6/1/22

Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1945 στην Σεβερνοματσεντόνιγια και το Συνέδριο της "Μακεδονικής" Νεολαίας

 

Στις 6 Ιανουαρίου 1945, η νεολαία της «Μακεδονίας» οργάνωσε στα «απελευθερωμένα Σκόπια» το Δεύτερο Συνέδριο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Μακεδονίας το NOMSM II». 
Πήραν μέρος Περίπου 1.000 αντιπρόσωποι, νέοι από παρτιζάνικες μονάδες και περιφερειακές οργανώσεις υπόβαθρα, περίπου 100 αντιπρόσωποι από την Μακεδονία του Πιράν  25 αντιπρόσωποι από τη Μακεδονία του Αιγίου ,και από τη Μακεδονική Διασπορά.
 Εκτός από αυτά, στο Β' Συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Κομουνιστών Οργανώσεων Νεολαίας Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Μαυροβουνίου, Βοϊβοντίνας και από το Κόσσοβο και το Μετόχι , καθώς επίσης αντιπροσωπείες νεολαίας από τη , ΚΟΜΣΟΜΟΛ, από τη Βουλγαρία, από την Αλβανία, και της ΕΠΟΝ από την Ελλάδα.
  Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μακεδονάις, ο Πρόεδρος του Προεδρείου του ΑΣΝΟΜ, ο Διοικητής και Κομισάριος του Γενικού Επιτελείου Μακεδονίας, καθώς και άλλα κρατικά, κομματικά και στρατιωτικά στελέχη και εκπρόσωποι ξένων στρατιωτικών αποστολών διαπιστευμένων στο Γενικό Επιτελείο .(Σοβιετικοί, Αμερικανοί και Άγγλοι).
Εκ μέρους της Ελληνικής αντιπροσωπείας απεύθυνε χαιρετισμό ο επικεφαλής της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης σύντροφος Πάνος Δημητρίου .

Το συνέδριο άνοιξε ο Κρίστε Τσερβενκόφσκι.Το Συνέδριο έβγαλε ψήφισμα για τη «Μακεδονική νεολαία στην ελεύθερη Μακεδονία στη δημοκρατική ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία». 
Οι Αιγιάτες δηλαδή , μαζί με τους άλλους Μακεδόνες αποφάσισαν την Ελεύθερη Μακεδονία του Αιγίου σε μια Κοινή Πατρίδα τη δημοκρατική ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία, και σε αυτό ήταν παρών, ο «Σαλονικιός» σύντροφος Δημητρίου
«Το Συνέδριο είχε μεγάλη σημασία τόσο για τη νεολαία, (ειδικά για τη νεολαία στις στρατιωτικές μονάδες) όσο και για ολόκληρο τον λαό, και ειδικά για τις προετοιμασίες του 15ου Σώματος για το μέτωπο του Σρεμ. 
Παράλληλα, το Κογκρέσο τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω κάθαρση της Μακεδονίας από τα οπισθοδρομικά φασιστικά στοιχεία», των οποίων η σφαγή άρχισε την ίδια ημέρα. 
Το Κογκρέσο έλαβε και τηλεγράφημα του Στρατάρχη της Γιουγκοσλαβίας Τίτο . «Χαιρετίζω το ηρωικό δεύτερο συνέδριο νεολαίας της Μακεδονίας .Πρόοδος στον κοινό αγώνα για την απελευθέρωση της κοινής μας πατρίδας, στον αγώνα για την οικοδόμηση μιας νέας ομόσπονδης και δημοκρατικής Γιουγκοσλαβίας -- της ευτυχισμένης πατρίδας των νέων γενεών».

Η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ωχριά σε σύγκριση με τη γενοκτονία εναντίον Βούλγαρων της Βαρντάρσκα , οι οποίοι αποτελούσαν το 75% του πληθυσμού  το 1945.

Στα Σκόπια , οι Κομμουνιστές «αντιφασίστες» του Τίτο, την παραμονή των Σερβικών Χριστουγέννων, άρχισαν στις 6 Ιανουαρίου , την εξόντωση των «φασιστών» και των Βουλγάρων. Οι εκτελέσεις έγιναν με βάση τις λίστες που είχαν ετοιμάσει ο Λάζαρ Κολισέφσκι και ο παρτιζάνος στρατηγός Μιχαήλο Αποστόλσκι υπό την διεύθυνση του Τέμπο. (Σβέτομιρ Βουκουμάνοβιτς). Πρώτα εκτέλεσαν στο παλιό τουρκικό φρούριο των Σκοπίων περί τους 90 αξιωματικούς που αιχμαλώτισαν και φυλάκισαν 900 βαρδαρίτες στρατιώτες.

Στην αφίσα  το " Κρίβαβα Καλέντε" σημαίνει ματωμένα Χριστούγεννα

Μετά, εκτέλεσαν στα Σκόπια 63 , στο Βέλες 54, που τους έθαψαν γύρω από την εκκλησία του Σωτήρος, στο Κουμάνοβο 48, στο Μοναστήρι 36 στο Στιπ 77 , στην Πρίλαπο  35, κοντά στο χωριό Βλαντιμίροβο. Στο χωριό Μπρόφσκο εκτελέστηκαν μαζικά 330 βούλγαροι «αντιδραστικοί». Συνολικά στις 6 Ιανουαρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1945, όταν ξεκίνησε η σφαγή των αντιδραστικών από τους Τιτοικούς εκτελέστηκαν 1200.

Στις επόμενες εβδομάδες στην Σεβερνοματσεντόνιγια εκτελεστήκαν πάνω από 23000 Βούλγαροι, (αντιδραστικοί) των οποίων τα σώματα τα πέταξαν στην Αχρίδα και την Πρέσπα . 130.000 εκτοπίστηκαν ενώ πολλοί φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Γκόλι Ότοκ» ή στη φυλακή «Ιντριζόβο».

Η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσαμ ωχριά σε σύγκριση με τη γενοκτονία εναντίον Βούλγαρων της Βαρντάρσκα , οι οποίοι αποτελούσαν το 75% του πληθυσμού  το 1945.

 Ενώ γινόντουσαν οι εκτελέσεις , στα Σκόπια, η ΟΠΛΑ δίκαζε και εκτελούσε τους αντιδραστικούς Ομήρους στο Στεφάνι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα είδες για να γράφεις ότι η Κατίνα Σαλαμάκι ήταν Κνίτισσα; Σε αποστόμωσε, έβαλε στο γραφείο της μια κούπα της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος!

19 Απριλίου 1965. Η Ελληνοτούρκικη Κρίση. Η τουρκική κυβέρνηση, αποφάσισε την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητα,

  Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook Κοινοποίηση στο Pinterest