3/5/20

Η 3η Μαίου στην Ιστορία


1101. Ο υιός της Αναστασίας και εγγονός του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ΄ της οικογενείας
των Μονομάχων, ο Μεγ. Ηγεμόνας του Κιέβου, Βλαδίμηρος Β’ ο Μονομάχος, κατέθεσε την εικόνα της Οδηγήτριας, (που ήταν το δώρο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνος Θ’ στην κόρη του), στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σμολένσκ.
Η Παναγία του Σμολένσκ συνδέθηκε με πολλές εθνικές περιπέτειες της Ρωσίας και σ’ αυτήν αποδόθηκαν κατά καιρούς σημαντικές νίκες των Ρώσων.

1270. Πέθανε ο βασιλιάς της Ουγγαρίας Μπέλα Δ'. 1330. Πέθανε ο  Αλέξιος Β΄ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας

1481. Μεγάλος υποθαλάσσιος σεισμός έπληξε τη Ρόδο, και εμφανίστηκε τσουνάμι ύψους 3 μέτρων που κατέκλυσε την ξηρά. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής,

1494. Κατά το δεύτερο ταξίδι του ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Τζαμάικα την οποία ονόμασε Σαντιάγο .

1770. Ο Αλεξέι Ορλώφ πληροφορήθηκε, την,3/14 Μαΐου, ότι κατήρχετο προς ενίσχυση της πολιορκούμενης Μεθώνης υπό την ηγεσία του πασά της Πελοποννήσου Χατζή Οσμάν ,το τουρκαλβανικό σώμα δυνάμεως 8000 ανδρών, που είχε συγκεντρωθεί στην Τρίπολη. 

1791. Η βουλή της Πολωνό-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας υιοθέτησε το Σύνταγμα της «Αριστοκρατικής Δημοκρατίας», το οποίο υπέγραψε ο Πολωνός βασιλιάς Στανισλάβ ΙΙ Αύγουστος Πονιατόφσκι. Ήταν το δεύτερο γραπτό σύνταγμα στον κόσμο μετά το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.


1808. Στη Μαδρίτη εκτελέστηκαν δημόσια από τον Μυρά, 40 στασιαστές της προηγουμένης νύχτας. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-σουηδικού πόλεμου (1808-1809) τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το σουηδικό φρούριο του Σβέαμποργκ.

1814. Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ επέστρεψε στο Παρίσι, υπό την προστασία των συμμάχων μετά την άνευ όρων παράδοση και την παραίτηση του αυτοκράτορα Ναπολέοντα.


1815. Στο Συνέδριο της Βιέννης η Πολωνία, παραχωρήθηκε ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα υπογράφηκε η Χάρτα της ελεύθερης πόλης της Κρακοβίας. Η «Δημοκρατία της Κρακοβίας» θα βρισκόταν κάτω από την προστασία της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας. Ο βασιλιάς της Νεαπόλεως, Ιωακείμ Μυρά ηττήθηκε από τους Αυστριακούς στη μάχη του Τολεντίνο.

1829. Ο Ελληνικός Στρατός από 4.000 άνδρες , υπό την Διοίκηση του Αυγουστίνου Καποδίστρια που πολιορκούσε   το Μεσολόγγι  και το Αιτωλικό, υα παρέλαβε από τους Τούρκους που αποχώρησαν  με συνθήκη.

1837. Έναρξη μαθημάτων του Οθώνειου Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα.


1848. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1848, 3/15 Μαΐου συνήλθε στο Μπλάι η Εθνοσυνέλευση των Ρουμάνων της Τρανσυλβανίας, που μέσα σε δυο ημέρες στις 5/17 Μαΐου διατύπωσε τις εθνικές, πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές απαιτήσεις τους, έτσι ώστε το ρουμανικό έθνος να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα έθνη που ζούσαν σε αυτή την επαρχία.

1849. Εκδηλώθηκε η Επανάσταση του Μαΐου στη Δρέσδη με στόχο την ανατροπή του βασιλιά της Σαξονίας Φρειδερίκου –Αύγουστου. Ήταν η την τελευταία από τις γερμανικές επαναστάσεις του 1848-1849.



1890. Στις 3/15 Μάιου πέθανε σε ηλικία 60 ετών, στις φυλακές Χαλκίδας, μετά από ένα χρόνο κράτησης ο βουλευτής και πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος εκτελούσε ποινή φυλάκισης 3 ετών για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και που θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος.

1892. Στις 3/15 Μαΐου διεξήχθησαν Κοινοβουλευτικές εκλογές .Οι υποστηρικτές του Χαρίλαου Τρικούπη αναδείχτηκαν ως η μεγαλύτερη δύναμη , με 160 από τις 207. Οι συνεργαζόμενοι Δηλιγιάννης, Ράλλης και Κωνσταντόπουλος έβγαλαν 47.
Η οδός Sackville του Δουβλίνου μετά τις μάχες
1916. Εκτελέστηκαν στο Δουβλίνο από τους Άγγλους ,με αποφάσεις εκτάκτων στρατοδικείων ο Patrick Pearse, ο Thomas MacDonagh και ο Thomas J. Clarke από τους ηγέτες της Ιρλανδικής «εξέγερσης του Πάσχα» για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τη Βρετανία.Ακλούθησαν άλλοι 13. Άλλοι 1480 καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις. Ο ντε Βαλέρα δεν εκτελέστηκε.Οι Ιρλανδοί είχαν 318 νεκρούς και 3000 τραυματίες και οι εγγλέζοι 132 νεκρούς και 397 τραυματίες. Μετά την εξέγερση, συνολικά συνελήφθησαν  3.430 άνδρες και 79 γυναίκες.


1919. Η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Βαυαρίας.

1921.Η Διχοτόμηση της Ιρλανδίας σε Ελεύθερη και στην κατεχόμενη Βόρεια Ιρλανδία.

1922. Παραιτήθηκε η Κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη και σχημάτισε κυβέρνηση ο Νικόλαος Στράτος, που εκτός από πρωθυπουργός, ήταν υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά εξωτερικών και ο οποίος καταψηφίστηκε μετά από
6 ήμερες στη Βουλή. Έπειτα από την παραίτηση του Δημητρίου Γούναρη, ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Νικόλαος Στράτος.

1926. Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν τη Νικαράγουα. (Παραμείναν ως το 1933)

1933. Gleichschaltung. Ο Αδόλφος Χίτλερ έθεσε εκτός νόμου τα σοσιαλδημοκρατικά συνδικάτα.Στην Αθήνα αποφασίτηκε η συγκέντρωση όλων των αναρχοκομμουνιστών κρατουμένων στις φυλακές της Ακροναυπλίας
1936. Η εκλογική νίκη του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία στο δεύτερο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στις οποίες κρίθηκαν 424 έδρες.
Οι σοσιαλιστές εξέλεξαν 149 και το Λαϊκό Μέτωπο (Front populaire) εξέλεξε 256 από τους 610 αλλά πρωθυπουργός έγινε ο εβραίος Λεβ Μπλούμ με την ψήφο των Κεντροαριστερών.


1939. Παραιτήθηκε ο Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Λιτβίνοφ, και νέος υπουργός ανέλαβε ο Μολότοφ ο οποίος τον Αύγουστο θα υπέγραφε το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία.
Ο Λιτβίνοφ καταγόταν από εβραϊκή οικογένεια. Το 1903, (27 ετών) ήταν στην Ελβετία και προσχώρησε στην παράταξη του Λένιν. Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση ανέλαβε διπλωματικά αξιώματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, εξομαλύνθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Σοβιετικής Ένωσης με τις ΗΠΑ (1933), και η ΕΣΣΔ έγινε δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών. Ο Λιτβίνοφ,διετέλεσε πρέσβης στην Ουάσινγκτον, από τον Νοέμβριο του 1941 έως τον Αύγουστο του 1943.Πέθανε το 1951.

1941. Με απόφαση του βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε η «Διοίκηση Μπελομόρε» ως νέα διοικητική περιφέρεια της Βουλγαρίας με πρωτεύουσα την Ξάνθη. Η «Διοίκηση του Αιγαίου» ενσωματώθηκε στην 4η περιφέρεια του βουλγαρικού κράτους ,(Στάρα Ζαγκόρα – Πλόβντιβ – Μπελομόριε) και διαιρέθηκε σε 11 επαρχίες. (Αλεξανδρουπόλεως, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ζίχνης, Θάσου, Ελευθερουπόλεως και Χρυσουπόλεως). Για να επιτευχθεί περαιτέρω διοικητική ενσωμάτωση στο βουλγαρικό κορμό ορισμένες κοινότητες της κατεχόμενης περιοχής δεν εντάχθηκαν σας επαρχίες αυτές, αλλά σε προϋπάρχουσες βουλγαρικές (Ζλάτογκραντ, Ιβαήλοβγκραντ, Σβίλεγκραντ). Η περιοχή διαιρέθηκε σε τρεις στρατιωτικές διοικήσεις, όπου έδρευαν αντίστοιχα τρεις μεραρχίες πεζικού του βουλγαρικού στρατού, ενώ στρατιωτικές φρουρές εγκαταστάθηκαν σε όλους τους μεγάλους οικισμούς. Τα γερμανικά στρατεύματα παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, ενώ γερμανικά αεροπλάνα πετούν για 3 ώρες πάνω από την πόλη.. Στο δημαρχείο κρατηθηκαν από το γερμανικό φρουραρχείο 12 επιφανείς Αθηναίοι πολίτες, ως όμηροι για την πρόληψη τυχόν αποδοκιμασιών.

1944. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 57 κρατούμενους από τις φυλακές Χατζηκώστα και 18 γυναίκες από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου.


1945. Η ΡΑΦ σκότωσε 7000 αιχμαλώτους των Γερμανών στον Κόλπο της Λύμπεκ βυθίζοντας τα γερμανικά «SS Cap Arcona», «SS Deutschland», και «Thielbek» , στα οποία ήσαν στιβαγμένοι.Eνώ γινόντουσαν διαπραγματεύσεις για την παράδοση,  τα SS με εντολή του γκαουλάιτερ του Αμβούργου Καρλ Κάουφμαν, άδειασαν  όλους τους εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου «Νόιενγκαμμε» και τους μετέφεραν  σε έναν στολίσκο που ήταν αραγμένος στον κόλπο του Λίμπεκ, και τον αποτελούσαν τα Γερμανικά υπερωκεάνια «SS Cap Arcona», και «SS Deutschland», (ηλικείας 45 ετών), και το φορτηγό «Thielbek». Το Νοϊενγκάμε ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βόρειας Γερμανίας με 86 παραρτήματα, τα οποία απλώνονταν ως τα σύνορα με τη Δανία. Σκοπός τους ήταν η τροφοδότηση της γερμανικής βιομηχανίας με εργατικό δυναμικό).
Στις 30 Απριλίου 1945 τα Σουηδικά πλοία «Magdalena» και «Lillie Matthiessen», παρέλαβαν από τον στολίσκο σκανδιναβούς κρατουμένους και τους μετέφεραν στη Σουηδία.
Το απόγευμα της 2ας Μαΐου 1945, , οι τελευταίοι κρατούμενοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά από τα στρατόπεδα «Στούτχοφ» και «Μίτελμπαου-Ντόρα» ,φορτώθηκαν σε φορτηγίδες, και μεταφέρθηκαν στα πλοία-φυλακές.
Το πρωί της 3ης Μαΐου 1945, τα τρία πλοία, υπέστησαν επίθεση από την αγγλική αεροπορία, (ΡΑΦ) που πίστευε «βάσει πληροφοριών», ότι στα πλοία είχαν επιβιβαστεί με προορισμό την Νορβηγία άνδρες των SS. Το «Thielbek» βυθίστηκε αμέσως , ενώ τα «Cap Arcona» και «Deutschland» πήραν φωτιά και αργότερα βυθίστηκαν και τα δύο.
Όσοι κρατούμενοι δεν κάηκαν και κατάφεραν να πηδήσουν στο νερό πυροβολήθηκαν από τα σκάφη της RAF, με αποτέλεσμα πολλά πτώματα να εκβρασθούν στην ακτή, την οποία ήδη είχαν καταλάβει τα βρετανικά στρατεύματα, που υποχρέωσαν Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου αλλά και πολίτες, να σκάψουν τεράστιους λάκκους για τον ενταφιασμό τους. Το σύνολο των νεκρών ξεπέρασε τις 7000.
Ανάμεσα τους και Έλληνες κρατούμενοι. Στο Νόιενγκαμμε είχαν φθάσει στις 4 Ιουνίου 1944, 850 άνδρες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Επίσης το καλοκαίρι του '44 μεταφέρθηκε εκεί 61 Ελληνίδες από το στρατόπεδο του Ράβενσμπρικ. Συνολικά οι Έλληνες στο Νοϊενγκάμε ήσαν περί τους 1200.
Στα αρχεία του στρατοπέδου καταγράφηκε ο θάνατος 156. Για τους υπόλοιπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι ήταν στα 86 παραρτήματα και πόσοι μεταφερθήκαν στα πλοία. Από αυτούς πάντως ένας επέζησε.
Οι Άγγλοι για το δικό τους έγκλημα δίκασαν στην αποκαλούμενη «δίκη του Νόιενγκαμμε» του Γερμανούς, και εκτέλεσαν11.

Την ίδια ημέρα οι βρετανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Αμβούργο χωρίς μάχη, ενώ στην Ασία καταλήφθηκε η Ρανγκούν, πρώην πρωτεύουσα της Βιρμανίας.

1946 . Στο Τόκιο άρχισε η δίκη στο Διεθνές Στρατοδικείο 28 Ιαπώνων εγκληματιών πολέμου. ( Η δίκη ολοκληρώθηκε με την καταδίκη σε θάνατο 7 κατηγορουμένων 1,5 χρόνο μετά.) Ο νικητής του Μαραθώνιου της Βοστώνης, Στέλιος Κυριακίδης έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν του ανακοίνωσε την αμερικανική βοήθεια σε αθλητικό υλικό ύψους 250.000 δολαρίων.


1948. Στις τρείς τα ξημερώματα δύναμη χωροφυλακής και ΜΑΥ επεσε σε ενέδρα Κ/Σ πλησίον του Αγγίτου ποταμού .Εφονεύθη εις Ένωμοτάρχης . Στις  20,ΟΟ' 200μελής συμμορία, επιτέθηκε  στο Λιακοφτό Αιγιαλείας. Η δύναμη του Σταθμού Χωροφυλακής κράτησς τις θεσεις της για πέντε ωρες. Οι συμμορίτες που άφησαν έναν νεκρό άρπαξαν  υποδήματα εκ δύο υποδηματοποιείων και άδειασαν , ένα παντοπωλείο.  Παρεδόθησαν δύο συμμορίτες.

1953. Άρχισε να εκπέμπει γερμανικό χαφιεδοραδιόφωνο της «Ντόιτσε Βέλε».

1956. Επικηρύχθηκε από τους Άγγλους ο Γρίβας-Διγενής ως αρχηγός της ΕΟΚΑ.

1960. Ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).
Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Γιώργος Χιώτης, συνελήφθη βάσει των περιγραφών των εφημερίδων από τη Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ως ο «δράκος» του Σέιχ Σου.
1966. Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε Διευθυντής του 7ου Επιτελικού Γραφείου στο ΓΕΣ, στο οποίο ανατέθηκε ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως.


Στις 3 Μαΐου 1968 ,ξεκίνησε με την κατάληψη της Σορβόννης, η επιχείρηση της Cia για την ανατροπή του Ντε Γκώλ . Πρωταγωνιστές ήσαν ο πράκτορας Δανιήλ Κοεν Μπεντίτ , (Cohn-Bendit), και ο επίσης ιουδαίος τροτσκιστής Αλέν Κριβίν. (Alain Krivine). Βεβαίως, τότε οι χιλιάδες των νεαρών άμισθων συνεργατών που «πρωταγωνιστούσαν» νόμιζαν ότι κάνουν «επανάσταση».Αλλά άλλο το «είναι» και άλλο το Φαίνεσθαι.

 1971. Ο Βάλτερ Ούλμπριχτ υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης παραιτήθηκε από πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (ΕΣΚΓ), «για λόγους υγείας», και τον διαδέχτηκε ο Εριχ Χόνεκερ.

1979.Στις γενικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, το Συντηρητικό κόμμα υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ νίκησε τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Τζέιμς Κάλαχαν.


1982. Στον Πόλεμο των Φώκλαντ οι Αργεντινοί εκδικήθηκαν για τη βύθιση του «Χενεράλ Μπελγκράνο». Χτύπησαν με πύραυλο Exocet το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Σέφιλντ» . Σκοτώθηκαν είκοσι ναύτες.

1984.  Ο Έλληνας συνθέτης Γιάννης Ξενάκης εκλέχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών.

1990. Μετά τη διάλυση της Βουλής  λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου, και τις πρόωρες εκλογές, στην πέμπτη και τελευταία εκλογή , ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, από τη Νέα Δημοκρατία, έλαβε 153 ψήφους ενώ ο Αλευράς του ΠΑΣΟΚ έλαβε 125. Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος από τον Ενιαίο Συνασπισμό έλαβε 21 ψήφους, ενώ 1 βουλευτής δήλωσε παρών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία.

1991. Θαύτηκε στο Βάλιεβο την πατρίδα του ο εξόριστος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νικολάϊ Βελιμίροβιτς.

.

1992..Η σφαγή της οδού Ντομπροβολιάτσκα στα Σεράγιεβο. Οι μουσουλμάνοι πολιορκούσαν 400 άνδρες του JNA σε στρατόπεδο εντός του Σεράγιεβο. Ο διοικητής τους, στρατηγός Μιλούτιν Κούκανιατς διέταξε, (2 Μαΐου), τη σύλληψη στο αεροδρόμιο του Αλία Ιζεμπέκοβιτς και της κόρης του ενώ επέστεφαν από τη Λισαβόνα. Ο Ιζετμπέκοβιτς και η κόρη του κρατήθηκαν στο στρατόπεδο του JNA στην Λούκαβιτσα. Το πρωί της 3ης Μαίου συμφωνήθηκε με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και του Μιλόσεβιτς η ανταλλαγή, των στρατιωτών με τον Ιζετμπέγκοβιτς αλλά ο διοικητής του μουσουλμάνων Εγιούπ Γκάνιτς ,μόλις εξασφάλισε την ελευθερία του Ιζεμπέγκοβιτς διέταξε επίθεση στο κομβόι του Γιουγκοσλαβικού Στρατού (JNA) που αποχωρούσε συνοδεία των κυανοκράνων από το στρατώνα τους. Δολοφονήθηκαν 46, και συνελήφθησαν ως όμηροι 286 από τους οποίους 71 με σοβαρά τραύματα.



Το λεωφορείο της "Ђаковица превоз"



Ότι απέμεινε από την τηλεόραση του Νόβι Σάντ
Στις 3 Μαΐου 1999, πρώτη είδηση στα διεθνή κωλοκάναλα δεν ήταν η συνεχιζόμενη σφαγή στη Σερβία, όπου ειχαν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς τουλάχιστον 1200 άμαχοι, αλλά σε έναν από τους ισχυρότερους σιφώνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, που έπληξε την Οκλαχόμα σκοτώνοντας 36.
Το ΝΑΤΟ, την 41η μέρα του πολέμου απέδειξε ότι η επίθεση στο Λεωφορείο στη Λούζανα και στο τραίνο στην Κλεισούρα της Γκρντέλιτσα δεν ήταν τυχαίες. Στόχευαν στα θύματα για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό. «Από λάθος», στις 3 Μαΐου πέτυχαν άλλο λεωφορείο κοντά σε γέφυρα, στον ορεινό δρόμο από το Πέτς για το Ρόζαι του Μαυροβουνίου. 20 νεκροί επί τόπου και 43 βαρεία τραυματισμένοι. 
  Στις Βρυξέλες ανακοίνωσαν ότι από την έναρξη των ανθρωπιστικών βομβαρδισμών έγιναν 14000 έξοδοι των συμμαχικών αεροσκαφών.
Την 41η νύχτα του πολέμου μεταξύ της 3ης και 4ης Μαΐου 3 το ΝΑΤΟ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, και βομβάρδισε δύο φορές την Τηλεόραση του Νόβι Σαντ. Μια για τον Τύπο και μία για την «ελευθερία».

( Η τηλεόραση του Νόβι Σάντ είχε χτυπηθεί και στις 4 Απριλίου).
Στο Βελιγράδι όπου οι εκτός κέντρου παραμέναμε χωρίς ηλεκτρικό και νερό βομβαρδίστηκαν η Ράκοβιτσα και η περιοχή γύρω από Μπαταΐνιτσα.
Ακόμα χτυπήθηκαν, μια γέφυρα στο Ούβατς κοντά στην Πριέπολιε και μια στο Κοκίν Μπροντ. Το ΝΑΤΟ Βομβάρδισε επίσης τα άδεια στρατόπεδα στο Νις και την Πρίστινα, και το Ραντανόβιτσι κοντά Κότορ.


2000 .Στη Σιέρα Λεόνε, οι αντάρτες συνέλαβαν 500 κυανόκρανους του ΟΗΕ.

2001. Ο Οδηγός Ζιβάντιν Τζωρτεβιτς αποκάλυψε τα σημεία ταφής Αλβανών που σκοτώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.

2002.Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των γιγάντων της πληροφορικής Hewlett Packard και Compaq Computer Corp.

2004. Ο Μίλοραντ Ούλεμεκ, πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων και ύποπτος για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, παραδόθηκε στην αστυνομία μετά από 14 μήνες. Το καμπανάκι της λήξης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρήκε την τιμή του αργού πετρελαίου στα 38,21 δολάρια το βαρέλι. Ήταν η υψηλότερη τιμή από το 1991.

2008. Ενας τοξικομανής δολοφόνησε οδηγό αστικού λεωφορείου στη Σίνδο
με το όπλο που πήρε από τους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει.

2009. Ο Παναθηναϊκός νίκησε στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 82-78 στο Βερολίνο και ανακηρύχτηκε για πέμπτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης. 

2016. Το Κόσσοβο  έγινε δεκτό  ωε το 55ο μέλος της ΟΥΕΦΑ, έπειτα από μυστική ψηφοφορία στη διάρκεια του 40ού τακτικού συνεδρίου της ομοσπονδίας στη Βουδαπέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εδώ Πολυτεχνείο! Ο Ζουρνατζής ανακοίνωσε 11 νεκρούς, Στις 19 Νοεμβρίου 1973, ο Μπονάνος ως 3ο Σώμα Στρατού, απαγόρευσε να αποθηκεύονται τρόφιμα. Το στατοδικείο στην Αθήνα καταδίκασε εναν φούρναρη που πουλούσε ακριβά το ψωμί.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου  ακόμα ζητάνε  να μάθουν ποιος τους σκότωσε  και γιατί ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΟΥΦΟΓΑΛΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ Δ...