31/7/21

Η 31η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 31η Ιουλίου είναι η 212η ημέρα του έτους. Απέμειναν 153 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου


904. Η ¨Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς Πειρατές μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας .Έκαναν ρεσάλτο από τα πλοία τους στο θαλάσσιο τείχος.

1097. Κατά την Πρώτη Σταυροφορία, οι  σταυροφόροι έφτασαν  στην Αντιόχεια της Φρυγίας.

1201. Στις 31 Ιουλίου του 1201 εκδηλώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το πραξικόπημα του Ιωάννη Κομνηνού του Παχύ, κατά του Αλέξιου Γ Άγγελου, που είχε την υποστήριξη του Αλέξιου Δούκα του Μούρτζουφλου. Με την υποστήριξη του λαού της πρωτεύουσας, οι συνωμότες κατάφεραν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Μεγάλου Παλατιού , και ο Ιωάννης Κομνηνός στέφθηκε στην Αγία Σοφία. Ο Άγγελος που είχε οχυρωθεί στην κατοικία του, έστειλε το βράδυ του Βαράγγους, δια θαλάσσης στα νότα των επαναστατών, και δεν συνάντησαν δυσκολία στην καταστολή του πραξικοπήματος. Ο Ιωάννης Κομνηνός με πολλούς από τους οπαδούς του
 συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

1330. Πέθανε, μετά τον τραυματισμό του στη μάχη με τους Σέρβους Βέλμπαστ, ο ηγεμών των Βουλγάρων  Μιχαήλ Ασέν Γ΄, 


1423. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο σε μια γέφυρα στο Κραβάντ της Βουργουνδίας , 2500 Άγγλοι και 2000 Βουργουνδοί νίκησαν 8000 Γάλλους που τους υποστήριζαν και μερικές χιλιάδες Σκωτσέζοι. Οι Γάλλοι και οι Σκώτοι είχαν 3000 νεκρούς και 2000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. 

  1514 . Ο Τσάρος της Μόσχας Βασίλειος Γ ́ εισήλθε επίσημα στο Σμολένσκ, το οποίο παραδόθηκε. 

1602. Αποκεφαλίστηκε στη Βαστίλη και όχι στην Place de Grève του Παρισιού, ως συνήθως. από τη «μεγαλοψυχία» του βασιλιά. ο καταδικασμένος για Προδοσία  στρατάρχης της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκοντώ-Μπιρόν

1620. Η Ειρήνη της Ουλμ, που υπογράφηκε  με τη μεσολάβηση της Γαλλίας, απέφερε  την κστάπαύση των συγκρούσεων μεταξύ των Καθολικών και τον Λουθηριανών.  

1648. Σε μάχη με τους Τούρκους στο Ζέτσεβο της Δαλματίας σκοτώθηκε ο Σέρβος οπλαρχηγός Βουκ Μάντουσιτς που βρισκόταν στην υπηρεσία της Βενετίας, κατά τον Κρητικό Πόλεμο.

1655 . Κατά τον ρωσο-Πολωνικό πόλεμο (1654–67) ο ρωσικός στρατός εισήλθε στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, Βίλνιους, η οποία παρέμεινε υπό ρωσική κατοχή για έξι χρόνια.


1667.Υπογράφηκε η Συνθήκη της Μπρέντα με την οποία τερματίστηκε ο Δεύτερος Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος.

1705 .Κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμος
ο συμμαχικός Στρατός Πολωνών Ρώσων και Σαξόνων υπό τη διοίκηση του Υποστράτηγου Ότο Άρνολντ φον Πέικουλ νικήθηκε από τους Σουηδούς κοντά στη Βαρσοβία. Οι σύμμαχοι είχαν 1000 νεκρούς και οι Σουηδοί 144.

1741. Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής ο Κάρολος Ζ΄ από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ ως Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας του Γερμανικού Έθνους εισέβαλε με στρατεύματα στην Άνω Αυστρία και τη Βοημία.


1789 . Κατά τον έβδομο ρωσοτουρκικό πόλεμο , (1787-1792), στις 20/31 Ιουλίου,οι σύμμαχοι Ρώσοι και Αυστριακοί, προήλασαν από το Σιρέτ σε δύο στήλες. Ο Σουβαρόφ διοικούσε την αριστερά στήλη, και ο Ιωσίας της Σαξονίας-Κόμπουρκ-Ζάαλφελτ την δεξιά. Απέκτησαν επαφή με τις προφυλακές του Οσμάν Πασά, του ανέτρεψαν και εκείνοι υποχώρησαν στο στρατόπεδο του τουρκικού στρατού στη Φωξάνη.


1791. Στις 31 Ιουλίου/11 Αυγούστου 1791 έγινε η ναυμαχία , του Ακρωτηρίου Καλιάκρα, της Βάρνας. Ήταν η τελευταία ναυμαχία του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1787-1791. Ο ρωσικός στόλος, υπό τη διοίκηση του Υποναύαρχου Φιοντόρ Ουσάκοφ, αποτελούμενος από 15 θωρηκτά,2 φρεγάτες και 19 μικρότερα πλοία με 990 κανόνια αντιμετώπισε τον ενωμένο τουρκοαλγερινό στόλο υπό τον Καπουδάν Πασά Χουσείν και τον Αλγερινό Πασά Σαΐντ Αλί, που αποτελείτο από 18 θωρηκτά, και 17 φρεγάτες με 1600 κανόνια. Οι Τούρκοι υπέστησαν συντριπτική ήττα, και στις 8/19 Αυγούστου ζήτησαν εκεχειρία.


1801. Στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, ο αιδεσιμότατος Χάντ, ο πρωθιερέας της αγγλικής πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης με την βοήθεια ενός ξυλουργού και 5 μελών του πληρώματος ενός βρετανικού πλοίου αφαίρεσε από τον Παρθενώνα την καλύτερα ως τότε διατηρημένη μετόπη του μνημείου.

1818. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο Νικόλαος Σκουφάς.

1831. 
1856 . Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους λόγω του κινδύνου πυρκαϊάς.

1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο μετά τη μάχη της Στάρα Ζάγκρα, τα στρατεύματα του Σουλεϊμάν Πασά κατέλαβαν και έκαψαν την πόλη της Στάρα Ζάγκορα.

1893. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές στη Βουλγαρία που τις κέρδισε το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα του Στέβαν Σταμπούλοφ.


1914 . Στις 31 Ιουλίου του 1914 σε ένα καφέ στην Μονμάρτρη ο Ραούλ Βιλαίν, πυροβόλησε και σκότωσε τον Γάλλο σοσιαλιστή και φιλειρηνιστή πολιτικό και ιδrυτή της «Ουυμανιτέ», Ζαν Ζωρές.

1917. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιος Πόλεμος στη Φλάνδρα ξεκίνησε η τρίτη μάχη του Υπρ.

1919. Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, που κατάργησε τα βασίλεια και καθιέρωσε τη δημοκρατία και το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 14 Αυγούστου. Οι Λευκοί του στρατηγού Ντένικιν κατέλαβαν το Κίεβο.

1920. Στις 31 Ιουλίου/13 Αυγούστου ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε με εντολή του Εμμανουήλ Μπενάκη από άνδρες του βενιζελικού παρακρατικού Παύλου Γύπαρη. Ο Ίων Δραγούμης συνελήφθη ενώ πήγαινε στο γραφείου του περιοδικού που εξέδιδε τότε της «Πολιτικής Επιθεώρησης». Επικεφαλής του αποσπάσματος που τον συνέλαβε και τον εκτέλεσε στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου ήταν ο λοχίας Σαρτζέτης. Κυβερνητικό ανακοινωθέν της 1ης/14ης Αυγούστου 1920 για τα έκτροπα που ακολούθησαν τη γνωστοποίηση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι, ανέφερε: «Οι πλείστοι των Αρχηγών της Αντιπολιτεύσεως συνελήφθησαν, καθ' όσον υπάρχουσι σοβαραί ενδείξεις, ότι ενέχονται εις την δολοφονικήν απόπειραν. Ο εκ των Αρχηγών της συνεργαζόμενης αντιπολιτεύσεως Ιωάν. Δραγούμης, συλληφθείς επίσης, απεπειράθη να διαφύγη. Εφ' ω, πυροβοληθείς, εφονεύθη».

1924. Η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση της ουκρανικής γλώσσας σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ανατολική Γαλικία..

1925. Η απεργία των Άγγλων ανθρακωρύχων τελείωσε με την πλήρη νίκη τους. («Κόκκινη Παρασκευή»).


1932. Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε το 37,3% των ψήφων στις γερμανικές εκλογές.

1937. Χιλιάδες συλλήψεις από τη NKVD στην Τσετσενία.

1938 . Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Βαλκανικού Συμφώνου από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία την Ελλάδα και τη Βουλγαρίας, Σύμφωνο μη επίθεσης. Τα μέρη δεσμεύθηκαν να μην καταφύγουν σε πόλεμο στις σχέσεις τους. Τα Βασίλεια, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ρουμανίας και η Τουρκία, επέτρεψαν τον επανεξοπλισμό της Βουλγαρίας.
Στη Περσέπολη Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν εγχάρακτες πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.


.1945 . Ο φυγόδικος Πιέρ Λαβάλ, πρώην πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Βισύ, παραδόθηκε στους στρατιώτες των Συμμάχων στην Αυστρία.

1948. Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας «Κρουπ» Αλφρεντ Κρουπ καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή για συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς.

1958. Στην Κύπρο οι Τούρκοι σκότωσαν την 44χρονη Όλγα Ιωάννου.
Ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Χρουστσόφ, επισκέφθηκε κρυφά την Κίνα και συναντήθηκε με το, Μάο Τσε-τουνγκ, και άλλους ηγέτες.

1959. Μια ομάδα Βάσκων φοιτητών ίδρυσε την οργάνωση ETA. (Euskadi Ta Askatasuna). (Πατρίδα και Ελευθερία).

1960 . Σε επίσημη τελετή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Έγινε η παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), εν όψει της αναχωρήσεώς της για το νησί.

1963. Ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος βρίσκονταν στη σοβιετική πρωτεύουσα για να τιμηθεί με το βραβείο Λένιν, μετά τη συνάντησή του με τον Νικίτα Χρουστσόφ στο Κρεμλίνο είπε στη συνέντευξη του ότι το πρόβλημα των μακεδονικών μειονοτήτων πρέπει να λυθεί με τριμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας, και αναγέρθηκε σε «αυτόνομη Μακεδονία».


1964. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλλε την ποινή της αργίας που επέβαλε η κυβέρνηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια.

1965 .Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τις διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση.

1976.Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του, προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής λόρδο Κιλάνιν, πρότεινε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1981. Στην Κριμαία συναντήθηκαν Τσαουσέσκου και Μπρέζνιεφ.

1984. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφασή για τον αποκλεισμό των F-18 και των Τορνάντο από τον διαγωνισμό για την την αγορά 80 μαχητικών αεροσκων για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία («Αγορά του αιώνα»). Απέμειναν τα γαλλικά Mirage-2000 και τα F-16.

1991.Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Τζορτζ Μπους υπέγραψαν στη Μόσχα τη συνθήκη START I για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, μεγάλου βεληνεκούς. Στη Γιουγκοσλαβία στο Βούκοβαρ, δολοφονήθηκαν 4 Σέρβοι.

1992. Η Γεωργία έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1995. Στο Μπριόνι της Αδριατικής πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της κρατικής και στρατιωτικής ηγεσία της Κροατίας, στην οποία συμφωνήθηκαν τα τελικά σχέδια της επιχείρησης «Θύελλα», για τον διωγμό 250.000 Σέρβων από την περιοχή Κράινα.

2006 .Ο Φιντέλ Κάστρο παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ.

2007. Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να σταλεί στο Σουδάν, στην περιοχή του Νταρφούρ, ειρηνευτική δύναμη αποτελούμενη από 26.000 άνδρες. Τερματίστηκε η παρουσία του Βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία,

Δεν υπάρχουν σχόλια: