27/1/22

Ο Λαβρόφ μίλησε για το περιεχόμενο της απάντησης των ΗΠΑ στις εγγυήσεις ασφαλείας kai δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν θετική απάντηση στο ζήτημα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για το περιεχόμενο της απάντησης της Ουάσινγκτον στις προτάσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί δεν έθιξαν τα πιο σημαντικά σημεία για τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά διατήρησαν την ευκαιρία να συνεχίσουν το διάλογο.

Όσον αφορά το κύριο ζήτημα, δεν υπάρχει θετική αντίδραση σε αυτό το έγγραφο. Το κύριο ζήτημα είναι η σαφής θέση μας σχετικά με το απαράδεκτο περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την ανάπτυξη όπλων  που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

O Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών  υπενθύμισε ότι τα ερωτήματα σχετικά με τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς έχουν μια μακρά προιστορία που εκτείνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είπε ότι αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να μην συμπεριλάβουν χώρες ανατολικά του ποταμού Όντερ στη συμμαχία, αλλά αυτή η υποχρέωση παραβιάστηκε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι η συμμαχία έχει δώσει ποτέ τέτοιες υποσχέσεις στη Ρωσία. Επιπλέον, σημείωσε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθούν να αυξάνονται και κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει  αμέσως  στην αποκλιμάκωση και ανέφερε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία συγκεντρώνει δυνάμεις στην ανατολική πλευρά προκειμένου να παρέχει στους συμμάχους της τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς επίσης να "παρακολουθεί την κατάσταση". Το χαρακτήρισε έργο αποκλιμάκωσης της κατάστασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση στους Ρώσους συναδέλφους τους να μην δημοσιεύσουν τη γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας. Η απόφαση για τα επόμενα βήματα της Μόσχας θα ληφθεί από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος θα αποφασίσει τι θα απαντήσει στις επιστολές των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα ζητήσει διευκρινίσεις από τα δυτικά κράτη σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων των συνόδων κορυφής και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα ζητήσει διευκρινίσεις από τα δυτικά κράτη σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ. Μιλάμε για παραγράφους που δηλώνουν ότι η άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία επιλογής των στρατιωτικών συμμαχιών δεν πρέπει να παραβιάζει τα συμφέροντα ασφαλείας άλλων χωρών.

 

Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι η θέση των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα είναι ανειλικρινής. «Η αρχή ότι κάποιος δεν μπορεί να ενισχύσει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων αποσιωπάται σκόπιμα», ανέφερε.


Αρκετοί Ρώσοι πολιτικοί ανέφεραν ότι η απάντηση στην άρνηση συμμόρφωσης με τις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσε να είναι η προμήθεια όπλων στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή των δυτικών στο γεγονός ότι τα μέρη της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται σε άνισους όρους, δεδομένου ότι το Κίεβο διαθέτει τεράστιο αριθμό όπλων, εκπαιδευτών και οικονομικής βοήθειας. Επιπλέον, οποιεσδήποτε προτάσεις των δημοκρατιών σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ απορρίπτονται πάντα, σύμφωνα με τη Μόσχα.

 Η Κίνα προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της .Το  Πεκίνο προέτρεψε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν  τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντώνη Μπλίνκεν για τις διμερείς σχέσεις και την κρίση στην Ουκρανία. Ο Γουάνγκ Γι ζήτησε την εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων που συμφωνηθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 από τους προέδρους Τζόζεφ Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.     Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «εσφαλμένοι» ισχυρισμοί για την Κίνα από ορισμένους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και ζήτησε την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Ο Αντώνιος Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν «κοινά συμφέροντα», αλλά και «διαφωνίες».  Αναφερόμενος στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ο Γουάνγκ Υι προέτρεψε όλα τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων "έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο Ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφαλείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...