30/8/12

ΗΠΑ και Τουρκία πίσω από την Κρίση στη Συρία

Οι ΗΠΑ αρχιτέκτονας της διεθνούς συνομωσίας κατά της Συρίας και η κυβέρνηση της Τουρκίας πυροδοτεί τη συνέχιση της βίας , και φέρει άμεση ευθύνη για την τωρινή αιματοχυσία στη Συρία».

Ο Αδελφός Μουσουλμάνος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μορσί, παράκουσε όλες τις εντολές του σπόνσορα του, και πήγε στην Τεχεράνη, για τη διάσκεψη των Αδεσμεύτων, όπου είπε, «ότι τα μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», και το χειρότερο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και συζητήσαν μεταξύ άλλων και την κρίση της Συρίας.
Ο σιίτης Μαχμούντ και ο σουνίτης Μοχάμεντ συμφώνησαν για την «αναγκαιότητα να διευθετηθεί η συριακή κρίση και να αποτραπεί κάθε ξένη επέμβαση».
Ο Μόρσι, που είναι ο πρώτος Αιγύπτιος πρόεδρος που επισκέπτεται την Τεχεράνη, μετά τη διακοπή των διμερών σχέσεων το 1980 , αναχώρησε από την Τεχεράνη λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, στον οποίον παρέδωσε τη σκυτάλη της εκ περιτροπής ετήσιας προεδρίας του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
Για να ρεφάρει, ο ισλαμιστής Μορσί, την έπεσε κατά το κοινως λεγόμενον στον Άσαντ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη (του) στον αγώνα που διεξάγουν οι Σύροι εναντίον ενός καταπιεστικού καθεστώτος που έχει χάσει τη νομιμότητά του». Η συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ουάελ αλ Χάλακι αποχώρησε από την αίθουσα, και ο υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Μουάλεμ, δήλωσε στη συριακή κρατική τηλεόραση, ότι «η συριακή αντιπροσωπεία εγκατέλειψε την αίθουσα για να διαμαρτυρηθεί για το περιεχόμενο της ομιλίας του Μόρσι που συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και μια παρακίνηση για τη συνέχιση της αιματοχυσίας στη Συρία». . Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξη του στο ιδιωτικό κανάλι Ad-dounia, είπε ότι «η Συρία δεν έχει εμπλακεί σε μια τοπική, αλλά και σε παγκόσμια διαμάχη» ότι η κρίση στην Συρία δεν είναι αποτέλεσμα της «αραβικής άνοιξης», αλλά καθαρά υπόθεση ισλαμιστικής τρομοκρατίας, και ότι «η κυβέρνηση της Τουρκίας πυροδοτεί τη συνέχιση της βίας στο εσωτερικό της Συρίας, και φέρει άμεση ευθύνη για την τωρινή αιματοχυσία ». Ο Σύρος πρόεδρος, είπε ότι η κυβέρνησή του γνώριζε για την πρόθεση του Τλάς και κάποιων αξιωματικών του στρατού αλλά και κάποιων πολιτικών αξιωματούχων , να λιποτακτήσουν, και τους άφησε να φύγουν ανεμπόδιστοι. «Κάποιοι έλεγαν να τους σταματήσουμε. Αλλά αποφασίσαμε να διευκολύνουμε την έξοδό τους, για να μείνουν πίσω οι πατριώτες αξιωματικοί» είπε και πρόσθεσε «Οι πατριώτες και οι τίμιοι άνθρωποι δεν δραπετεύουν, δεν εγκαταλείπουν την πατρίδα. Τελικά, αυτή η επιχείρηση είναι θετική, είναι μια επιχείρηση αυτοκάθαρσης του κράτους, κατά πρώτον, και του έθνους γενικά. Η χώρα έχει πλέον καθαριστεί από τα πρόσωπα που στερούνταν πατριωτισμού»» υπογράμμισε στη συνέντευξή του, στην οποία κατέληξε λέγοντας ότι, «η μοίρα της Συρίας είναι στα χέρια των Σύρων πολιτών».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ, σε συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα «The Independent» απεκάλυψε όλο το παρασκήνιο της «κρίσης» στη Συρία και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ως τον «αρχιτέκτονα της διεθνούς συνομωσίας κατά της Συρίας, και ότι οι δυτικές χώρες, όπως και οι χώρες της περιφέρειας, χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Ουάσινγκτον για την επίτευξη των στόχων της. Ο κ. Ουάλιντ Μουάλεμ, απεκάλυψε ότι στην αρχή της κρίσης οι απεσταλμένοι «ορισμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων»,μετέφεραν στην Δαμασκό το μήνυμα ότι «οι σχέσεις της Συρίας με το Ιράν, την Χεζμπολάχ, και τη Χαμάς είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την κρίση, και αν ρυθμίσει το θέμα αυτό, οι Αμερικανοί θα βοηθούσαν να τερματιστεί η κρίση»
Ο κ. Ουάλιντ Μουάλεμ τόνισε ότι πάνω από το 60% των τρομοκρατών και του οπλισμού τους προέρχεται από το εξωτερικό, και ειδικά από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν την επιρροή της πάνω από όλους τους άλλους, και υπογράμμισε: «Έχω πει στους Αμερικανούς: Θα πρέπει να διαβάσετε καλά τι κάνατε στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Δεν καταλαβαίνω το σύνθημα σας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, όταν στηρίζετε αυτή την τρομοκρατία στη Συρία». Σχολιάζοντας τις σχέσεις Συρίας-Κατάρ ο κ. Ουάλιντ Μουάλεμ είπε: «Γνώρισα τον εμίρη στη Ντόχα, νομίζω, τον Νοέμβριο του 2011, και καταλήξαμε σε συμφωνία ... Ο εμίρης είπε μου: «Εάν συμφωνείτε με αυτήν την πρωτοβουλία, θα αλλάξει τη στάση του Al-Jazeera και θα σας πω στον Σείχη Qaradawi να υποστηρίξει τη συμφιλίωση στη Συρία και θα βάλει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση στη Συρία ...», ενώ αποκάλυψε ότι ρώτησε τον εμίρη του ΚΑΤΑΡ, γιατί έστελνε αεροσκάφη να επιτεθούν στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στην επίθεση του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη πολύ στενές σχέσεις με Καντάφι, και ο εμίρης του απάντησε, « γιατί δεν θέλουμε να χάσει την ορμή μας στην Τυνησία και την Αίγυπτο και ο Καντάφι ήταν υπεύθυνος για τον διαμελισμό του Σουδάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: