10/11/14

Αλβανικές δουλειές* στο Βελιγράδι

Ο Ράμα ζήτησε από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσσοβο

Παρά τις υποδείξεις των Βρυξελλών και της συμφωνίας των διπλωματών των δύο πλευρών να παρακάμψουν το ζήτημα του Κοσσόβου οι κκ Βούτσιτς και Ράμα στις σημερινές συνομιλίες τους στο Βελιγράδι, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, απαντόντας σε (στημένη) ερώτηση αλβανού δημοσιογράφου, είπε ότι το Ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι ανεξάρτητο από τις σχέσεις της Αλβανίας με τη Σερβία, και προέτρεψε τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία, όπως είπε, είναι σημαντική για την ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης και υπογράμμισε:
«Αναμένουμε για να μην πω είμαστε σίγουροι ότι η Σερβία να κάνει τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση» , και εξευτέλισε τον δύστυχο Βούτσιτς, που δήλωσε ότι εξεπλάγη από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, την οποία δεν περίμενε, και πρόσθεσε:
«Ευχαριστώ τον κ. Ράμα που μου έδωσε την ευκαιρία για να μιλήσω για ένα θέμα που δεν έχει συμφωνηθεί. Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχι είναι μέρος της Σερβίας σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σερβίας και δεν είχε και δεν θα έχει τίποτα να κάνει με την Αλβανία .Η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Οι πρωθυπουργοί των δυο φτωχών χωρών μίλησαν για επενδύσεις και για τον οδικό άξονα Βελιγράδι-Τίρανα ,(με ευρωπαϊκή επιδότηση) και συμφώνησαν να καταρτίσουν μια συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες των δύο χωρών να διασχίζουν τα σύνορα με τις ταυτότητες. Σαν να ήταν ….Ευρώπη.

*Παραλλαγή του Srpska Posla

Δεν υπάρχουν σχόλια: