17/12/08

Συνεχίζουν να μας κλέβουν.

Οι Κλέφτες, οι πολύ κλέφτες, οι κλεφταράδες και οι αρχικλεφταράδες


Σπύρος Χατζάρας


Το καρτέλ διύλισης αύξησε την τιμή της βενζίνης κατά 2.77% χωρίς κανένα απολύτως λόγο, βάζοντας καπέλο 6.5 ευρώ στον τόνο. Καπέλο μπήκε και στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η απολύτως ληστρική αύξηση, πέρασε χωρίς καμία αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης, παρά το ότι οι τιμές διεθνώς ,της πρώτης ύλης και των τελικών προϊόντων πέφτουν συνεχώς.

Η είδηση της Παρασκευής ,12 Δεκεμβρίου, ήταν ότι «η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τους μεγαλύτερους πελάτες της ότι μειώνει την παραγωγή από τον επόμενο μήνα», και ένας δισεκατομμυριούχος «hedge-fund manager» ο Boone Pickens δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ αναμένεται να μειώσει την παραγωγή κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Το πετρέλαιο άρχισε να ανεβαίνει σε δολάρια. Το είπαν και τα επαναστατημένα «αναρχοαυτόνομα κανάλια» των Αθηνών, στη συνέχεια όμως έπεσε.

Το πετρέλαιο έκλεισε την Παρασκευή, στα 33.61 ευρώ στη Νέα Υόρκη, το Brent Spot στα 33.17 ευρώ, και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 238 ευρώ /1000 λίτρα. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ήταν1 Euro = 1.3013 U.SD.

Τα ΕΛΠΕ πουλούσαν από τις 13-12-2008 έως και τις 15-12-2008 την αμόλυβδη βενζίνη 95 RON 10PPM .233,93 ευρώ τον τόνο, 379,25 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης και 319,62 τον τόνο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στις 15 Δεκεμβρίου τo πετρέλαιo έκλεισε κάτω. Στα 32.85 ευρώ το βαρέλι στη Νέα Υόρκη (κάτω από τα 45 δολάρια) ,το Brent στα 32.48 ευρώ, και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 236,5 Euro/1000 λίτρα. Η ισοτιμία δολαρίου ευρώ ήταν το
1 Euro = 1.3653 U.S. dollars.

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου συνεχίστηκε η πτώση του δολαρίου και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1 Euro = 1.4054 U.SD. Tο πετρέλαιο έκλεισε στην Νέα Υόρκη (Nymex Crude Future) στα 44.31USD δηλαδή , στα 31.53 Euro. Το Brent έκλεισε στα 31.27 Euro και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 231.65ευρώ /1000 λίτρα.

Τα ΕΛΠΕ όμως, αύξησαν τις τιμές τους, παρά την συνεχή πτώση της τιμής σε ευρώ.

Η αμόλυβδη βενζίνη 95 RON ανέβηκε στα 240,43 ευρώ, δηλαδή 6.5 ευρώ παραπάνω. Το πετρέλαιο κίνησης πήγε στα 384,41 ευρώ (+5,16 ευρώ) και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 325,18 ευρώ. (+5,5 ευρώ).

Αντί να απολύσουν τον γενικό διευθυντή των ΕΛΠΕ, που από δικά του λάθη επιβαρύνθηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, κατά 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ, επειδή πίστεψε την Goldman Sachs , και αγόρασε ακριβά, μας φορτώνουν την ζημιά, ενώ ο υπουργός καρτέλ κ.Φώλιας , και η επιτροπή ανταγωνισμού φυλάνε τσίλιες.


"Μέτρα" του υπουργείου Ανάπτυξης για τον κλάδο αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών

Σειρά μέτρων για τον κλάδο των πετρελαιοειδών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας, σε συνέχεια της απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.
Ειδικότερα, ο κ. Φώλιας, στις 16 Δεκεμβρίου, εξέδωσε απόφαση, στο πλαίσιο της άσκησης της σχετικής αρμοδιότητας που προβλέπεται από το άρθρο 5§6 του Ν.73/77, σε συνέχεια της υπ' αριθμ. 418/V/2008 αποφάσεως της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί των μέτρων και προτάσεων στον κλάδο της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών.
Με γνώμονα την προστασία της διαφάνειας, του υγιούς ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η απόφαση του υπουργού επιβάλλει τα ακόλουθα μέτρα τα οποία αναφέρονται στο διατακτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού:1) Όσον αφορά τις εγχώριες εταιρίες διύλισης, αυτές θα γνωστοποιούν τόσο στο υπουργείο όσο και στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών το οικονομικό αντάλλαγμα που χρεώνουν στις τελευταίες για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας.
Επιπλέον, τα διυλιστήρια υποχρεούνται να τιμολογούν τα ανεξάρτητα πρατήρια που πληρούν τις προϋποθέσεις απευθείας πρόσβασης σε αυτά, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή στην πράξη η πρόσβαση αυτή.
2) Όσον αφορά τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών: οι εκπτώσεις που χορηγούν στους επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας (πρατηριούχους), θα αναγράφονται πλέον όχι μόνο στα τιμολόγια αλλά και στις συμφωνίες μεταξύ τους.
Μόνο οι αναγραφόμενες εκπτώσεις επιτρέπεται εφεξής να χορηγούνται, ενώ καταργούνται και οι λεγόμενες «υποστηρικτικές» εκπτώσεις. Όσον αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα υιοθέτησής τους λαμβάνοντας υπόψη και την κοινοτική νομοθεσία.
Για το σκοπό αυτό, θα συνεργαστούν οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων για την απαιτούμενη επεξεργασία των παρεμβάσεων τόσο σε θεσμικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...