4/5/20

Η 4η Μαίου στην Ιστορία

1415. Η σύνοδος της Κωνσταντίας αποφάσισε να καεί ως αιρετικός ο θεολόγος Ιωάννης Ουίκλιφ , ο οποίος όμως είχε πεθάνει 21 χρόνια πριν. (Το 1384). Μαζί του καταδικάστηκε ως αιρετικός και ο «μεταρρυθμιστής» Γιαν Χους.


1471.Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων,
για τη διαδοχή του αγγλικού θρόνου ,
ο Εδουάρδος Δ' των Γιορκ νίκησε
στη μάχη του Τιούκσμπερι το στρατό των Λάνκαστερ
και σκότωσε τον Εδουάρδο της Ουαλίας.
1493. Ο Ισπανόφωνος Πάπας Αλέξανδρος VI με βούλα που εξέδωσε χώρισε το «Νέο Κόσμο» μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με βάση μια «Διαχωριστική Γραμμή».

1521. Ο Μαρτίνος Λούθηρος συνελήφθη από εμπίστους του εκλέκτορα της Σαξονίας Φρειδερίκου του Σοφού και μεταφερθηκε στο Κάστρο Βάτμπουργκ και τέθηκε υπό την προστασία του Φρειδερίκου.


1793. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση για να αντιμετωπίσει την πείνα και την αισχροκέρδεια ψήφισε το νόμο για την διατίμηση με τον οποίο ορίστηκε ανώτατη τιμή των σιτηρών. Με το νόμο κάθε γεωργός έπρεπε να δηλώσει πόσα σιτηρά κατείχε. Οι πωλήσεις έπρεπε να γίνουν μόνο στην αγορά μόνο. Οι δημοτικοί υπάλληλοι μπορούσαν να κάνουν επιτάξεις σιτηρών. Στις 27 Ιούλιου 1793 ψηφίστηκε ο νόμος που καταδίκαζε σε θάνατο όσους έκρυβαν το σιτάρι.

1807. Στο Παλάτι Φίνκενσταϊν στην πρώην Δυτική Πρωσία υπογράφηκε από τον Ναπολέοντα και τους εκπρόσωπους του Σάχη Φαθ Αλί , με επικεφαλής τον Μιρζά Μοχάμεντ Ρεζά η Συνθήκη μεταξύ της Γαλλίας και της Περσίας, με την οποία η Γαλλία υποστήριζε την αξίωση της Περσίας για τη Γεωργία, και σε αντάλλαγμα, η Περσία, υποσχόταν να επιτρέψει στον γαλλικό στρατό να διασχίσει την Περσική επικράτεια για να επιτεθεί στην Ινδία


1814 .Ο βασιλιάς Φερδινάνδος Ζ΄ της Ισπανίας με το διάταγμα της 4ης Μαΐου, κατάργησε το δημοκρατικό Σύνταγμα του 1812 και επανέφερε την απόλυτη μοναρχία και την Ιερά εξέταση. Ο Ναπολέων αποβιβάστηκε στο λιμάνι  Πορτοφερέο της νήσου Έλβα

1825.
Η μάχη στα Πέντε Όρνια, (Πεντεόρια) για την Άμφισσα. Ο Γκούρας και ο Νάκος Πανουργίας μετά από μάχη τριών ωρών δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους και υποχώρησαν με απώλειες 170 ανδρών. Οι κάτοικοι των Σαλώνων εγκατέλειψαν την πόλη μαζί με τον Άρειο Πάγο. 3.000 Αλβανοί του Κιουταχή, κατέλαβαν και λεηλάτησαν τη πόλη. 


1849. Ο βασιλιάς της Σαξονίας Φρειδερίκος Αύγουστος μια ημέρα μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης της Δρέσδης μαζί με τους υπουργούς του κατέφυγε στο Φρούριο Κένιγκστάιν ενώ οι επαναστάτες Μιχαήλ Μπακούνιν, Σαμουήλ Έρντμαν και άλλοι σχημάτισαν προσωρινή κυβέρνηση.



 1854. Κατά την Ηπειροθεσσαλική Επανάσταση ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος  με 2000 άνδρες που πολιορκούσε  τους Τούρκους  στο Φανάρι Καρδίτσας κα την Καλαμπάκα απέκρουσε επίθεση του Σελίμ Πασά . Οι Τούρκοι υποχώρησαν αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς.


1863. Πέθανε στην Αθήνα ο  Χριστόφορος Περραιβός, Το πραγματικό του όνομα ήταν Χριστοφής Χατζηβασιλείου ή Χρυσάφης Χατζή Βασίλης, Έλληνας αγωνιστής της Επαναστάσεως του 1821, στρατιωτικός, διδάσκαλος, στιχουργός, συγγραφέας πολεμικών απομνημονευμάτων και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1773 στους Παλαιούς Πόρους, [Πάνω Πούρλες], του σημερινού Νομού Πιερίας στη Μακεδονία και πέθανε στην Αθήνα.
1882. Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.

1903. Περικυκλωμένος από τα αποσπάσματα των Τούρκων αυτοκτόνησε κοντά στις Καρυές των Σερρών ο βούλγαρος κομιτατζής Γκότσε (Γκεόργκι) Νικόλοφ Ντέλτσεφ Είχε γεννηθεί στο Κιλκίς, στις 4 Φεβρουαρίου 1872.


1904. Οι ΗΠΑ άρχισαν τη διάνοιξη της διώρυγας του Παναμά 1905. Ηλεκτροφωτίστηκε για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς .


1905. Στην Αθήνα Ηλεκτροφωτίστηκε για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.

1912. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.
Ο Ιταλός στρατηγός Τζοβάνι Αμέλιο αποβιβάστηκε στη Ρόδο.

1915. Οι δαπάνες της Βρετανίας τους πρώτους οκτώ μήνες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίστηκαν στις ΗΠΑ, σε 3,95 δισ. δολάρια



1919. Στην Κίνα ξεκίνησε το αντι-ιμπεριαλιστικό, πολιτιστικό και πολιτικό κίνημα φοιτητικό Κίνημα της 4ης Μαΐου (Wǔsì Yùndòng) με τις φοιτητικές διαδηλώσεις στο Πεκίνο στις 4 Μαΐου του 1919, κατά της χλιαρής απάντησης της κινεζικής κυβέρνησης στη συνθήκη των Βερσαλλιών, που επέτρεψε στην Ιαπωνία να καταλάβει τα εδάφη που είχαν παραδοθεί στη Γερμανία . Αυτές οι διαδηλώσεις σηματοδότησαν την άνοδο του κινεζικού εθνικισμού.

1924. Επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Στάδιο Κολόμπ του Παρισιού. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 4 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν στις 27 Ιουλίου. Πήραν μέρος 2.826 αθλητές και 130 αθλήτριες από 44 κράτη. Πρωτοεμφανίστηκε το σύνθημα Citius-Altius-Fortius του Γάλλου μοναχού Ανρί Ντιντόν, ενώ καθιερώθηκε η εμφάνιση των 3 σημαιών (της Ελληνικής, του διοργανωτή και του επόμενου διοργανωτή). Ο γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης κέρδισε χρυσό μετάλλιο για το έργο του “ο δισκοβόλος” που θα τοποθετήθηκε απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.


1931. Η Τουρκική εθνοσυνέλευση εξέλεξε και πάλι πρόεδρο της Τουρκίας τον Μουσταφά Κεμάλ.


1937. Στον Ισπανικό εμφύλιο άρχισαν τα «γεγονότα του Μαΐου» στη Βαρκελώνη με συγκρούσεις ανάμεσα στους Αναρχικούς και τους Τροτσκιστές με τους κομμουνιστές τους σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους .


1941. Οι γερμανοί αποβιβάστηκαν στη Χίο. Ο Χίτλερ σε λόγο του στο Ράιχσταγκ, αναφέρθηκε ατ αποτελέσματα της βαλκανικής εκστρατείας και μίλησε και για την ανδρεία των Ελλήνων.: «Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι απ’ όλους τους αντιπάλους, τους οποίους αντιμετωπίσαμε, οι έλληνες στρατιώτες, αγωνίστηκαν με τη μεγαλύτερη γενναιότητα περιφρονώντας το θάνατο. Ο Ελληνικός Στρατός συνθηκολόγησε μόνο όταν η περαιτέρω αντίσταση κατέστη αδύνατη και επομένως μάταιη».


1944. Στην Κρήτη οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοσχερώς τα χωριό Σακτούρια Ρεθύμνου και εκτέλεσαν 16.

1945. Ο στρατάρχης Μοντγκόμερυ δέχθηκε στα Λιβάδια του Λίνεμουργκ, (Lüneburg Heath),την άνευ όρων παράδοση των Γερμανικών Δυνάμεων στην Ολλανδία και την Δανία και τη βόρεια Γερμανία που υπεγραψαν ο ναύαρχος von Friedeburg, και ο στρατηγός Kinzel εκ μέρους της Κυβέρνησης του Φλένσμπουργκ. Κοντά στο Berchtesgaden συνελήφθη από Αμερικανούς ο Γενικός Κυβερνήτης της κατεχόμενης Πολωνίας, Χανς Μίχαελ Φρανκ, που εκτελέστηκε στην Νυρεμβέργη στις 16 Οκτωβρίου 1946 με απαγχονισμό. Η γαλλική 2η Τεθωρακισμένη Μεραρχία έφτασε στο Μπέργκοφ.

1949. Σκοτώθηκαν όλοι οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τορίνο σε αεροπορικό δυστύχημα στον λόφο Σουμπέργκα της βορείου Ιταλίας. Στη Νεα Υόρκη υπογράφηκε το σύμφωνο Γιέζουπ-Μαλίκ μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την άρση του αποκλεισμού του Βερολίνου με αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ανατολικής Γερμανίας.

1952.Ιδρύθηκε το εργοστάσιο σπίρτων στη Ρόδο παρά την αντίδραση των Σουηδών που είχαν το μονοπώλιο.

1960. Το Συμβούλιο των Υπουργών της Σοβ. Ένωσης ενέκρινε το διάταγμα για το νέο ρούβλι. Από την 1 του Γενάρη 1961, 10 παλιά ρούβλια θα έκαναν ένα νέο. Υπογράφηκε η ελληνορουμανική συμφωνία για την καθιέρωση αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Βουκουρεστίου.

1961 .Ψηφίστηκε ο νόμος για τις αγροτικές συντάξεις. Η εφαρμογή άρχισε το 1962 με την καταβολή «συντάξεων» σε 300.000 αγρότες, χωρίς αυτοί να έχουν καταβάλει εισφορές.

1963. Στην Ελλάδα, η Ένωση Κέντρου κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΕΡΕ.

1966. Κόκκινες δουλειές. Υπογράφηκε στο Τορίνο, η σύμβαση της Σοβ. Ένωσης με την «Fiat» για την κατασκευή στο Τολιάτι ενός βιομηχανικού συγκροτήματος για την παραγωγή στη Σοβ. Ένωση του «Fiat» 124. Η σύμβαση έκλεισε με τη διαμεσολάβηση της εταιρείας «Novasider» που χρηματοδότησε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

1967 . Υπόθεση Ασπίδα. Ο ανακριτής Σωκράτης Σωκρατείδης (αργότερα μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, το 1990-1991) κάλεσε σε απολογία τον Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Εκ των συνηγόρων του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας. Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, διαλύθηκαν 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, και φοιτητικές οργανώσεις, και κατασχεθηκαν τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Άρχισε ο εκτοπισμός στη Γυάρο των επικινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.

1970 . Η Εθνική Φρουρά του Οχάιο εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ στο Κεντ, για να διαλύσει διαδήλωση των φοιτητών κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Καμπότζη (Σφαγή του Κεντ Στέιτ). Νεκροί τέσσερις φοιτητές και άλλοι 9 τραυματίστηκαν.

1972. Καταδικάστηκε ο Μήτσος Παρτσαλίδης, (πρώην γραμματέας του ΚΚΕ),
σε ισόβια για τη δράση του στον εμφύλιο. Τραγωδία στη Γεωργιούπολη της Κρήτης. 21 μαθήτριες από το Γυμνάσιο Σπηλίου Ρεθύμνου πνίγηκαν, όταν ανατράπηκε το ψαροκάικο που τις μετέφερε.

1978. Ο «Καρλομάγνος» Καραμανλής έλαβε το βραβείο «Καρλομάγνου».

1979.Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. 1983. Στο Ιράν, η κυβέρνηση Χομεϊνί έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουντέχ και απέλασε 18 Σοβιετικούς διπλωμάτες.

1980. Πέθανε σε νοσοκομείο στη Λιουμπλιάνα ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

1989. Υπόθεση Ιράν-Κόντρας. Ο Όλιβερ Νόρθ καταδικάστηκε για τρία μόνο από τα 12 εγκλήματα που είχε κατηγορηθεί. Ωστόσο, αργότερα οι καταδικαστικές αποφάσεις, ακυρώθηκαν .

1990.Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 153 ψήφους εκλέχτηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας.Το Κοινοβούλιο στη Λετονία ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την ΕΣΣΔ. Η Άντζελα Μπάουι ανακοινώνει ότι έπιασε στο κρεβάτι τον άνδρα της, Ντέιβιντ Μπάουι, με το Μικ Τζάγκερ.

1994. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ υπέγραψαν, στο Κάιρο Αιγύπτου, την προκαταρτική Συμφωνία του Όσλο, για την παραχώρηση αυτονομίας στους Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας και την πόλη της Ιεριχούς.

1996. Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ύστερα από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας των Σοσιαλιστών στην εξουσία. Πρωθυπουργός έγινε ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

1999. Η Γιουγκοσλαβία ανακοινώσε ότι, από την έναρξη των νατοικών βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί περίπου 1.200 άτομα κι έχουν τραυματισθεί περίπου 5.000, ενώ τρεις ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και 300 σχολεία έχουν καταστραφεί. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέγεφ προτείνει την αποστολή διεθνούς δύναμης από χώρες εκτός ΝΑΤΟ, υπό τον ΟΗΕ που θα αναπτυχθούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος με τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου, ενώ για πρώτη φορά, ο Πρόεδρος Κλίντον υπαινίσσεται την πιθανότητα διακοπής των βομβαρδισμών, εάν ο Μιλόσεβιτς συμμορφωθεί στους όρους της Δύσης Το κυριότερο γεγονός στο επιχειρησιακό επίπεδο ήταν η κατάρριψη πάνω από Βαλίεβο, κατά τη διάρκεια αερομαχίας ενός MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της Γιουγκοσλαβίας, του οποίου ο χειριστής σμήναρχος Μιλένκο Πάβλοβιτς. (1959-1999).Το Γιουγκοσλαβικό Ραδιόφωνο ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν και πάλι τα διυλιστήρια πετρελαίου στο Νόβι Σαντ, ένα όρεινο χωριό στο Ζλάτιμπορ η Πόζεγκα, μια ημιτελής σιδηροδρομική γέφυρα στην Οστρούζνιτσα κοντά στο Βελιγράδι , (που ολοκληρώθηκε τελικά το 2005), και μια γέφυρα στον Μοράβα 50 μίλια νότια της Νις. Στη Σόφια, το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη Συμφωνία τα αεροπλάνα του Συμφώνου του ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας για να επιτεθούν κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τους πρόσφυγες από την αρχή της επίθεσης, από το Κοσσυφοπέδιο έφυγαν περίπου 875.000 άτομα, εκ των οποίων οι 677.000 βρίσκονταν ακόμα σε γειτονικές χώρες.

2001. Ακολουθώντας τα βήματα του αποστόλου Παύλου, εφτασε στην Αθήνα για 24ωρη επίσημη επίσκεψη ο Εωσφόρος (Πάπας) Ιωάννης Παύλος ο Α΄.
Στο Μπουγάνοβατς , ο Πρόεδρος του Γιουγκοσλαβικού συντονιστικού οργάνου για τη Νότια Σερβία, Νεμπόισα Τσόβιτς  και ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εθνικών Κοινοτήτων, Ρασίμ Λιάιτς   υπέγραψαν δύο συμφωνίες εκεχειρίας  με ένοπλους Αλβανούς στην περιοχή της Λουτσάνα και στο χωριό  Τουρίγια του δήμου Μπουγιάνοβατς.
2004. Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας επικυρώθηκε η συμφωνία για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων και των χρεών της πρώην  Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: