Η 12η Ιανουαρίου είναι η 12η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 353
ημέρες ως το τέλος του έτους.
812. Μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Σταυράκιου τον διαδέχτηκε ο γαμπρός του, Μιχαήλ Α Ραγκαβέ, που ήδη ασκούσε την εξουσία.
1072. Ο Σάντσο Β΄ της Καστίλης μετά την μάχη της Γκολπέιρα, ο στέφτηκε στον Καθεδρικός Ναός του Λεόν βασιλιάς της Λεόν.
1523. Ο Γουσταύος Βάσα, επίσης επονομαζόμενος και Γουσταύος Α΄ στέφτηκε βασιλιάς της Σουηδίας στον καθεδρικό Ναό της Ουψάλα
1598. Πάπας Κλήμης Η΄ κατέλαβε το Δουκάτο της Φερράρα. Η Φερράρα παρέμεινε τμήμα των Παπικών κρατών από το 1598 ως το 1859.
1610.Λύθηκε την 12η/22α Ιανουαρίου η πολυχρόνια πολιορκία της Λαύρας της Αγίας Τριάδος του Αγίου Σεργίου από του Πολωνούς . Οι ευγνώμονες Ρώσσοι τιμούν την ημέρα αυτή με ειδική θεία Λειτουργία και λιτανεία κατά την Κυριακή, που προηγείται .
1709. Παγετός στη Γαλλία. Η θερμοκρασία στο Παρίσι έφτασε στους -26 βαθμούς. Σύμφωνα με τις περιγραφές το Κρασί πάγωνε στις κανάτες. Πάγωσε ο Σηκουάνας. Στο Βερολίνο, η θερμοκρασία ήταν -13.2 βαθμοί. Η βόρεια Αδριατική πάγωσε καθώς και ο Τάμεσης στο Λονδίνο.
1719. Κατά τον Βόρειο Πόλεμο την Πρωτοχρονιά, με το Σουηδικό ημερολόγιο άρχισε η πορεία των 4000 Σουηδών στρατιωτών μέσα στα βουνά του Τυντάλ που κατέληξε στο θάνατό τους. Τη πρώτη ημέρα πέθαναν από το κρύο 200.
1785. Στις 12/23 Ιανουαρίου διορίστηκε ηγεμόνας της Μολδαβίας ο Αλέξανδρος Ιωάννου Μαυροκορδάτος.
1791. Ο στρατός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μπήκε στη Λιέγη, καταλύοντας τη Δημοκρατία της Λιέγης. Οι Δημοκρατικοί κατέφυγαν στην Γαλλία. Μαζί με τους Αυστριακούς μπήκε στην πόλη και ο Επίσκοπους Χένσμπρουγκ που ανέκτησε την εξουσία του.
1816. Στη Γαλλία, ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ παραχώρησε γενική αμνηστία στους συμμετέχοντες στη γαλλική επανάσταση. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε τη ισόβια απέλαση της οικογένειας Βοναπάρτη από τη χώρα.
1822 . Σκοτώθηκε σε μάχη στα Στύρα Ευβοίας στις 12/24 Ιανουαρίου του 1822 στη θέση Κοκκινόμυλος, ο πρωτότοκος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ηλίας. Ο Ηλίας μαζί με το θείο του Κυριακούλη και τους οπλαρχηγούς Μαυροβουνιώτη και Κριεζώτη εκστράτευσαν στα Στύρα για να συνδράμουν τον Επίσκοπο Καρύστου Νεόφυτο. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης κυκλώθηκε από τους Τούρκους σε ένα μύλο και αφού πολέμησαν μέχρι που εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά τους, έσυραν τα σπαθιά και έκαναν ηρωική έξοδο , όπου σκοτώθηκαν όλοι. Ο θάνατός του αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την Επανάσταση.
1827. Η Ασήμω Λιδωρίκη, σύζυγος του Γκούρα, η οποία μετά το θάνατό του, είχε αναλάβει τη διοίκηση των ανδρών του στην Ακρόπολη των Αθηνών, σκοτώθηκε από έκρηξη τουρκικής βόμβας, η οποία έπεσε στο Ερεχθείο όπου έμενε.
1833 . Η Αντιβασιλεία συνήψε δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων με την τράπεζα Ρότσιλντ των Παρισίων.
1839. Στον πόλεμο της Συνομοσπονδίας η Χιλή κατέστρεψε τον στόλο Περου και Βολιβίας.
1848 . Έναρξη από το Παλέρμο της Σικελικής επανάστασης του 1848 κατά των Βουρβόνων.
1870. Έγινε στο Παρίσι η κηδεία του δημοσιογράφου Βίκτορ Νουάρ (1848-1870) της εφημερίδας του «La Marseillaise», που την παρακολούθησαν περισσότερα από εκατό χιλιάδες άτομα. Τον Νουάρ πυροβόλησε και σκότωσε ο Πρίγκιπας Πέτρος Βοναπάρτης . Η εφημερίδα έκανε συστηματική αντιπολίτευση στο καθεστώς, του Ναπολέοντα Γ. Σύμφωνα με τον Βοναπάρτη , ο Νουάρ τον χτύπησε πρώτος, οπότε αυτός αμυνόμενος τον σκότωσε. Τελικά αυτή η εκδοχή έγινε δεκτή αργότερα από το δικαστήριο. Ο αυτοκράτορας ήταν ήδη αντιδημοφιλής, και η αθώωση του Βοναπάρτη για τη δολοφονία του Νουάρ προκάλεσε τεράστια δημόσια κατακραυγή που ξέσπασε σε μια σειρά από βίαιες διαδηλώσεις.
1871. Κατά τον Γάλλο-Πρωσικό έληξε με νίκη των Πρώσων η διήμερη μάχη που συνήφθηκε περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Λε Μαν επί του ποταμού Σαρτ. Οι Γάλλοι υποχώρησαν με 7000 νεκρούς και 22.000 αιχμαλώτους.
1878. Ο Ρουμανικός στρατός νίκησε του Τούρκους στη μάχη του Σμαρντάν, στο πλαίσιο της πολιορκίας του Βιντίν.Το χωριό σήμερα ανήκει στο Ίνοβο στην περιοχή Βίντιν της Βουλγαρίας.
1884. Στην Βουλγαρία σχημάτισε την ένατη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ο Ντράγκαν Τσάνκοφ.
1906.Άρχισε o δασμολογικός πόλεμος μεταξύ του Βασιλείου της Σερβίας και της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας , με την απαγόρευση εισαγωγής στην αυτοκρατορία σερβικού Χοιρινού.
1912. Στη Γερμανία στις τελευταίες εκλογές πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και το τέλος της γερμανικής αυτοκρατορίας το 1918, το SPD έλαβε το 34,8% των ψήφων και εξέλεξε 110 από τους 397 βουλευτές. Στη Χάγη , με των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Οπίου, που συμφώνησε τον αυστηρό κρατικό έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών.
1922. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Αριστείδης Μπριάντ παραιτήθηκε λόγω της κριτικής σε βάρος του ότι κρατούσε διαλλακτική στάση του απέναντι στη Γερμανία όσον αφορά τη συμμόρφωση της με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων.
1933. Ύστερα από έντονους διαξιφισμούς, στην Βουλή ο Παναγής Τσαλδάρης έθεσε θέμα εμπιστοσύνης, στην Κυβέρνηση του η οποία καταψηφίστηκε αφού έλαβε μόνο 91 ψήφους υπέρ και 109 κατά, από τους 250 συνολικά βουλευτές.
1937.Ο Μέγας Μουφτής της Ιερουσαλήμ, Αμίν Αλ-Χάσαϊνι, απαίτησε να τερματιστεί η μετανάστευση Εβραίων στην Παλαιστίνη.
1938. Η Ουγγαρία και η Αυστρία αναγνωρίσαν την κυβέρνηση Φράνκο.
1941. Tο
πρωί της 12ης Ιανουαρίου το Απόσπασμα του αντισυνταγματάρχη Ι. Δημοκωστούλα, με
υποστήριξη μονάδων της 1ης Μεραρχίας εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εναντίον της στενωπού τη; Κλεισούρας, την οποία κατέλαβε στις 10 π.μ. Οι
Ιταλοί δεν περίμεναν να πέσει η καλά οχυρωμένη Κλεισούρα και γι’ αυτό περιήλθαν
σε σύγχυση και ετράπησαν σε φυγή. Το Β΄ ΣΣ στις 12 Ιανουαρίου κοινοποίησε στον Παπάγο σχέδιο
ενεργείας για την κατάληψη της γραμμής Άρτζα – Μπρέγκου Σιάλεσι – Μάλι
Σπαντάριτ και την εξασφάλιση της Κλεισούρας από την κατεύθυνση του Τεπελενίου
και από τα βορειοδυτικά. Το σώμα θα ενεργούσε σε τρεις φάσεις με κύρια
προσπάθεια κατά μήκος της κορυφογραμμής Μάλι Γαρονίν – Μπρέγκου Μεμουλάζιτ –
Μποσκέτο με ταυτόχρονη επιδίωξη δημιουργίας προγεφυρωμάτων από την 11η Μεραρχία
νότια του Άψου ποταμού
1942. Στο Μαυροβούνιο, ο Ιταλός διοικητής του κατεχόμενου Μαυροβούνιο στρατηγός Πίρτσιο Μπουρέλι διέταξε την εκτέλεση 50 Σέρβων, για τον θάνατο αξιωματικού καθώς και 10 για κάθε υπαξιωματικό ή στρατιώτη.
1943. Οι σοβιετικοί εξαπέλυσαν στο μέτωπο του Λενινγκραντ την «επιχείρηση Ισκρα», με στόχο να ανοίξει ενας διάδρομος για τον ανεφοδιασμό της πόλης.
1945. Ο Σοβιετικός Στρατός με τα Σώματα των Ζούκωφ και Κόνιεφ εξαπέλυσε την επίθεση του Ιανουαρίου στο μέτωπο Βιστούλα-Οντερ.
1948.Στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου σφαγή των Ιταλών που ζούσαν στην πρώην ιταλική αποικία.
1949. Η κατάληψη από τους Κομμουνιστές της Νάουσας. Τις πρώτες πρωινές ώρες τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού ανέτρεψαν τις προφυλκακες και μπήκαν στη Νάουσα. Το ξημέρωμα βρήκε το Στρατό, τους χωροφύλακες, και τους ΜΑΥδες περικυκλωμένους στα κτίρια του Σιδηροδρομικού Σταθμού, του Υδραγωγείου, του Γυμναστηρίου, του εργοστασίου Λαναρά, και στην Ασφάλεια της Νάουσας και στις βίλες των πλουσίων και των προυχόντων της πόλης. Στις 12.00 οι κομμουνιστές κατέλαβαν το Νοσοκομείο. Οι ενισχύσεις του Εθνικού Στρατού δεν μπόρεσαν να μπουν στην Πόλη.
1950. Η ΕΣΣΔ επανεισήγαγε τη θανατική ποινή για τα αδικήματα της προδοσίας, της κατασκοπίας και του σαμποτάζ.
1953 .Το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε το νέο Σύνταγμα.
1958. Άφιξη στην Κύπρο της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να εξετάσει την ελληνική προσφυγή για παραβιάσεις εκ μέρους των Άγγλων.
1963 . Καταδικάστηκε σε 9μηνη φυλάκιση χωρίς δυνατότητα εξαγοράς ο εκδότης της Αθηναϊκής, Ιωάννης Παπαγεωργίου, για άρθρο της εφημερίδας επικριτικό για τη βασίλισσα Φρειδερίκη.
1964. Παναραβική διάσκεψη Κορυφής στο Κάϊρο.Η επανάσταση των Αυτοχθόνων Αφρικανών στην Ζανζιβάρη, ανέτρεψε τον Σουλτάνο και κήρυξε την Δημοκρατία. Ο μετριοπαθής ηγέτης του ASP , (Κόμμα Αφρο-Σιράζι), Αμπέιντ Αμάνι Καρούμε, έγινε ο νέος πρόεδρος της χώρας, ενώ δόθηκαν κυβερνητικές θέσεις και σε μέλη του αριστερού κόμματος Ούμα. Ακολούθησαν αυτοδικίες εναντίον Αράβων και Νοτιοασιατών πολιτών, με τον αριθμό των νεκρών να αμφισβητείται. Υπάρχουν εκτιμήσεις για μερικές εκατοντάδες θανάτους αλλά έως και 20.000.
1966. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζόμσον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μείνουν στο νότιο Βιετνάμ μέχρι να τελειώσει η κομμουνιστική επιθετικότητα.
1970 .Μια Ντακότα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε στις πλαγιές του Κιθαιρώνα .Σκοτώθηκαν 23 από τους 27 επιβαίνοντες.Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας διέταξε το κλείσιμο των γραφείων που διατηρούσε εκεί το ΚΚΕ Εσωτερικού. Οι δυνάμεις των αυτονομιστών της Μπιάφρα συνθηκολόγησαν με την κυβέρνηση του Λάγος . Έληξε ο Νιγηριανός εμφύλιος πόλεμος .
1973. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ρίτσαρντ Νίξον του γνωστοποίησε την απόφαση του επαναστατικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου να παραιτηθεί από τη δωρεάν Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
1974. Η Λιβύη και η Τυνησία ανακοίνωσαν την ενοποίηση τους και την ίδρυση της Ισλαμικής Αραβικής Δημοκρατίας.
1975. Επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Μπιτσίου στη Σόφια.
1985. Κύμα ψύχους σάρωσε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Φλωρεντία καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία της Ιστορίας της -23.2 βαθμοί.
1987.Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αμερικανικών εταιριών για την προμήθεια 40 πολεμικών αεροσκαφών «Εφ-16C/D» των οποίων η παράδοση άρχισε το Νοέμβριο του 1988.
1988.Η Μαφία εκτέλεσε τον πρώην δήμαρχο του Παλέρμο Τζουζέπε Ινσαλάκο
1990 .Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρουμανίας.
Η Ρουμανία ήταν η πρώτη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης και πρώην μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας που απαγόρευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Στο Βουκουρέστι, διαδηλωτές ζήτησαν την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Πογκρόμ κατά των Αρμενίων στο Μπακού. Δολοφονηθήκαν περίπου 90.
1991.Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Τζ, Μπούς να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να αναγκάσει το στρατό του Ιράκ να αποχωρήσει από το Κουβέιτ. Στη Βουλγαρία, έγινε ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών στις οποίες ο Ζέλιου Ζέλεφ έλαβε 44,4%.
1993. Στη Γενεύη , ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ράντοβαν Κάραζιτς αποδέχθηκε τις συνταγματικές αρχές που περιλάμβανε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
1994 .Το «Helsinski Watch» κατάγγειλε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών.
1995 .Η κροατική κυβέρνηση ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας της Δύναμης Προστασίας του ΟΗΕ, στην Κράινα και την Ανατολική Σλαβονία.Στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκτεινε τη μερική αναστολή των κυρώσεων κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για εκατό ημέρες.
1996 .Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι πρώτες ρωσικές μονάδες εντάχθηκαν στη σύνθεση του IFOR, στην πρώτη κοινή στρατιωτική αποστολή με στρατεύματα των ΗΠΑ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
1997.Θομηνία στην Ελλάδα.Τρεις νεκροί, και 4 αγνοούμενοι. Τεράστιες καταστροφές και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.
2000 . Στο χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές της νεοεισηγμένης εταιρείας «Ράδιο Κορασίδη» από την αρχική τιμή των 6.500 δρχ έφτασαν στις 120.000 δρχ . Στη λήξη της συνεδρίασης η τιμή της μετοχής έκλεισε στις 28.000 δρχ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφώνησαν στην αναστολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής, που έχει επιβληθεί στον αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
2010. Ο σεισμός της Αϊτής. Μέγεθος 7,3 Ρίχτερ.Σκοτώθηκαν περίπου 316.000.
2012.Στη Ρουμανία άρχισαν δύο ημέρες βίαιων διαδηλώσεων κατά του Προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου και της πολιτικής οικονομικής λιτότητας.
2016. Μια βόμβα κοντά στο Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη σκότωσε δέκα άτομα.
2018. 1η ημέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία.
2020.Το Επισκοπικό Συμβούλιο
της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο κάλεσε τους πιστούς να μην σταματήσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να αποσυρθεί ο
ΝΑΤΟπαρτιζάνικος νόμος του Τζουκάνοβιτς για την απαλλοτρίωση της εκκλησιαστής
Περιουσίας και ανακοίνωσε θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο του
Μαυροβουνίου. Στην Τεχεράνη συνελήφθη ο «αγωνιστής» Άγγλος Πρέσβης Ρομπ Μέικερ ,
που πήγε για να συμπαρασταθεί στους (λίγους) πράκτορες ακτιβιστές που
διαδήλωναν μπροστά από το Πανεπιστήμιο του Αμίρ Καμπίρ στην Τεχεράνη, κατά των
Φρουρών της Επανάστασης που κατέρριψαν του ουκρανικό αεροπλάνο. Κρατήθηκε για
αρκετές ώρες μέχρι που επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του οπότε τον άφησαν ελεύθερο.
1 σχόλιο:
η ιστορία με τον "εργαστηριακό ιό" έχει 2 χρησιμότητες, η πρώτη ήταν να παγιδέψει τους συνωμοσιολογους που βρίσκουν πιο ελκυστικό αυτό το σενάριο από το να μην υπάρχει ιός και δεύτερον ξεπλένει τους φαούτσιδες ως ότι πάλευαν να αντιμετωπίσουν κάτι υπαρκτό αλλά έκαναν λάθος, οπότε επιμένουμε να ζητάμε έστω και μία επιστημονική δημοσίευση ύπαρξης του ιού και απόδειξης της παθογένειάς του...
Δημοσίευση σχολίου