29/12/08

Η Αραβική Νομισματική Ένωση περιμένει τις «άνωθεν» εξελίξεις.


Εχασαν πολλά αλλά έχουν κι άλλα
Το 2010 και η Νομισματική Ένωση των 5 από τις 6 χώρες του αραβικού Κόλπου, μπορεί να είναι μεθαύριο, αλλά κανείς τους δεν φαίνεται να βιάζεται , ακολουθώντας το πανάρχαιο αραβικό ρητό ,«μπόκρα», δηλαδή, «αστό για αύριο».

Οι συζητήσεις για την Νομισματική και Οικονομική Ένωση των 6, άρχισαν τη δεκαετία του ογδόντα, σχεδόν παράλληλα με τις πρώτες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη ,για κοινό νόμισμα. Πέρυσι στην Ντόχα ανακοίνωσαν, ότι το 2010, με εξαίρεση το Ομάν, που διαφώνησε, οι άλλοι 5 θα προχωρούσαν στο κοινό νόμισμα.

Η 29η Σύνοδος Κορυφής των 6 του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, (Gulf Cooperation Council-GCC), που όλοι μαζί κατέχουν το 25% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 45% των αποθεμάτων πετρελαίου, άρχισε μεν ,στην πρωτεύουσα του Ομάν ,την Μασκάτ, με κύριο θέμα τις αποφάσεις ,για την θεωρητικά ,επικείμενη αραβική νομισματική ένωση, αλλά συζήτησαν πρωτίστως τις εξελίξεις στη Γάζα. Υπάρχει βέβαια και η δεύτερη μέρα. «Μπόκρα».

Η παγκόσμια οικονομική κρίση,είναι ωστόσο,το κύριο θέμα, που απασχολεί τους Βασιλιάδες στη Ριάντ, τους Σεΐχηδες, και τους Εμίρηδες του αραβικού Κόλπου, αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ( οι περισσότερες χώρες του GCC βασίζονται στο πετρέλαιο για τα δημόσια έσοδα τους, μέχρι και 90%) , αλλά και τις απώλειες από τις επενδύσεις σε αμερικανικά «πατσαβουρόχαρτα ».Οι «πλούσιοι» ηγεμόνες, γνωρίζουν ότι το βάθος και η έκταση των «απωλειών» ,και της κρίσης, επιβάλλει μια κοινή στρατηγική.
Μέχρι τώρα κάθε χώρα έχει εφαρμόσει εθνικά μέτρα όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η ενίσχυση της ρευστότητας, η εγγύηση των καταθέσεων , και η μείωση των αποθεματικών των τραπεζών.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα, και τα πλεονάσματα των προϋπολογισμών, και τα αυξημένα έσοδα του καλοκαιριού ( όταν το πετρέλαιο πήγε στα 146 δολάρια) ,επιτρέπουν στα κράτη του Κόλπου ,να αντιμετωπίσουν την κρίση με μεγαλύτερη άνεση. Η ανάπτυξη θα πέσει από το 5,8% το 2008, στο 4.2% το 2009, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ύφεση, ούτε καν επιβράδυνση.
Οι χώρες του Κόλπου, έχουν ήδη επιλέξει, να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των μεγάλων δημοσίων έργων, (αεροδρόμια σίδηροδρόμοι, μονάδες παραγωγής ενέργειας, υδροδότηση ) .

Τα χρηματιστήρια του Κόλπου, όμως,έχουν καταρρεύσει. (Του Ντουμπάι είναι 70% κάτω από τον Ιανουάριο το 2008). Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο ιδιωτικός κατασκευαστικός τομέας και ίδιως στο Ντουμπάι, που πρωταγωνιστούσε τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα κατασκευαστικά συμβόλαια έχουν ήδη ακυρωθεί η αναβληθεί..

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία των 6, ανακοίνωσε ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 2009, (ο προηγούμενος ελλειμματικός προϋπολογισμός της ήταν το 2002), κατά 17.3 δις δολάρια, για να στηρίξει την οικονομία της. Το περυσινό πλεόνασμα των 157 δις φθάνει για να χρηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση, το 2010. Όμως θα πρέπει να συνυπολογιστούν . τα μεγέθη των ( παράπλευρων;) επενδυτικών απωλειών. Οι εκτιμήσεις για τις απώλειες των «επενδυτικών κεφαλαίων» των χωρών του GCC κυμαίνονται μεταξύ 450 και 650 δισεκατομμύρια δολλάρια. Το Μάιο του 2008 η αποτίμηση των επενδύσεων ήταν 1,5 τρίς.

Οι εξι, δηλαδή, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, και το Μπαχρέιν, μπορεί να συζητούν τη νομισματική ένωση, αλλά πάντα ακούν και τη γνώμη της «Φίλης και Συμμάχου», με τα συμφέροντα της οποίας, είναι ταυτισμένες, οι δυναστείες.

Η σύνοδος της Μασκάτ, επρόκειτο να λάβει αποφάσεις για την ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας του Κόλπου, η οποία, όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και χρόνια, θα πρέπει να θέσει σε κυκλοφορία το κοινό νόμισμα, μέχρι το 2010, και να επιλέξει τον διοικητή. Μπορεί βέβαια να αποφασίσουν να μεταθέσουν την ημερομηνία. «Μπόκρα». Άστο για αύριο . Μέχρι να αποφασίσουν και στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός το Μπαχρέιν , σεΐχης Khalifa bin Salman Al Khalifa δήλωσε ότι
« η οικονομική ολοκλήρωση των χωρών του Κόλπου έχει καταστεί αναπόφευκτη. Τη στιγμή που ολοκλήρωσε ο κορμός δημιουργεί οικονομικά μπλόκ, πρέπει και εμείς να κάνουμε γρηγορότερα τα βήματα που απομένουν προς την οικονομική ολοκλήρωση».

Για το πετρέλαιο, διάφοροι που «κρυφακούνε» τις σκέψεις των σεΐχηδων, λένε ότι θα συμφωνήσουν σε μια τιμή γύρω στα 50 δολάρια, το 2009, και σε τιμή στόχο τα 70 δολάρια για το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Χαχόλοι σταύρωσαν και κρεμασαν παιδιά στο Κούρσκ

    Ο κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ Αλεξάντερ Χινστέϊν δήλωσε ότι  στο χωριό Πογκρέμπκι , στην περιοχή της Σούτζα , ο ουκρανικός στρατός απ...