4/4/24

Η 4η Απριλίου στην Ιστορία

Η 4η Απριλίου είναι η 95η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 271 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

622. Κυριακή του Πάσχα. Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος, ντυμένος σαν απλός στρατιώτης, κοινώνησε και προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία ενόψει της εκστρατείας κατά των Περσών. 


1081
. Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός στέφτηκε αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη. 

1147. Σύμφωνα με το Χρονικό του Υπάτιου, στις 4 Απριλίου, ο πρίγκιπας του Σούζνταλ Γιούρι Ντολγκορούκι έκανε μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν του σύμμαχού του, πρίγκιπα του Νόβγκοροντ Σβιάτοσλαβ. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Αυτή είναι η πρώτη ιστορική καταγραφή της Μόσχας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ανασκαφές, η Μόσχα είναι τουλάχιστον 100 χρόνια παλαιότερη.

1297. Ο Πάπας παρέδωσε την Κορσική και τη Σαρδηνία στην κατοχή του βασιλιά της Αραγονίας. 

 1350. Η Πολωνία και η Ουγγαρία μοίρασαν μεταξύ τους τα εδάφη του Πριγκιπάτου Γαλικίας-Βόλνια.

 1459. Συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Στέφανου του Μέγα, της Μολδαβίας με τους εκπρόσωπος της Πολωνίας. 

 1541. O Ιγνάθιο Λογιόλα, ίδρυσε το τάγμα των Ιησουϊτών.

1719.Στη Ρωσία άρχισε η κατασκευή της διώρυγας της λίμνης Λάντογκα. 
 
1770. Την Κυριακή του Πάσχα οι Ρώσοι άρχισαν την Πολιορκία του Ναυαρίνου. Οι Αλβανοί εξόντωσαν το Σώμα των Ζακυνθινών που είχαν αποβιβαστεί Γαστούνη και έκτισαν πυραμίδα με τα κεφάλια τους. Στη Σκόδρα δολοφονήθηκε ο ηγέτης του Κούτσι Ίλια Ντρεκάλοβιτς που βρισκόταν στην Πόλη για διαπραγματεύσεις. Την εντολή έδωσε ο  Βεζμέτ Μεχμέτ Πασά Μπουσατλίγια.
 
1786. Στη Ρωσία με διάταγμα της Αικατερίνης της Μεγάλης απαγορεύτηκαν τα αερόστατα. 

1794. 5000 Πολωνοί επαναστάτες υπό τον Ταντέους Κοστιούσκο νίκησαν 3000 Ρώσους στη Μάχη του χωριού Ρακλαβίτσε στην περιφέρεια της Κρακοβίας . 

1808. Ο αγιορείτης νεομάρτυρας Νικήτας απαγχονίστηκε στις Σέρρες από τους Τούρκους. 

1809. Ο Τσάρος Αλέξανδρος της Ρωσία έκανε τη διακήρυξη του σχετικά με τη διατήρηση της ελευθερίας και της θρησκείας των Φιλανδών. 

1814. Ο Ναπολέων παραιτήθηκε από το θρόνο της Γαλλίας 1818. Ισχυρός σεισμός έπληξε τη Σόφια. 

 1821. Η 4η Απριλίου, ήταν Μεγάλη Δευτέρα.   Στην Κωνσταντινούπολη αποκεφαλίστηκε ο μέγας διερμηνέας Κωνσταντίνος Μουρούζης σε ηλικία 32 ετών. που είχε διοριστεί τον Φεβρουάριο του 1821. Ήταν γιος του ηγεμόνα Αλέξανδρου Μουρούζη. Τον Διαδέχθηκε κάποιος Γιάγκος Σταυράκογλου. Την ίδια μέρα απαγχονίστηκαν έξω από τα σπίτια τους οι Πελοποννήσιοι, Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος και ο Αντώνιος Τσουράς μαζί με τον γιό του Στέφανο. Η Πόρτα που υποψιαζόταν ότι οι Χριστιανοί διπλωμάτες μετείχαν στη συνομωσία αποφάσισε την ανάκληση όλων των ελλήνων Οθωμανών διπλωματικών αντιπροσώπων, με αφορμή την αποβίβαση στην Τήνο του Θεόδωρου Νέγρη, που βρισκόταν εν πλω προς τη Μασσαλία για να πάει στο Παρίσι όπου είχε τοποθετηθεί. Στην Αργολίδα ο Αρχηγός των Επαναστατικών δυνάμεων Αργολίδας Αρχιμανδρίτη Αρσένιος Κρέστας και ο Στάικος Σταϊκόπουλος ξεκίνησαν την πολιορκία του Ναυπλίου του οποίου τον αποκλεισμό από την θάλασσα είχαν αναλάβει τα πλοία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και ο Μανώλης Ορλώφ. Στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μαρτίου/4 Απριλίου, στο διοικητήριο και στο προαύλιο του μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά σφαγιάστηκαν 3.000 Χριστιανοί Θεσσαλονικείς, μαζί με τους πρόκριτους της πόλης. 
 
1850. Στο Βουκουρέστι ο Πρίγκιπας Γκίκας, ίδρυσε το σώμα της χωροφυλακής. 
 
1866. Ο σοσιαλιστής φοιτητής Ντμίτρι Καρακάζοφ πυροβόλησε τον Τσάρο Αλέξανδρο Β στην Αγία Πετρούπολη αλλά αστόχησε. Αυτή ηταν η πρώτη τρομοκρατική επίθση στην Ρωσία
 
1877. Εν όψη του ρωσο-τουρκικού πολέμου υπογράφηκε η Ρωσο-Ρουμανική σύμβαση για την ελεύθερη διέλευση των ρωσικών στρατευμάτων που θα ενεργούσαν την επίθεση κατά των Τούρκων.  

1884.Η Βολιβία παραχώρησε την παράκτια επαρχία Αντοφαγάστου στη Χιλή, χάνοντας την πρόσβασή της στη θάλασσα.

1897. Πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου. Πολεμική Προετοιμασία. Οι Άγγλοι απειλούσαν με αποκλεισμό των Ελληνικών Παραλίων. Επιστράτευση των Τούρκων. Αφιξη εθελοντών.

1907. Δολοφονήθηκε στο Κρούσεβο ο Μακεδονομάχος Λάκης Μάρκου. 1913. Κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσεως πάνω από τον Λαγκαδά υπέστη μηχανική βλάβη και κατέπεσε από ύψος 600 μέτρων κοντά στον Λαγκαδά αεροσκάφος τύπου «Blériot XI», του ελληνικού Στρατού και σκοτώθηκαν ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος και ο παρατηρητής Κωνσταντίνος Μάνος. 

 1917 . Στις 4/17 Απριλίου ο Βλαντίμιρ Λένιν, δημοσίευσε στην Πράβντα τις 10 «Θέσεις του Απρίλη», με τις οποίες καταδίκαζε την Προσωρινή Κυβέρνηση , ζητώντας την επαναστατική ηττοπάθεια, και το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια του προλεταριάτου και των φτωχότερων τμημάτων της αγροτιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης του Πάβελ Μιλιούκωφ ενημέρωσε τους Συμμάχους για τους στόχους της κυβέρνηση στον πόλεμο. Δημιουργία της Τσεχοσλοβακίας, και της Γιουγκοσλαβίας, προσάρτηση των Ουκρανικών εδαφών της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας και κατοχή της Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου. 

 1920. Ο Άντον Ντένικιν παρέδωσε την αρχηγία των Λευκών στην Κριμαία στον Ναύαρχο Πιότρ Βράνγκελ. 

1936 . Στη Γιουγκοσλαβία πρώτη ημέρα της γενικής απεργίας των φοιτητών που οργάνωσαν οι κομμουνιστές του Βελιγραδίου, του Ζάγκρεμπ, της Λιουμπλιάνας, και των Σκοπίων κατά της φασιστικής κυβέρνησης Μίλαν Στογιαντίνοβιτς. Σε συγκρούσεις με αντικομουνιστές σκοτώθηκε στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής του Βελιγραδίου ο φοιτητής της νομικής Σχολής και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας Ζάρκο Μαρίνοβιτς. Στη μνήμη αυτού του γεγονότος, η ημέρα αυτή γιορτάζεται ακόμα ως Ημέρα των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. 

 1938. Εγκαινιάστηκε το κεντρικό της κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα.

 1939. Στο Ιράκ ο Φαϊσάλ Β' μετά το θάνατο του πατέρα του, έγινε βασιλιάς του Ιράκ. 

1941. Η Ιταλική αεροπορία βύθισε το ελληνικό τορπιλοβόλο «Προύσσα» στον Βίδο της Κέρκυρας. Στη Γερμανία έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «Ο θείος Κρούγκερ». 

 1942 .Το υποβρύχιο «Γλαύκος» βυθίστηκε στο λιμάνι της Λα Βαλέτα της Μάλτας. κατά τη διάρκεια Γερμανικής αεροπορικής επίθεσης. 

 1944. Αγγλο-αμερικανικός βομβαρδισμός του Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και χιλιάδες θανάτους. Στην Αίγυπτο εκδηλώθηκε Στάση των Κομμουνιστών στις τάξεις της 1ης Ταξιαρχίας Πεζικού του Ελληνικού Στρατού.  
Ο Κόκκινος Στρατός απέκοψε  τις οδούς διαφυγής της ναζιστικής ομάδας της Οδησσού προς τη Ρουμανία. 


 1945
 .Η 3η Στρατιά του Τζωρτζ Πάττον μετά από τρεις ημέρες αγώνα κατάλαβε το Κάσσελ. Τα αμερικανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Το Ορντρούκ. Τα σοβιετικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από το Ρουμανικό Στρατό κατέλαβαν την Ουγγαρία . Η Στρατιά του Μαλινόσκι κατέλαβε την Μπρατισλάβα. Το ΚΚΕ  κατήγγειλε τον εκφασισμό της χώρας.

 1946. Σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας, Παναγιώτη Πουλίτσα. Συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ως υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Εθνικής Παιδείας, Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Προνοίας και Υγιεινής. Ο Ιωάννης Θεοτόκης ως υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Δημόσιας Τάξεως, Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Στέφανος Στεφανόπουλος ως υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Εργασίας και Εφοδιασμού. Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης ως υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά Ναυτικών και Αεροπορίας. Ο Απόστολος Αλεξανδρής ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο Στυλιανός Γονατάς ως υπουργός Δημοσίων Έργων, προσωρινά Μεταφορών και Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων .Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ως υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου, ο Σοφοκλής Βενιζέλος ως υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ως υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου. 

1949 . Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και 11 χωρών της Δυτικής Ευρώπης 
, (το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Γαλλία) υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

 1953. Έγινε η επίσημη ανακοίνωση στη Μόσχα περί του τερματισμού της έρευνας για την «υπόθεση των (ιουδαίων) γιατρών».
 
1959.Το Σουδάν και η Σενεγάλη σχημάτισαν Ομοπσονδία  

1960. Η Ανεξαρτησία της Σενεγάλης.

1961. Στην Κατάνγκα του Κονγκό, έγινε επιτίθεση κατά των κυανοκράνων που προστάτευαν το αεροδρόμιο. 

 1962. Πέθανε ο Μανόλης Καλομοίρης. Απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η αίτηση του Νίκου Ζαχαριάδη να επαναπατρισθεί και να δικασθεί. Αθωώθηκε παμψηφεί από το Ανώτατο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο ο κατηγορηθείς για ομοφυλοφιλία πρώην αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, κατά κόσμον Γεώργιος Βαβανάτσος. 
 
1967. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε στη Νέα Υόρκη τον λόγο του «Πέρα από το Βιετνάμ». 

1968 . Η Α.Ε.Κ. ενώπιον 80.000 θεατών, νίκησε στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση. Για την ιστορία, η σύνθεσή στον τελικό ήταν : Χρηστέας 4, Αμερικάνος 29, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Ζούπας 12, Τρόντζος 24, Τσάβας 3, Νεσιάδης, Δημητριάδης, Πετράκης . Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε από τον Τζέημς Ερλ Ρέυ σε ένα μοτέλ στο Μέμφις του Τενεσσί. Ήταν 39 ετών. 

1969. Στο Κόσσοβο Αλβανός επιτέθηκε για αν σκοτώσει στην Ηγουμένη της Μονής Ντέβιτς την οποία διέσωσε παρατυχών Σέρβος. Η αστυνομία δεν άσκησε δίωξη. 

1971. Η ομιλία Γρίβα στο Ακροπόλ . Ο στρατηγός Γ. Γρίβας-Διγενής, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, (ενόψει της σχεδιαζόμενης επανόδου του στην Κύπρο) . σε ομιλία του στο κατάμεστο θέατρο Ακροπόλ, κατηγόρησε δημόσια τη Χούντα για τη στάση της στο Κυπριακό, κατήγγειλε τις συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου, αλλά, και τον Μακάριο ως ανθενωτικό . Στη Χιλή, ο συνασπισμός του αριστερού υποψήφιου για την προεδρία Σαλβαδόρ Αλιέντε κέρδισε το 49,5% των ψήφων στις εκλογές. 

 1972. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Ρωσίας απαγόρευσε στον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν να μεταβεί στη Σουηδία προκειμένου να παραλάβει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

 1976.Ο πρίγκηπας Νοροντόμ Σιχανούκ παραιτήθηκε από βασιλιάς της Καμπότζης και τέθηκε σε κατ’ οίκο περιορισμό.

1981. Στη Βουλγαρία ο Τοντόρ Ζίβκοφ αναβαθμίστηκε σε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ενώ το μέχρι τότε ήταν πρώτος γραμματέας. 

 1994. Στη Βοσνία, οι Σέρβοι εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά του μουσουλμανικού θύλακα στη Γκόραζντε. 

 1995. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε ότι, οποιαδήποτε περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας στην Κύπρο, θα συνιστούσε αιτία πολέμου για την Ελλάδα. 

 1999 . Κατά την 12 ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ , χτυπήθηκαν στο Νέο Βελιγράδι το Μπλόκ 70Α, και η Αστυνομική Ακαδημία στην Μπάνιτσα. Από το ωστικό κύμα έσπασαν τα Τζάμια στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Βομβαρδίστηκαν και οι εγκαταστάσεις παραγωγής θερμού νερού στο Νέο Βελιγράδι, και σκοτώθηκε ο νυχτοφυλακας. Βομβαρδιστήκαν και οι αποθήκες καυσίμων της «Γιουγκοπέτρολ» στην Ρακοβίτσα. Στο Σμεντέρεβο περίπου στις 4:25 βομβάρδισαν ένα βενζινάδικο Στο Πάντσεβο , απέναντι από το Βελιγράδι, περίπου στις 04:30 με δύο πυραύλους βομβάρδισαν τα διυλιστήρια πετρελαίου. 2 εργάτες σκοτώθηκαν και τέσσερις υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς. Στο Τσάτσακ βομβάρδισαν για τρίτη φορά το εργοστάσιο «Σκλόμποντα», και αλλα πολιτικά αντικείμενα στη γύρω περιοχή. Στο Νόβι Σαντ βομβαρδίστηκε το κτίριο της τηλεόρασης του Νόβι Σαντ. Στη Γκνιλάνε στο Κόσσοβο βομβαρδίστηκε ένα αμαξοστάσιο και καταστράφηκαν 30 λεωφορεία. Επίσης καταστράφηκε και ένα βενζινάδικο. Στην Κουρσούμλια με δύο πυραύλους χτύπησαν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου. Στο Μπογκολύτοβατς κοντά στο Κράλιεβο στις 2:10 βομβάρδισαν τις αποθήκες καυσίμων της «Μπεοπέτρολ». Τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι. Στο Κοσσυφοπέδιο στο Πέτς , στο χωριό Γκρέμπνικ σκοτώθηκαν από βόμβες διασποράς που ερριξαν τα αεροπλανα του ΝΑΤΟ ο ταγματάρχης Σάντορ Νάγκι και οι στρατιώτες Ντέγιαν Μάνσιτς από τη Νις, και Ντράγκαν Νικολόφ από το 230. Αυτοκινούμενο Σύνταγμα αντιαεροπορικής άμυνας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.

2000. Στο Κόσσοβο, στο Σέμπατς, κοντά στη Στρίπτσα, σε συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και στρατιωτών του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν 14 Σέρβοι, 11 Αμερικανοί στρατιώτες, και ένας μεταφραστής. Η σύγκρουση προκλήθηκα από τη σύλληψη ενός Σέρβου για παράνομη οπλοκατοχή. 

 2002. Ο στρατός της Αγκόλα και η ΟΥΝΙΤΑ υπέγραψαν την εκεχειρία της Λουάντα, με την οποία έληξε ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγκόλα, που ξεκίνησε το 1975 και στον οποίο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 
 
2003 .Τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
 
2009. Η Γαλλία ξανάγινε μέλος του ΝΑΤΟ. 

2011. Στην  Κινσάσα, πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, συνετρίβη  αεροσκάφος CRJ-100. 32 νεκροί. Το αεροσκάφος λειτουργούσε με  Μακροπρόθεσμη Ναύλωση για την Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (MONUSCO) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). ...


2012. Ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποταγή στο ΔΝΤ. Κατέβηκε τα σκαλιά του Συντάγματος, πήγε στο γκαζόν στην αριστερή πλευρά της πλατείας, έξω από την είσοδο του μετρό, και αυτοπυροβολήθηκε. Στο ιδιόχειρο σημείωμα που έγραψε: «Η κατοχική κυβέρνηση εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου. Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Ταντιτς, ανακοίνωσε την παραίτησή του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για προεδρικές εκλογές.

2017. Στη Συρία οι «διεθνείς ταξιαρχίες» εξαπέλυσαν επίθεση με τοξικά αέρια, στην κατειλημμένη από τους μουτζαχεντίν Χαν Σαϊχούν στην Ιντλίμπ για να κατηγορήσουν τον Άσαντ και τους Ρώσους, Η Βουλή της Ουγγαρίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για ταξένα πανεπιστήμια που υποχρέωσε το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης , το οποίο ίδρυσε ο Σόρος να μεταφέρει τον Νοέμβριο του 2017 το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του στην Βιέννη.

2023. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία έγινε επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια φωτογραφική και αδιάψευστη απόδειξη για τις Μπούρδες που λένε και γράφουν οι αντικειμενικοί ρουφιάνοι ότι αν γινόντουσαν εκλογές το 1944 θα τις κέρδιζε το ΕΑΜ.

  Η πρώτη φωτογραφία είναι από την Πλατεία Συντάγματος στις 14 Ιανουαρίου 1945. Δείχνει χιλιάδες Αθηναίους να πανηγυρίζουν την Νίκη επί των ...