25/12/21

Η 25η Δεκεμβρίου του 1940, του 1944, και του 1947

25 Δεκεμβρίου 1940. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα.Αποτέλεσμα 21 νεκροί, 30 τραυματίες και δεκάδες κτίρια γκρεμισμένα  Ο Παπάγος ο Κατακτητής, ζητούσε να του ανατεθούν οι αρμοδιότητες των Υπουργείων στις κατακτηθείσες περιοχές. Ο Μεταξάς που ζούσε τις τελευταίες του 23 ημέρες στο ημερολόγιο του έγραψε:  
Το «Ελεύθερο Βήμα» 
στο χριστουγεννιάτικο του φύλλο 
με τίτλο, «Εθνικά Χριστούγεννα» έγραφε: 
« Το άστρον της Βηθλεέμ φωτίζει σήμερον
 τον δρόμον των ηρώων αγωνιστών μας προς τα μεγάλα ιδανικά της φυλής »,
 και αναφερόμενο στους στρατιώτες
 του αλβανικού μετώπου σημείωνε: 
« Είσθε το παν. Το άνθος και η χαρά και η ελπίδα και η υπερηφάνεια της Ελλάδος είσθε. 
Είσθε η Ελλάς εν όπλοις, Νικώσα και θριαμβεύουσα. Ιδικοί σας αιχμάλωτοι είμαστε. Και είσαστε σεις ο μυστικός μαγνήτης της Ελλάδος ».

25 Δεκεμβρίου 1944. Ενώ οι Σοβιετικοί περικύκλωσαν 
τη Βουδαπέστη, και οι Γερμανοί 
στην συνεχιζόμενοι μάχη των Αρδεννών, εξαπέλυσαν στις 03.00
 το πρωί την επίθεση τους στην Μπαστόν, και κατόρθωσαν να διεισδύσουν μέσα στις αμερικανικές γραμμές σε μέτωπο τριών μιλίων, έφτασε  στην Αθήνα 
το μεσημέρι 
ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ , συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ίντεν.
 Ο Τσώρστιλ διέμεινε στον όρμο του Φάληρου στο καταδρομικό «Αίας» και την επόμενη πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

 Οι Έλληνες Νεκροί  στις μάχες της 25ης Δεκεμβρίου 1944 ήσαν:

 Ο Ανθστής (ΠΖ), Τσίβος Αρχοντής του Δημητρίου, από τους Σοφάδες Τρικάλων που έπεσε μαχόμενος στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ο Στρατιώτης Γεώργιος Γιαννίτσης του Δημοσθένους, από την Άνδρο που έπεσε μαχόμενος στην περιοχή του Κεραμεικού . Ο ιαθκήσιος Λοχαγός: Δημήτριος Καλλίνικος του Κων/νου, που σκοτώθηκε από θραύσμα όλμου στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.                              Ο Στρατιώτης, Σπυρίδων Πλουμιστέας του Γεωργίου, από τον Άγ. Ιωάννη Ηλείας. Ο Τχης (ΜΧ) ε.α.: Δημήτριος Δηματάς του Κων/νου, από το Αγρίνιο που εκτελέσθηκε στον Άγ. Βλάσιο (κτήμα Πυργιώτου) , λόγω της ιδιότητάς του ως Αξιωματικού. Ο Λγός (ΠΖ) ε.α: Γεώργιος Νικήτας του Αλεξάνδρου, από την Φιλιππούπολη, εκτελέστηκε στην Ηλιούπολη Αττικής από τους εκτελεστές της ΟΠΛΑ. 
Από την ΟΠΛΑ εκτελέστηκαν οι μαχητές της «Χ» Πέτρος Κασιδιάρης και Μιχαήλ Κατσικάρης. 

Στην Αρτα στις μάχες με τον ΕΛΑΣ έπεσαν οι Αγωνιστές του ΕΔΕΣ  Φώτιος Κάψης του Χρήστου, που συνελήφθη αιχμάλωτος και εκτελέσθηκε αυθημερόν, και  ο Λιάπης Γεώργιος του Κων/νου. που φονεύθηκε σε μάχη στην Αγριογκορτσιά Μαυροβουνίου Άρτας. 

25 Δεκεμβρίου 1947.  Ξημερώματα των Χριστουγέννων , ο  Μακεδόνας Ζάεφ και οι σύντροφοι   Αλιέκσι, Μπαρούχ ΑΚΗΣ , και ΡΟΛΕΞάριος επιτέθηκαν με 6.000 Γιουγκοσλάβους και Ελληνες στην Κόνιτσα που την υπεράσπιζαν δυο τάγματα της 75ης Ταξιαρχίας, χωροφύλακες και άνδρες ΜΑΥ. 
Οι σύντροφοι είχαν και αντιαεροπορικά, και κανόνια που τους έδωσαν οι Γιουγκοσλάβοι.

Το ΚΚΕ, την προηγουμένη 24η Δεκεμβρίου 1947, είχε αναγγείλει τον σχηματισμό Κομμουνιστικής Κυβέρνησης υπό τον Μάρκο Βαφειάδη. Στην Κυβέρνηση αυτή συμμετείχαν και 3 «μακεδόνες» υπουργοί της ΣΝΟΦ.     Η επίθεση κατά της Κόνιτσας ταυτόχρονα με το  σχηματισμό της Κυβέρνησης απέβλεπε στην εγκαθίδρυση στην απελευθερωμένη  Κόνιτσα, της κυβέρνησης  του κομμουνιστικού κράτους, την οποία θα αναγνώριζε η Σοβιετική Ένωση  και στη συνέχεια όλες οι άλλες χώρες του Κομμουνιστικού μπλοκ, που βρίσκονταν σε αναμονή του αποτελέσματος της μάχης. 

Οι Λόχοι του 584 Τάγματος Πεζικού κρατούσαν τον Προφήτη Ηλία Εξοχής, το ύψωμα 915 και ένα άλλο ανώνυμο ύψωμα νοτιοδυτικά του Προφήτη Ηλία. 
Ο 4ος Λόχος του 582 Τάγματος Πεζικού είχε απλωθεί στον Προφήτη Ηλία Κόνιτσας και ο 2ος Λόχος του 582 Τάγματος Πεζικού κατείχε το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου βόρεια της πόλης. 
Ο 3ος Λόχος του 582 Τάγματος Πεζικού του Υπολοχαγού Βήτου  βρισκόταν στη γέφυρα Μπουραζανίου. 

Η κομμουνιστική επίθεση εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου από την 32η «Μπριγάδα» στο τοποθεσία του Προφήτη Ηλία με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη του υψώματος της Ιτιάς . 
Η «Μπριγάδα» Παλαιολόγου επιτέθηκε στις 07:40 για την κατάληψη της γέφυρας Μπουραζανίου. Η επίθεση στην γέφυρα ήταν σφοδρή .
Ο διοικητής του λόχου υπολοχαγός Θεόδωρος Βήττος σκοτώθηκε επί τόπου. Ύστερα από σκληρό αγώνα, στις 09:15 η φρουρά υπέκυψε λόγω της αριθμητικής υπεροχής του αντίπαλου. Οι απώλειες του Λόχου ήταν τρομακτικές: Νεκροί: 18 Αιχμάλωτοι: 23. 
Η κατάληψη της γέφυρας και η καταστροφή της απέκοψε την Κόνιτσα από τα Ιωάννινα .

 Οι επιθέσεις των κομμουνιστών ήταν σφοδρές και κατά κύματα, και συνοδεύονταν από πυρά πυροβολικού και όλμων.

 Στον Προφήτη Ηλία Εξοχής, στη μία το μεσημέρι, ο Διοικητής του 2ου Λόχου Λοχαγός (ΠΖ) Ζώτος Θεοτόκης διέταξε τη σύμπτυξη του 2ου Λόχου του 584 Τάγματος Πεζικού στο ύψωμα 915. 
Οι κομμουνιστές είχαν επιτυχίες και στον τομέα του Προφήτη Ηλία καταλαμβάνοντας το ύψωμα Τσάρνοβο, αλλά όλες τους οι σφοδρές επιθέσεις στο ύψωμα Ιτιά, που ήταν το «κλειδί»της πόλης αποκρούστηκαν. 
Εκεί οι αμυνόμενοι είχαν ήδη 4 αξιωματικούς και 38 οπλίτες νεκρούς η αγνοούμενους, ενώ είχαν τεθεί εκτός μάχης 5 αξιωματικοί και 35 οπλίτες. 

Ο Διοικητής της 75ης Ταξιαρχίας Σχης (ΠΖ) Δόβας Κωνσταντίνος, ανέβηκε για επιθεώρηση στο ύψωμα 915, και στις 12:15 ξεκίνησε με το τζίπ του να επιστρέψει στην έδρα της Ταξιαρχίας.
 Περί της 12:30 το τζιπ χτύπησε σε νάρκη, ο Δόβας  τραυματίστηκε βαριά. Την Διοίκηση της 75ης Ταξιαρχίας ανέλαβε με διαταγή της VΙΙΙ Μεραρχίας ο Διοικητής του 584 Τάγματος Πεζικού Άνχης (ΠΖ) Παλλαντάς Γεώργιος. 

Η μάχη της Κόνιτσας συνεχίστηκε ως τις 6 Ιανουαρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: