30/7/21

Η 30η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 30η Ιουλίου είναι η 211η ημέρα του έτους. Απέμειναν 154 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου

634. Διεξήχθη στην περιοχή Μπέιτ Γκουβρίν, στο σημερινό Ισραήλ η «μάχη του Ατζναντεϊν» μεταξύ του Βυζαντινού στρατού και των Αράβων. Ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη που τελείωσε με νίκη των Αράβων που διοικούσε ο Χαλίντ ιμπν Ουαλίντ, προσωπικά. Οι δυνάμεις των Βυζαντινών ήταν γύρω στις 10.000.



1017. Ο Αλφόνσος Ε , της Λεόν, υπέγραψε το Διάταγμα της Λεόν που ρύθμιζε την οικονομική ζωή της πόλης , συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των αγορών.

1086. Οι βερβερίνοι Αλμοραβίδες υπό την ηγεσία του Γιουσούφ ιμπν Τασουφίν πέρασαν τα στενά του Γιβραλτάρ και αποβιβάστηκαν στην Αλχεθίρας.

1419.Στην πρωτεύουσα της Βοημίας Πράγα , οι οπαδοί του εκτελεσθέντος Τσέχου θρησκευτικού μεταρρυθμιστή Γιαν Χους, εισέβαλαν στο δημαρχείο και πέταξαν από τα παράθυρα τους 6 Καθολικούς δημοτικούς Συμβούλους και τον Καθολικό Δήμαρχο. Έτσι άρχισε ο πρώτος Χουσιτικός Πόλεμος.


1552. Η χριστιανική φρουρά της Πόλης της Τιμισοάρα παραδόθηκε στους Τούρκους με αντάλλαγμα να τους αφήσουν να φύγουν ελεύθεροι. Οι Τούρκοι όμως τους έσφαξαν. Από τότε μέχρι την απελευθέρωση της περιοχής από τους Αυστριακούς τον 18ο αιώνα, το φρούριο της Τιμισοάρα παράμεινε υπό οθωμανική κατοχή.

1626. Στο Παρίσι άρχισε η κατασκευή των κτιρίων του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

1627. Στην Ιταλία, ο σεισμός της Καπιτανάτα με επίκεντρο το Σαν Σέβερο που προκάλεσε πολλές χιλιάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές στην Απουλία και τσουνάμι στην Αδριατική.

1635. Αρχή της πολιορκίας του Σένκενσαντς από τον Πρίγκιπα της Οράγγης, στο πλαίσιο του Ογδονταετούς Πολέμου.


1656. Η μάχη της Βαρσοβίας . Κατά τον δεύτερο Βόρειο Πόλεμο, , οι Σουηδοί του Καρόλου Ι που είχε συμμαχήσει με τον Φρειδερίκο του Βρανδεμβούργου , παρότι λιγότεροι ,μετά από τρεις ημέρες μάχης νίκησαν τις δυνάμεις της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας και η Βαρσοβία καταλήφθηκε για δεύτερη φορά από τους Σουηδούς.

1733. Εγκαινιάστηκε η Στοά της Μασαχουσέτη.

1797 . Στην πλατεία του αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο, οι Ποπολάροι μετά την άφιξη των Γάλλων έκαψαν τη «Λίμπρο Ντόρο» και τα οικόσημα των ευγενών.

1809. Στο πλαίσιο του Πέμπτου Συνασπισμού κατά της Γαλλίας, περίπου 39.000 Βρετανοί στρατιώτες, αποβιβάστηκαν στη νήσο Βάλχερεν για να επιτεθούν στην Αμβέρσα.

1811. Ο πατήρ Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια, ηγέτης της εξέγερσης των «Αζτέκων» αγροτών στο Μεξικό κατά των ισπανών αποικιοκρατών, εκτελέστηκε από τους Ισπανούς στην Τσιουάουα.

1812. Κατα την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία στο χωριό Κλιάστιτσι της Λευκορωσίας , 17000 Ρώσοι υπό τον Βιτγκεστάιν αναμετρήθηκαν με 28.000 Γάλλους υπό τον ον στρατάρχη Νικολά Ουντινό.
Μετά από τρεις μέρες οι Γάλλοι πέρασαν αλλά είχαν 10.000 απώλειες. Οι Ρώσοι που υποχώρησαν είχαν μόνο 4300.

1824. Ο ελληνικός στόλος, αποτελούμενος από 20 πλοία και 4 πυρπολικά με διοικητή τον Σαχτούρη νίκησε τον τουρκικό στα παράλια της Σάμου και απέτρεψε την κατάληψη του νησιού. Κατά την διάρκεια της ναυμαχίας οι Έλληνες συνέλαβαν 3 τουρκικά.

1829 . Στη Μόσχα, εγκαινιάστηκε η Πύλη του Θριάμβου προς τιμήν των νικών του ρωσικού στρατού το 1812, το 1813 και το 1814.

1840. Ο Τσάρος  Νικόλαος Α  απαγόρευσε τη χρήση του όρου «Λευκορωσία», στα δημόσια έγγραφα

1877. Κατά την πολιορκία του Πλέβεν στο πλαίσιο του Ρωσοτουρκικού Πόλεμου του 1877-1878, ο Αντιστράτηγος Νικολάι Κρίντενερ εξαπέλυσε την δεύτερη ρωσική επίθεση κατά της πόλης.

1906. Οι Βούλγαροι έκαψαν την Αγχίαλο και πάνω από 300 Έλληνες δολοφονήθηκαν. Εκτός από πολιτικούς λόγους υπήρχαν και οικονομικά κίνητρα. Ανάλογες καταστροφές έγιναν σε όλα τα κέντρα του Ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1907. Απόσπασμα του ανταρτικού σώματος του Νικολάου Δουμπιώτη, υπό τους Λοχίες Λούρο και Κορδίστα, διέλυσε συμμορία Κομιτατζήδων κοντά στο Ξηροβούνι Βέροιας.

1910. Η ισπανική κυβέρνηση, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Αγία έδρα
1914. Ο Τσάρος Νικολάος Β διέταξε την γενική κινητοποίηση του ρωσικού στρατού.

1918 . Στο Κίεβο, ο αριστερός Εσσέρος Μπόρις Ντονσκόι σκότωσε τον κατοχικό γερμανό διοικητή στρατάρχη Χέρμαν φον Άιχχορν

1920 .Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι. Ενώ βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχτηκε επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Του έριξαν δέκα σφαίρες αλλά τον τραυμάτισαν επιπόλαια στο δεξί χέρι.

1921. Στο Βελιγράδι, η Συνέλευση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, ενέκρινε το νόμο για την προστασία της χώρας με τον οποίο τέθηκε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. 

1925.Αλβανία, Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία συμφώνησαν για την οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων  .


1930. Η Ουρουγουάη στο κατάμεστο «Τσεντενάριο» του Μοντεβίδεο μπροστά σε 90.000 θεατές, νίκησε στον τελικό με 4-2 την Αργεντινή και κέρδισε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

1937 .Στη Σοβιετική Ένωση ο Νικολάι Γιέζοφ εξέδωσε τη διαταγή 00447, με την οποία ξεκίνησε η επιχείρηση δίωξης των αντισοβιετικών στοιχείων και των φιλικών προς αυτά ατόμων. Η τοπικές τρόικες της NKVD απέκτησαν το δικαίωμα να επιβάλουν τη θανατική ποινή στους «εχθρούς του λαού». Από την 1η Αυγούστου Ως τον Νοέμβριο του 1938, περίπου 800.000 άνθρωποι είτε εκτελέστηκαν είτε στάλθηκαν σε γκουλάγκ.

1938 .Ο βιομήχανος Χένρι Φορντ έλαβε από τον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του Ιππότη του Μεγαλόσταυρου του Γερμανικού Αετού, για τη δέσμευση της εταιρείας του Φορντ τη Γερμανία και για την πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων στο Γερμανικό Στρατό .

1942. Ο Ναπολέων Ζέρβας συγκρότησε την πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο. Ο στρατηγός ντε Γκωλ, ίδρυσε στο Αλγέρι την Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης της Γαλλίας.

945 . Ο πρωθυπουργός του Βισσύ Πιέρ Λαβάλ, συνελήφθη στην Αυστρία.

1951. Ο Παπάγος έδωσε προφορική διαβεβαίωση στον Παύλο ότι, δε θα πολιτευθεί. Δημοσιεύθηκε το Νομοθετικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 9 Σεπτεμβρίου,

1958. Στην Κύπρο οι Βρετανοί σκότωσαν το Γεώργιο Τουμάζο και τον Γαβριήλ Μαρίνου.

1962.Υπογράφηκε στη Βόννη η συμφωνία για την ανάληψη από τους Γερμανούς του Θερμοηλεκτρικού εργοστασίου 250.000 KW, στην Μεγαλόπολη και για την κατασκευή της τρίτης θερμικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.
Καθιερώθηκε στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1964. Αισθητή διάσταση απόψεων Αθηνών-Λευκωσίας κατά τις συνομιλίες Γεωργίου Παπανδρέου–Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα. Ο Παπανδρέου μετά την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πρότεινε την ΝΑΤΟϊκή λύση . Ο Μακάριος απέκρουσε την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και δήλωσε ότι θέλει την Ενωσαη αλλά μόνο μέσω του ΟΗΕ με την υποστήριξη των ανατολικών χωρών και των Αδεσμεύτων.
1974. Στη Γενεύη ο Τζέιμς Κάλλαχαν, ο Γεώργιος Μαύρος και ο Τουράν Γκιουνές υπέγραψαν μια νερόβραστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις 30 Ιουλίου και ώρα 2200 μ.μ. αλλά επεσήμαναν την έμπρακτη ύπαρξη στη Δημοκρατία της Κύπρου δύο αυτόνομων διοικήσεων, μίας Ελληνοκυπριακής και μίας τουρκοκυπριακής και συμφώνησαν στην επόμενη τους συνεδρία να συζητήσουν δίχως προκατάληψη τα προβλήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη αυτών των αυτόνομων διοικήσεων.
Στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, να παραδώσει τις μαγνητοταινίες των συνιμιλιών του Λευκού Οίκου που αφορούσαν στο Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.


1975. Στο Ελσίνκι, άρχισε η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στην οποία μετείχαν οι ηγέτες 35 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ Λεονίντ Μπρέζνιεφ και Τζέραλντ Φορντ, ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1976. Ανακοινώθηκε αμνηστία για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Ισπανία. Η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ συμφώνησαν σε εκεχειρία.

1980. Το Ισραηλινό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας. Οι Νέες Εβρίδες έγιναν ανεξάρτητο κράτος από τη Βρετανία και τη Γαλλία με την ονομασία Βανουάτου.

1983. Στην Ισπανία τέθηκε σε ισχύ το νέο εργατικό δίκαιο που καθιέρωνε τις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας και τις 30 ημέρες ετήσιας αδείας.

1992 .Ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ απελάθηκε από τη Ρωσία στη Γερμανία βάσειε εντάλματος για κατάχρηση εξουσίας. Το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τους και την αποτροπή οποιασδήποτε δίωξης κατά του πρώην ανατολικογερμανού ηγέτη.

1993. Στη Γενεύη , οι ηγέτες των μουσουλμάνων της Βοσνίας, οι Σέρβοι και οι Κροάτες συμφώνησαν να καθιερώσουν τρεις οντότητες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Παρά τη συμφωνία, ο πόλεμος στη Βοσνία συνεχίστηκε και διήρκεσε μέχρι το Δεκέμβριο του 1995, όταν οι Αμερικανοί επέβαλαν την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.
Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε σε όμιλο γερμανικών εταιρειών την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων.
Στην Αλβανία, συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

1999. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλουν αποζημίωση ύψους 4,5 εκ. δολαρίων στις οικογένειες των τριών θυμάτων του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

2000 .Θρίαμβος του Ούγκο Τσάβες στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα . Εκλέχτηκε Πρόεδρος, με 59,5% έναντι 38% για το Φρανσίσκο Αρίας. Στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, το Κίνημα για την 5η Δημοκρατία (MVR) κέρδισε τις 99 από τις 165 έδρες στην Εθνοσυνέλευση και τις 14 από τις 23 Περιφέρειες.

2001. Στον Καναδά, τέθηκε σε ισχύ νόμος που νομιμοποιούσε τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους.


2003.Ο Ελληνορουμάνος Κωνσταντίνος Πάσσαρης καταδικάστηκε από Δικαστήριο του Βουκουρεστίου σε ισόβια κάθειρξη για τη διπλή δολοφονία και την κλοπή περισσότερων από μισό δισεκατομμύριο λέι από ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

2004. «Ιστορικό ρεκόρ» στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, λόγω των «ανησυχιών» για έλλειψη προσφοράς από τη Ρωσία, λόγω της εκδίωξης του Χανταρκόφσκι «Γιούκος». Το βαρέλι στη Ν. Υόρκη έφθασε στα 43,60 δολάρια.

2006. Το Μακελειό στην Κανά. Συνολικά, 54 άμαχοι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 30 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού στην Κανά.

2008. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς εκδόθηκε από το Βελιγράδι στο δικαστήριο της Χάγης.

2010. Στην Αθήνα ανακοινώθηκε ότι το σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με κάθε είδους συμβάσεις ανέρχονταν σε 768.009.
Ψήφισμα 1935 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  για το Σουδάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: