13/5/20

Από βαστάει η σκούφια σας ρε!

Ο Ανδρέας ή Αναγνώστης Κουντουριώτης γεννήθηκε στην Ύδρα και ήταν γιος του Χατζη-Γιώργου Ζέρβα, ο οποίος είτε λόγω της παραμονής του στα Κούντουρα της Δυτικής Αττικής ή λόγω ότι φορούσε την κουντουριώτικη ενδυμασία, έλαβε το επίθετο Κουντουριώτης. 
Ήταν έμπορος και πλοιοκτήτης. Παντρεύτηκε την κόρη του «εύπορου» και «ευυπόληπτου» Υδραίου πλοιοκτήτη Λάζαρου Κοκκίνη, Μαρία. 

Ο Λάζαρος Κοκκίνης , δεν ελέγετο Κοκκίνης και δεν ήταν Υδραίος. Το «Κοκκίνης» ήταν εξελληνισμός και παραφθορά του Ιταλο-εβραϊκού «Cocchini –Κοχίνη» , (όπως ο συγγενής έμπορος Αναστάσι Κοχίνης, ο πρόξενος της Ρωσίας στη Ζάκυνθο). 

Το όνομα Cocchini είναι παράγωγο του Cohen

Ο Λάζαρος Κοκκίνης, ή Κοχίνη ή Cocchini ή Κοέν ήταν ο «εύπορος» και «ευυπόληπτος» αντιπρόσωπος της Εταιρίας της Ανατολής. Τέκνα του Ανδρέα ή Αναγνώστη Ζερβα- Κουντουριώτης και της Μαρίας το γένος Κοέν, ήταν ο Γεώργιος Κουντουριώτης και ο Λάζαρος Κουντουριώτης, αυτοί που είχαν τις στέρνες μα τα φλουριά. 
O Λάζαρος και ο Γεώργιος Κουντουρώτες, ήσαν δηλαδή παιδιά μιας Κοέν. Ο Λάζαρος, έδωσε την κόρη του, Φλωρού, σε έναν ιταλοεβραίο της Levant Company, ονόματι Ορλάντο, του οποίου η οικογένεια είχε εγκατασταθεί τον 18ο αιώνα στις Σπέτσες και μετά στην Ύδρα.

Για την αποικία των ιουδαίων της Ανατολικής Εταιρίας στην Ύδρα , έχει μεγάλη σημασία και η συγγένεια των Coché (Κιοσσέ-Σαχίνι), που εγκαταστάθηκαν στην Ύδρα από τη Γένοβα, με τους Κοχίνι της Ζακύνθου , καθώς και με τους Cocchini της Ύδρας και με τους Cochin, Caussin, Causse της Γαλλίας. Ο Αναστάσι Κοχίνι της Ζακύνθου , είχε στην κατοχή του και έναν πάπυρο της πεντάτευχου, που τον πούλησαν τα παιδιά του το 1828, στον Γουλιέλμο της Οράγγης. 

Τις παραμονές της επανάστασης , οι Υδραίοι είχαν 186 πλοία, από τα οποία, 130 ετοιμοπόλεμα, χωρητικότητας 30.000 τόνων, με 2.400 κανόνια. 
Τα μισά, είτε ανήκαν στους αδελφούς Ζέρβα-Κουντουριώτη, είτε οι Κουντουριώτες ήσαν συνέταιροι σε αυτά.

 Οι αδελφοί Ζερβα-Κοέν-Κουντουρώτη, έκαναν λαθρεμπόριο ρωσικού σταριού στην πεινασμένη Γαλλία για λογαριασμό της εταιρείας της Ανατολής με πλάτες του Νέλσωνα που άφηνε να περνούν τα πλοία της Εταιρείας της Ανατολής

Για τον Ιουδαίο Ορλάντο στην Βικιπαίδεια, οι τενεκέδες γράφουν ότι «καταγόταν από πλούσια οικογένεια με καταγωγή από το Κρανίδι, η οποία είχε εγκατασταθεί τον 18ο αιώνα στις Σπέτσες». Ορλάντο από Κρανίδι. Και το αποκορύφωμα: «Το 1823 εξουσιοδοτήθηκε από το Εκτελεστικό μαζί με τους Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη και μετέβησαν στο Λονδίνο για την σύναψη δανείου». Δεν είναι ο «γαμπρός», Αλλά εξουσιοδοτήθηκε από το Εκτελεστικό. Και η σπαρταριστή συνεχεία: «Η επιτροπή κατάφερε και πήρε δάνειο».Έτσι ακριβώς οι λωποδύτες «κατάφεραν» και πήραν το δάνειο. Με αυτά και με αυτά εορτάζουν τα 200 χρόνια της αποικίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μονη φαρα που αλλαζει τοσο ευκολα ονοματα.
Αλλα ΓΙΑΤΙ.....αραγες;;;;;
Ας μην ανησυχουν ομως, διοτι εχουν γνωσιν οι φύλακες!






Καλλιοπη η Μεγαλοπρεπης

Κοκκίνης Ν είπε...

Κύριε Χατζάρα, πράττετε σωστά που αναζητήτε τις ρίζες τών επιθέτων, αλλά σεβασμός στους Εθνομάρτυρες του ελληνισμού.
Κοκκίνης Ν.