24/10/17

Το Καπορέτο, ο Μπαντόλιο, και ο Βραχνός

 Στις 2:00 π.μ. της 24ης Οκτωβρίου 1917, εξαπολύθηκε  η επίθεση των Γερμανών και του Αυστροουγγρικού Στρατού στο Καπορέττο, που   είναι η  χειρότερη ήττα στην ιστορία του Ιταλικού στρατού.

Ο Μπαντόλιο στη μάχη του Καπορέττο διοικούσε το 27ο Σώμα Στρατού .

Ο Ιταλικός στρατός μελετούσε την ήττα στο Καπορέττο  στην οποία συνεβαλαν τα μέγιστα οι Γερμανοί Αλπινιστές που πλευροκόπησαν την Ιταλική αμυντική γραμμή διασχίζοντας τους Αλπικούς  όγκους, του όρους Ερμάντα, του όρους Ορτιγκάρα, και του όρους Ματαζούρ.

Το μάθημα από την καταστροφή του Καπορεττο, το αφομοίωσε ο Μπαντόλιο που έστειλε τους αλπινιστές της  Τζούλια στην Πίνδο.

Ο μπάσταρδος θείος του Γεωργίου Β, δεν είχε πάρει χαμπάρι το Καπορεττο και είχε αφήσει να φυλάνε την Πίνδο  100ο φαντάροι. Αλλά, ο Μπαντόλιο, δεν  έπεσε πάνω στον Παπάγο. Έπεσε πάνω στον Βραχνό, που δεν ακολούθησε τις διαταγές του άκαπνου Διαγγελέα από τη Μεγάλη Βρετανία, και έκανε αντεπίθεση για να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ιταλών.  

Όλα τα γεγονότα της 24ης Οκτωβρίου θα τα βρείτε εδώ ….
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/10/24.html

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έκανε Χατζάρα το ΝΑΤΟ τρομοκρατικές ενέργειες με την Gladio και τις απέδιδε στους κομμουνιστές; Δεν το πιστεύω ότι κάνανε τέτοια πράγματα οι καλοί μας "σύμμαχοι"...

Ανώνυμος είπε...

Τον συνταγματάρχη Δαβάκη όμως που έπεσε στην Πίνδο δεν τον αναφέρεις Χατζάρα. Καλά τον Φριζή, αλλά ούτε τον Δαβάκη;

Ανώνυμος είπε...

Ο ΡΟΜΜΕΛ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΡΕΤΟ (1917)

Στα τελη του 1917 ο Αυστροουγγρικος Στρατος,ο οποιος αντιμετωπιζε επι 3 χρονια τους Ρωσους στο Νοτιο-Ανατολικο Μετωπο (Ουκρανια) και επι 2 χρονια τους Ιταλους στο μετωπο του ποταμου Ιζοντσο (σημερινη ΒΑ Ιταλια,τοτε αυστριακο εδαφος),ειχε φτασει στα ορια του.Οι Αυστριακοι ζητησαν την γερμανικη συνδρομη για το ιταλικο μετωπο.Παρα τις τοσες δεσμευσεις της αλλου,η Γερμανικη Ανωτατη Διοικηση απεστειλε την 14η Στρατια με 7 εμπειρες μεραρχιες,για να λαβει μερος σε μια επιθεση κατα των ιταλικων θεσεων στην κοιλαδα του Ιζοντσο.Το ορεινο ταγμα της Βυρτεμβεργης-Württtembergische Gebirgsbataillon-στο οποιο υπηρετουσε ο Υπολοχαγος Ερβιν Ρομμελ,ενταγμενο στο Alpen Corps,ειχε αποστολη να καλυπτει τη δεξια πλευρα ενος Βαυαρικου συνταγματος.Ο Ρομμελ,επεισε τον διοικητη του,ταγματαρχη Σπρεσσερ,να του επιτρεψει να κινηθει και να επιτεθει κατα των ιταλικων θεσεων ανεξαρτητα.

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ MONTE MATAJUR (νοτιοδυτικα του Καπορετο)
Στις 26 Οκτωβριου,πριν ακομη ξημερωσει,ο Ρομμελ οδηγησε τα τμηματα του κατα μηκος του ιταλικου μετωπου και σε ενα σημειο της ιταλικης γραμμης ενα προκεχωρημενο τμημα του κατορθωσε να διεισδυσει και να αιχμαλωτισει μια θεση ιταλικης πυροβολαρχιας,με την χρηση της ξιφολογχης,χωρις να ριχτει εναντιον του ουτε ενας πυροβολισμος.Αφηνοντας εναν λοχο για να κρατήσει την θεση και να διευρυνει το ρηγμα,ο Ρομμελ με εναν αλλο λοχο προχωρησε στην ιταλικη ενδοχωρα.Αναγκαστηκε ομως να επιστρεψει για βοηθεια του πρωτου λοχου του,που ειχε δεχθει την επιθεση ενος ολοκληρου ιταλικου ταγματος.Οταν κτυπησε τους ιταλους απο τα νωτα αυτοι παραδοθηκαν γρηγορα.Ετσι οταν εστειλε την αναφορα του στον διοικητη του,μαζι μ'αυτην ακολουθουσαν πανω απο χιλιοι αιχμαλωτοι.Σε απαντηση,ο Σπρεσσερ του εστειλε 4 επιπλεον λοχους.Με 6 λοχους τωρα υπο διοικηση,επιτραπηκε στον Ρομμελ να προχωρησει στην διασπαση των μετοπισθεν.

Ανώνυμος είπε...

Μεσα στην ομιχλη,ο Ρομμελ βρηκε εναν δρομο που μολις διακρινοταν και οδηγησε ολη την δυναμη του κατα μηκος του,σχεδον 4 χιλιομετρα,σε φαλαγγα κατα ανδρα,ενω οι ιταλοι ηταν απασχολημενοι με την κυρια μαχη και τον βομβαρδισμο που βρισκοταν σε εξελιξη στο μετωπο τους.Πισω απο τις εχθρικες γραμμες στην ανοιχτη χωρα εγκατασταθηκε στην κυρια οδικη αρτηρια που οδηγουσε στο Monte Matajur,οπου αιχμαλωτησε μια φαλαγγα τροφιμων,ενα επιτελικο οχημα,50 αξιωματικους και 2.000 ανδρες της 4ης Ταξιαρχιας Βερσαλιερων,που κινουνταν κατα μηκος του δρομου.
Παιρνοντας το επιτελικο οχημα,διεξηγαγε μια προκαταρκτικη αναγνωριση και αποφασισε να προχωρησει κατευθειαν αναμεσα απο την εχθρικη περιοχη κατα του Monte Matajur,το κλειδι της εχθρικης τοποθεσιας.Κατα τη διαρκεια του υπολοιπου της ημερας και ολοκληρη τη νυχτα κινουνταν συνεχως με τα ηδη εξαντλημενα τμηματα του.Την αυγη συναντησε ενα στρατοπεδο της Ταξιαρχιας Salerno.Με 2 αλλους αξιωματικους και λιγους τυφεκιοφορους προχωρησε κατευθειαν μεσα στη μαζα των οπλισμενων ιταλων και τους...διεταξε να παραδοθουν.Μετα απο εναν στιγμιαιο δισταγμο,43 αξιωματικοι και 1.500 ανδρες απεθεσαν τα οπλα τους,κυριως γιατι οι γερμανοι τους...αγριοκοιταζαν!
Οταν τελικα ο Ρομμελ αναρριχηθηκε στο Monte Matajur απο τα μετοπισθεν και εβαλλε επιτυχως τις ρουκετες του απο την κορυφη,ηταν συνεχως σε κινηση επι πενηντα ωρες,ειχε καλυψει 20 χιλιομετρα ευθειας αποστασεως σε ορεινη περιοχη,ειχε αναρριχηθει στα 2.500 μετρα,και ειχε αιχμαλωτισει 150 αξιωματικους,9.000 ανδρες και 81 πυροβολα.
Για την επιτυχια του αυτη του απονεμηθηκε ο Σιδηρους Σταυρος Α' Ταξης ενω προηχθηκε σε Λοχαγο.Τρεις μερες αργοτερα,αφου κολυμπησε στα παγωμενα νερα του ποταμου Πιάβε,νυχτα,με 6 ανδρες δεμενους μαζι,επιτεθηκε κατα του χωριου Λανγκαρονε,πυροβολοντας εναντιον της φρουρας του απο διαφορετικες κατευθυνσεις.Το πρωϊ προχωρησε στο χωριο μονος του,πληροφορησε τους ιταλους οτι ηταν...περικυκλωμενοι και τους...διεταξε να παραδοθουν,πραγμα που εκαναν αμεσως.Μετα απο αυτη την δραση του σταλθηκε σε αδεια και στη συνεχεια (προς απογοητευση του) τοποθετηθηκε σε επιτελικη θεση,που διατηρησε μεχρι το τελος του πολεμου.
Ο ιδιος βρηκε την ελλειψη μαχητικου πνευματος εκ μερους των Ιταλων αρκετα ακατανοητη.Στην εκδοση του 1937 του "Infanterie Greif An",ο Ρομμελ γραφει:" Σημερα ο Ιταλικος Στρατος ειναι ενας απο τους καλυτερους του κοσμου",αλλα μαλλον υπαρχει παρεμβαση της στρατιωτικης προπαγανδας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήταν μόνον αλεπού της ερήμου ο Ρόμμελ, είχε προϋπηρεσία και στα βουνά...

Και αυτόν τον ικανότατο στρατηγό τον απαξίωσε και τον ανάγκασε να αυτοκτονήσει με κυάνιο ο πανάσχετος από στρατηγική Χίτλερ...

Ανώνυμος είπε...

Παρουσίαση της πολιτικής παράταξης ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ στο Περιστέρι Αθηνών
Την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου, η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ θα παρουσιάσει το σχέδιο πολιτικής δράσης της.


Κύριοι ομιλητές θα είναι οι Νικόλαος Βασιλειάδης (δικηγόρος, επίκουρος καθηγητής τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Ιωάννης Δρακωνάκης (αντιστράτηγος ε.α - επίτιμος διοικητής Ι Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων), Ιωάννης Μήτσιος (πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος) και Νικόλαος Ταμουρίδης (αντιστράτηγος ε.α. - επίτιμος Α' υπαρχηγός ΓΕΣ).


Θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα οι επιτακτικές Εθνικές απαιτήσεις, η πολιτική οπτική της παράταξης και η έως τώρα εξέλιξή της. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το Γραφείο Τύπου της Ελεύθερης Πατρίδας Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 - 3645335
Κεντρική ιστοσελίδα: www.eleftheripatrida.gr

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...