28/12/21

H 28η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

28η Δεκεμβρίου είναι η 361η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 4 ημέρες ως το τέλος του έτους.

457. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α αναγνώρισε ως Ρωμαίο αυτοκράτορα στη Δύση τον στρατηγό Μαϊοριανό που είχε ανατρέψει τον Άβιτο και είχε την υποστήριξη του Γερμανού στρατηγού Ρικίμερου. 

484.Ο βασιλιάς των Βησιγότθων Ευρίχος πέθανε και τον διαδέχτηκε ο γιος του Αλάριχος Β. 

856. Επιδρομή των Βίκινγκ στο Παρίσι.

1394. Πέθανε άτεκνη στα Ιωάννινα , η Βασίλισσα της Ηπείρου Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα. Η Μαρία ήταν κόρη του Σέρβου Συμεών Ουρέση Νέμανιτς και της Θωμαΐδας Ορσίνι. Η γονείς της μητέρας της ήταν ο Ιωάννης Β΄ Ορσίνι δεσπότης της Ηπείρου και η Άννα Αγγελίνα. Συνωμότησε για τη δολοφονία του συζύγου της Θωμά Β΄ Πρελιούμποβιτς που ήταν διοικητής της Ηπείρου, στις 23 Δεκεμβρίου 1384. Αμέσως μετά ο λαός των Ιωαννίνων την ανακήρυξε κυβερνήτη του. Η ίδια χρησιμοποιούσε τον τίτλο «βασίλισσα».

1478.Στο καντόνι του Τιτσίνο, τα  στρατεύματα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας νίκησαν  το στρατό του Δούκα του Μιλάνου στη μάχη του Ντέϊορ Γκόσκα.

1658. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου βόρειου πολέμου κοντά στη Νάρβα, στη σημερινή Εσθονία ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Ρωσίας και της Σουηδίας για την υπογραφή της τριετούς ανακωχής  του Βελεσάρ. Οι εχθροπραξίες με την Κοινοπολιτεία Πολωνίας-Λιθουανίας συνεχίστηκαν.

1822. Ο Φρανσουά-Ωγκύστ-Ρενέ, υποκόμης ντε Σατωμπριάν, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη νέα γαλλική κυβέρνηση υπό τον Βιλλέλ.

1836.Η Ισπανία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Μεξικού.

1844 . Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίλια Γκαράσανίν υπέβαλε στον  Σέρβο Βασιλέα το σερβικό πρόγραμμα εθνικής και εξωτερικής πολιτικής. Η ιδέα του Γκαράσανιν ήταν να αναλάβει  η Σερβία τον ρόλο του Πεδεμοντίου  στην απελευθέρωση των Γιουγκοσλάβων, μέσω προπαγάνδας, και βιβλίων και εγχειριδίων, για να δημιουργήσει μια μελλοντική μεγαλύτερη Σερβία.

1870. Ο Τίβερης «έπνιξε» τη Ρώμη.

1895. Οι αδελφοί Λυμιέρ έκαναν στο «Γκραν Καφέ» στο Παρίσι την πρώτη προβολή ταινίας με εισιτήριο.


1905. Κατά την πρώτη ρωσική επανάσταση οι Σοσιαλδημοκράτες ανακήρυξαν τη Δημοκρατία του Σότσι που επιβίωσε μέχρι την 5η Ιανουαρίου 1906.

1908. Σεισμός 7,5 Ρίχτερ έπληξε τα Στενά της Μεσσήνης και την Καλαβρία με 100.000 νεκρούς. Ο σεισμός, είχε επίκεντρο στον πορθμό της Μεσίνης και κατέστρεψε την Μεσίνα στη Σικελία και το Ρέτζιο της Καλαβρίας. 

1918. Ρήξη μεταξύ Σπαρτακιστών και Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο.

1935. Στην «Πράβδα» δημοσιεύτηκε γράμμα του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητούσε την επαναφορά των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση. 

1940. Τέσσερα συντάγματα το 40ο ,το 36ο, το 39οκαι το 52ο επιτέθηκαν προς το Τεπελένι. Το 52ο επιτέθηκε στο ύψωμα 1.292 (Σεβράνι) όπου έπεσε μαχόμενος ο έφεδρος υπολοχαγός Θεόδωρος Ξυλογιάννης του Ιωάννη. Το 36ο επιτέθηκε στο ύψωμα 1410 ( Μάλι Σπατ) νότια του Τεπελενίου. Εκεί φονεύθηκαν ο λοχίας  Παπαζάχος Σεραφείμ του Αθανασίου, και οι στρατιώτες Σοφιανός Αθανάσιος του Δημητρίου, και Παπασπύρου Παναγιώτης του Δημητρίου. Το 39ο  επιτέθηκε στη Χόρμοβα ,προ Τεπελενίου, όπου έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες Λεμούσης Νικόλαος του Παναγιώτη, Ξυλομενος Γρηγόριος του βασιλείου, Παπακωστόπουλος Νικολαος του Κων/νου. Στη μάχη της Μπένσιας νότια του Τεπελενίου έπεσε μαχόμενος ο  στρατιώτης Ζωιτάκης Γεώργιος του Αντώνιου, του 40ου Συντάγματος ευζώνων. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Παπάγος και οι Επιτελείς του   αποφάσισαν στις 28 Δεκεμβρίου 1940,  να σταματήσουν τις μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις λόγω της ιταλικής αντίστασης, της επιδείνωσης του εφοδιασμού και της κακοκαιρίας, η οποία, μεταξύ άλλων οδήγησε σε μεγάλο αριθμό θυμάτων από κρυοπαγήματα. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοζόταν στις 6 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιούνταν μόνο τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση των ελληνικών γραμμών μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός. Ο Μουσολίνι , καθώς ο ελληνικός στρατός έχει διεισδύσει στην Αλβανία και κατέχει σταθερά την περιοχή εκτός των συνόρων της, αναζήτησε γερμανική στρατιωτική βοήθεια.

1942.Ιαπωνικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Καλκούτα.

1943. Το 8ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ επιτέθηκε στους Μολάους και μετά από 4ωρη μάχη με τους κατοίκους έπιασαν 400 εθνικόφρονες. Άφησαν ελεύθερους τους περισσότερους και οδήγησαν 39 Αντιδραστικούς βάραθρο «τρύπα του ταράτσα» κοντά στα Νιάτα την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και τους εκτέλεσαν . Η 1η Καναδική Μεραρχία Πεζικού μετά από 8 μέρες μαχών από σπίτι σε σπίτι, νίκησε τους Γερμανούς στη μάχη της Ορτόνα. Με απόφαση του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ για την εξάλειψη της Καλμικίας η Νικαβεντέ συνέλαβε και απέλασε στη Σιβηρία 91.919 Καλμίκους.

1944.Στην Αθήνα την 25η ημέρα της ΕΑΜοκρατίας εξαπολύθηκε η επίθεση κατά των Κομμουνιστών.Η 3η Ορεινή Ταξιαρχία εκκαθάρισε την Καισαριανή. Απελευθερώθηκε και η συνοικία του Ψυρρή. Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία

1947. Η Τρίτη ημέρα της μάχης της Κόνιτσας 

1948.Στην Αίγυπτο σκότωσαν τον πρωθυπουργό Νοκρασί Πασά.

1949. Στην Ουγγαρία  εθνικοποιήθηκαν από τους Κομμουνιστές η βιομηχανία και το συνόλου του εμπορίου.

1950. Κατά τον πόλεμο της Κορέας, τα κινεζικά στρατεύματα διέσχισαν τον 38ο παράλληλο.

1958.  Στην Κούβα , ο Τσε Γκεβάρα, με μόλις 340 άνδρες, επιτέθηκε στην πόλη Σάντα Κλάρα, την οποία υπεράσπιζαν 3900 άνδρες του Μπατίστα με 10 τάνκς.

1959 . Στη Βίντσα έξω από το Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στη Γιουγκοσλαβία.

1962.  Διαψεύστηκαν από τον βασιλιά Παύλο, οι φήμες περί διάλυσης της Βουλής, οι οποίες κυκλοφόρησαν με αφορμή επαφές στελεχών της Ένωσης Κέντρου με τα ανάκτορα. 

1964. Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραπέμφθηκαν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμφθηκαν μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Μπακόπουλος άσκησε νέα πειθαρχική δίωξη εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια, επιβάλλοντάς του ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών. Στην Ιταλία ο Τζιουζέπε Σάραγκατ εξελέγη πέμπτος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με 646 Ψήφους από 963 εκλέκτορες.

1965. Με συνέντευξή του σε ουγγρική εφημερίδα ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Κώστας Κολιγιάννης χαρακτήρισε «φασιστικό πραξικόπημα» την ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου, και υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τον εκδημοκρατισμό ήταν η νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. και ο επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων.

1966 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου προειδοποίησε τους φίλους του Ανδρέα ότι, εάν καταψηφίσουν την κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου, «θα έθεταν εαυτούς εκτός κόμματος».

1968.Επιχείρηση-αστραπή ισραηλινών κομάντος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε αντίποινα για επίθεση της Φατάχ εναντίον αεροσκάφους της El Al στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Σε μισή ώρα καταστράφηκαν και τα 14 αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου.

1973. Δημοσιεύτηκε στο Παρίσι το μυθιστόρημα του Σολζενίτσιν «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».

1985. Υπογράφηκε στη Δαμασκό η συμφωνία  των τριών βασικών λιβανέζικων πολιτοφυλακών Χριστιανών, Σιιτών και Δρούζων.

1989 .Ο πρώην πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ηγέτης της Άνοιξης της Πράγας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τσεχοσλοβακίας, επιστρέφοντας μετά από δύο δεκαετίες στην πολιτική σκηνή. Η Λιθουανία έγινε η πρώτη χώρα της Σοβιετικής Ένωσης, που εισήγαγε πολυκομματικό σύστημα.

1992 .Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γιουγκοσλαβία έφτασε στο 19.810,2%

1995. Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό «Φιγκέν Ακάτ» που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή η σύμβαση για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου–Αντιρρίου.

1996. Το φορτηγό μεταφοράς χύμα τσιμέντου «Δύστος», εντοπίστηκε να επιπλέει ανεστραμμένο στα ανοιχτά της Κύμης στην Εύβοια. Τραγικός απολογισμός είκοσι νεκροί και μόνο ένας επιζών.

1997.Λόγω της γρίπης των πτηνών , το Χονγκ Κονγκ έσφαξε όλα τα κοτόπουλα στο έδαφός του, Περίπου 1.300.000.

1999. Ο Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ ανακηρυχθηκε ισόβιος Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν.

2000. Ο Αντριαν Ναστάζε έγινε πρωθυπουργός στη Ρουμανία.            Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υιοθέτησε πλατφόρμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου

2003. Στη Σερβία έγιναν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το τότε κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε μόνο 37 από τις 250 έδρες. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, (SRS) έλαβε το 27,29% και πήρε 82 έδρες και ακολούθησε το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 17,6% και 53 έδρες.
2014. Τα ξημερώματα στο ιταλικής ιδιοκτησίας οχηματαγωγό επιβατικό πλοίο Norman Atlantic που ήταν μισθωμένο από την ANEK Lines που πήγανε στην Αγκόνα , ξέσπασε πυρκαγιά ,ενώ έπλεε 44 ν.μ. βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Στο οποίο επέβαιναν 437 και 55 μέλη πληρώματος . Επιβεβαιώθηκαν εννέα νεκροί , ενώ 19 άλλοι επιβάτες παραμένουν αγνοούμενοι. Την ιδία ημέρα εξαφανίστηκε ενώ πετούσε πάνω από τη Θάλασσα της Ιάβας, με προορισμό τη Σιγκαπούρη με 162 επιβαίνοντες η πτήση 8501. Στην Κροατία πέρασαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ίβο Γιοσιπόβιτς, και η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς

2017. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης , υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, εθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της χώρας
2019.Τρομοκρατική επίθεση κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας. Περισσότεροι από 100 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Ο δήμαρχος του Μογκαντίσου είπε ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φοιτητές . Μεταξύ των νεκρών εντοπίστηκαν επίσης δύο Τούρκοι πολίτες. 17 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: