12/8/12

Συριακές εξελίξεις - Β


Η επίθεση που  έχει εξαπολύσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο στρατός της Συρίας στο Χαλέπι,  έχει αναγκάσει τους μισθοφόρους  υποχωρήσουν και πάλι από τη συνοικία Σελαχεντίν. Μάχες γίνονται και στα περίχωρα της Δαμασκού, απ' όπου ο στρατός επιχειρεί να θέσει  ξανά υπό τον έλεγχό του περιοχές ,που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις  των μισθοφόρων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοινώσε  σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αραμπίγια», ότι λιποτάκτησε ο αντιστράτηγος Ιμπραχίμ αλ-Τζαμπάουι , υποδιοικητής της αστυνομίας της πόλης Χομς, λιποτάκτησε και βρίσκεται στην Ιορδανία.
Οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις συνεχίζονται ,στην επαρχία Χάμα, στην επαρχία Ντεράα και στην επαρχία Ιντλέμπ.
Παρά την  δύναμη πυρός που διαθέτουν, οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν συρθεί εδώ και μήνες σε έναν πόλεμο απέναντι σε καλά εκπαιδευμένους και οργανωμένους μισθοφόρους που  επιτίθενται σε κάθε πόλη και σε πολλά σημεία της υπαίθρου ανά πάσα στιγμή.
Η Ουάσιγκτον στους 17 μήνες της «επιχείρησης Συρία»  έχει  χορηγήσει ως βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση 82 εκατομμύρια δολάρια, και θα χορηγήσει το αμέσως επόμενο διάστημα πρόσθετα 5,5 εκατ. δολάρια για να παράσχει «μη στρατιωτική βοήθεια στους Σύρους».Τη στρατιωτική βοήθεια παρέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, και η Τουρκία. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε απευθείας εντολή στη CIA να υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση. Και αυτό είναι μια βάναυση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, το οποίο με κανέναν τρόπο δεν απειλεί ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε οποιονδήποτε άλλον. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ χρηματοδοτούν τους αντάρτες και η Τουρκία τους παρέχει ενεργό υποστήριξη», επεσήμανε σε συνέντευξή του στη «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» ο Γεβγκένι Πριμακόφ.
Στο Λίβανο, οι γαλλοαμερικανοί εμπλέκουν σε συνομωσίες τους φιλοσύρους πολιτικούς. Σύμφωνα  με δικαστική πηγή έχει συλληφθεί ο λιβανέζος πρώην υπουργός Μισέλ Σαμάχα, που πρόσκειται στη Δαμασκό, και  θεωρείται ύποπτος για τη σύσταση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης με τον  επικεφαλής της συριακής ασφάλειας, στρατηγός Αλι Μαμλούκ.
Στη διεθνή συνάντηση για τη Συρία στην Τεχεράνη  το Ιράν πρότεινε να δημιουργηθεί  μία διεθνής ομάδα επαφής  από ουδέτερες χώρες για τη διευθέτηση της κρίσης . «Οι τρεις βασικές ιδέες, που συζητήθηκαν , ήταν ο τερματισμός της αιματοχυσίας, η πρωτοβουλία για έναρξη εθνικού διαλόγου και η αναζήτηση ενδεδειγμένων λύσεων για τη διευθέτηση της κατάστασης. Τώρα αναμένουμε τις αποφάσεις των χωρών, οι οποίες είναι έτοιμες να εισέλθουν σε αυτήν την ομάδα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Η Σύνοδος στην οποία συμμετείχαν 28 αντιπροσωπείες από τις οι χώρες:  Ρωσία, Κίνα, Λευκορωσία, Μαυριτανία, Ινδονησία, Κιργιστάν, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, Μπενίν, Σρι Λάνκα, Εκουαδόρ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αλγερία, Ζιμπάμπουε, Ομάν, Βενεζουέλα, Τατζικιστάν, Ινδία, Καζαχστάν, Αρμενία, Νικαράγουα, Κούβα, Σουδάν, Ιορδανία, Τυνησία, Παλαιστίνη, κατέληξε σε κοινή δήλωση, που προβάλλει τη λύση του εθνικού διαλόγου, χωρίς καμία έξωθεν παρέμβαση.
 Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα βρίσκεται επισκεφτεί  στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Ενότητας στη Σαουδική Αραβία, όπου το θέμα της Συρίας, θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: