξη Εκκλησία, και ως Ισαπόστολος

1312. Ο Πάπας Κλήμης V με διάταγμα συνένωσε το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού με τους Οσπιταλιέρους του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και τους έδωσε την περιουσία τους.

1519 .Στην Αμπουάζ στη Γαλλία πέθανε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1536. Στην Αγγλία η Άννα Μπολέυν, συνελήφθη κατηγορούμενη για μοιχεία, αιμομιξία, προδοσία και μαγεία.


1598. Υπό την μεσολάβηση του Πάπα Κλήμη Η ,υπογράφηκε από τους εκπροσώπους του Ερρίκου Δ΄ της Γαλλίας και του Φίλιππου Β΄ της Ισπανίας, η Ειρήνη της Βερβέν .
1808 .Στη Μαδρίτη εκδηλώθηκε εξέγερση εναντίον της γαλλικής κατοχής. Το ίδιο απόγευμα , με την προκήρυξη των δημάρχων της Μόστολες που ενημέρωσαν τον πληθυσμό για τα γεγονότα της Μαδρίτης ξεκίνησε ο πόλεμος της ισπανικής Ανεξαρτησίας.


1815. Άρχισε η αποφασιστική μάχη του Τολεντίνο ανάμεσα στον ναπολιτάνικο Στρατό του Μυρά και τους Αυστριακούς.

1821. Καταδρομή των Ψαριανών στον κόλπο του Αίνου υπό τον Πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση και «απαλλοτρίωση» 23 κανονιών. Οι τούρκοι πυρπόλησαν το Γαλάτσι της Μολδαβίας, και έσφαξαν όσους χριστιανούς είχαν μείνει στη πόλη.

1824. Το φέρετρο με τη σορό του Λόρδου Βύρωνα, μεταφέρθηκε από το Μεσολόγγι στη Ζάκυνθο .

1829. Οι Τούρκοι του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού παραδόθηκαν στον Αυγουστίνο Καποδίστρια.

1877. Η συνάντηση στο Πλοέστι μεταξύ του πρίγκιπα Καρόλου Α ' της Ρουμανίας και του Μεγάλου Δούκα Νικόλαου της Ρωσίας.

1889. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Μενελίκ Β υπέγραψε συνθήκη φιλίας με την Ιταλία και της παραχώρησε τον έλεγχο της Ερυθραίας.


1919. Με το Παλαιό ημερολόγιο στις 2 Μαΐου έγινε η απόβαση του Ελληνικού Στρατού στην Σμύρνη. Η Ι Μεραρχία μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την περιοχή Ελευθερών Καβάλας στην Σμύρνη, με συμμαχική εντολή που εξασφαλίστηκε ύστερα προσπάθειες του Βενιζέλου. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχθηκε από τους Έλληνες, η απόβαση συνοδεύτηκε και με αιματηρά επεισόδια, ύστερα από προσχεδιασμένη τουρκική προβοκάτσια.


1930.
Στη Σοβιετία τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του εργοστασίου αυτοκινήτων «Gorky». Εκεί έβγαιναν τα «Πομπέντα» και  

«ZIM» από  το 1954


1933. Το ναζιστικό καθεστώς ανέστελλε τη λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία. (Gleichschaltung).

1935. Η Σοβιετική Ένωση και η Γαλλία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας συνδρομής.
1945. Έληξε η μάχη για το Βερολίνο. Ο στρατιωτικός διοικητής της γερμανικής πρωτεύουσας του στρατηγός Χέλμουτ Βάϊτλινγκ παραδόθηκε άνευ όρων στον Ζούκωφ. Ο ρωσικός στρατός σήκωσε την κόκκινη σημαία πάνω στο Ράιχσταγκ. Αμερικανοί στρατιώτες της 8ης μεραρχίας πεζικού και της 82ης αερομεταφερόμενης απελευθερώνουν 3000 φυλακισμένους στο στρατόπεδο Wöbbelin και βρήκαν 200 άθαφτους νεκρούς από πείνα.
Δύναμη 220 Ιερολοχιτών αποβιβάστηκε το νησί της Ρόδου. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 31 Γερμανοί και 23 Ιταλοί αιχμάλωτο

1947. Κατά την συμμοριτοπόλεμο. Αποσπάσματα Χωροφυλακής συνεπλάκησαν μετά πολυμελούς συμμορίας είς χωρία Προβάρμα και Μαμόνα Άποκορώνου τραυματισθέντων τριών άνευ θητείας Χωροφυλάκων. Περί ωραν 21.00 συμμορία επετέθη κατά της Χωροφυλακής Ξυδιών ρίψασα 40 βλήματα όλμων, δύο Πίατ, και χειροβομβίδες. Οι συμμορίτες , οκατέστρεψαν 34 τηλεγραφικούς στύλους και αφήρεσαν από τους κατοίκους μικράν ποσότητα τροφίμων.Δύναμη Χωρ]κής Παγγαίου και λόχος Στρατού συγκρούστηκαν με Κ]Σ έν Ποδοχωρίω, είς θέσιν Σουλού—Ντερέ —Παγγαίου. Άπώλειες Κ]Σ 4 νεκροί.

1948. Συμμορία αγνώστου αριθμού προσέβαλε την δύναμη Στράτου και Χωροφυλακής Βελεβνδού Κοζάνης, αποκρουσθείσα μετά 4ωρον μάχη. Έξ αδέσποτου βλήματος έτραυματίσθη θανασίμως μία γυνή. Δύο Τάγματα συμμοριτών υπό τον Υψηλάντην προσέβαλαν τη δύναμη Χωροφυλακής εκ 17 ανδρών εις χωρίο Πέραμα Ιωαννίνων. Η δύναμη Χωροφυλακής συνεπτύχθη. Οι συμμορίτες διήρπασαν εκ του χωρίου 80 βοοειδή, 3.000 οκάδες αραβοσίτου, 340 αιγοπρόβατα και ένα ιππον, λεήλάτησαν δύο καταστήματα και στρατολόγησαν βιαίως 10 άνδρας, έξ' ων δύο αδειουχους στρατιώτες. Έν συνεχεία δύναμη Στράτου αποσταλεΐσα απέκρουσε τούς συμμορίτες. Παρεδόθησαν 4 συμμορίτες καί μία συμμορίτισσα.

1951.Το Συμβούλιο της Ευρώπης δέχτηκε τη Δυτική Γερμανία ως πλήρες μέλος.
1982. Πόλεμος των Νησιών Φόλκλαντ: Το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο «HMS Conqueror» βύθισε το γηραιό καταδρομικό της Αργεντινής «General Belgrano». Το Μπελγκράνο, ήταν το «USS Phoenix» που είχε μπει σε υπηρεσία το 1938, (ήταν 42 ετών) και ήταν το μόνο πλοίο που δεν ειχε πάθει τίποτα στο Πέρλ Χάρμπορ. Από το πλήρωμα 772 διασώθηκαν από τη θάλασσα και 323 σκοτώθηκαν.
1986. Οι σοβιετικές αρχές έξι ημέρες μετά την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα διέταξαν την εκκένωση της πόλης του Τσερνομπίλ
1989. Η Ουγγαρία άρχισε την καταστροφή του μήκους 218 χιλιομέτρων φράχτη από αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Αυστρία.
1995. Την 1η Μαΐου 1995, ο νέος κροατικός στρατός που είχε εκπαιδευτεί από απόστρατους αξιωματικούς τού Αμερικανικού Στρατού και από την ιδιωτική MPRI, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά επίθεση στον σερβικό θύλακα της Δυτικής Σλαβονίας.(Πάκρατς). Η επιχείρηση υπό την ονομασία "Αστραπή" έληξε την επόμενη μέρα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι κροατικές δυνάμεις, εκτέλεσαν 286 σέρβους αμάχους ενώ 30.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στη Σερβία. Σε απάντηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα (Република Српска Крајина), Μίλαν Μάριτς διέταξε τον βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ. Η επίθεση έγινε με πυραύλους στις 10.30 το πρωί της 2ας Μαΐου με 6 ρουκέτες Μ-87 ORKAN, των 262 χιλιοστών. Σκοτώθηκαν 5 και τραυματίστηκαν 121.
Για τον βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Μίλαν Μάρτιτς σε 35 χρόνια.
1997 .Στο Ηνωμένο Βασίλειο , ο 43χρονος Τόνι Μπλερ έγινε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από 18 χρόνια συντηρητικών κυβερνήσεων.

1998. Ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

1999. Κατά την 40η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά βόμβες γραφίτη που προκάλεσαν βραχυκύκλωμα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το 70% της Σερβίας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στο Νόβι Σαντ έριξαν πάνω από 40 βόμβες στο διυλιστήριο πετρελαίου.Η πόλη έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Κατέστρεψαν και μια σιδηροδρομική γέφυρα στο Ζιτοράτζε κοντά στο Προκουπλιε.
Στο Κόσσοβο εριξαν δεκάδες βόμβες διασποράς .Οι περισσότερε στο Πέτς. Στην Κόσοβσκα Μιτροβίτσα βομβαρδίστηκε το κτήριο της αστυνομίας .Σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 35.
Ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς, δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας αποδέχεται την αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο δύναμης κυανοκράνων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.

2010 . Το Γιούρογκρουπ ενέκρινε δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο της συμφωνία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2011. Οι αμερικανοί σκότωσαν, όπως ανακοίνωσαν, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο Abbottabad του Πακιστάν.

2014. Στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον κανείς δεν θέλει να θυμάται τη σφαγή της Οδησσού, που έκαναν οι επαγγελματίες του Δεξιού Τομέα και άλλοι μισθοφόροι. Επισήμως 60 νεκροί αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσοι. Ούτε πόσοι από τους 200 τραυματίες πέθαναν τις επόμενες μέρες. Οι Ουκρανικές, ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν ανεπιτυχή επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ. Σκοτώθηκαν 5 κυβερνητικοί και 8 πολίτες. Οι δυνάμεις αυτοάμυνας στο Σλαβιάνσκ, είχαν 40 τραυματίες.

2016. Το Πουέρτο Ρίκο κήρυξε χρεοκοπία για 3η φορά στην ιστορία του, καθώς αδυνατούσε να αποπληρώσει ένα χρέος από ομόλογα ύψους 422 εκατ. δολαρίων.

 2017. Τουλάχιστον 48 άτομα σκοτώθηκαν, από την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε στρατόπεδο για άστεγους Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες κοντά στην Αλ Σαντάντα, στην επαρχία Αλ Χασακάχ.
2018. Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, που πολέμησε για την ανεξαρτησία των Βάσκων από το 1959 ως το 2011, ανακοίνωσε την διάλυσή της.

2022. Ο φανατικότερος των «διωκτών» των ανεμβολίαστων πολιτών, και αρνητής των παρενεργειών των εμβολίων,  ο τριπλά εμβολιασμένος Μητροπολίτης Δράμας κύριος Παύλος πέθανε ξαφνικά από έμφραγμα του μυοκαρδίου .O λειτουργός του Μπαφομέτ ανέλαβε αρχιθερμαστής στα Καζάνια παρά τω Κυρίω του


Δεν υπάρχουν σχόλια: