12/8/12

Καρμποναργκελντί - Μια αυθεντική τουρκικομογγολική συνταγή

Ο τρίτος εξάδελφος του Ντονμέ Γιαννάκη και του Ντονμέ Αλεκάκη από τις Κυκλάδες, ο Ντονμέ Ερντογάν, δεν θέλησε να τα βάλει με τον Μάριο, και άφησε προς το παρόν την Καρμπονάρα στην ιταλική της, «μακαρονότητα». Η ιστορική αλήθεια είναι ότι, όταν οι Μογγόλοι του Τουράν άρχισαν να μετακινούνται δυτικά, είχαν μαζί τους κινέζικα Νούντλς, που τα έτρωγαν βραστά. Ένας από τους μάγειρες της ορδής, σκέφτηκε να τηγανίσει το κρέας του «μπαστουρμά» που έφτιαχναν από τα ψόφια άλογα , και να το ανακατέψει με τα Νούντλς. Μετά την αρχική επιτυχία, σκέφτηκαν να προσθέσουν και γάλα φοράδας. Έτσι τους βγήκε η παραδοσιακή τουρκοτουρανική συνταγή Καρμποναργκελντί, την οποία έμαθαν αργότερα από τους Τούρκους οι Ιταλοί έμποροι, που την μετέφεραν στον τόπο τους, αντικαθιστώντας τον αυθεντικό μπαστουρμά με μπέικον.
Καρμποναργκελντί με μπαστουρμά λοιπόν, και κρέμα γάλακτος φοράδας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενω ο μουσακας, το κεμπαμπ, οι μελιτζανες ιμαμ μπαιλντι δεν ειναι τουρκικα φαγητα;

Εσυ τι τρως;