21/1/22

O Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τους Αμερικανούς για τις «χειρότερες συνέπειες» εάν αγνοηθούν οι «νόμιμες ανησυχίες» της Μόσχας σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στα σύνορα της Ρωσίας.

 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Άντωνι Μπλίνκεν επικεντρώθηκαν στην ουκρανική κρίση και στις προτάσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας. Και οι δύο πλευρές επεσήμαναν τον μεταβατικό της συνάντησης .
 Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν ξανά όταν η Ουάσινγκτον καταθέσει τη γραπτή απάντησή της στις προτάσεις της Ρωσίας.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Άντωνι Μπλίνκεν διήρκεσαν περίπου μόνο μιάμιση ώρα. 
 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε αμέσως στον Ρώσο ομόλογό του για τις σοβαρές συνεπειες για τη Ρωσία σε περίπτωση «εισβολής» στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε να παρουσιάσει στον Λαβρόφ την κοινή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, καθώς επίσης συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με ορισμένα από τα προβλήματα για τα οποία ανησυχεί η Ρωσία. 
Με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα ήθελε να ακούσει συγκεκριμένες απαντήσεις από τον συνάδελφό του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ερμηνεύουν τις υποχρεώσεις τους στον τομέα της ασφάλειας. 

 Επιπλέον, ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα βοηθήσει την Ουάσινγκτον να προετοιμάσει απαντήσεις σε ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και μάλιστα να υποβάλει τις αντιπρότασης της, εάν υπάρχουν.
 Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ξεχωριστά ότι αναμένει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα στο πλαίσιο πρόσφατων δηλώσεων για την Ουκρανία. 
 Μετά τις συνομιλίες, οι διπλωμάτες πραγματοποίησαν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου. 
 Ο Λαβρόφ ήταν ο πρώτος που μίλησε για τη συνάντηση, αναφέροντας ότι ήταν ενδιάμεσου χαρακτήρα..
 «Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με την ανταλλαγή απόψεων που θα τους βοηθήσουν την επόμενη εβδομάδα , αυτό έχει ήδη τονιστεί αρκετές φορές , να μας παρουσιάσει γραπτή αντίδραση στις Ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας», πρόσθεσε ο αβρόφ. 
«Δεν μπορώ να πω αν είμαστε στο σωστό δρόμο ή σε λάθος δρόμο , όσον αφορά τις επαφές με τις ΗΠΑ. Θα το καταλάβουμε αυτό όταν έχουμε μια αμερικανική αντίδραση στα χαρτιά σε όλα τα σημεία των προτάσεών μας», δήλωσε ο Λάβροφ και επεσήμανε ότι , «η εμπειρία επικοινωνίας της Ρωσίας με τη Δύση περιέχει πολλά παραδείγματα αποτυχίας εκπλήρωσης των υποσχέσεών τους στο πλαίσιο της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι επαφές των μερών θα συνεχιστούν .
 Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε νέες διαπραγματεύσεις με τον Μπλίνκεν μετά την παραλαβή των αμερικανικών προτάσεων από τη Μόσχα. Μετά από αυτό, θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει ανάγκη για συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. 
 Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Λαβρόφ. «Σήμερα δεν περιμέναμε σημαντικές ανακαλύψεις. Αλλά είμαι βέβαιος ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια σαφή πορεία κατανόησης των αμοιβαίων ανησυχιών. 
Η συζήτηση με τον υπουργό Λαβρόφ ήταν μια ειλικρινής και ουσιαστική συζήτηση δεν ήταν πολεμική, αλλά άμεση και επιχειρηματική», δήλωσε ο Μπλίνκεν. 
 Εκτός από τις εγγυήσεις ασφαλείας, οι διπλωμάτες μίλησαν επίσης για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών της Δύσης για την "εισβολή" της Ρωσίας. 
Έτσι, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι είπε για άλλη μια φορά στον Λαβρόφ για την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους για μια «σκληρή απάντηση» σε περίπτωση φερόμενης «εισβολής» από τη Μόσχα. 
Κατά τη γνώμη του, η ανάπτυξη συμφωνιών αμοιβαίας κατανόησης των μερών, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν αμοιβαία ασφάλεια, εξαρτάται από το αν η Ρωσία θα σταματήσει την "επιθετικότητά" της. «Εξέφρασα ευθέως στον υπουργό Λαβρόφ την ιδιαίτερη ανησυχία μας για τις ρωσικές ενέργειες και προκλήσεις σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς επίσης στην ειρήνη», δήλωσε ο Μπλίνκεν. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε ότι ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται πιο βαριές αποδείξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα είναι σε θέση να πείσει την παγκόσμια κοινότητα μόνο με αποκλιμάκωση, μεταξύ των οποίων και με την απόσυρση των δυνάμεών της από τα ουκρανικά σύνορα. 
«Η Ρωσία έχει σειρά επιθετικών μέτρων τα οποία δεν σχετίζονται με στρατιωτικές ενέργειες Τέτοιου είδους ρωσική επιθετικότητα θα λάβει επίσης αποφασιστική, και ενιαία απάντηση», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
 Ο Ρώσος υπουργός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν έχει απειλήσει ποτέ πουθενά τον ουκρανικό λαό. Κατά τη γνώμη του, η υστερία της Δύσης γύρω από το Κίεβο μπορεί κάλλιστα να αποσκοπεί στην συγκάλυψη των σχεδίων της ουκρανικής ηγεσίας να διαταράξει τις συμφωνίες του Μινσκ. «Σήμερα δεν έχω ακούσει ούτε ένα επιχείρημα το οποίο θα τεκμηριώνει την αμερικανική θέση στο ζήτημα των όσων συμβαίνουν στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Μόνο ανησυχίες, ανησυχίες, ανησυχίες», δήλωσε ο Λάβροφ και τόνισε ότι κάλεσε τον συνάδελφό του να επηρεάσει το Κίεβο στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. 
«Ο κ. Μπλίνκεν ενημερώθηκε ξεκάθαρα ότι το να συνεχίσει να αγνοεί τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκμετάλλευση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, στο πλαίσιο μεγάλης κινητοποίησης δυνάμεων και περιουσιακών στοιχείων της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, θα έχει τις χειρότερες συνέπειες». είπε η Μόσχα.
 Η Ρωσία επέμεινε επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την «καθιέρωση άμεσου διαλόγου» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

 Σύμφωνα με τη Μόσχα, Μπλίνκεν και Λαβρόφ διαπίστωσαν ότι οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις «βρίσκονται σε μη ικανοποιητική κατάσταση» και συμφώνησαν να συνεχίσουν να "εξομαλύνουν τη λειτουργία" των διπλωματικών αποστολών τους, οι οποία επηρεάζονται από σειρά αμοιβαίων απελάσεων και ζητημάτων βίζας. 
 "Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της πλήρους διπλωματικής παρουσίας σε αμοιβαία βάση", πρόσθεσε η διπλωματία της Μόσχας, καλώντας παράλληλα για "ταχεία αποκατάσταση των ρωσικών διπλωματικών περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές αρχές".
Η Βουλγαρία αντέδρασε έντονα την Παρασκευή στα αιτήματα της Ρωσίας για απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ , και η Σόφια αναφέρει ότι έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να λάβει τις δικές της αμυντικές αποφάσεις σε συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με το Reuters.
 "Η Βουλγαρία είναι κυρίαρχη χώρα, η οποία έχει ληφθεί απόφαση εδώ και πολύ καιρό, να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίζουμε μόνοι μας πώς οργανώνουμε την άμυνα της χώρας, μέσω συντονισμού με τους εταίρους μας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ.
 Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θεωρεί "απαράδεκτο και περιττό" το αίτημα της Μόσχας για μη ανάπτυξη στρατευμάτων άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη χώρα. 

 Η Ρωσία υποστηρίζει, στα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας, ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψει στην αρχιτεκτονική ασφαλείας πριν από το 1997, έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να πρέπει να αποσύρει τα στρατιωτικά στρατεύματα και τον εξοπλισμό του, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
"Έχει να κάνει με την απόσυρση ξένων στρατευμάτων, εξοπλισμού και εξοπλισμών, καθώς επίσης άλλα μέτρα για αποκατάσταση της διαμόρφωσης του 1997 στην περίπτωση χωρών που δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή, και αυτό περιλαμβάνει βουλγαρία και Ρουμανία", ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας. 
 Η Ρωσία υπενθυμίζει ότι υπέγραψε τον Μάιο του 1997 με το ΝΑΤΟ την Ιδρυτική Συνθήκη για τις Σχέσεις, τη Συνεργασία και την Ασφάλεια, μια πράξη που καθιέρωσε ότι οι δύο πλευρές "δεν θεωρούν τους εαυτούς τους αντιπάλους" και η οποία όρισε "μηχανισμούς διαβούλευσης, συνεργασίας, κοινών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και κοινών δράσεων". 
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1999, ενώ ακολούθησαν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία το 2004. Η Αλβανία και η Κροατία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ το 2009, το Μαυροβούνιο το 2017 και η Βόρεια Μακεδονία το 2020. 
 Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βουκουρέστι απέρριψε ως ακατάλληλη και αβάσιμη τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη συμμαχικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. 
Η παρουσία του ΝΑΤΟ στα συμμαχικά κράτη, η οποία είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων που λαμβάνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τους συμμαχικές ηγέτες και εφαρμόζονται από τις συμμαχικές πολιτικές και στρατιωτικές δομές που είναι υπεύθυνες για το σκοπό αυτό, αποτελεί αυστηρά αμυντική αντίδραση στην ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Γειτονιά, «ειδικά από το 2014, όταν το ουκρανικό έδαφος της Κριμαίας καταλήφθηκε παράνομα από τη Ρωσία", σύμφωνα με ανακοινωθέν που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.
 "Αυτή η συμπεριφορά εξακολουθεί να εντείνεται αυτή τη στιγμή, παρά τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο", ανέφερε το ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Vlad pata to koumpi!!!

Ανώνυμος είπε...

..."αποκλιμάκωση, μεταξύ των οποίων και με την απόσυρση των δυνάμεών της από τα ουκρανικά σύνορα". Μου θυμίζει απαίτηση των Τούρκων για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Για να τα καταλάβουν πιο εύκολα προφανώς, χωρίς πολλές απώλειες.
Άρα και οι Δυτικοί θέλουν κάτι παρόμοιο. Όταν θα ξεκινήσουν τον πόλεμο οι Δυτικοί, θέλουν την ώρα που οι ρωσικοί πύραυλοι θα είναι ακόμα στον αέρα, ελπίζοντας σε αναχαίτησή τους, οι δικοί τους πύραυλοι να έχουν ήδη "σκάσει" στη Ρωσία διανύοντας μικρότερη απόσταση από Ουκρανία, Πολωνία κ.α.
Ο Πούτιν μου φαίνεται λίγο υποχωρητικός. Ελπίζει προφανώς σε αλλαγή πολιτικής από τους αντιπάλους του, μάταια πιστεύω. Ολοένα όμως και περισσότερο πλησιάζουν προς τη Ρωσία.
Οπότε, όπως είπε και ο πιο πάνω... καλύτερα να το πατήσει.