23/10/08

Μόσχα και ΟΠΕΚ προσπαθούν να σώσουν την παρτίδα.


Η οικονομική ύφεση που προκάλεσε η χρεοκοπία του « συστήματος» της ολιγαρχίας των τραπεζιτών, ( χούντα των τοκογλύφων) προκαλεί τη μείωση της ζήτησης και των τιμών πετρελαίου και αερίου και επομένως απειλεί να συμπαρασύρει στην κρίση και τις χώρες παραγωγούς.
Η Ρωσία, το Ιράν, και το Κατάρ των τα αποθέματά ανέρχονται στο 60% του πλανήτη, συζήτησαν στην Τεχεράνη ( 22 Οκτωβρίου) την δημιουργία
οποίων τα μελετούν τη δημιουργία καρτέλ φυσικού αερίου καρτέλ φυσικού αερίου στο πρότυπο του ΟΠΕΚ.
Μετά από συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Γολαμχοσεΐν Νοζαρί και τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ Αμπντάλα αλ Ατίγια, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι : «Συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις - τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο - μιας «μεγάλης τρόικας του φυσικού αερίου» για να συζητάμε θέματα-κλειδιά των εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου».Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου υπογράμμισε, ότι «υπάρχει αίτημα για τη δημιουργία αυτού του ΟΠΕΚ φυσικού αερίου και υπάρχει συναίνεση για τη δημιουργία του».
ΟΑλεξέι Μίλερ τόνισε ότι «έχουμε κοινό όραμα για τους στόχους αυτού του φόρουμ και την ανάγκη να το εξελίξουμε σε έναν μόνιμο οργανισμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να υπηρετήσουμε τους στόχους της σταθερής και ασφαλούς προσφοράς ενέργειας στον κόσμο».Ο επικεφαλής της Gazprom είπε ότι το νέο σώμα «θα εξετάζει και θα υλοποιεί κοινά προγράμματα. Αυτά θα αφορούν την εξερεύνηση, τη διύλιση και την πώληση φυσικού αερίου», προσθέτοντας ότι η επιτροπή τεχνικών εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στη Ντόχα, στο Κάταρ.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ αντιπροσωπεύουν συνολικά το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ κ. Σακίμπ Χελίλ (Αλγερία), έσπευσε στη Μόσχα ( 22 Οκτωβρίου) και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος για πρώτη φορά δήλωσε, ότι «η συνεργασία της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ στον τομέα της ενέργειας, για την χάραξη πολιτικής σε αυτόν τον τομέα, εν γένει, είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδιά. Ο λόγος είναι απολύτως προφανής: η Ρωσία είναι επίσης μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγός και πετρελαιοεξαγωγός χώρα και επιθυμεί να παραμείνουν σταθερές και προβλέψιμες οι τιμές.
Ο κ. Χελίλ δήλωσε : «Ένας από τους στόχους μας είναι να μην πληγούν τα κράτη που ήδη πλήττονται από την οικονομική κρίση αλλά εξίσου δεν επιθυμούμε να πληγούμε και εμείς από μία χαμηλή αποτίμηση του πετρελαίου», υπογράμμισε. «Πρέπει, λοιπόν, να συνυπολογιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών και των παραγωγών του πετρελαίου». Στην έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε την επόμενη Παρασκευή, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παρά την προσπάθεια, οι τιμές κατρακυλούν και για εμάς τους καταναλωτές καλά κάνουν.
Στους κερδοσκόπους τελείωσαν τα χρήματα για τον τζόγο, δεν στράγγιξαν οι πετρελαιοπηγές, αλλά τελείωσε αυτό το παραμύθι.
Βέβαια το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν σύντομα να γράφουν κάποιο άλλο, βασισμένο και αυτό στην εκμετάλλευση των ανθρωπίνων βιοτικών αναγκών.
Αυτό είναι ο κοινωνικός μηχανισμός που αποκαλείται αγορά : η κερδώα εκμετάλλευση των ανθρωπίνων βιοτικών αναγκών, υλικών και ψυχικών, πραγματικών και επίπλαστων (τεχνητών).
Η άλλη έκφανση της εκμετάλλευσης των βιοτικών αναγκών είναι αυτή που δημιούργησε και στηρίζει τις εξουσίες των λίγων. Αλήθεια Σπύρε, σκέφτηκες ποτέ τι θα γινόταν εάν κάθε άνθρωπος είχε προ-εξασφαλισμένες τις βιοτικές του ανάγκες (υλικές και ψυχικές) ; θα μπορούσε κανείς να επιβάλλει εξουσίες και ολιγαρχίες;
Στην εκμετάλλευση των βιοτικών αναγκών του ανθρώπου στηρίζεται όλο το σύστημα της εξουσίας, διαχρονικά ... .

ΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας   τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 1(5)°C ἐν Οὐψάλα. Χιὼν βορείως.   ΕΛΛΑΣ≡HELLAS ...